Για ένα εκλογικό περίπτερο της ΝΔ, το Athens Pride αλλάζει τοποθεσία!

«Μια φορά κι έναν καιρό... Δεν ακυρώθηκα... Άλλαξα πλατεία. Πήγα Κοτζιά». Βέβαια, το Pride άλλαξε τοποθεσία επειδή στην πλατεία Συντάγματος είναι στημένο ένα περίπτερο της Νέας Δημοκρατία. Σήμερα στερούνται την πλατεία. Αύριο;

Για ένα εκλογικό περίπτερο της ΝΔ, το Athens Pride αλλάζει τοποθεσία!
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας επικράτησε της «μάχης» της πλατείας και κατάφερε να «εκτοπίσει» στην κυριολεξία το Athens Pride 2023.

Αυτό που συνέβη είναι ότι το περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας που είναι στημένο στην πλατεία Συντάγματος στάθηκε εμπόδιο στην διεξαγωγή των εκδηλώσεων του Athens Pride 2023, με αποτέλεσμα η πολύχρωμη γιορτή να μεταφερθεί σε νέα τοποθεσία.

Η κεντρική εκδήλωση του φετινού φεστιβάλ υπερηφάνειας τελικά θα λάβει χώρα το Σάββατο 10.06 στην Πλατεία Κοτζιά.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ, αναφέρουν πως η σύγχυση που δημιουργείται οφείλεται στο εκλογικό περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας που είναι στημένο στην πλατεία Συντάγματος και ως εκ τούτου καθιστά αδύνατη τη διεξαγωγή της κεντρικής εκδήλωσης του Σαββάτου.

«Για λόγους ασφάλειας, παραγωγής, χωροταξικά θέματα, καθώς και πολιτικής ουδετερότητας του θεσμού του Athens Pride πήραμε την απόφαση να μην ακυρωθεί το Athens Pride 2023, αλλά αντ’ αυτού να μετακινηθεί στη πλατεία Κοτζιά και να πραγματοποιηθεί κανονικά.

Τα περίπτερα και η σκηνή θα λειτουργούν κανονικά στη πλατεία Κοτζιά και η πολύχρωμη πορεία μας θα κατακλύσει τους δρόμους της Αθήνας ξεκινώντας από εκεί, θα περάσει μπροστά από τη Βουλή και θα καταλήξει και πάλι στη Πλατεία Κοτζιά, όπου η βραδιά θα κλείσει με τη συναυλία και το ανοιχτό πάρτι στη πλατεία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η αλλαγή αυτή προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, με πολλούς να επισημαίνουν ότι η τοποθεσία στην οποία διεξάγονται οι εκδηλώσεις είναι πολύ σημαντική, καθώς κρύβει συμβολισμούς, όπως η ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και χρειάστηκαν χρόνια διεκδικήσεων για να λαμβάνουν χώρα στην πλατεία Συντάγματος.

Ένα περίπτερο έτσι ξαφνικά ανατρέπει τα δεδομένα και με μεγάλη ευκολία και ελαφρότητα στερεί από την διοργάνωση του φεστιβάλ  μια κατάκτηση υψίστης σημασίας, πράγμα που δεν μπορεί παρά να προβληματίσει για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και να δημιουργεί φόβο και για άλλες στερήσεις.  

 «Το Athens Pride φέτος θα γίνει στην πλατεία Κοτζιά και όχι στο Σύνταγμα. Ο λόγος; Το περίπτερο (γίγας) της Νέας Δημοκρατίας.

Από το 2017 το Athens Pride, το μεγαλύτερο φεστιβάλ υπερηφάνειας της χώρας μας, διεξάγεται στην πλατεία Συντάγματος. Χρειάστηκαν, μάλιστα, αρκετά χρόνια διεκδίκησης προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι εργασίες του Pride. Η παρουσία του, λοιπόν, σε αυτή την πλατεία (Συντάγματος) δημιουργεί σημαντικούς συμβολισμούς καθώς και ένα δυναμικό μήνυμα (ΛΟΑΤΚΙ+) ορατότητας.

Η φετινή μεταφορά του στην πλατεία Κοτζιά – λόγω ενός εκλογικού περιπτέρου – στερεί από την κοινότητα αυτούς τους συμβολισμούς αλλά και περιορίζει τη δυναμική αυτού του μηνύματος.

Για ένα περίπτερο, λοιπόν, χάσαμε την πλατεία. Φοβάμαι να σκεφτώ τι άλλο πρόκειται να χάσουμε.

Όπως και να έχει εμείς θα είστε εκεί. Στην πλατεία Κοτζιά και σε κάθε πλατεία!

Μια φορά κι έναν καιρό… δεν ακυρώθηκα!! Άλλαξα Πλατεία», αναφέρει ο δημοσιογράφος Βασίλης Θανόπουλος.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ