Εθελοτυφλεί ο Μητσοτάκης για την κατάρρευση του ΕΣΥ

Μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, λόγω καθυστέρησης του ασθενοφόρου, ακόμη και τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρα είναι υποστελεχωμένα και οι ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων στα νησιά είναι πια ψωμοτύρι. Παρά την εγκληματική παραμέληση του ΕΣΥ την τελευταία τετραετία, η ΝΔ μας εμπαίζει δίχως έλεος και προτείνει διαλογή ασθενών: ποιοι αξίζει να ζήσουν και ποιοι πρέπει να πεθάνουν.

Εθελοτυφλεί ο Μητσοτάκης για την κατάρρευση του ΕΣΥ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ακόμα μια τετραετία ανεκπλήρωτων υποσχέσεων διαφαίνεται στον ορίζοντα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ακόμα μια φορά ισχυρίστηκε, μιλώντας σε εκδήλωση στον Ασπρόπυργο, αόριστα και χωρίς να σχολιάσει τίποτα από τα τραγικά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες, ότι «η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα για τη δεύτερη τετραετία» και ότι «θα αποκτήσει επιτέλους ένα σύγχρονο ΕΣΥ».

Υποστήριξε δε ότι «θα προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές» και «θα εκσυγχρονίσουμε τμήματα επειγόντων περιστατικών και κέντρα υγείας».

Ειδικότερα, δήλωσε, απευθυνόμενος στους «συμπολίτες» του ότι «για εμένα προσωπικά, η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα για τη δεύτερη τετραετία. Θα αποκτήσει η χώρα επιτέλους ένα σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές. Θα εκσυγχρονίσουμε τμήματα επειγόντων περιστατικών, κέντρα υγείας. Θα επενδύσουμε στην πρόληψη, στον Προσωπικό Γιατρό. Ναι, θα εκσυγχρονίσουμε και θα παρέμβουμε δραστικά και στις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ ώστε να μην έχουμε τραγικά περιστατικά όπως, δυστυχώς, αυτά τα οποία μονοπώλησαν και δικαιολογημένα το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες».

Θα προσλάβουμε προσωπικό στο ΕΚΑΒ δηλαδή για να μην μας πιάνουν στα Μέσα Ενημέρωσης στο στόμα τους και εκτεθούμε κι άλλο.

Μια μέρα μετά την επίσκεψη του στον Ασπρόπυργο, επισκέφτηκε το Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας», όπου και μίλησε με γιατρούς και νοσηλευτές και αφού τους συνεχάρη για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο νοσοκομείο, δήλωσε ότι «ποτέ δεν κρύψαμε τις μεγάλες δυσκολίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την απόλυτη δέσμευσή μου, το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας να αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης». Τα ίδια δηλαδή με όσα είπε την προηγούμενη μέρα…

Μάλιστα, θέλησε να καταδείξει ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρά τις δυσκολίες, παρά τις αδυναμίες, λειτουργεί. Πολλές φορές λειτουργεί σε επίπεδα τα οποία είναι αξιοζήλευτα και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παροχή περίθαλψης που κάποιος μπορεί να έχει εδώ, στον Άγιο Σάββα, δεν νομίζω ότι έχει να ζηλέψει σε τίποτα από μεγάλα αντικαρκινικά κέντρα του εξωτερικού», ενώ σημείωσε ότι «η αντιμετώπιση ενός καρκίνου δεν μπορεί να περιμένει».

Αναβάθμιση του ΕΣΥ για την ΝΔ σημαίνει διαλογή των καρκινοπαθών σε εκείνους που αξίζει να ζήσουν και σε εκείνους που πρέπει να πεθάνουν

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τήρησε σιγή ιχθύος για τις απαράδεκτες και απάνθρωπες δηλώσεις που έκανε ο καθηγητής Ιατρικής και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια, Σπύρος Πνευματικός, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι για να μειωθεί το κόστος στα νοσοκομεία και στο ΕΣΥ, είναι πρέπον να γίνεται διαλογή ασθενών και συγκεκριμένα καρκινοπαθών, στη λογική της αναλογίας «κόστους- οφέλους» (cost benefit ratio).

Μια πρόταση που χαρακτήρισε μάλιστα «ανθρώπινη» και την οποία κάνει ενώ η χώρα θρηνεί τις τελευταίες ημέρες τον θάνατο ανθρώπων λόγω καθυστέρησης των ασθενοφόρων.

«Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά  και στη συνέχεια παρουσίασε το παράδειγμα της Αμερικής, όπου γίνεται, όπως είπε, cost benefit ratio.

Το περιστατικό αυτό ο κ. Μητσοτάκης το αγνόησε παντελώς, δείχνοντας την υποκριτική και ψηφοθηρική τακτική του, έχοντας το θράσος να μιλά για αναβάθμιση του ΕΣΥ και μάλιστα μέσα σε αντικαρκινικό νοσοκομείο. Βέβαια, η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να συμφωνεί με την πρακτική που προτείνει ο κ. Πνευματικός και ίσως αυτός να είναι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υγείας, στον οποίο αναφέρεται, και ο οποίος συμβαδίζει και με τα διεθνή πρότυπα, αφού όπως μας ενημέρωσε ο Πνευματικός στην Αμερική διαλέγουν ήδη ποιος θα πεθάνει και ποιος θα ζήσει.

Η κρυφή ατζέντα της ΝΔ για την υγεία

Σχολιάζοντας στις δηλώσεις του κ. Πνευματικού που μίλησε για διαλογή καρκινοπαθών ασθενών, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, είπε πως άθελά του ο υποψήφιος βουλευτή της ΝΔ αποκάλυψε την κρυφή της ατζέντα για το χώρο της υγείας, που δεν είναι άλλη από τη μείωση των κρατικών δαπανών την ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Μάλιστα επισήμανε πως, μετά από τέτοιου είδους δηλώσεις ο κ. Μητσοτάκης δεν τον βγάζει από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Σχολιάζοντας την τραγική επικαιρότητα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα υπό σκληρή δημοσιονομική εποπτεία, την τριετία 2016-2019 είχαν γίνει 300 προσλήψεις μόνιμων εργαζόμενων στην ΕΚΑΒ, ενώ το 2019-2023 έχουν αποχωρήσει 560 εργαζόμενοι χωρίς να έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη.

Προσέθεσε επίσης πως στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, υπήρχαν 84 ασθενοφόρα, ενώ σήμερα υπάρχουν μόνο 52. Στην Κω, όπου μια γυναίκα 63χρονών «έχασε τη ζωή σαν το σκυλί πάνω σε μια καρότσα», υπήρχαν 15 διασώστες ενώ σήμερα υπάρχουν μόνο 8.

«Δεν είναι θέμα δημοσιονομικών περιορισμών, είναι θέμα προτεραιοτήτων» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπενθυμίζοντας πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε την ευχέρια να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να προχωρήσει σε προσλήψεις». Αντίθετα, επισήμανε πως ο κ. Μητσοτάκης  επέλεξε να προσλάβει 1.000 αστυονομικούς για την πανεπιστημιακή αστυνομία, που «πια δεν τους χρειάζονται και τους στέλνουν πίσω στα αστυνομικά τμήματα». «Δεν μπορούσε να προσλάβει 700 εργαζόμενους;» διερωτήθηκε.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ