Δύο συνεργεία Επιθεωρητών Υγείας και Ασφαλείας Εργαζομένων καλύπτουν Πειραιά, Δ. Αττική και Δωδεκάνησα!

Ακούγοντας τον εργαζόμενο να λέει στις κάμερες πως όλα είναι καλά και ωραία και παίρνουμε χρήμα με την σέσουλα, η πρώτη σκέψη ήταν πως προφανώς τα παιδιά φοβούνται να μην χάσουν τις δουλειές τους. Έχοντας την εμπειρία εργασίας σε beach bar, απορήσαμε πως και με ποιον τρόπο το κατάστημα «πέρασε» από τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε χώρο εργασίας, χωρίς την παραμικρή υποσημείωση.

Δύο συνεργεία Επιθεωρητών Υγείας και Ασφαλείας Εργαζομένων καλύπτουν Πειραιά, Δ. Αττική και Δωδεκάνησα!
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ακούγοντας πως οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ, για τους οποίους δεν δεχόμαστε κάποια μομφή, τα βρήκαν όλα καλά και γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, κατανοήσαμε πως κάπου αλλού είναι το πρόβλημα. Εν τέλει βρήκαμε λαβράκι.

Μόνο 4 έως 5 εργαζόμενοι του ΣΕΠΕ διεξάγουν ελέγχους ασφαλείας για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων σε Πειραιά, Δ. Αττική και Δωδεκάνησα!

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν πως τα συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για λόγους διεκπεραίωσης των ελέγχων εργάζονται σε δυάδες, αυτό σημαίνει πως δύο συνεργεία ελέγχουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις!

Φυσικά και οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ τα βρήκαν όλα καλά στον έλεγχο που έκαναν στο διαβόητο beach bar στην Καλλιθέα της Ρόδου. Γιατί οι άνθρωποι είχαν δικαιοδοσία μόνο για να ελέγξουν ζητήματα που αφορούν την πρόσληψη, την ασφάλιση και την τήρηση του δηλωμένου ωραρίου των εργαζομένων.

Προσπαθήστε να βγάλετε από το μυαλό σας τον κακό εργαζόμενο του Δημοσίου που καταγράφει παρανομίες και μετά πάει με το χέρι απλωμένο για να πάρει την μίζα του. Αυτά δεν ισχύουν για την Επιθεώρηση Εργασίας. Από προσωπική εμπειρία, μπαίνουν, ελέγχουν και καταγράφουν εξονυχιστικά τα ζητήματα αδειών και εργασίας, ενώ τα κλιμάκια του ελέγχου ασφαλείας, καταγράφουν τα προβλήματα και αν δεν είναι κάτι καραμπινάτα επικίνδυνο που να πρέπει να σε σφραγίσουν, σου δίνουν προθεσμία να συμμορφωθείς ως επιχείρηση. Που ΔΕΝ σε συμφέρει η μη συμμόρφωση. Οπότε ποια ήταν η λύση;

Η υποστελέχωση των μηχανισμών της Επιθεώρησης Εργασίας και η μετατροπή της σε Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε ο εκάστοτε Υπουργός Εργασίας να μην φέρει ευθύνη για τους τέσσερις-πέντε ελεγκτές για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Εκπληκτικό;

Στον αντίποδα η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει συντάξει πολλές εκθέσεις ενάντια στην επιχείρηση και έχει εκδώσει πρωτόκολλα κατεδάφισης. Τις οποίες κατεδαφίσεις παράνομων, καταπατητέων και αυθαίρετων κτηρίων «πάγωσε» η καλύτερη Κυβέρνηση του γαλαξία από το 2021! Βέβαια ο Δήμος Ρόδου, όχι μόνο ξεσφράγισε την επιχείρηση αλλά έκανε και οτιδήποτε είναι δυνατόν να διευκολύνει την λειτουργία της. Μιας επιχείρησης με άδεια για… τροχήλατη καντίνα, του 2016!

Όλα αυτά χωρίς να σταθούμε ενδελεχώς στην ατάκα του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνη Γεωργιάδη πως έδωσε εντολή σε... Ανεξάρτητη Αρχή να διεξάγει ελέγχους! Αυτό είναι το δώρο μας στον κύριο Υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του! 

Πώς είναι να εργάζεσαι σε beach bar;

Με τον εργαζόμενο να λέει «όλα καλά, περνάμε τέλεια και βγαίνει προς τα έξω» ίσως να πρέπει να αναδείξουμε τις δυσκολίες ενός από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά είδη service, του εργαζόμενου σε beach bar.

Ας αρχίσουμε αναφέροντας ξανά πως η Ανεξάρτητης Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας τα βρήκε όλα καλά. Γιατί; Επειδή δεν μπήκαν ελεγκτές για τα μέτρα ασφαλείας και τις συνθήκες εργασίας. Πήγαν μόνο οι ελεγκτές για τα ζητήματα εργασίας και ασφάλισης. Μας κοροϊδεύουν; Φυσικά. Πότε δεν το έκαναν; Να εξηγήσουμε πως ένα παιδί 20-22 ετών δεν γνωρίζει τα εργασιακά του δικαιώματα. Δεν γνωρίζει ειδικά τα ζητήματα ασφάλειας και υγείας τα οποία πρέπει να διαφυλάξει η επιχείρηση. Μια επιχείρηση που μπορεί να πει «Παιδιά βγείτε και μιλήστε θετικά και χορέψτε κοφτό στην ακροθαλασσιά, πριν μας κλείσουν και χάσουμε όλοι την δουλειά μας». Δεν έχουμε λόγο να κατηγορούμε τον νεαρό εργαζόμενο για τις παραλείψεις ή τυχόν παρανομίες της επιχείρησης.

Από εκεί και πέρα, για να είσαι ασφαλής ως εργαζόμενος σε beach bar πρέπει να φοράς ρούχα ή ιδανικά μπλούζα με μανίκι ως τον αγκώνα με προστασία UV απλά για να γλιτώσεις από μελλοντικό καρκίνο του δέρματος. Ακόμα και να έχεις το πάσο του σερβιτόρου κάτω από ομπρέλα, η αντανάκλαση του ήλιου στην άμμο ή την θάλασσα, μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά σε ένα 10ωρο βάρδιας (ρεαλιστικά η πρώτη βάρδια είναι 08:00-18:00). Επίσης πρέπει να τηρείται το υποχρεωτικό μισάωρο διάλειμμα σε χώρο κλειστό και κλιματιζόμενο.

Το πιο συχνό ατύχημα των εργαζόμενων σε beach bar είναι η ηλίαση, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και με πολυήμερη ξεκούραση, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρότερες καταστάσεις έως και την θερμοπληξία σε σπάνιες περιπτώσεις. Το καπέλο και τα γυαλιά είναι υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά και επιτέλους πρέπει να θεσπιστούν για αυτή την κατηγορία εργαζομένων βαρέα και ανθυγιεινά και συγκεκριμένη «στολή» εργασίας με προστασία UV που να την πληρώνει η επιχείρηση, παροχή αντηλιακού και όλα τα πραγματικά απαιτούμενα μέτρα προστασίας, μαζί με ένα αυστηρό 8ωρο ή 6ωρο (συνήθως την στολή την πληρώνουν οι εργαζόμενοι).

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ