Μία χολέρα μας έλειπε...

«Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες», δηλώνει ο ΠΟΥ.

Μία χολέρα μας έλειπε...
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πριν λίγες μέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τον έλεγχο της ασθένειας είναι ζοφερές.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κρούσματα και οι θάνατοι από χολέρα έχουν αυξηθεί από πέρσι και η ασθένεια έχει εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές, ιδιαίτερα σε εκείνες που υπάρχουν συγκρούσεις και σε περιοχές όπου η φτώχεια ανέρχεται σε υψηλά επίπεδα.

Σε απάντηση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι εταίροι του προχώρησαν προσωρινά στη χρήση μιας δόσης εμβολίου που κανονικά χορηγείται σε δύο δόσεις. Αλλά και πάλι εξαντλήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η συμμαχία Gavi, ένας διεθνής οργανισμός που επικεντρώνεται στον παιδικό εμβολιασμό, ανέφερε σε έκθεσή της ότι επί του παρόντος υπάρχουν αρκετές δόσεις για να καλύψουν τη ζήτηση έκτακτης ανάγκης, αλλά όχι για προληπτική χρήση.

Η χολέρα εξαπλώνεται με την κατάποση μολυσμένων τροφίμων ή νερού, και ενώ συχνά προκαλεί ήπια ή καθόλου συμπτώματα, οι σοβαρές περιπτώσεις προκαλούν οξεία διάρροια και σκοτώνουν μέσα σε λίγες ώρες αν δεν αντιμετωπιστούν. Η πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αποχέτευση είναι σημαντική για την αναχαίτιση της νόσου, καθώς και ο εμβολιασμός και η ταχεία θεραπεία.

Η εξισορρόπηση των εκστρατειών προληπτικού εμβολιασμού με την αντιμετώπιση επειγουσών εστιών ήταν πρόκληση καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε, δήλωσαν οι παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας.

Η Gavi δήλωσε ότι 48 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, 10 εκατομμύρια περισσότερες από ό,τι σε ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία.

Είπε επίσης ότι η προσφορά θα πρέπει να βελτιωθεί μέχρι το 2026, καθώς οι υπάρχοντες κατασκευαστές θα ανεβάζουν την παραγωγή και μια νέα εταιρεία θα εισέρχεται στην αγορά, και ζήτησε καλύτερο σχεδιασμό για να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια χρησιμοποιούνται εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών εκστρατειών.

Σε ενημέρωση την Παρασκευή, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι 24 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με 15 πέρυσι. Τα ποσοστά θνησιμότητας των κρουσμάτων είναι επίσης υψηλότερα από τα αναμενόμενα, δήλωσε ο ΟΗΕ.

«Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Δεν είμαστε σε θέση να παράσχουμε αρκετά εμβόλια», δήλωσε ο Χένρι Γκρέι, υπεύθυνος περιστατικών του ΠΟΥ για την παγκόσμια αντιμετώπιση της χολέρας, ο οποίος δήλωσε ότι μόνο 8 εκατομμύρια από τα 18 εκατομμύρια δόσεις που είχαν ζητηθεί είχαν διατεθεί το 2023.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ