Ο Κ. Μητσοτάκης και η πραγματικά απίστευτη τύχη να μην επισκεφθεί το Άγιο Όρος

«Άγιο» είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη του για σήμερα επίσκεψη στο Άγιο Όρος, καθώς διαγνώστηκε με κορωνοϊό λίγο πριν βγει εκπομπή αμερικάνικου ραδιοφωνικού σταθμού, σχετικά με ξέπλυμα χρήματος και κονδύλια που μπορεί να κατέληξαν σε ελληνικό κόμμα ή κόμματα. 

Ο Κ. Μητσοτάκης και η πραγματικά απίστευτη τύχη να μην επισκεφθεί το Άγιο Όρος
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τόσο ο ραδιοφωνικός σταθμός, όσο και ελληνικά μέσα, συνδέουν την κινητικότητα στο Άγιο Όρος και την ανάσυρση της υπόθεσης από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος με τις κινήσεις Μητσοτάκη να επισκεφθεί το Άγιο Όρος σε μια προσπάθεια να ανακόψει την διαρροή ψήφων προς τα κόμματα ΝΙΚΗ και Ελληνική Λύση. Αμφότερα κάτι περισσότερο από φιλορωσικά.
Η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος στην Αθήνα ανέσυρε τις τελευταίες ημέρες έναν φάκελο που είχε μπει στο αρχείο. Αφορούσε τη μεταφορά ρωσικών κεφαλαίων σε μοναστήρια του Αγίου Όρους μέσα από 12 έως 20 εμβάσματα, ανάμεσα στα οποία και το μοναστήρι του οποίου ο ηγούμενος έχει υποψήφιο τον αδερφό του με το κόμμα [ΝΙΚΗ». Η έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος συνιστά παραδοχή λάθους που έκλεισε αρχικά ο φάκελος, την ώρα που το «ΝΙΚΗ» συγκέντρωσε ποσοστό 2,92% και 170.000 ψήφους. Ουσιαστικά πλέον συνδιερευνάται αν υπήρχε Ρωσική στήριξη σε Ελληνικό κόμμα ή κόμματα.

Βέβαια είναι γνωστό, πως οι ρωσικές αρχές κάποιες δεκάδες χρόνια τώρα στηρίζουν οικονομικά την ακροδεξιά στην Ευρώπη με αντάλλαγμα μια φιλική φωνή σε κοινοβούλια (εθνικά και ευρωπαϊκό) και Κυβερνήσεις. Έχει συμβεί στην Ιταλία (βλέπε Σαλβίνι), με τεράστια επιτυχία στην Ουγγαρία και άλλες χώρες εντός Ε.Ε.

Η Μονή Φιλοθέου βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών σχετικά με τα ρωσικά εμβάσματα στο Άγιον Όρος, το οποίο ανήκει στα  φιλο-ρωσικά μοναστήρια του Αγίου Όρους. Παρόλα αυτά το μοναστήρι σε ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα «Νίκη» και ότι δεν εμπλέκεται στις εκλογές.  

Η έρευνα της Αρχής αφορά 12 εμβάσματα (σ.σ. 20 εμβάσματα σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ), ορισμένα εκ των οποίων ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ ενώ υπάρχουν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για επταψήφιους αριθμούς! Ως αποστολείς εμφανίζονται Ρώσοι και Έλληνες ομογενείς που διαπιστωμένα διατηρούν στενές σχέσεις με τη Μόσχα. Σε ορισμένους εξ' αυτών έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς θεωρήθηκαν μεσάζοντες του Πούτιν. Τα αρχικά εμβάσματα τα οποία διερευνήθηκαν το 2022 ήταν 20 και ένα κομμάτι των ερευνών κινούνταν γύρω από την πιθανότητα να λειτουργούσε ως ξέπλυμα χρήματος, ώστε Ρώσοι υπήκοοι να αποφύγουν το ολοσχερές πάγωμα των περιουσιών τους από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να έχουν κεφάλαιο κίνησης.

Το Magazine (ενότητα εντός του News247) επικοινώνησε με τον Θέμη Σοφό, πληρεξούσιο δικηγόρο της Μονής Φιλοθέου για σχολιασμό. Οι ερωτήσεις υποθέτουμε από τις απαντήσεις πως κινήθηκαν ευθέως σχετικά με την στίρηξη του κόμματος ΝΙΚΗ και την έρευνα από την Αρχή.
 
«Ως πληρεξούσιοι δικηγόροι της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους έχουμε ρητώς διαψεύσει τη συνεχιζόμενη και προδήλως κατευθυνόμενη συκοφαντία, ότι δήθεν η Ιερά Μονή ασχολείται με τις εθνικές εκλογές υποστηρίζοντας συγκεκριμένο κομματικό σχηματισμό, καθώς επίσης τις συκοφαντικές αναφορές σε δήθεν "ρόλο" της Μόσχας στα εσωτερικά της Ιεράς Μονής.
Διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η ενάσκηση δημόσιας εξουσίας από δημόσιες Ανεξάρτητες Αρχές στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και στο πλαίσιο των παρουσών περιστάσεων σε βάρος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου, εκλαμβάνεται ως ευθεία απειλή και ενδεχόμενη, υπό προϋποθέσεις, κατάχρηση εξουσίας. Χαρακτηρισμοί προερχόμενοι από πρόσωπα που συνειδητά προσβάλλουν την Ιερότητα του έργου της Ιεράς Μονής ταύτης εντάσσονται στον ίδιο προγραμματισμό, που ενέχει, πέραν της προσβολής αυτής καθεαυτήν, διά της συκοφάντησης της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους, στοιχεία χειραγώγησης ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών, με τις οποίες και πάλι τονίζουμε ότι ουδεμία σχέση έχει η Αγιότητα και Ιερότητα της Ιεράς Μονής».

Σε αντίστοιχο ρεπορτάζ του Libre για την ίδια υπόθεση παρουσιάζεται και απομαγνητοφωνούνται κομμάτια όπου «η εκπομπή Morning Edition του διάσημου αμερικανικού ραδιοσταθμού NPR, μετέδωσε ανταπόκριση από την Ελλάδα του Julian Hayda αναφορικά με το ενδεχόμενο παράνομων οικονομικών συναλλαγών μοναστηριών και μοναχών του Αγίου Όρους».

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται και η εμπλοκή του Βελόπουλου, πιθανώς σχετικά με την (τηλε)πώληση αγαθών από το Άγιο Όρος:

«Η Μονή Εσφιγμένου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εγκαλεί τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης για «παράνομες οικονομικές-εμπορικές συναλλαγές του με εγκαταβιούντες στο Άγιο Όρος» (σ.σ. υποννοεί ελεγχόμενους από την Ρωσία υπερεθνικιστές), «πώληση προϊόντων αμφίβολης ασφάλειας», «χρηματοδότηση καταληψιών» και «μετάδοση ψευδών ειδήσεων για τα τεκταινόμενα στο Άγιο Όρος».

Αναφέρει ότι:

Την 1.6.2023 ο Κυριάκος Βελόπουλος σε τηλεοπτική εκπομπή επιβεβαίωσε:

– τις παράνομες οικονομικές-εμπορικές συναλλαγές του με εγκαταβιούντες στο Άγιο Όρος.

– την πώληση προϊόντων αμφίβολης ασφάλειας που παράγονται σε παράνομη βιοτεχνική μονάδα στο Άγιο Όρος, όπου δεν γίνεται κανένας έλεγχος για την ασφάλεια των προϊόντων για χρήση από ανθρώπους.

– την χρηματοδότηση καταληψιών κτηρίων και αγροκτημάτων Αγίου Όρους».

Το ζήτημα αφορά την «κατάληψη» κτιρίων της ίδια μονής, ζήτημα που «σέρνεται» για περισσότερο από μια δεκαετία.

Συνολικά χωρίς να αγκαλιάσουμε ή να θρέψουμε θεωρίες συνομωσίας, επιβεβαιώνεται απόλυτα ο λόγος της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος, ενώ θα υπογραμμίσουμε πως εξίσου ύποπτη είναι η χρονική συγκυρία που η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος ανέσυρε την υπόθεση. Αν και εφόσον το Κόμμα ΝΙΚΗ κατηγορηθεί και δεν πάρει την ελευθέρας για συμμετοχή στις εκλογές, θα είμαστε ακόμα πιο καχύποτοι για όλα αυτά τα περιστατικά. Είναι σαφέστατες οι κινήσεις Μητσοτάκη ώστε να κόψει την διαρροή ψήφων προς την άκρα δεξιά και απίστευτα τυχερός μέσα στην ατυχία του που ο κορωνοϊός τον εμπόδισε από την επίσκεψη στο Άγιο Όρος την πιο ταραγμένη μέρα του χρόνου, ανάμεσα σε ρεπορτάζ που «καίνε» και σκάνδαλα.

Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως ο Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ψευδώς πως έχει κορωνοϊό, όμως μπορούμε να ισχυριστούμε πως αν δεν είχε, θα έπρεπε να ακυρώσει την επίσκεψή του για πολιτικούς λόγους, κυρίως εξαιτίας της αμερικάνικης ραδιοφωνικής εκπομπής.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ