Καταρρέει το ΕΣΥ - Έως 8 μήνες αναμονής για ένα χειρουργείο στο Θριάσιο

Τριτοκοσμικές παραμένουν οι συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία τις χώρας, με τους εργαζόμενους στο Θριάσιο να καταγγέλλουν πολύμηνη αναμονή για ένα χειρουργείο. Περισσότεροι από 1.000 ασθενείς βρίσκονται σε αναμονή, αφού από τις 13 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόλις οι 5.

Καταρρέει το ΕΣΥ - Έως 8 μήνες αναμονής για ένα χειρουργείο στο Θριάσιο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο εργαζομένων του Θριάσιου Νοσοκομείου γίνεται ολοφάνερη η αγανάκτηση και η ανησυχία τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών, καθώς, όπως καταγγέλλεται, η αναμονή για ένα χειρουργείο μπορεί να φτάσει έως 8 μήνες, με αποτέλεσμα η «λίστα αναμονής» να ξεπερνά τους 1.000 ασθενείς.

Αυτό συμβαίνει διότι από τις 13 διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες, λειτουργούν μόλις οι 5, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού (τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου) και καθαριστών. Ταυτόχρονα, το αναισθιολογικό τμήμα αποδυναμώνεται μετά την μετακίνηση ενός αναισθησιολόγου από το Θριάσο σε νοσοκομείου νησιού του Αιγαίου.

Ουσιαστικά, το αρμόδιο υπουργείο, αντί να μονιμοποιήσει το ήδη υπάρχον προσωπικό και να ενισχύσει με επιπλέον τα νοσοκομεία που έχουν ανάγκη, επιλέγει να καλύπτει όσα κενά δημιουργούνται, μετακινώντας γιατρούς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Έτσι, ναι μεν «βουλώνουν μια τρύπα», αλλά δημιουργούν έλλειψη σε άλλα νοσοκομεία.

«Παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ η κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 190 συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου» τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των Χειρουργείων του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ποιότητα ζωής εκατοντάδων ασθενών που αναμένουν να χειρουργηθούν, προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Λειτουργούν μόνο 5 από τις 13 διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες (Χειρουργεία 1ου ορόφου, Κέντρο Εγκαυμάτων και Μαιευτήριο), με αποτέλεσμα περισσότεροι από 1000 ασθενείς να είναι σε πολύμηνη αναμονή, που συχνά ξεπερνάει και τους 8 μήνες.

Η απαράδεκτη κατάσταση οφείλεται στην έλλειψη αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού (τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου) και καθαριστών.

Πρόσθετη αποδυνάμωση του Αναισθησιολογικού τμήματος με επιδείνωση της λειτουργίας των Χειρουργείων επιφέρει η απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ (με ημερ. 15/5/2023) για μετακίνηση ενός αναισθησιολόγου από το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο σε νοσοκομείου νησιού του Αιγαίου, ενώ ακολούθησε και σχετική απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου (με ημερ. 18/5/2023), παρά την αρνητική εισήγηση της διευθύντριας του Αναισθησιολογικού τμήματος.

Για άλλη μια φορά, αντί για την ενίσχυση των νοσοκομείων με το αναγκαίο προσωπικό, επιλέγεται η μετακίνηση γιατρών, που μεταφέρει το προβλημα των ελλείψεων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο..

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα στους εργαζόμενους να οφείλονται δεκάδες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας. Παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ η κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 190 συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Αντι για προσλήψεις αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού και καθαριστών με επείγουσες διαδικασίες, για να στελεχωθούν και λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσφατο νόμο, προωθεί τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία με νέες επιβαρύνσεις σε βάρος των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Η απαράδεκτη κατάσταση, με τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες αποτελεί μια ακόμη προκλητική πριμοδότηση  της κερδοφορίας των ιδιωτικών κλινικών.  Αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι στον καπιταλισμό, η υγεία, για τις λαϊκές οικογένειες αποτελεί «ατομική ευθύνη» ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους γίνεται πεδίο κερδοφορίας.

Ζητάμε να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση για μετακίνηση αναισθησιολόγου από το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο που θα οδηγήσει σε παραπέρα επιδείνωση της λειτουργίας των Χειρουργείων και ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τους ασθενείς.

Μετά τις εκλογές, είναι ανάγκη να προχωρήσουν οι αναγκαίες ενέργειες για:

  • προκήρυξη και κάλυψη των 2 κενών οργανικών θέσεων ειδικευμένων αναισθησιολόγων. Τροποποίηση του οργανισμού του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ με σύσταση 4 τουλάχιστον επιπλέον θέσεων ειδικευμένων αναισθησιολόγων
  • ενίσχυση του Αναισθησιολογικού και των Χειρουργείων με προσλήψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Να δοθούν οι χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας
  • μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, των συμβασιούχων εργαζομένων».
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ