Η «Συμφωνία Αλήθειας» της ΝΔ: 4 ΧΡΟΝΙΑ ΨΕΜΑΤΑ - Οδηγός για αναποφάσιστους και αποφασισμένους ψηφοφόρους

Αν ακόμα δεν έχετε πειστεί γιατί πρέπει να φύγει -και να μην επιστρέψει- η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, σας τα μαζέψαμε και σας παρουσιάζουμε έναν αναλυτικό οδηγό της πιο αποτυχημένης «Συμφωνίας Αλήθειας» που έγινε ποτέ.

Η «Συμφωνία Αλήθειας» της ΝΔ: 4 ΧΡΟΝΙΑ ΨΕΜΑΤΑ - Οδηγός για αναποφάσιστους και αποφασισμένους ψηφοφόρους
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Οι πολίτες θυμούνται πολύ καλά τη Συμφωνία Αλήθειας που έκαναν το 2019 με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και γνωρίζουν πολύ καλά ότι τηρήσαμε αυτή τη συμφωνία στο ακέραιο, παρά τις εξωγενείς κρίσεις». Παύλος Μαρινάκης, γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Το διάβασα, αισθάνθηκα πολίτης με αμνησία, οπότε βούτηξα στα γαλάζια νερά της προηγούμενης τετραετίας αλήθειας, αναζητώντας και τη συμφωνία και το ακέραιο της τήρησής της.

Τι βρήκα; 4 χρόνια ψέματα.

Προσωποποιώντας ένα κείμενο που θα έπρεπε να είναι ουδέτερο και αφού έχω διαβάσει χιλιάδες λέξεις, άπειρα νομοσχέδια, πολλές δηλώσεις με τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα έχω να δηλώσω. Ψηφίστε σας παρακαλώ, αγαπημένοι αναγνώστες μου, ψηφίστε.

Και αν ακόμα δεν έχετε πειστεί γιατί πρέπει να φύγει -και να μην επιστρέψει- η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, σας τα μάζεψα και σας παρουσιάζω έναν αναλυτικό οδηγό της πιο αποτυχημένης συμφωνίας αλήθειας που έγινε ποτέ.

Η «Συμφωνία Αλήθειας» της ΝΔ: 4 ΧΡΟΝΙΑ ΨΕΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ισχυρίζονται ότι: Η ιδιωτικοποίηση των 5 μεγάλων δημόσιων μουσείων της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης) θα τα εκσυγχρονίσει, κάνοντάς τα ΝΠΔΔ.

Η αλήθεια είναι: Η οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας των μουσείων δεν παρουσιάστηκε ποτέ από την κυβέρνηση, ώστε να μιλάμε για διαφάνεια και όχι για προχειρότητα στο σχεδιασμό της μουσειακής πολιτικής. Η παραμονή των αρχαιοτήτων στην Ελλάδα δεν εξασφαλίζεται όταν το ν/σ προβλέπει την ίδρυση παραρτημάτων στο εξωτερικό και το δανεισμό αρχαιοτήτων για αόριστο χρόνο.

Ισχυρίζονται ότι: Θα τους εξασφαλίσει οικονομική αυτοτέλεια.

Η αλήθεια είναι: Η «οικονομική αυτοτέλεια» και διασφάλιση των αρχαιοτήτων στα ελληνικά μουσεία, έρχεται σε αντίθεση με το παράδειγμα του Μητροπολιτικού Μουσείου της Ν. Υόρκης, που με καθεστώς ΝΠΔΔ είχε έλλειμμα 150 εκατ. δολάρια το 2021 και αναγκάστηκε να πουλήσει 219 έργα από τη συλλογή του. Και με τα 3,5 εκατ. ευρώ έλλειμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τα 7 εκατ. της Εθνικής Πινακοθήκης, τα 3 εκατ. του Εθνικού Θεάτρου, τα 2 εκατ. του ΚΘΒΕ, τα 5 εκατ. του Μεγάρου Μουσικής, που είναι ΝΠΔΔ.

ΙΣΟΤΗΤΑ

Ισχυρίζονται ότι: Θέσπισαν πλαίσιο δεοντολογίας και αυστηρές κυρώσεις για τη σεξουαλική παρενόχληση στην αγορά εργασίας.

Η αλήθεια είναι: Το 85% των γυναικών στην Ελλάδα έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Μία στις δέκα γυναίκες έχει υπάρξει θύμα απόπειρας σεξουαλικής επίθεσης, ενώ μία στις πέντε σημειώνει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικού εκβιασμού. Μία στις πέντε φορές εμπλέκεται ο διευθυντής/ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ενώ παραπάνω από το ένα τρίτο των περιστατικών αφορά σε ανώτερο στη διοίκηση.

Ισχυρίζονται ότι: Επέκτειναν τις γονικές άδειες και την άδεια μητρότητας σε γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες.

Η αλήθεια είναι: Οι σχετικές ρυθμίσεις προβλέπονται σε ενωσιακή οδηγία από το 2010 και η Ελλάδα όφειλε να συμμορφωθεί ήδη από το 2012. Όμως, δεν έχει ακόμη θεσπιστεί (επικαιροποιημένος) ενιαίος κανονισμός παροχών από τον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να στερούνται οι γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες παροχές σε είδος και χρήμα.

Ισχυρίζονται ότι: Δημιουργήσαν 18 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας και εκπαιδεύσαν περισσότερους από 2.500 αστυνομικούς, και διπλασιάζουν τα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας.

Η αλήθεια είναι: Σύμφωνα με το ελληνικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Γυναικοκτονίες, το 2019 διαπράχθηκαν 17 γυναικοκτονίες, το 2020 καταγράφηκαν 19 γυναικοκτονίες, το 2021 σημειώθηκε μεγάλη αύξηση φτάνοντας τις 31, το 2022 ήταν 25. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έμεινε σταθερά προσηλωμένος στην άρνησή του για νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία». Οι ξενώνες στους οποίους μπορούν να καταφεύγουν γυναίκες που ζουν σε κακοποιητικά περιβάλλοντα δεν επαρκούν. Κατά παράβαση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, την οποία έχει κυρώσει το ελληνικό κοινοβούλιο, η Ελλάδα διαθέτει 400 κρεβάτια, ενώ θα έπρεπε 1.072 κλίνες.

ΕΡΓΑΣΙΑ

Ισχυρίστηκαν ότι: Οι υπερωρίες όχι μόνο δεν καταργούνται με το νομοσχέδιο, αλλά ενισχύονται. Αυξάνουμε τις επιτρεπόμενες υπερωρίες, στις 150 ώρες το μέγιστο, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Με την αύξηση των υπερωριών δεν δημιουργούνται εξαντλητικές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους, ενώ διασφαλίζονται παράλληλα οι απολαβές τους.

Η αλήθεια είναι: Όλοι φορείς που ασχολούνται με την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία, διαπιστώνουν ότι τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα λαμβάνουν χώρα στο τέλος του ωραρίου των εργαζομένων, λόγω φυσικής κόπωσης. Αυτά συμβαίνουν ήδη σε συνθήκες νομοθετημένου 8ώρου.

Ισχυρίστηκαν ότι: Διεύρυναν το φάσμα προστασίας από τις απολύσεις.

Η αλήθεια είναι: η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 απελευθέρωσε τις απολύσεις με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ισχυρίζονται ότι: Mείωσαν πάνω από 50 φόρους.

Η αλήθεια είναι: Tην τετραετία 2019-23 η κοινωνία στην Ελλάδα πλήρωσε 2,8 δισ. ευρώ/έτος περισσότερους φόρους κατά μ.ό. σε σχέση με την τετραετία 2015-19. Αυτό δεν οφείλεται στην «ανάπτυξη», όπως δήθεν επαίρεται η ΝΔ, αλλά στο ότι ο πληθωρισμός φτωχοποίησε τους πολίτες μέσω των έμμεσων φόρων.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ισχυρίζονται ότι: Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να πιστωθεί την αύξηση των επενδύσεων, καθώς η εμπιστοσύνη της αγοράς είναι σημάδι φιλικών προς τους επενδυτές πολιτικών.

Η αλήθεια είναι: Αυξημένο χρέος κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Αύξηση του κατά κεφαλή χρέους/Έλληνα πολίτη από 33.000 ευρώ σε 38.000 ευρώ.

Ισχυρίζονται ότι: Διά στόματος του πρώην υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, λίγες ώρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής: «Δεν έχει υπάρξει καμία κυβέρνηση τόσο υπέρ της μεσαίας τάξης όσο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Η αλήθεια είναι: Τα στοιχεία που προκύπτουν από την τελευταία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ καταδεικνύουν με εμφατικό τρόπο το σοβαρό αρνητικό αποτύπωμα που άφησαν ο πληθωρισμός και τα ενεργειακά και λοιπά κόστη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, το 44% εκτιμά αρκετά ή πολύ πιθανό η επιχείρησή του να κλείσει κατά το επόμενο έτος. Περίπου 4 στις 10 επιχειρήσεις (41,5%) αναμένουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το τρέχον έτος, παρά τους ισχυρούς ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας. Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων θεωρεί πως οι συνέπειες του πληθωρισμού είναι αρνητικές, με σημαντικότερες τη μείωση της ζήτησης προϊόντων από τους τελικούς καταναλωτές (67%), την αύξηση του ανταγωνισμού με τις άλλες επιχειρήσεις (45,2%), την αδυναμία εύρεσης πρώτων υλών (40%), την αναστολή επενδυτικών αποφάσεων (38,5%) και την αύξηση των οφειλών προς το Δημόσιο (38,5%). Προκειμένου να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προβαίνουν σε ανατιμήσεις των προϊόντων τους, οι οποίες έγιναν το 2022 και συνεχίζονται και το 2023. Το 69% σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις τιμών εντός του επόμενου εξαμήνου. Μεγάλο πρόβλημα για τις ΜμΕ ήταν το αυξημένο κόστος ενέργειας, καθώς 1 στις 3 επιχειρήσεις (34,8%) δήλωσε ότι αντιμετώπισε αυξήσεις άνω του 50%, με τις μισές από αυτές να δηλώνουν πως το σχετικό κόστος αυξήθηκε πάνω από 100%. Έτσι, η μεσοσταθμική αύξηση της δαπάνης ενέργειας για το σύνολο των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο 42%.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Ισχυρίζονται ότι: Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη και οφείλεται πρωτίστως στις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, που συμπαρέσυραν και τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η αλήθεια είναι: Η κυβέρνηση υποτίμησε την ακρίβεια, βαφτίζοντας την παροδική, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης έλεγε ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις. Δεν μείωσαν των ειδικό φόρο κατανάλωσης, δεν καταπολέμησαν την αισχροκέρδεια. Η λύση ήταν πελατειακές εξυπηρετήσεις, νεοφιλελεύθερων νομοθετήσεων και κουπόνια. Ο πρωθυπουργός μας χόρτασε με προσωρινά μέτρα και πολλά… pass, λέγοντας παράλληλα ότι χάρη στη διακυβέρνησή του «έχουμε αφήσει πίσω μας τις υποστηρικτικές παροχές» από την Ευρώπη σε μια «χώρα - επαίτη που μονίμως θα παρακαλεί για προγράμματα στήριξης». Η ανισότητα και η φτωχοποίηση αυξήθηκαν δραματικά.

Ισχυρίζονται ότι: Φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η αλήθεια είναι: Η Ελλάδα αναδείχθηκε, σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη για το 2022 σε όλα τα είδη, από το ρεύμα και τη βενζίνη μέχρι τα προϊόντα πρώτης ανάγκης, ενώ την ίδια στιγμή κατατάσσεται, σύμφωνα με τη Eurostat, ανάμεσα στις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες ως προς το ύψος των αμοιβών, ως προς τη φτώχεια και ως προς τον κοινωνικό αποκλεισμό.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ισχυρίζονται ότι: Αρχές Νοεμβρίου, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης δήλωνε: «Τελειώσαμε με τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις και πλέον εκδίδουμε νέες συντάξεις σε 2 μήνες. Το 1/6 δηλαδή των συνταξιούχων έγιναν συνταξιούχοι, μόλις τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ εκκαθαρίστηκε το στοκ των εκκρεμοτήτων της περιόδου 2016-2021. Είναι μία εντυπωσιακή αποκλιμάκωση που μας κατατάσσει επιτέλους ανάμεσα στις σύγχρονες χώρες του δυτικού κόσμου, που σέβονται τον πολίτη και δεν τον ταλαιπωρούν με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και υπερημερίες».

Η αλήθεια είναι: Η αλήθεια είναι ότι οι συνταξιούχοι «χρηματοδοτούν» οι ίδιοι τις αυξήσεις των συντάξεων τους, τις οποίες αν και μεσολαβεί «ο πιο δύσκολος Χειμώνας από το 1942», θα τις λάβουν μέσα στο 2023, δηλαδή σε 6 μήνες από σήμερα. Περίπου δε 1 εκατομμύριο εξ αυτών, δεν πρόκειται να δουν καμία αύξηση, λόγω της «προσωπικής διαφοράς».

Ισχυρίζονται ότι: Η κυβέρνηση δίνει αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις από το 2023 που θα φτάσουν το 6-7%.

Η αλήθεια είναι: Η κυβέρνηση, για να «καρπωθεί» επικοινωνιακά τις αυξήσεις που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017(ν.4475/2017), επανανομοθέτησε τη σχετική ρύθμιση (αρ.25 του ν.4670/2020) τον Φεβρουάριο του 2020. Η σχετική αύξηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και χρόνια και μάλιστα πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία (και την πανδημία), που οδήγησε στις μεγάλες αυξήσεις, στην ενέργεια και στα βασικά είδη κατανάλωσης.

Ισχυρίζονται ότι: Το θέμα της έκδοσης των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών κύριων συντάξεων βρίσκεται στην τελική ευθεία για την οριστική επίλυσή του.

Η αλήθεια είναι: Πάνω από 80.000 κύριες συντάξεις εκκρεμούν (μαζί με τις διεθνείς), 124.000 επικουρικές βρίσκονται στοιβαγμένες στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και άλλα 55.000 εφάπαξ αναμένουν να εκδοθούν. Ταυτόχρονα, εκκρεμούν 60.000 «παράλληλες» συντάξεις που παραμένει άγνωστο πότε θα διεκπεραιωθούν. Το «κρυφός χρέος» για τις συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Ισχυρίζονται ότι: Το φλέγον ζήτημα της απροστάτευτης πρώτης κατοικίας έχει γίνει αντικείμενο συστηματικής παραπληροφόρησης. Υπάρχει σήμερα πλαίσιο προστασίας και της πρώτης κατοικίας που καλύπτει τις περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ευαισθησία.

Η αλήθεια είναι: Μέσα στο 2023 πραγματοποιήθηκαν ή δρομολογούνται έως τέλη Μαΐου πάνω από 30.000 πλειστηριασμοί, οι οποίοι σταμάτησαν μόνο για 2 εβδομάδες πριν και μετά τις εκλογές.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ισχυρίζονται ότι: Το 2022 ήταν το έτος με τον μικρότερο αριθμό ανθρωποκτονιών τα τελευταία 11 χρόνια. Το ποσοστό εξιχνιάσεων φτάνει στο 90%.

Η αλήθεια είναι: Η κυβέρνηση που προσέλαβε πάνω από 4.000 αστυνομικούς, χωρίς να τους παρέχει έστω τη στοιχειώδη εκπαίδευση, μέτρησε το 2021 77.887 κλοπές, αντί των 81.662 που είχαν σημειωθεί το 2020. Το 2019, ο αριθμός αυτός ήταν 81.734 και το 2019, 74.183. Περισσότεροι ήταν και οι παραβάτες του νόμου περί όπλων: από 4.643 το 2018 αυξήθηκαν σε 6.793 το 2021, ενώ και όσοι παραβίασαν τον νόμο περί ναρκωτικών ήταν 13.073 το 2018, αλλά 13.458 το 2020 και μειώθηκαν στους 12.841 το 2021. Στα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, αυξήθηκαν από το 2020 κατά πάνω από 400, στα αδικήματα κατά περιουσιακών δικαιωμάτων αυξήθηκαν κατά πάνω από 3.000, στα αδικήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας αυξήθηκαν κατά πάνω από 2.000, στα αδικήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας, αυξήθηκαν από το 2020 κατά πάνω από 1.000 και στα αδικήματα περί ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν από το 2020 κατά πάνω από 3.000. Αυξημένοι είναι τέλος και οι βιασμοί: το 2018 ήταν 157, το 2019 ήταν 167, το 2020 ήταν 242 και το 2021 ήταν 353.

ΕΡΓΑΣΙΑ

Ισχυρίζονται ότι: Δημιούργησαν περισσότερες από 270.000 νέες θέσεις εργασίας και μείωσαν την ανεργία κατά 6%.

Η αλήθεια είναι: Η επίσημη ανεργία καταγράφεται στο 12% και με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον μέσο κοινοτικό όρο διατηρώντας τη χώρα στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ μαζί με την Ισπανία και την πρώτη θέση στην ανεργία των νέων (40%). Ταυτόχρονα η πραγματική ανεργία, με βάση τον αριθμό του 1 εκατ. εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ είναι κατά 350 χιλιάδες ανέργους υψηλότερη σε σχέση με τα στοιχεία της επίσημης ανεργίας. Το ποσοστό απασχόλησης είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ (59%) λόγω της υψηλής ανεργίας και του μεγάλου αριθμού άεργων από τους οποίους μεγάλο μέρος αποθαρρύνεται για την αναζήτηση εργασίας. Επίσης, μεγάλο μέρος του, κυρίως ειδικευμένου, εργατικού δυναμικού (περί τις 480 χιλιάδες) έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό κατά την τελευταία 10ετία, αποτελώντας σημαντική παραγωγική και αναπτυξιακή αιμορραγία για τη χώρα.

Ισχυρίζονται ότι: Αυξήσαν τον κατώτατο μισθό κατά 20%, από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ.

Η αλήθεια είναι: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου οι μισθοί παρουσιάζουν συνολική μείωση, παράλληλα με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, κατά την τελευταία δεκαετία. Ο ονομαστικός μισθός έχει αυξηθεί σε συνθήκες πολλαπλάσιου πληθωρισμού. Άρα τα χαμηλά εισοδήματα είναι ακόμη χαμηλότερα. Ο γενικός κατώτατος μισθός, παρά την τελευταία αύξησή του (780 ευρώ), υπολείπεται του ορίου φτώχειας.

Ισχυρίζονται ότι: Θέσπισαν την ψηφιακή κάρτα εργασίας για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από απλήρωτες υπερωρίες και ανασφάλιστη εργασία.

Η αλήθεια είναι: Η Ελλάδα καταγράφει τα υψηλότερα ωράρια εργασίας στην ΕΕ συμπεριλαμβανομένων και των υπερωριών (κατά 5 ώρες την εβδομάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), καθώς και τα υψηλότερα ποσοστά εργασίας κατά το Σαββατοκύριακο σε ποσοστό 32%.

Ισχυρίζονται ότι: Το επίδομα ανεργίας που βαφτίστηκε επίδομα εργασίας, είναι για ταχύτερη επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Η αλήθεια είναι: Η επιδότηση της ανεργίας καλύπτει μόνο το 14% των ανέργων, με επίδομα που αντιστοιχεί στο 60% του γενικού κατώτατου μισθού και χωρίς να καλύπτει τη μακροχρόνια ανεργία, που αφορά το 62% του συνόλου των ανέργων.

Ισχυρίζονται ότι: Επένδυσαν πάνω από 1 δισ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης 700.000 νέων εργαζόμενων και ανέργων ώστε να αποκτήσουν σύγχρονες δεξιότητες.

Η αλήθεια είναι: Τα προγράμματα κατάρτισης είναι δωράκια σε ημετέρους, στο όνομα δήθεν της εξειδίκευσης και της συνεχόμενης κατάρτισης των εργαζομένων. Ο άνεργος μετά από αυτά γυρίζει πίσω από εκεί που ξεκίνησε, στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ, και συνήθως καθυστερεί να πληρωθεί μήνες.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

Ισχυρίζονται ότι: Εδώ έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία να λένε, διά στόματος του πρωθυπουργού, ψέματα κατά συρροή. Ας τα θυμηθούμε.

8 Αυγούστου 2022: «Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα ποτέ. Υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη».

26 Αυγούστου 2022: «Δεν γνωρίζω παρακολούθηση πολιτικού ή δημοσιογράφου, δεν έχω το δικαίωμα να το ξέρω».

7 Νοεμβρίου 2022, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1: «Είναι δυνατόν να πέφτει η πολιτική ζωή του τόπου τόσο χαμηλά; Να καταγράφεται αυτό χωρίς κανένα στοιχείο; Καμία απόδειξη δεν υπάρχει γι’ αυτά τα οποία γράφονται. Ζητάω από τον εισαγγελέα να ζητήσει στοιχεία. Πίσω από τον Βαξεβάνη κρύβεται ο Τσίπρας. Δική του στρατηγική είναι να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη. Και πρέπει εμείς να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες».

14 Νοεμβρίου 2022, σε ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ: «Τελευταίο τους καταφύγιο, οι υποκλοπές. Μπερδεύουν συνειδητά νόμιμες επισυνδέσεις με κακόβουλα λογισμικά που μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε. Τι επιχειρούν να πείσουν; Ότι προσωπικά δεν είχα άλλη δουλειά από το να ακούω τους υπουργούς μου; Τις γυναίκες τους; Τη γραμματέα μου; Ηθοποιούς; Δεν παρουσιάζουν την παραμικρή απόδειξη. Εγώ σε συκοφαντώ και απόδειξε εσύ ότι δεν ισχύει η συκοφαντία μου… ».

8 Νοεμβρίου 2022, σε συνέντευξή του στο Bloomberg: «Έχω καταστήσει σαφές ότι το πρόσφατο δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα είναι απολύτως ψευδές. Ήμουν πολύ σαφής, αναγνωρίζοντας ότι στην Ευρώπη έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά -δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, το έχουμε δει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες- και χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό για την αντιμετώπισή του. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, εντός του επόμενου μήνα θα απαγορεύσουμε όλα τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να πωληθούν στην Ελλάδα. Πρέπει, λοιπόν, να μετατρέψουμε αυτό το πραγματικό πρόβλημα σε ευκαιρία».

8 Δεκεμβρίου 2022, σε ομιλία του στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Τσίπρα: «Με ρωτάτε αν γνώριζα για τις παρακολουθήσεις. Όσα είπα τέλη Αυγούστου ισχύουν στο απόλυτο. Είχα πει τότε ότι δεν γνώριζα τίποτα όχι μόνο για Ανδρουλάκη αλλά για κανένα πολιτικό πρόσωπο. Στην περιβόητη λίστα του Predator, αν είναι αληθινή, παρακολουθείτο 5 στενοί μου συνεργάτες, η προσωπική μου γραμματέας. Αν ήθελα κάποιος να παρακολουθεί, τότε μάλλον εμένα ήθελε να παρακολουθήσει. Με τον κ. Χατζηδάκη γνωρίζομαι 30 χρόνια. Τι είναι αυτά που λέτε. Προφανώς και όχι. Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι εγώ παρακολουθούσα υπουργό της κυβέρνησής μου; Ντροπή σας. Ότι εγώ παρακολουθούσα ή γνώριζα ότι παρακολουθούσαν τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων; Να μάθω τι; Οι θεωρίες συνωμοσίας και τα μυθεύματα για τις παρακολουθήσεις δεν θα διασώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

15 Ιανουαρίου 2023, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα»: «Ντροπή και αίσχος να κατηγορούμαι με απίστευτα ψέματα ότι παρακολουθούσα υπουργούς. Εγώ γινόμουν αποδέκτης μόνο πληροφοριών που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια. Στην πορεία αναδείχθηκε μία συστημική αδυναμία, ένα πλαίσιο παρακολουθήσεων το οποίο ξέφυγε από τον αρχικό του σκοπό, άνθρωποι ανέλαβαν τις ευθύνες τους και έφυγαν από τις θέσεις τους. Το χθες είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Για το σήμερα και το αύριο προχωρήσαμε σε σημαντικές θεσμικές αλλαγές ώστε να δημιουργηθεί μια νέα ισορροπία, η οποία, χωρίς να απονευρώνει τις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών, δημιουργεί τις αναγκαίες δικλίδες ασφαλείας για τα δικαιώματα των πολιτών».

Η αλήθεια είναι: Έχουμε να κάνουμε με δημοκρατική εκτροπή. Αυτή της παρακολούθησης πολιτικών, δημοσιογράφων, υπουργών, ακόμη και αρχηγών του επιτελείου στρατού από μια ΕΥΠ που λειτουργεί υπό την άμεση πρωθυπουργική ευθύνη. Οι μεγαλύτερες εφημερίδες και τα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου αφιερώνουν πρωτοσέλιδα στο πρωτοφανές σκάνδαλο.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Τι ισχυρίζονται: Το γεγονός ότι η ελευθερία του Τύπου είναι απολύτως κατοχυρωμένη στη χώρα μας, δεν περιμένουν οι Έλληνες να το διαπιστώσει καμία ΜΚΟ, με τα δικά της κριτήρια και όταν εμπλέκει ζητήματα που διερευνώνται και τα χρησιμοποιεί επιβαρυντικά, χωρίς η Δικαιοσύνη να έχει ολοκληρώσει το έργο της. Οι πολίτες βλέπουν καθημερινά να ασκείται ελεύθερα κριτική και προς κάθε κατεύθυνση, όπως κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα.

Η αλήθεια είναι: Στην 107η θέση βρέθηκε η Ελλάδα στη φετινή κατάταξη της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSFRSF). Η χώρα μας συνεχίζει να κατέχει την χαμηλότερη θέση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με διαφορά 24 θέσεων από το αμέσως προηγούμενο κράτος-μέλος της ΕΕ, τη Μάλτα, που βρίσκεται στην 84η θέση.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / ΤΕΜΠΗ

Ισχυρίστηκαν ότι: Υπήρχε τοπική τηλεδιοίκηση στη Λάρισα.

Η αλήθεια είναι: Η επίσημη ανακοίνωση του ΟΣΕ: «Μετά τη φωτιά του Ιουλίου του 2019 στην περιοχή της Ζάχαρης Λάρισας, κατεστράφησαν τα καλώδια και ο εξοπλισμός και η τηλεδιοίκηση Λάρισας βγήκε ολοκληρωτικά εκτός λειτουργίας και καταργήθηκε».

Ισχυρίστηκαν ότι: Προφανώς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη Δικαιοσύνη, αλλά θα μάθουμε την αλήθεια και δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη.

Η αλήθεια είναι: Το Μαξίμου διόρισε τη δική του επιτροπή εμπειρογνωμόνων και θέσπισε ακόμα και ακαταδίωκτο για τα μέλη της.

Ισχυρίστηκαν ότι: Τα ηλεκτρονικά συστήματα λειτουργούσαν κανονικά στο σταθμό της Λάρισας.

Η αλήθεια είναι: Τα ηχητικά και βιντεοσκοπημένα ντοκουμέντα που εμφανίζουν και το προηγούμενο από το μοιραίο τρένο να τίθεται και αυτό σε λάθος γραμμή και τον σταθμάρχη να λέει ότι «φλάσαρε το κλειδί».

Ισχυρίστηκαν ότι: Η σύμβαση Σαμαρά - Χρυσοχοΐδη, η 717, ολοκληρώθηκε κατά 30% από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η δική του κυβέρνηση έφτασε στο 70%.

Η αλήθεια είναι: Οι επίσημες υπηρεσιακές εκθέσεις της ΕΡΓΟΣΕ, σύμφωνα με τις οποίες τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε υλοποιηθεί το 68% του συνόλου του έργου σηματοδότησης της σύμβασης.

Ισχυρίστηκαν ότι: Η αναγκαία αναθεώρηση της προβληματικής σύμβασης 717, καθώς και η αναγκαστική διαδικασία ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της ΕΔΕΛ έγιναν μετά το 2019.

Η αλήθεια είναι: Τα επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όλα αυτά έγιναν και ολοκληρώθηκαν μέχρι τον Ιούλιο του 2019, όταν και η Κοινοπραξία κατέθεσε τις μελέτες υπογεγραμμένες σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ελέγχου της ΕΔΕΛ και το έργο μπορούσε να ολοκληρωθεί το 2020.

Ισχυρίστηκαν ότι: Υπάρχει υποστελέχωση του ΟΣΕ, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει προσλήψεις.

Η αλήθεια είναι: Επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2018 ο ΟΣΕ είχε 1.122 εργαζόμενους, καθώς και επιπλέον 224 εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις από ΑΣΕΠ για καθαρισμό και φύλαξη, ενώ το 2022 οι εργαζόμενοι ήταν λιγότεροι από 750.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΕΡΟΥ

Ισχυρίζονται ότι: Η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την απόφαση του ΣτΕ και οι δυο αυτές εταιρείες θα φύγουν από το υπεραταμείο και θα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο και η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου, αλλά μετά τις εκλογές.

Η αλήθεια είναι: Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με διαδοχικές αποφάσεις του, έκρινε πως κάτι τέτοιο είναι απολύτως παράνομο και αντισυνταγματικό, καθώς το Σύνταγμά μας προβλέπει πως οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου, διά της κατοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας του μετοχικού τους κεφαλαίου. Το ΣτΕ, μάλιστα, αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία του νερού και τη διαφοροποίησή του από κάθε άλλο «προϊόν» της αγοράς, ακύρωσε πρόσφατα ως παράνομη και αντισυνταγματική την ένταξη της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Η κυβέρνηση ακύρωσε με νόμο την απόφαση και συνεχίζει να έχει τις εταιρείες ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης για πούλημα.

ΥΓΕΙΑ

«Η καρδιά των συστημάτων υγείας είναι το ανθρώπινο δυναμικό τους. Η επάρκεια υγειονομικού προσωπικού σε μία χώρα σώζει ανθρώπινες ζωές» | Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

ΕΣΥ

Ισχυρίζονταν ότι: Θα ενίσχυαν τα νοσοκομεία με 20.000 προσλήψεις. Στις 8 Φεβρουαρίου 2022 μας έλεγαν ότι: «Τα νοσοκομεία ενισχύθηκαν με συνολικά 3.729 μόνιμο προσωπικό: 2.114 γιατρούς, 797 νοσηλευτές και 818 λοιπό προσωπικό» καθώς και «τάχιστα, με 15.732 επικουρικό προσωπικό: 1.941 γιατρούς, 8.726 νοσηλευτές και 506 λοιπό προσωπικό». Συνολικά, δηλαδή ότι έγιναν 19.461 προσλήψεις.

Η αλήθεια είναι: Τα νοσοκομεία καταρρέουν και η κυβέρνησή της ΝΔ άνοιξε την πόρτα του ΕΣΥ στους ιδιώτες. Έγιναν μόλις 7.000 προσλήψεις κι αυτές σχεδόν αποκλειστικά επικουρικού προσωπικού και ειδικευόμενων. Η μελέτη του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΚΕΠΥ) με τίτλο «Η εξέλιξη του Υγειονομικού Προσωπικού στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας» λέει ότι την τριετία 2019-22 το προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ αυξήθηκε κατά 9,4% (αποκατάσταση περίπου 7.223 θέσεων εργασίας, προερχόμενη σχεδόν αποκλειστικά από την αύξηση του επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των ειδικευόμενων ιατρών μόνο κατά το 3ο έτος της πανδημίας). Κατά την ίδια χρονική περίοδο το μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ παρέμεινε στάσιμο.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ο Κυριάκος και η σχέση του με την αλήθεια, σε απευθείας σύνδεση. Τον καιρό της πανδημίας χορτάσαμε ψέμα. Ψέματα φρέσκα και από τηλεοράσεως, με τον πολυχρονεμένο αφέντη να βγαίνει κάθε λίγο και λιγάκι στην τηλεόραση για να μας σερβίρει κι άλλα. Η αποκλειστική εστίαση στην «ατομική ευθύνη» για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήρθε σε πλήρη αντιδιαστολή με τις επιλογές ευρωπαϊκών κρατών να ενισχύσουν αποφασιστικά τα δημόσια συστήματα υγείας τους. Αποτέλεσμα: ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας στην ΕΕ. Η διαχείριση της κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις χειρότερες χώρες στην Ευρώπη ως προς τους θανάτους ανά πληθυσμό. Μια θλιβερή επίδοση που οφείλεται στην επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να εξοπλίσει το ΕΣΥ, αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κατάφεραν να έχουν καλύτερες επιδόσεις ως προς τη θνητότητα.

Εκτός από τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια για τους υγειονομικούς, με ενορχήστρωση Μαρέβας Μητσοτάκη, ακούσαμε τα τρομακτικά: «Πεταμένα λεφτά αν ακούγαμε τον ΣΥΡΙΖΑ και φτιάχναμε παραπάνω ΜΕΘ», «αυξάνοντας τις ΜΕΘ θα αυξάνονταν οι θάνατοι από COVID» και το αλησμόνητο από το βήμα της βουλής και τα χείλη του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Δεν υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει ότι η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι μικρότερη από ό,τι εκτός αυτών».

Ισχυρίστηκε ότι: «Την κουβέντα για το τελευταίο μίλι την είπα τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, όταν είχαν έρθει τα εμβόλια και πριν από την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα».

Η αλήθεια είναι: Ότι επανέλαβε πάρα πολλές φορές μέχρι και το καλοκαίρι του 2021, σε κάθε ευκαιρία που του δινόταν, ότι η πανδημία τελειώνει. Και το έκανε για οικονομικούς λόγους, για να ανοίξει ο τουρισμός, ενώ κανείς άλλος στην Ευρώπη, ούτε ο ΠΟΥ, δεν προέβαινε σε τέτοιες εκτιμήσεις.

Ισχυρίστηκε ότι: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανταποκρίνεται. Τα νοσοκομεία άντεξαν, το σύστημα δεν κατέρρευσε».

Η αλήθεια είναι: Διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, εικόνες γιατρών που κατέρρεαν, καταγγελίες για διαλογή ασθενών, θάνατοι σε ράντζα.

Ισχυρίστηκε ότι: «Έχουμε υπερδιπλασιάσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Η αλήθεια είναι: Ο υπερδιπλασιασμός αφορούσε δωρεές υπερσύγχρονων μηχανήματων, χωρίς προσωπικό να τα τις στελεχώσει.

Ισχυρίστηκε ότι: «Από την πρώτη στιγμή συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα. Έχω υπογράψει εγώ ουκ ολίγες αποφάσεις επιτάξεων».

Η αλήθεια είναι: Ότι οι επιστρατεύσεις γιατρών ήταν ελάχιστες και οι «επιτάξεις» κλινικών αποζημιώθηκαν ακριβά από το κράτος.

Ισχυρίστηκε ότι: «Το μοριακό τεστ δεν συνταγογραφείται σε καμία χώρα της Ευρώπης».

Η αλήθεια είναι: Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν συνταγογραφούσε τους μοριακούς ελέγχους, αντίθετα με τις Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία, Βέλγιο, Πολωνία.

ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ισχυρίστηκαν ότι: «Από την αρχή αυτής της κρίσης ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Όλα αυτά είχαν συζητηθεί εκτενώς με τους επιστήμονες, και ήταν προτεραιότητα για μας και να διασφαλίσουμε την υγεία, αλλά και τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Η αλήθεια είναι: Στην πραγματικότητα, ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει διαφωνήσει για τα σχολεία και τα τμήματα των 25 παιδιών, για τα οποία επέμενε να είναι στους 15 μαθητές το όριο ανά τάξη.

Ισχυρίστηκαν ότι: «Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και έχει αποδείξει ότι σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία, μπορεί να αντεπεξέλθει εξαιρετικά σε μία πάρα πολύ μεγάλη πρόκληση. Το Υπουργείο Παιδείας είχε φροντίσει ούτως ώστε από την αρχή της σχολικής χρονιάς, να έχουν εκδοθεί όλες οι οδηγίες, όλο το πλαίσιο λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης, για το ενδεχόμενο ότι μπορεί να έκλεινε ένα σχολικό τμήμα ή ένα σχολείο».

Η αλήθεια είναι: Η πλειονότητα των καθηγητών αρνήθηκε, χαρακτηριστικές ήταν οι τραγικές ελλείψεις σε εξοπλισμό και οι προβληματικές συνδέσεις, το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης το χάρηκε μόνο η CISCO, που πληρώθηκε αδρά τη «δωρεάν» παροχή και εξασφάλισε και μερικά εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα.

Ισχυρίστηκαν ότι: «Με πάνω από 25 μαθητές είναι μόλις το 3% των σχολικών τμημάτων της χώρας. Επειδή ήταν σημαντικό και για εμάς και για τους επιστήμονες να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα στα σχολεία, έχουμε προβλέψει αυξημένα μέτρα προστασίας».

Η αλήθεια είναι: το 75% του μαθητικού πληθυσμού φοίτησε σε τάξεις που υπερέβαιναν τους 17 μαθητές. Μάλιστα η Νίκη Κεραμέως, εν μέσω πανδημίας, νομοθέτησε την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα από 22 στους 25.

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Ισχυρίζονται ότι: H ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν μία μεταρρύθμιση που έχει να κάνει με τα ίδια τα παιδιά και το επίπεδο των πανεπιστημίων.

Η αλήθεια είναι: H θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) αποτέλεσε συνειδητή μεθόδευση υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων στην εκπαίδευση. Συμφέροντα, τα οποία καταγράφουν υπερκέρδη δύο και τρεις φορές παραπάνω σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, όπως αποδεικνύεται από τους ισολογισμούς που δημοσιεύουν τα κολέγια.

Ισχυρίζονται ότι: Tα χιλιάδες παιδιά τα οποία θα έκοβε ΕΒΕ από τα πανεπιστήμια θα έβρισκαν διέξοδο στα δημόσια ΙΕΚ μέσω του πολυδιαφημισμένου «παράλληλου μηχανογραφικού».

Η αλήθεια είναι:  Λόγω της ΕΒΕ, από το 2021 μέχρι το 2023 οι καταρτιζόμενοι στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ αυξήθηκαν περίπου κατά 13.000. Από αυτούς το 70% κατευθύνθηκε στα ιδιωτικά και μόνο το 30% στα δημόσια ΙΕΚ.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ