Τα 3 non paper για το ναυάγιο και η αποδόμησή τους

Οι κρίσεις, οι μεγάλες κρίσεις, θέλουν και μεγάλες γραμμές. Παρακολουθώντας τους γραμμιτζήδες της Νέας Δημοκρατίας στον χώρο της δημοσιογραφίας αλλά και της πολιτικής, σας παραθέτουμε από νωρίς τα 3 αφηγήματα που θα βαρεθείτε να ακούτε σήμερα, αλλά και την αποδόμηση των «γραμμών».

Τα 3 non paper για το ναυάγιο και η αποδόμησή τους
ΠΡΟΒΟΛΗ

Non Paper No1: Θέλαμε, μα αρνήθηκαν την διάσωση

Από νωρίς το Λιμενικό, όπου υπάρχουν κάτι παραπάνω από ράμματα για την γούνα του, ανέφερε πως «Όταν προσεγγίσαμε, αρνήθηκαν την διάσωση». Αυτό αναφέρθηκε από τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης καθώς ήταν η επίσημη γραμμή του Λιμενικού και μέσα στην επίσημη ανακοίνωση. Οπότε πέρασε. Από εμάς γράφτηκε ως ισχυρισμός του Λιμενικού. Ας το δούμε όμως λίγο ψύχραιμα:

Έχεις ένα σκάφος που πλέει 4 ημέρες, χωρίς τρόφιμα και νερό εν πλω. Θεωρείται Boat in Distress, πλοίο σε κίνδυνο, και οι επιβάτες του ζητούν την διάσωση. Στην φωτογραφία που δείχνει το υπεράριθμο αλιευτικό πλοιάριο -τραβήχτηκε εν τέλει από ελικόπτερο του Λιμενικού- κάποιοι επιβάτες έχουν τα χέρια ψηλά ζητώντας διάσωση. Από το timeline που έδωσε το Alarm Phone φαίνεται πως το πλοίο ήταν ακυβέρνητο, με σβηστές τις μηχανές από τις 17:20 CEST, δηλαδή από τις 18:20 ώρα Ελλάδος. Άλλα Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν πως ήταν τις πρωινές ώρες, δηλαδή στις 06:20 ώρας Ελλάδος.

Το ένα σημείο είναι πως η απόφαση για την διάσωση ανήκε στους επιβάτες και όχι στον καπετάνιο, γιατί ο καπετάνιος απέδρασε για να μην συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές. Το ακόμα πιο βασικό είναι πως στα Boats in Distress ΔΕΝ ΡΩΤΑΣ ΚΑΝ ΤΟΝ ΕΠΙΒΑΤΗ ΤΙ ΘΕΛΕΙ. Τον σώζεις ακόμα και σηκωτό. 

Αυτό προκύπτει και από τις επικοινωνίες της Nawal Sufi, η οποία έχει αναρτήσει ηχογραφημένες συνομιλίες, τα μηνύματα και τα στοιχεία με το στίγμα του πλοίου. Μίλησε και στη La Repubblica, επιβεβαιώνοντας τα περί 750 ατόμων και πως έστειλε τις συντεταγμένες σε Ιταλία, Ελλάδα και Μάλτα. Βέβαια στην Ελλάδα προσεύχονταν να γίνει ένα θαύμα και να πάνε στο κομμάτι Έρευνας και Διάσωσης της Ιταλίας, το οποίο όμως ήταν πολλά ναυτικά μίλια μακριά. Δεν ήθελαν να χάσουν ψήφους από την άκρα δεξιά διασώζοντας 750 πρόσφυγες. Ούτε τα 50 έως 100 παιδιά στα αμπάρια.

Το Ελληνικό Λιμενικό ήταν ενήμερο από το πρωί της Τρίτης στις 09:47 UTC σύμφωνα με την Frontex, η οποία «άδειασε» το Λιμενικό (06:47 Ώρα Ελλάδος). Γνωρίζουμε όμως πως κάθε σπιθαμή των θαλασσών παρακολουθείται από τις αρχές.

Στο αρχικό non paper, η Κυβερνητική γραμμή ανέφερε πως «Δεν έχουμε Κυβέρνηση ΝΔ» και «Έγινε σε διεθνή ύδατα». Το πρώτο αποδεικνύει την γρήγορη σκέψη της Νέας Δημοκρατίας να ρίξει την ευθύνη στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και το δεύτερο είναι κενό νοήματος καθώς η Ελλάδα έχει την Έρευνα και Διάσωση στο συγκεκριμένο κομμάτι της θάλασσας. Να γνωρίζετε πως τα γραφεία Τύπου στα περισσότερα υπουργεία στελεχώνονται από τις επιλογές της προηγούμενης Κυβέρνησης και δεν έχουν αλλάξει.

Non Paper No2: «Ο Αφάνας και η φίλη του επιτέθηκαν στην Πρόεδρο!»

Αυτό θα σιχαθείτε να το βλέπετε σήμερα, έχουμε μια μετατόπιση της συζήτησης με την Μπάλα στην Εξέδρα.

Στο λιμάνι της Καλαμάτας διαδραματίστηκε μια σκηνή που υπάρχει σε βίντεο το οποίο αναρτήθηκε και εργαλειοποιήθηκε. Μία νέα και ένας νέος διαμαρτυρήθηκαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια πολιτική διαμαρτυρία, με κυριότερο επιχείρημα πως «Όταν βγάζεις φωτογραφίες στους φράχτες και τους στηρίζεις, πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο». Στην περίπτωσή μας το πλοιάριο έφυγε από το Τομπρούκ της Λιβύης. Όμως το επιχείρημα είναι σωστό για την εν γένει αντιμεταναστευτική, τραμπική πολιτική και κυρίως για τις ροές από την Τουρκία που όντως πνίγονται στο Αιγαίο, εν πλω για την Ιταλία.

Βέβαια o νέος με την αφάνα είναι κάτι περισσότερο από αναγνωρίσιμος, είναι μέλος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει σε πολλές φωτογραφίες. Οπότε το «ΣΥΡΙΖΑίοι επιτέθηκαν στην Πρόεδρό όλων των Ελλήνων» ήταν ένας πανεύκολος τρόπος να πετάξεις την μπάλα στην εξέδρα και να φας μισή ώρα σε κάθε πρωινή εκπομπή. Βέβαια ο ΣΚΑΪ δεν έβαλε στο πλάι το καθιερωμένο ρεπορτάζ μιας ώρας από την Τουρκία, το Mega έφερε τον Μπογδάνο, καθείς και οι επιλογές του. Οι υπόλοιποι όμως έπαιξαν το non paper.

Non paper No3: Η τραγωδία έγινε σε Διεθνή Ύδατα

Το non paper, η γραμμή αυτή, έχει βγει από χθες. Ήταν μια πρώτη ανούσια δικαιολογία πως δήθεν η Ελλάδα δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη. Συνοδεύεται από το non paper Νο1, το οποίο αναφέρει πως οι πρόσφυγες αρνήθηκαν την βοήθεια. Βέβαια, η μοναδική απάντηση σε αυτό, είναι πως η Ελλάδα και η Frontex έχουν το μονοπώλιο της Έρευνας και Διάσωσης στην περιοχή εκείνη. Εντύπωση προκαλεί πως τα δύο εμπορικά που προσέγγισαν για βοήθεια δεν πήραν ανθρώπους πάνω, δηλώνοντας πως μόνο το Ελληνικό Λιμενικό μπορεί να συνδράμει. Η απάντηση είναι ο φόβος να κατηγορηθούν αυτοί οι άνθρωποι για διακίνηση μεταναστών, απλά διασώζοντάς τους χωρίς εντολή του Λιμενικού Σώματος. Με την αυτονόητη ανθρωπιστική πρωτοβουλία. Ο ανθρωπισμός στην Ελλάδα (την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη), είναι υπό διωγμό και είναι δεκάδες οι κατηγορούμενοι κυρίως μέλη ΜΚΟ για «διευκόλυνση εισόδου παράτυπων μεταναστών». Μάλιστα έχουμε καλύψει τις δίκες τους. Ο εύκολος τρόπος τώρα είναι να κατηγορήσουν τα εμπορικά πλοία πως δεν συνέδραμαν. Δεν πήραν την εντολή, φοβήθηκαν την σύλληψη, είναι τόσο απλό.

Τι ισχύει

Το πλησιέστερο λιμάνι της Ιταλίας ήταν 500 χιλιόμετρα μακριά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν τον χρόνο για αυτά τα χιλιόμετρα (300 ναυτικά μίλια, αλλά για να καταλαβαινόμαστε). Φάνηκε από το αποτέλεσμα. Ήθελαν να διασωθούν και κάλεσαν στο Alarm Phone. Στο πλοίο δεν υπήρχαν σωσίβια ούτε σωστικά μέσα. Με το ένα που υπήρχε, διέφυγε ο καπετάνιος. Οι επιβαίνοντες αντέδρασαν στο ενδεχόμενο επαναπροώθησης, αυτό φοβούνταν, οι επικίνδυνες πρακτικές της χώρας μας τους έχουν οδηγήσει σε πιο επικίνδυνες διαδρομές ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί. Η επαναπροώθηση σημαίνει ξύλο, ληστεία και πίσω από εκεί που ήρθες, το άλλο σενάριο είναι η φυλάκιση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Η επαναπροώθηση στην Λιβύη, σημαίνει πως πέφτεις στις φυλακές πολέμαρχων-δουλέμπορων. Εν πολλοίς αυτό συνεπάγεται ομαδικούς βιασμούς αν είσαι γυναίκα, ξυλοδαρμούς αν είσαι άντρας και σε κάθε φύλο σημαίνει πως οι συγγενείς σου πρέπει να πληρώσουν τα έξοδα για το επόμενο ταξίδι αλλιώς παραμένεις στην φυλακή.  Όποιος αρρωσταίνει πεθαίνει στην φυλακή. Τους συγγενείς τους πείθουν στέλνοντάς τους βίντεο με τον βασανισμό σου. Αυτό συμβαίνει στην Λιβύη και αντί να το τερματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση γυρίζει το πρόσωπο αλλού.

Για να γραφτεί ρητά και απόλυτα: Το Λιμενικό τους άφησε να πνιγούν. Η φωτογραφία του πλοιαρίου που έβγαλε το Λιμενικό είναι με τις μηχανές σε λειτουργία. Οπότε είναι βέβαιο πως το Λιμενικό είχε σαφέστατη εικόνα πριν την τραγωδία.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ