Το πλούσιο βιογραφικό του νέου υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου: Αδήλωτα εκατομμύρια, λίστα Λαγκάρντ και σχέσεις με Σαμαρά και Μαρέβα

Ο Κώστας Καραμανλής τον είχε διορίσει στην κυβέρνησή του στη θέση του γραμματέα Διεθνών Σχέσεων. Ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρωθυπουργός, τον τοποθέτησε με αυξημένες αρμοδιότητες στην ομάδα διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και συχνά χαρακτιριζόταν ως “επικεφαλής της ελληνικής πλευράς”. Η επανεκλογή Μητσοτάκη στις προχθεσινές εκλογές σηματοδοτεί την επιστροφή του, αυτή την φορά σε αναβαθμισμένο ρόλο εντός Μαξίμου.

Το πλούσιο βιογραφικό του νέου υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου: Αδήλωτα εκατομμύρια, λίστα Λαγκάρντ και σχέσεις με Σαμαρά και Μαρέβα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το παρελθόν του Σταύρου Παπασταύρου ανέδειξαν οι Data Journalists, μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την ανάδειξη του σε υπουργό Επικρατείας. 

Ο Σταύρος Παπασταύρου αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών, σπούδασε Νομική στην Αθήνα κι έκανε μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ, ενώ από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στην ΟΝΝΕΔ. Τη δεκαετία του ’90, διετέλεσε γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΟΝΝΕΔ και πρόεδρος Νεολαίας (1997-2001) του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Επί Κώστα Καραμανλή (2004 - 2009) ήταν γραμματέας Διεθνών Σχέσεων ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά 2012 - 2015.

Μάλιστα, ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός τον είχε τοποθετήσει στην ομάδα διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, όπου του έδωσε και αρμοδιότητες. Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται πως είχε πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, ενώ μιλώντας κάποτε για αυτόν, όταν το 2015 είχε εμπλακεί το όνομα του στην λίστα Λαγκάρντ, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μακάρι η Ελλάδα να είχε 10 Παπασταύρου».

Όπως αναφέρουν οι Data Journalists, o κ. Παπασταύρου φερόταν ως συνδιαχειριστής λογαριασμού 550 εκατ. δολαρίων, ενώ το 2015, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου του επέβαλε πρόστιμο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για τα «αδήλωτα» 5,4 εκατομμύρια δολάρια που είχαν εντοπιστεί σε λογαριασμούς του στην τράπεζα HSBC. Δηλαδή, την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ».

Ο δικηγόρος Παπασταύρου αναγκάστηκε να πληρώσει το πρόστιμο. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρισκόταν αντιμέτωπος με την άσκηση ποινικών διώξεων, καθώς σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, είχε ήδη σχηματιστεί δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Το 2015, επίσης, ο Παπασταύρου είχε ελεγχθεί για απόκρυψη εισοδήματος. Ο έλεγχος είχε διαρκέσει 10 μήνες και εν τέλη δεν κατέληξε σε στοιχεία που να αποδεικνύουν ενοχή, ωστόσο η υπόθεση δεν έκλεισε. Ταυτόχρονα, είχαν ελεγχθεί και τα περιουσιακά του στοιχεία και οι τραπεζικοί του λογαριασμοί, ωστόσο και πάλι η υπόθεση παρέμεινε άκαρπη αλλά ανοιχτή. 

Όταν τελικά του επιβλήθηκε πρόστιμο από το ΚΕΦΟΜΕΠ, σε δήλωσή του ο Παπασταύρου είχε κάνει λόγο για άδικο καταλογισμό των προστίμων και λάσπη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Αργότερα, δικαιώθηκε στα διοικητικά δικαστήρια και τα χρήματα του επεστράφησαν. 

Οι Data Journalists αναφέρουν ακόμα ένα στοιχείο που προσθέτει στο πλούσιο βιογραφικό του Παπασταύρου, το οποίο αφορά ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του για απάτη σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, η οποία αφορούσε 5,4 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία είχαν εντοπιστεί σε λογαριασμό που διατηρούσε στην ελβετική τράπεζα HSBC η εταιρία STABRI LTD.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, ο Παπασταύρου μαζί με συγγενικά του πρόσωπα εμφανιζόταν ως εκπρόσωποι της εταιρείας, η οποία είχε έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Το 2014, όταν ο Παπασταύρου κλήθηκε από το ΣΔΟΕ και το ΚΕΦΟΜΕΠ να δικαιολογήσει το ποσό που διατηρούσε στην HSBC, προσκόμισε ένα έγγραφο με τίτλο «Deed Of Declaration».

«Το έγγραφο έφερε ημερομηνία 10-6-2005 και σύμφωνα με αυτό, ο Παπασταύρου και συγγενικά του πρόσωπα είχαν συνάψει "πράξη εμπίστευσης" με Ισραηλινό επιχειρηματία, ο οποίος εμφανιζόταν ως "δικαιούχος" των χρημάτων του λογαριασμού, ενώ ο Παπασταύρου και τα συγγενικά του πρόσωπα ήταν εμπιστευματοδόχοι (trustee)» αναφέρουν οι Data Journalist.

Το συγκεκριμένο έγγραφο φέρεται να είχε υπογράψει ο ίδιο Ισραηλινός επιχειρηματίας, επειδή είχε διαγνωστεί με ανίατη ασθένεια και αποτελούσε κάποιοι είδους τελευταία επιθυμία. Ωστόσο, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, το έγγραφο φέρεται να είχε υπογραφεί σε μεταγενέστερο χρόνο, προκειμένου να συγκλίνει με τα όσα έως τότε είχε υποστηρίξει ο Παπασταύρου - ότι δηλαδή ο ίδιος και οι συγγενείς του δεν είναι δικαιούχοι του λογαριασμού. 

Το έγγραφο φέρεται να είχε υπογραφεί επειδή ο Ισραηλινός επιχειρηματίας είχε διαγνωσθεί με ανίατη ασθένεια, προκειμένου «να εκτελέσουν την τελευταία βούλησή του και τις οδηγίες του». Τελικά τον Ιούλιο του 2020, ο Σταύρος Παπασταύρου, απαλλάχτηκε από την ποινική δίωξη.

Κεφάλαιο Μαρέβα Γκραμπόφσκι 

Ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν επίσης παλιός συνεργάτης της Μαρέβας Γκραμπόφσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Ιούνιο του 2007, στο Διοικητικό Συμβούλιο μιας εταιρείας με διακριτικό τίτλο MG CAPITAL ADVISORS, η οποία λίγα χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε Zeus + Dione, ονομασία που διατηρεί έως σήμερα. 

Τον Ιούνιο του 2020 η Μαρέβα Γκραμπόφσκι αποχώρησε για πρώτη φορά από τη διοίκηση της εταιρείας.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η μοναδική συνεργασία που είχαν Παπασταύρου και Μαρέβα, καθώς, όπως αναφέρουν οι Data Journalists, o Παπασταύρου είναι δικηγόρος του fund Voyager 360 Ltd το οποίο διαχειριζόταν την offshore εταιρεία της Γκραμπόφσκι, Eternia Capital Management που ήταν στα Paradise Papers. 

Τα Paradise Papers αφορούσαν σε αποκαλύψεις εκατοντάδων εκατομμυρίων που κρύβουν οι πλουσιότεροι του πλανήτη σε φορολογικούς παραδείσους, μετά από διαρροή 13,4 εκατ. εγγράφων από δύο κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης offshore εταιρειών.

Τη σύνδεση με την Eternia, είχε παραδεχτεί παλαιότερα ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος», καθώς είχε ισχυριστεί ότι η Eternia είναι πελάτης του.

Panama Papers

Όπως θα ήταν αναμενόμενο, ο Σταύρος Παπασταύρου ενεπλάκει και στη λίστα των Panama Papers. Ο γνωστός δικηγόρος, συμμετείχε από το 2005 έως το 2014 στο Δ.Σ. των εταιρειών του Παναμά, Green Shamrock Foundation και Diman Foundation, ενώ από το 2006 έγινε αντιπρόεδρος του ιδρύματος Aisios που υπάρχει ακόμη και σήμερα.

Στο Aisios Foundation, συμμετείχαν και οι Κωνσταντίνος Λαναράς και Σπύρος Μεταξάς. Ο τελευταίος ήταν ο δικηγόρος που είχε κατηγορηθεί για νομιμοποίηση εσόδων του πρώην γενικού γραμματέα εξοπλιστικών Αντ. Κάντα, από παράνομη δραστηριότητα.

Ο Παπασταύρου, αρχικά απάντησε στους δημοσιογράφους που έκαναν την έρευνα ότι δεν θυμόταν τις εταιρείες, αργότερα, όμως, υποστήριξε ότι τις έκανε για «λογαριασμό δυο οικογενειακών φίλων», χωρίς να αποκομίσει οικονομικά οφέλη.

Το ταξίδι στην Αλβανία με τον Μητσοτάκη

Με μια λαμπρή, μεν, στο προσκήνιο δε, πορεία, ο Σταύρος Παπασταύρου καταφέρνει σιγά σιγά να διεκδικήσει τη θέση που του αρμόζει. 

Τα Χριστούγεννα του 2022, συνοδεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρωθυπουργικό του ταξίδι στην Αλβανία ενώ, σύμφωνα με τους Data Journalist, φέρεται να συμμετείχε σε πρωινό καφέ του Μαξίμου τις Παρασκευές, παρότι δεν ήταν ακόμη υπουργικό μέλος της Κυβέρνησης.

Μετά τις πρώτες εκλογές, το όνομα του απασχόλησε και πάλι τη δημοσιότητα, μέχρι που χθες ανακοινώθηκε ότι ο Σταύρος Παπασταύρου θα αναλάβει το υπουργείο Επικρατείας. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ