Δεύτερες ιδιωτικές φυλακές από την Κυβέρνηση των Αρίστων σε περιοχή Natura 2000

Γιατί αν δεν υπογράψεις Προεδρικό Διάταγμα για ιδιωτικές φυλακές τρεις μέρες πριν τις εκλογές, πότε θα το κάνεις;

Δεύτερες ιδιωτικές φυλακές από την Κυβέρνηση των Αρίστων σε περιοχή Natura 2000
ΠΡΟΒΟΛΗ

Έχοντας γράψει ξανά για τις ιδιωτικές φυλακές και το ζήτημα που προκύπτει με την ποινική μεταχείριση από την Ελληνική Δικαιοσύνη σε κρατούμενους-πελάτες, να υπογραμμίσουμε πως οι νέες φυλακές -αυτή την φορά στα Ιωάννινα- δεν είναι μόνο ΣΔΙΤ, EINAI ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA 2000. Βέβαια, το σχέδιο για τις ιδιωτικές φυλακές στα Γιάννενα υπάρχει από το 2021, όμως περίμεναν τώρα, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, για να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Οι πολιτικοί απατεώνες που υπογράφουν κάτι τέτοιο στο 90', 60 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, είναι ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.

Να υπογραμμίσουμε πως το πολιτικό και περιβαλλοντικό τερατούργημα σε περιοχή Natura 2000 υπογράφηκε από τον ίδιο τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, ενώ θα προστατέψουν τα απειλούμενα είδη όπως το Κιρκινέζι τοποθετώντας... ποτίστρες και τεχνητές φωλιές στις φυλακές!
Να επαναλάβουμε πως για να στηρίξουν το αμερικανικό μοντέλο των ιδιωτικών φυλακών, οι Κυβερνήτες των Πολιτειών έβγαζαν νόμους όπως το 3rd Strike, όπου ακόμα και σε περιπτώσεις μικρών εγκλημάτων, στις τρεις καταδίκες για διαφορετικά αδικήματα η φυλάκιση μετατρέπεται σε ισόβια, ενώ οι συνεργαζόμενοι δικαστές καταδικάζουν αφειδώς και σε βαριές ποινές Aφροαμερικάνους, Λατινοαμερικάνους και μειονότητες.

Στην Ελλάδα των Ντογιάκων, ευτυχώς έχουμε πληθώρα Ρομά, αντιεξουσιαστών, αριστερών, φεμινίστριών, χρηστών ναρκωτικών, φτωχοδιάβολων, μεταναστών και προσφύγων, για να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους οι δικαστές, ώστε οι ιδιωτικές φυλακές να γίνουν μια επιτυχημένη μπίζνα, να πλουτίσουν οι εμπνευστές, οι κατασκευαστές και οι δικαστές που θα ρίχνουν δέκα-δέκα τα χρόνια στα «πελατάκια».

Με ένα ειρωνικό χαμόγελο στα χείλη, ας αναφέρουμε πως το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που υπάγεται απευθείας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, αποσιώπησε κάθε πληροφορία από την είδηση που να αφορά την Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Δηλαδή πως πρόκειται για φυλακές τύπου ΣΔΙΤ. Να αναφερθεί ακόμα πως την έγκριση για τις επιμέρους διατάξεις τις έδωσαν υπηρεσίες που υπάγονται στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το ίδιο Υπουργείο που θα έπρεπε να προστατεύει τις περιοχές Natura 2000.

Η ανακοίνωσή του ΥΠΕΝ αναφέρει σχετικά: «Υλοποιώντας το σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών σωφρονισμού, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε την ανέγερση του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Ηπείρου χωρητικότητας 600 θέσεων, σε έκταση 100,193 στρ., που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια Κόντσικας, της Δημοτικής Ενότητας Μπιζανίου και έχει παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό από τον δήμο Ιωαννιτών. Η έκταση εντάσσεται σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000, που χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα».

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος πρόκειται να αποσταλεί για έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη συνέχεια θα προχωρήσει η διαδικασία για την υπογραφή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Έγινε ένα ακόμα βήμα για να ικανοποιηθεί ένα αίτημα πολλών ετών από τον δήμο και τους κατοίκους των Ιωαννίνων. Με την ανέγερση του νέου σωφρονιστικού καταστήματος στην Κόντσικα, θα φύγουν οι φυλακές Σταυρακίου από τον αστικό ιστό και ο χώρος θα παραχωρηθεί ανταποδοτικά στον δήμο Ιωαννιτών».

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΥΠΕΝ, έως σήμερα έχουν γίνει τα παρακάτω βήματα:

  • Τον Δεκέμβριο του 2021, υποβλήθηκε η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από τη μονάδα μελετών κατασκευών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ.
  • Τον Ιούνιο του 2022, η επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, ενέκρινε την προμελέτη και διατύπωσε σύμφωνη γνώμη.
  • Η ΣΜΠΕ εγκρίθηκε από τη διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ με την προσθήκη εξειδικευμένων όρων - περιορισμών για την προστασία του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα γνωμοδότησε θετικά το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων για την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Το σχέδιο προβλέπει ειδικούς όρους με μέτρα προστασίας για το Κιρκινέζι, απειλούμενου είδους γερακιού, όπως:

- εκπόνηση ειδικής ορνιθολογικής μελέτης, τα πορίσματα της οποίας θα ληφθούν υπόψη κατά την υλοποίηση του έργου

- κατασκευή και συντήρηση ειδικών τεχνητών φωλιών και παροχών σίτισης στο όριο και μέσα στον χώρο του Καταστήματος Κράτησης, καθώς και στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της περιοχής

- δημιουργία τεχνητών μικρών υδατοδεξαμενών για την προσέλκυση άγριας πανίδας, με τις οποίες επιτυγχάνεται η εξασφάλιση πόσιμου ύδατος για το απειλούμενο είδος

- υλοποίηση κατασκευαστικών εργασιών εκτός περιόδου αναπαραγωγής της ορνιθοπανίδας.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ