28 οργανώσεις στηρίζουν τον Παναγιώτη Δημητρά

Ο υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων διώκεται από τις Ελληνικές Αρχές για την διευκόλυνση παράνομων μεταναστών και προσφύγων να εισέλθουν στην Ελλάδα, ενώ έχει δεσμευτεί η περιουσία και οι λογαριασμοί του.

28 οργανώσεις στηρίζουν τον Παναγιώτη Δημητρά
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στο πλευρό του υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Παναγιώτη Δημητρά τάσσονται 28 οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με κοινή ανακοίνωσή τους, στο πλαίσιο της Καμπάνιας για το Άσυλο.

Πρόσφατα, δεσμεύθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του Π. Δημητρά και της οργάνωσής του, η οποία είχε ενεργό ρόλο στην ανάδειξη των παράνομων επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές και διεκδικούσε την λογοδοσία. Μάλιστα, είχε κάνει κατά δήλωση του 5.000 μηνύσεις, για αυτό και χαρακτηρίστηκε ως «εθνικός μηνυτής».

Το περασμένο έτος, η εισαγγελία της Κω είχε ασκήσει ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση και διευκόλυνση μεταναστών στον Παναγιώτη Δημητράάλλοτε διευθυντή, πλέον εκπροσώπου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ).

Η Εισαγγελία της Κω, αξιοποιώντας δικογραφία του Λιμενικού Σώματος, παρέπεμψε τον Δημητρά για «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό να παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη είσοδο και διαμονή αυτών, αποστέλλοντας στις αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα, προκειμένου οι τελευταίοι να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου».

Αυτή τη φορά συντάχθηκε πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, από το οποίο προκύπτει πως εμπλέκεται στη διάπραξη διαφόρων ποινικών κακουργηματικής φύσεως αδικημάτων.

Έτσι, οι κακουργηματικές διώξεις συνοδεύονταν από την επιβαρυντική περίπτωση της τέλεσης των αδικημάτων «κατ’ επάγγελμα, καθώς από την υποδομή που έχει δημιουργήσει προκύπτει πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης και πορισμός εισοδήματος».

Οι υποθέσεις που αποτέλεσαν τη βάση για τη συγκεκριμένη εξέλιξη αφορούν σε περιστατικά άφιξης μεταναστών στην Κω τον Ιούλιο του 2021 και στον Φαρμακονήσι τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με κοινή δήλωση στήριξης, την οποία υπογράφουν 28 οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και η Πρωτοβουλία Δικηγόρων & Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, απαιτείται να σταματήσει η «εκστρατεία σπίλωσης των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως ο Δημητράς.

Όπως επισημαίνουν, οι κατηγορίες σε βάρος του Δημητρά είναι αστήρικτες, καθώς οι επικλήσεις κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, την οποία επικαλούνται οι ελληνικές αρχές είναι αόριστες.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν ότι, αντί να ερευνώνται όλες αυτές οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, αντίθετα διώκεται και στιγματίζεται η δράση ενός ανθρώπου, χωρίς στοιχεία που να είναι βάσιμα, ενώ γίνεται λόγος για προπαγάνδα και παραπληροφόρηση από μέρους των ελληνικών αρχών.

Αναλυτικά το κείμενο κοινής στήριξης στον Π. Δημητρά

«28 οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και η Πρωτοβουλία Δικηγόρων & Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, συνυπογράφουν κείμενο ενάντια στην εκστρατεία δίωξης και σπίλωσης του Παναγιώτη Δημητρά. Ο κατάλογος είναι ανοιχτός για περαιτέρω συνυπογραφές.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΠΙΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ/ΣΤΡΙΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2023

Παρά την αυξανόμενη κατακραυγή εντός κι εκτός Ελλάδας, σε κάθε επίπεδο, από την κοινωνία των πολιτών έως και το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΗΕ, η Ελλάδα όχι μόνο δεν αποσύρει τις αστήρικτες κατηγορίες εναντίον του υπερασπιστή των δικαιωμάτων του ανθρώπου Παναγιώτη Δημητρά, αλλά δεσμεύει και τα περιουσιακά στοιχεία του ίδιου και των ΜΚΟ που είναι επικεφαλής, με την αόριστη επίκληση κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών και άλλων κονδυλίων που υποστήριζαν το έργο του.

Την εκστρατεία σπίλωσης εναντίον του Παναγιώτη Δημητρά έχουν καταγγείλει κατ’ επανάληψη τόσο η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και οι Ειδικοί Εισηγητές του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και για τα Δικαιώματα των Μεταναστών.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα κλιμακώνει την εκδικητική στοχοποίηση του Παναγιώτη Δημητρά, ο οποίος έχει αναδείξει πληθώρα επαναπροωθήσεων, μολονότι ακόμη και πρόσφατα δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν τις απάνθρωπες αυτές πρακτικές, αναγκάζοντας και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να τις καταδικάσει για πρώτη φορά.

Παρότι αναμέναμε από τα αρμόδια όργανα και θεσμούς, όσο και από τη Δικαιοσύνη, την διερεύνηση όλων των καταγγελιών που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, αντίθετα γινόμαστε μάρτυρες απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος όσων ατόμων και οργανώσεων δραστηριοποιούνται στα σύνορα της χώρας και γίνονται δέκτες αναφορών και μαρτυριών για επαναπροωθήσεις σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, τις οποίες, ως οφείλουν, δημοσιοποιούν και θέτουν υπόψη των αρμόδιων αρχών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι οργανώσεις που συνυπογράφουν την παρούσα ανακοίνωση ζητούν:

– Να σταματήσουν οι διώξεις όσων ατόμων και οργανώσεων λειτουργούν στο πλαίσιο του ρόλου τους ως υπερασπιστές/στριες των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ενάντια σε παραβιάσεις κρατικών αρχών και οργάνων.

– Να σταματήσει η συστηματική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση σε βάρος ατόμων και οργανώσεων που παρέχουν προστασία σε αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και γενικότερα ευάλωτα πρόσωπα.

– Να προωθηθεί η διερεύνηση όσων καταγγελιών έχουν τεθεί υπόψη των αρμόδιων αρχών και αφορούν περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων.

– Να σταματήσει το φαινόμενο παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου που συστηματικά τελούνται στα σύνορα της Ελλάδας, όσο και της Ευρώπης.

Παραμένουμε σταθερά στο πλευρό όσων υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου και ειδικότερα των προσφύγων και των μεταναστών.

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΣΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (αλφαβητικά)

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ