Ποινική δίωξη στους πέντε συνοριοφύλακες στον Έβρο - 3 στους 5 είχαν υπηρετήσει στην ΕΥΠ

Αντιμέτωποι με σοβαρότατες κατηγορίες βρίσκονται οι συνοριοφύλακες που κατηγορούνται για διευκόλυνση εισόδου στην χώρα παράνομων μεταναστών και προσφύγων. Σχέσεις με την ΕΥΠ και επαφές με Τούρκους διακινητές η «συνταγή» για να πλουτίζουν παράνομα στις πλάτες των κατατρεγμένων.

Ποινική δίωξη στους πέντε συνοριοφύλακες στον Έβρο - 3 στους 5 είχαν υπηρετήσει στην ΕΥΠ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ποινική δίωξη για σοβαρά ποινικά αδικήματα άσκησε την Τρίτη 30.05 ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης σε βάρος των πέντε αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά από πολύμηνη έρευνα και παρακολούθηση, για διευκόλυνση εισόδου παράνομων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα.

Σε βάρος του ανθυπαστυνόμου και των τεσσάρων αρχιφυλάκων ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διευκόλυνσης εισόδου πολιτών τρίτων χωρών χωρίς έλεγχο, διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, μεταφορά από το εξωτερικό πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Η κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης ασκήθηκε σε βάρος ενός εκ των αστυνομικών, ο οποίος φέρεται να είναι ο αρχηγός της ομάδας και να δίνει κατευθύνσεις στους υπόλοιπους, μετά από επικοινωνία με τέσσερις αλλοδαπούς που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, οι οποίοι διαμένουν στην Τουρκία και ενημέρωσαν για την άφιξη παράνομων μεταναστών στα σύνορα.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος αστυνομικός φέρεται ότι ήρθε πρώτα σε επαφή με έναν από τους διακινητές στην Τουρκία και στην συνέχεια παρέσυρε και τους υπόλοιπους.

Με εντολή του εισαγγελέα κρατούνται και παραπέμπονται στον ανακριτή Ορεστιάδας, ενώ θα απολογηθούν  το πρωί της Παρασκευής 2 Ιουνίου, παρόλο που και οι πέντε κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Παράλληλα, αναμένεται η έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες και να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τρεις από τους πέντε συλληφθέντες είχαν τοποθετηθεί το 2018 στην ΕΥΠ, όπου υπηρέτησαν για περίπου ένα χρόνο.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε μετά από μία ανώνυμη καταγγελία για ύποπτη δράση των συλληφθέντων, την οποία ακολούθησαν και άλλες, οι οποίες πιθανότατα προέρχονται από συναδέλφους αστυνομικούς που αντιλήφθηκαν την δράση τους.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο, οι πέντε κατηγορούμενοι, οι οποίοι ήταν αρμόδιοι για την φύλαξη των συνόρων και την αποτροπή μεταναστών να περάσουν στην Ελλάδα, επέλεγαν να εργαστούν σε συγκεκριμένα σημεία, συγκεκριμένες ώρες, αναλαμβάνοντας πλήρως την φύλαξη του τομέα ευθύνης τους, ενώ πολλές φορές υποστήριζαν ότι δεν ήταν απαραίτητη η χρήση καμερών ή η παρουσία της FRONTEX.

Μάλιστα, ένας από τους κατηγορούμενους έκανε κανονικά την βάρδια του σε συγκεκριμένο σημείο στα σύνορα, ενώ είχε πυρετό και θεωρητικά ήταν ελεύθερος υπηρεσίας.

Οι έρευνες για την παράνομη δράση των συνοριοφυλάκων είχε ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιανουάριο οι αρχές κατέγραψαν συνομιλίες τους με τους διακινητές, γεγονός που έδωσε ώθηση στην υπόθεση.

Στις συνομιλίες αυτές, ωστόσο, δεν υπήρχαν αναφορές για τα ποσά που λάμβαναν, παρόλο που σε κάποιες από αυτές οι συνοριοφύλακες μιλούσαν για βαλίτσες, ενώ σε άλλη αναφέρθηκε ότι κάποιος (εκ των εμπλεκόμενων) δεν μπορούσε να δικαιολογήσει τα χρήματα για να αγοράσει αμάξι.

Όταν βρέθηκαν μετρητά, σε ευρώ και άλλα νομίσματα, σε κατ’ οίκον έρευνες, στο πλαίσιο της προανάκρισης, υπήρξαν αναφορές για αγορές κτημάτων και ακριβών αγροτικών μηχανημάτων. Πλέον ερευνώνται τα πόθεν έσχες των κατηγορουμένων και οι οικονομικές τους συναλλαγές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά δικαιολογούνται ή όχι.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ