Φάσκει και αντιφάσκει το Λιμενικό - Ξέρει ή δεν ξέρει τελικά αν επενέβη;

Αντιφατικές δηλώσεις, παραδοχές, χρονικές διαφορές. Πού ήταν τελικά το Λιμενικό, τι έκανε και γιατί δεν το δήλωσε εξαρχής, παρά μόνο όταν ακούστηκαν μαζεμένες πολλές μαρτυρίες;

Φάσκει και αντιφάσκει το Λιμενικό - Ξέρει ή δεν ξέρει τελικά αν επενέβη;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το ελληνικό Λιμενικό παραδέχτηκε σε νέα του ανακοίνωση το απόγευμα της Παρασκευής 16.06 ότι πέταξε σχοινί στο αλιευτικό σκάφος με τους 750 μετανάστες που ναυάγησε στα ανοιχτά της Πύλου, πράγμα το οποίο είχε αρνηθεί κατηγορηματικά το ίδιο πρωί.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι τρεις ώρες πριν τη βύθιση του αλιευτικού, σκάφος του Λιμενικού το προσέγγισε και έριξε έναν μικρό κάβο, ώστε να διαπιστώσει την κατάσταση των επιβαινόντων. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, οι μετανάστες έλυσαν τον κάβο και το σκάφος του Λιμενικού απομακρύνθηκε.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Τρεις ώρες περίπου νωρίτερα από τη βύθιση του Α/Κ σκάφους, το Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο στο Α/Κ προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων.

Αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το ΠΠΛΣ απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το Α/Κ από κοντινή απόσταση».

- Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση του Λιμενικού, ανέφερε ότι το σκάφος δεν ρυμουλκήθηκε, προσεγγίστηκε από το Λιμενικό δύο ώρες πριν από την βύθιση και οι μετανάστες έκοψαν το σχοινί προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους. 

«Σκοινί όχι ρυμούλκησης χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά και το λιμενικό κατά την προσέγγισή του από απόσταση πλώρη με πλώρη. Στη συνέχεια το πήραν οι επιβάτες στο αλιευτικό, για λίγα λεπτά και στη συνέχεια το πέταξαν στη θάλασσα και συνέχισαν την πορεία τους», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και συνέχισε: «Δεν υπήρχε σκοινί πρόσδεσης, υπήρχε σκοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν και να δουν εάν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια. Την αρνήθηκαν και συνέχισαν την πορεία τους». Παράλληλα ανέφερε ότι «το είχαν για λίγα λεπτά, υπάρχουν αναφορές αλλά αυτά θα τα διαπιστώσει και η έρευνα των δικαστικών αρχών. Υπήρχε μια ένταση στο πλοίο».

- Νωρίς το πρωί της Παρασκευής στέλεχος του Λιμενικού ανέφερε ότι λίγο πριν από τις 11 μ.μ. το πλήρωμα του σκάφους «920» του Λιμενικού φώτισε με προβολείς το πλοιάριο και με μεγάφωνα ενημέρωσε τους επιβαίνοντες ότι λόγω του υπέρβαρου διέτρεχαν κίνδυνο και ότι δεν θα κατάφερναν να φθάσουν στις ιταλικές ακτές.

Οι άνδρες του Λιμενικού μάλιστα χρησιμοποίησαν ένα σχοινί προκειμένου, όπως αναφέρουν, να προσδέσουν στο αλιευτικό και να ελέγξουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο εσωτερικό του. Ορισμένοι από τους επιβαίνοντες αντέδρασαν στην προοπτική μεταφοράς τους στην Ελλάδα και έλυσαν το σχοινί προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους. «Το συγκεκριμένο περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 11 μ.μ., αρκετές ώρες πριν από τη βύθιση του πλοιαρίου», διευκρίνισε.

- Λίγες ώρες μετά, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, μιλώντας στην ΕΡΤ, διέψευσε τα περί σκοινιού από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας:

«Δεν έγινε καμία προσπάθεια πρόσδεσης τους σκάφους» και σχολιάζοντας τη σχετική πληροφορία ανέφερε ότι «το λιμενικό δεν έκανε κάτι τέτοιο αλλά τα σχοινιά τα είχαν πετάξει ναύτες από το εμπορικό πλοίο που τους πέταξαν εφόδια».

«Εφόσον δεν είχε ζητήσει βοήθεια δεν μπορούσαμε να επέμβουμε. Δεν μπορείς να επέμβεις στα διεθνή ύδατα σε ένα σκάφος που δεν κάνει λαθρεμπόριο ή κάποιο άλλο ειδικό έγκλημα. Το σκάφος μετέφερε -παρανόμως- ανθρώπους. Δεν είχαμε μπει στη φάση κινδύνου για να μπορέσουμε να κάνουμε την επέμβαση», υποστήριξε ο Νίκος Αλεξίου.

Λίγες ώρες αργότερα διαψεύστηκε από τη νέα ανακοίνωση του Λιμενικού, παραδοχή ότι πέταξε το σχοινί. Πως γίνεται να διαψεύδει κατηγορηματικά την προσπάθεια πρόσδεσης του σκάφους και μέσα στην ίδια ημέρα να αλλάζει εντελώς το αφήγημα; Ποιες ήταν οι πληροφορίες που μετέφερε το πλήρωμα του «920», πότε και γιατί αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα δεν δημοσιοποιήθηκε εξ αρχής; Γιατί το Λιμενικό αρνήθηκε αρχικά την εμπλοκή του με το σκάφος;

- Οι διασωθέντες ήδη από την Πέμπτη 15.06, συνομιλώντας με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρέθηκε στην Καλαμάτα όπου μεταφέρθηκαν οι 104 διασωθέντες, ανέφεραν ακριβώς αυτό που το Λιμενικό διέψευδε κατηγορηματικά:

 

- Το 20/20 magazine τηλεφώνησε στο Γραφείο Τύπου του Λιμενικού το πρωί της Παρασκευής και ρώτησε σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Αλεξίου και τις αντιφάσεις σε σχέση με τις μαρτυρίες και έλαβε την εξής απάντηση: «Νομίζω ότι θα κρατήσουμε την δήλωση του κ. Αλεξίου». Μάλιστα, όταν ρωτήσαμε σχετικά με την μαρτυρία στην Καθημερινή, μας απάντησαν ότι δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη η δήλωση «κάποιου τυχαίου στελέχους του Λιμενικού», ενώ σχετικά με τις μαρτυρίες των διασωθέντων δεν λάβαμε καμία απάντηση, λες και οι ίδιοι δεν πιστεύουν στα μάτια τους.

Πολλά τα σενάρια για τους λόγους που το Λιμενικό δεν ανέφερε εξ αρχής πως έχουν τα πράγματα. Το σημείο είναι κοντά στα όρια των ζωνών SnR Ελλάδας - Ιταλίας και πιο κοντά στα όρια έρευνας και διάσωσης της χώρας μας. Ένα πολύ πιθανό το σενάριο ότι το Ελληνικό Λιμενικό ήθελε το σκάφος με τους 750 μετανάστες να συνεχίσει το ταξίδι του στην Ιταλία χωρίς να χρειαστεί να εμπλακεί.

Όταν διαπίστωσε ότι το αλιευτικό ενδέχεται να μην καταφέρει να περάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, επενέβη για να επισπεύσει την μετακίνηση τους προς τα ιταλικά, ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάτι, να μην βρίσκονται σε περιοχή ελληνικής κυριότητας. Στην ουσία, το Λιμενικό δεν επενέβη για να σωθούν οι μετανάστες, αλλά για να μην πεθάνουν στην Ελλάδα. Αυτά παραμένουν όμως απλά εικασίες.

Όλες οι παραπάνω πληροφορίες στο μεταξύ ταυτίζονται με όσα ανέφερε εξ αρχής η Alarm Phone.  Οι μετανάστες που ήταν στοιβαγμένοι στο εξωτερικό κατάστρωμα πράγματι αρνήθηκαν τη βοήθεια του Λιμενικού και δήλωσαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους, όπως είχε δηλώσει αρχικά η ελληνική ακτοφυλακή.

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα, το καθεστώς της έρευνας είναι εντελώς άγνωστο, 568 άνθρωποι αγνοούνται και ακόμα δεν είναι σαφές τίποτα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ