Απέχουν από τις πρυτανικές εκλογές οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου - Αναλυτικά οι λόγοι της απόφασής τους

Δημοσιοποιώντας τον «δωδεκάλογο» της αποχής τους από τις πρυτανικές εκλογές, οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποφασίζουν να μην ισχυροποιήσουν τον νόμο Κεραμέως, τον οποίο χαρακτηρίζουν «καταστροφικό» για τα δημόσια ΑΕΙ.

Απέχουν από τις πρυτανικές εκλογές οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου - Αναλυτικά οι λόγοι της απόφασής τους
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την αποχή τους από τις εκλογές για την ανάδειξη νέων πρυτανικών αρχών αποφάσισαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εξηγώντας πως αν συμμετάσχουν στην εκλογική αυτή διαδικασία, θα ισχυροποιηθεί ο νόμος Κεραμέως και η κυβερνητική πολιτική για τα πανεπιστήμια.

Δεν έχουν σταματημό δυστυχώς οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το νέο σύστημα για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης των ΑΕΙ, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση. Τα περισσότερα ΑΕΙ ακολούθησαν το νέο σύστημα στις εκλογές των προηγούμενων ημερών, οι πανεπιστημιακοί όμως επιμένουν στην κατάργηση του νόμου Κεραμέως.

Δημοσιοποιώντας τους δώδεκα λόγους για τους οποίους απέχουν, το συμβούλιο των μελών ΔΕΠ του πανεπιστημίου Αιγαίου στέλνει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα προς τη μελλοντική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, πως ο νόμος Κεραμέως θα πρέπει να καταργηθεί. Παράλληλα, η απόφασή τους συνιστά μια προσπάθεια να αποφευχθεί η εγκαθίδρυση ενός μοντέλου διοίκησης που δεν θα είναι συμβατό με τη λειτουργικότητα, τη διαφάνεια και τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα που απαιτεί η κοινότητα ενός δημόσιου πανεπιστημίου.

Διαβάστε αναλυτικά τον «δωδεκάλογο» της αποχής των καθηγητών:

«Απέχουμε:

  1. Διότι θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές πολιτικό μήνυμα σε οποιαδήποτε νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι ο Νόμος Κεραμέως δεν είναι αποδεκτός και πρέπει να καταργηθεί.
  2. Διότι η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και θα ισχυροποιήσει τον νόμο Κεραμέως και την κυβερνητική πολιτική για τα πανεπιστήμια.
  3. Διότι εμείς πλέον στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, γνωρίζουμε ότι τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης (ΣΔ) θα "διοικούν" με διαδικασίες παρασκηνιακών συναλλαγών: ένα μοντέλο διοίκησης ασύμβατο με τη λειτουργικότητα, τη διαφάνεια και τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα που απαιτεί η κοινότητα ενός δημόσιου πανεπιστημίου.
  4. Διότι τα ΣΔ είναι ολιγαρχικά και ανεξέλεγκτα όργανα με υπερεξουσίες, που η λειτουργία τους θα υπονομεύσει πλήρως τη δημοκρατία μέσα στο πανεπιστήμιο.
  5. Διότι τα ΣΔ θα μονοδρομήσουν τα Πανεπιστήμια στην πλήρη υποταγή στις βουλήσεις των αγορών.
  6. Διότι τα ΣΔ μας υποκαθιστούν, επιλέγοντας Πρύτανη, διορίζοντας Αντιπρυτάνεις και Κοσμήτορες, αναλαμβάνοντας σχεδόν αποκλειστικά την αυτοδιοίκηση του Πανεπιστημίου.
  7. Διότι δεν θέλουμε να είμαστε εμείς που θα επιλέξουμε τα μέλη ΔΕΠ που θα υλοποιήσουν ως επικεφαλής τον πιο καταστροφικό νόμο για το δημόσιο πανεπιστήμιο.
  8. Διότι τα ΣΔ εκλέγονται μόνο από μέλη ΔΕΠ, αφήνοντας απ’ έξω όλο το διοικητικό, τεχνικό προσωπικό, όλους τους διδάσκοντες ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και ΕΤΕΠ και όλο τον φοιτητικό πληθυσμό.
  9. Διότι τα ΣΔ εκλέγονται μέσα από ένα πλήρως αδιαφανές σύστημα ταξινομικής ψήφου, μέρος μιας ηλεκτρονικής εκλογικής διαδικασίας, η οποία δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί.
  10. Διότι η Τροπολογία που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση ισοψηφίας η Σύγκλητος κληρώνει (!) τα εξωτερικά μέλη του ΣΔ- και εντέλει- τον/την Πρύτανη, απαξιώνει μέχρι σημείο γελοιοποίησης την εκλογική διαδικασία και τα ακαδημαϊκά όργανα.
  11. Διότι ο Νόμος Κεραμέως οδηγεί όχι μόνο στο χάος αλλά και στην απαξίωση των ακαδημαϊκών οργάνων, το κύρος των οποίων οφείλουμε να προστατεύσουμε από την υπονόμευση.
  12. Διότι η αποχή είναι πολιτική επιλογή, δεν είναι αδιαφορία, αλλά αντίθετα δηλώνει ενεργητική συμμετοχή στους καθημερινούς αγώνες για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση του δημοκρατικού και δωρεάν χαρακτήρα του δημόσιου πανεπιστημίου».
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ