«Από το Δρακόπουλο μέχρι τον λόφο Στρέφη, με τίποτα δεν γίνεται του δήμαρχου το κέφι»

Με ακόμα μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας αντέδρασαν οι κάτοικοι στην τσιμεντοποίηση που προωθεί για το πάρκο Δρακόπουλου, στα Άνω Πατήσια, ο Δήμος Αθηναίων, μέσω ακόμη μιας «ανάπλασης». 

«Από το Δρακόπουλο μέχρι τον λόφο Στρέφη, με τίποτα δεν γίνεται του δήμαρχου το κέφι»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το πάρκο Δρακόπουλου είναι μια μικρή ανάσα πρασίνου, μέσα στον πυκνό αστικό ιστό μια εξαιρετικά πυκνοκατοικημένης περιοχής, στα Άνω Πατήσια. Ένας από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου στη γειτονιά, παραμελημένος από την δημοτική αρχή, τον οποίο περιποιούνται σχεδόν αποκλειστικά οι κάτοικοι. 

Αυτό λοιπόν το πάρκο μπήκε στο μάτι του δημάρχου Αθηνών, Κώστα Μπακογιάννη, και αποφάσισε ότι και αυτό χρειάζεται «ανάπλαση». Εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο καλά θα πάει αυτό, αρκεί να αναλογιστούμε και τα υπόλοιπα έργα «ανάπλασης», όπως ο Μεγάλος Περίπατος και η πλατεία Συντάγματος. Ανάπλαση για τον κ. Μπακογιάννη σημαίνει τσιμέντωμα και μας το έχει αποδείξει με πολλά σπουδαία έργα της θητείας του. 

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, στον οποίο «ανήκει» το πάρκο, το παραχώρησε στον Δήμο για 8 χρόνια, ώστε να ανακαινιστεί. Ωστόσο, η ανησυχία των κατοίκων ότι το πάρκο θα μετατραπεί σε βιτρίνα του οργανισμού, έχει ενταθεί, καθώς βλέπουν τα δέντρα να κόβονται και να αντικαθίστανται με ωραιότατο δροσερό τσιμέντο. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αυγής, το φυτοτεχνικό σχέδιο του έργου προβλέπει ότι πρόκειται να απομακρυνθούν τουλάχιστον 34 ώριμα δέντρα και όλα τα νεαρά δέντρα που φυτεύτηκαν τελευταία χρόνια, τα οποία δεν είναι ούτε ξερά ούτε άρρωστα, ώστε να δικαιολογείται με οποιονδήποτε τρόπο το κόψιμο τους. 

Το ψηλό πράσινο θα αντικατασταθεί από θάμνους και γκαζόν, ενώ όλοι οι διάδρομοι κι οι μη φυτεμένοι χώροι θα καλυφθούν με διαστρωματώσεις με διάφορα οικοδομικά υλικά και θα δημιουργηθεί κι ένας διάδρομος με κυβόλιθους, ο οποίος θα διασχίζει το πάρκο από τη μία πλευρά στην άλλη. Από τα 9.062 συνολικά τ.μ. του χώρου θα γίνουν εργασίες ανάπλασης - δηλαδή θα τσιμεντωθούν -  στα 7.400 τ.μ.

H ανάπλαση θεωρητικά έχει ως στόχο την προσβασιμότητα του χώρου, ωστόσο, όπως ανέφερε στην Αυγή κάτοικος της περιοχής με γνώση του αντικειμένου, πρόκειται για μια μέθοδο ξεπερασμένη, «η οποία πηγαίνει κόντρα σε κάθε διεθνή πρακτική και βιβλιογραφία, γιατί στην πραγματικότητα μετατρέπει το φυσικό περιβάλλον σε τεχνητό, ενώ το ζήτημα της προσβασιμότητας είναι πώς θα γίνει προσβάσιμο το φυσικό περιβάλλον».

Να σημειωθεί ότι ο χώρος είναι προσβάσιμος και από την Λεωφόρο Ηρακλείου αλλά και από την Πατησίων. 

Οι κάτοικοι προφανώς αντιστέκονται, καθώς θέλουν η γειτονιά τους να παραμείνει πράσινη, φυσική και όχι να μετατραπεί σε τεχνητό κατασκεύασμα. Η εναντίωση τους με συχνές κινητοποιήσεις στο σημείο έχουν προκαλέσει μάλλον την οργή του κ. Μπακογιάννη, καθώς, όπως έκανε γνωστό η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» με σημερινή της εισήγηση προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων, η δημοτική αρχή καταθέτει μηνυτήρια αναφορά προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικά αδικήματα που έγιναν κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των κατοίκων στα Άνω Πατήσια.

Να σημειωθεί ότι καθημερινά εντός και γύρω από το πάρκο είναι έντονη η παρουσία της αστυνομίας και οι εργολάβοι δεν χάνουν μέρα που να μην βρίσκονται εκεί. 

«Η διοίκηση Μπακογιάννη επιλέγει και εδώ, όπως έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, το δρόμο του αυταρχισμού, του δικολαβικού εκφοβισμού και εν τέλει της σύγκρουσης με όσους δημότες και δημότισσες τολμούν να αμφισβητούν την ορθότητα και την αγαθότητα των επιλογών της» τονίζει η «Ανοιχτή Πόλη» προσθέτοντας ότι ο δήμαρχος Αθηναίων «αντί να απολογηθεί για την πολύχρονη εγκατάλειψη του πάρκου Δρακόπουλου και των ιστορικών κτηρίων του, αλλά και για την αποτυχία της να διεκδικήσει τον χώρο και να τον αποδώσει σε μια γειτονιά που τον έχει ανάγκη, επιλέγει να τρομοκρατήσει εκείνους και εκείνες που τον φροντίζουν τόσα χρόνια και που τώρα τον υπερασπίζονται, απέναντι σε μια συνθήκη που διακυβεύει το μέλλον του».

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση οκταετούς παραχώρησης από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ,) διατηρεί την ιδιοκτησιακή εκκρεμότητα αναφορικά με το πάρκο Δρακόπουλου ενώ η διενεργούμενη ανάπλαση είναι προσανατολισμένη περισσότερο προς τις ανάγκες του ιδιοκτήτη Ε.Ε.Σ., παρά προς εκείνες των κατοίκων, αφού προβλέπει λιγότερα δέντρα και μπόλικο τσιμέντο.

Σε επίσκεψη του Κώστα Μπακογιάννη στο πάρκο Δρακόπουλου, την  Δευτέρα 04.07, οι κάτοικοι και άλλοι διαδηλωτές που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκεί, τον υποδέχθηκαν με θερμότατες αποδοκιμασίες, μετά την απόφαση της δημοτικής αρχής να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά. 

Κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «από το Δρακόπουλο μέχρι τον λόφο Στρέφη, με τίποτα δεν γίνεται του δήμαρχου το κέφι» και «το πάρκο Δρακόπουλου ελεύθερο θα μείνει, τσιφλίκι κανενός δεν πρόκειται να γίνει».

Εν μέσω της μαζικής διαμαρτυρίας η παραμονή του Κώστα Μπακογιάννη στο πάρκο Δρακόπουλου ήταν σύντομη, καθώς ο ίδιος έμεινε εκεί για λίγα λεπτά και ύστερα αποχώρησε άρον - άρον. 

Η απάντηση του Κ. Μπακογιάννη

Οι αληθινοί κάτοικοι της γειτονιάς δεν τους φοβήθηκαν. Ούτε εμείς. Το έργο θα γίνει. Το πάρκο δεν διώχνει, ενώνει.

Σε πεδίο μάχης θέλησαν να μετατρέψουν απόψε το πάρκο Δρακόπουλου στα Άνω Πατήσια, μικρές, περιφερόμενες ομάδες «γνωστών - αγνώστων», οι οποίοι προπηλάκισαν με υβριστικά συνθήματα και απειλές τους εκατοντάδες κατοίκους της γειτονιάς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου Αθηναίων για μια ανοικτή δημόσια ενημέρωση και διαβούλευση σχετικά με τις εργασίες ανάπλασης που γίνονται στο χώρο.

Πρόθεση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη ήταν να παρουσιάσει ο ίδιος τα σχέδια για την πράσινη ανάπλαση ενός ακόμη πολύτιμου ελεύθερου, δημόσιου χώρου στα Πατήσια.

Η ομάδα των «γνωστών- αγνώστων» που περιφέρεται από τα Εξάρχεια έως την Ακαδημία Πλάτωνος τραμπούκισαν και προπηλάκισαν με χυδαία συνθήματα τους κατοίκους της γειτονιάς, απείλησαν γιαγιάδες και παππούδες, τρομοκράτησαν παιδάκια.

Δύο Αντιδήμαρχοι που επιχείρησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα ζητώντας να επιτραπεί να γίνει ο στοιχειώδης δημοκρατικός διάλογος, δέχθηκαν βίαια χτυπήματα.

Νωρίτερα, μέλη της ίδιας ομάδας έκοψαν τρεις φορές τα καλώδια της μικροφωνικής που είχε στηθεί, προκειμένου να εμποδίσουν την ομιλία του Δημάρχου στους κατοίκους.

Ο κ. Μπακογιάννης έφτασε κανονικά στο ραντεβού του με τους κατοίκους και κατάφερε, εν τέλει, να απευθυνθεί σε όσους είχαν συγκεντρωθεί, διαβεβαιώνοντάς τους ότι το πάρκο θα γίνει, ενώ η απάντηση που πήρε ήταν «να μη φοβηθεί και να μην κάνει πίσω».

«Δεν κάνουμε τίποτα διαφορετικό εδώ απ' ό,τι στο πάρκο Φιξ και στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων. Μιλάμε για πράσινες αναπλάσεις, με σεβασμό στη γειτονιά και τους κατοίκους. Αυτό το πάρκο θα μάς

ενώσει όλους: Και όσους στέκονται σε αυτήν την πλευρά και όσους στέκονται στην απέναντι. Σημασία έχει ότι το έργο θα γίνει και θα μείνει», ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων, χειροκροτούμενος από τους κατοίκους.

Η πράσινη ανάπλαση στο Πάρκο Δρακόπουλου

Μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό που αφορούσε την παραχώρηση του πάρκου στον Δήμο Αθηναίων, η δημοτική αρχή Μπακογιάννη κατάφερε να βάλει τέλος σε μια ακόμη χρόνια εκκρεμότητα που αφορούσε έναν σημαντικό χώρο πρασίνου της πόλης, -ένα πάρκο, το οποίο ήταν πλήρως εγκαταλελειμμένο σε μια από τις πιο πυκνοδομημένες γειτονιές της Αθήνας.

Αμέσως μετά την υπογραφή, οι υπηρεσίες του δήμου εκπόνησαν μια ολοκληρωμένη μελέτη αποκατάστασης των υποδομών, φροντίδας και ενίσχυσης του πρασίνου, δίνοντας -προ ολίγων ημερών- το «πράσινο φως» για την εκτέλεση των εργασιών.

Ωστόσο, οι ομάδες των ατόμων που αντιτάσσονται στο έργο και έχουν επιβάλλει μια ιδιότυπη κατάληψη στο χώρο, παρεμπόδιζαν από την πρώτη στιγμή τις εργασίες, εκφοβίζοντας και απειλώντας τους εργαζόμενους.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του δήμου, το πάρκο Δρακόπουλου θα ανοίξει ξανά ως ένας καταπράσινος κοινόχρηστος χώρος, περίπου 4,5 στρεμμάτων, στον οποίο θα έχουν φυτευτεί 7.603 νέα φυτά. Για λόγους ασφαλείας απομακρύνονται από τον χώρο τρία δέντρα τα οποία δεν ήταν δυνατόν να σωθούν, ενώ στη θέση τους θα φυτευτούν οκτώ νέα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι υφιστάμενοι θάμνοι συντηρούνται και ενισχύονται. Με στόχο την ορθολογική διαχείριση της άρδευσης, εγκαταστάθηκε -μάλιστα- πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα ποτίσματος.

Στο πάρκο δημιουργείται μια νέα παιδική χαρά συνολικής έκτασης 370 τ.μ. που πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας.

Δεν τοποθετείται πουθενά τσιμέντο, καθώς το κεντρικό μονοπάτι του πάρκου στρώνεται με κυβόλιθο, ενώ οι βατές περιοχές διαστρώνονται με πατημένη ψηφίδα, υλικά φιλικά για το περιβάλλον. Τα υφιστάμενα πέτρινα τοιχία μετατρέπονται σε καθιστικά, συντηρούνται τα υφιστάμενα παγκάκια και τοποθετούνται καινούργια, ώστε να μπορούν περισσότεροι επισκέπτες να ξεκουράζονται και να χαλαρώνουν στο πάρκο. Η ιστορική κρήνη, η πέργκολα η θεατρική σκηνή που υπάρχουν στο πάρκο συντηρούνται και αναδεικνύονται.

Επίσης, αναβαθμίζεται ο φωτισμός με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στο χώρο και παράλληλα να διασφαλιστεί η χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας. Τέλος, στο πάρκο δημιουργείται και ένας χώρος με όργανα γυμναστικής με αντικραδασμικό δάπεδο.

Η Ανοιχτή Πόλη «καταγγέλλει την απαράδεκτη κίνηση της δημοτικής αρχής, να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος κατοίκων. Αντίθετα, θα στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματά τους και θα σταθούμε στο πλάι τους, απέναντι στην επίθεση που δέχονται από μια δημοτική αρχή που επιβεβαιώνει πόσο δεν ξέρει και δεν θέλει να διαβουλεύεται με τους δημότες».

Απ' την πλευρά της η Ανταρσία στις Γειτονιές σημειώνει ότι «αντί ο δήμαρχος Μπακογιάννης να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του χώρου και την απόδοσή του στους κατοίκους επιλέγει να επιτίθεται σε αυτούς». Και τον κατηγορεί ότι «έχει μετατρέψει τις λεγόμενες αναπλάσεις πάρκων, πλατειών, λόφων και χώρων πρασίνου σε εργαλεία εξυπηρέτησης των συμφερόντων της τουριστικής βιομηχανίας και των κερδοσκόπων του real estate».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ