Εκκένωσαν το καμπ των Κούρδων στο Λαύριο

Και ενώ η χώρα παραμένει πρώτο θέμα της διεθνούς επικαιρότητας σε ότι αφορά την διαχείριση του προσφυγικού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να καταπατά δικαιώματα και να συμπεριφέρεται σε ανθρώπινες ψυχές όπως στα έπιπλα του Μεγάρου Μαξίμου: τα μεταφέρει κάθε φορά που βαριέται τη διακόσμηση.

Εκκένωσαν το καμπ των Κούρδων στο Λαύριο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης του καμπ των Κούρδων στο Λαύριο, με την παρουσίας ισχυρότατον αστυνομικών δυνάμεων. 53 άνθρωποι, ανάμεσα τους 19 παιδιά, διώχθηκαν άρον άρον από τον χώρο στον οποίο διέμεναν, χωρίς να προλάβουν καν να πάρουν μαζί τους τα πράγματά τους. 

Λίγες μόλις ημέρες μετά την επανεκλογή της, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ανενόχλητη, έχοντας πλέον πλήρη νομιμοποίηση, το έργο που είχε αφήσει στη μέση, εφαρμόζοντας με συνέπεια το αγαπημένο της δόγμα «νόμος και τάξη».

Η αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις, καθώς είναι γνωστή η απέχθεια της απέναντι στις δομές αλληλεγγύης και στις προσφυγικές δομές, τις οποίες είτε εκκενώνει χωρίς κανέναν προφανή λόγο είτε παραμελεί πλήρως. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το καμπ εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας, καθώς το κτήριο, το οποίο χρονολογείται από τα τέλη του 1940, ήταν ακατάλληλο. 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΑΣ όμως, χαλάει ελαφρώς το αφήγημα του καλού υπουργείου, που ενδιαφέρεται για την διαβίωση των προσφύγων, καθώς αρχικά αναφέρει ότι «η εκκένωση του κτιρίου πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ηρεμίας και χωρίς να προβληθεί αντίσταση, έχοντας ως στόχο την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των ατόμων καθώς το συγκεκριμένο κτίριο ήταν ακατάλληλο για διαμονή». 

Στην συνέχεια όμως αναφέρει ότι το κτίριο το οποίο εκκενώθηκε «λειτουργούσε από το 1947 αρχικά νόμιμα και τα τελευταία χρόνια τελούσε υπό κατάληψη», επισημαίνοντας επί της ουσίας τον παράνομο χαρακτήρα της διαμονής. Το πρόβλημα δεν ήταν οι συνθήκες διαβίωσης λοιπόν, αλλά το γεγονός ότι το κτίριο ήταν κατειλημμένο. Το κτίριο, πλέον, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, «θα αποδοθεί στον ιδιοκτήτη του που είναι ο Δήμος Λαυρεωτικής».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το κτίριο θα κατεδαφιστεί και θα γίνει υπόγειο πάρκινγκ και πλατεία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Με απόλυτη ασφάλεια ολοκληρώθηκε, σήμερα το πρωί, η μετεγκατάσταση των τελευταίων, κουρδικής καταγωγής, διαμενόντων σε κτίριο του Λαυρίου. Πρόκειται για 53 άτομα, μεταξύ των οποίων 19 παιδιά, τα οποία μεταφέρθηκαν σε οργανωμένη δομή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου διασφαλίζεται η καλή διαβίωσή τους. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Λαυρεωτικής έχει ειδοποιήσει, με έγγραφο, ότι η συγκεκριμένη κτιριακή εγκατάσταση, που χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, είναι επικίνδυνη για την ασφαλή διαμονή ανθρώπων.

Μετά την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης το κτίριο θα αποδοθεί στον ιδιοκτήτη του που είναι ο Δήμος Λαυρεωτικής. Πρωταρχικός και πάγιος στόχος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι η φιλοξενία όσων έχουν ανάγκη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σε ασφαλείς δομές, οι οποίες σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Κούρδους Πολιτικούς Πρόσφυγες Λαυρίου καταγγέλλει σε ανάρτησή της ότι 300 άτομα στο σύνολό τους ξύπνησαν τους πρόσφυγες, τους συγκέντρωσαν και τους επιβίβασαν σε πούλμαν για την Μαλακάσα. Η εκκένωση έγινε παρουσία εισαγγελέα του δημάρχου Λαυρεωτικής.

Έξω από το Κέντρο Φιλοξενίας βρέθηκαν Κούρδοι που ζουν στην πόλη του Λαυρίου. Κούρδοι από την Αθήνα και από το Πολιτιστικό Δημοκρατικό Κέντρο Κουρδιστάν Αθήνας και αλληλέγγυοι.

Η Πρωτοβουλία υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι δεν άφησαν καν κάποιους Κούρδους που είχαν ήδη ξυπνήσει για να πάνε στις δουλειές, να φάνε ένα καρπούζι που είχαν κόψει και ότι «τους μάζεψαν και αυτούς άρον - άρον». 

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Κούρδους Πολιτικούς Πρόσφυγες Λαυρίου

Στις 5.30 σήμερα το πρωί η αστυνομία εκκένωσε με το Κέντρο Φιλοξενίας Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο. Παρουσία εισαγγελέα, με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής μπροστά.... Στρατός ολόκληρος, 300 άτομα σύνολο, ξύπνησαν τους πρόσφυγες, τους συγκέντρωσαν -ούτε τα ρούχα τους δεν πρόλαβαν να πάρουν, τους επιβίβασαν σε πούλμαν και τους πάνε Μαλακάσα.

Έξω από το Κέντρο Φιλοξενίας βρέθηκαν Κούρδοι που ζουν στην πόλη του Λαυρίου. Κούρδοι από την Αθήνα και από το Πολιτιστικό Δημοκρατικό Κέντρο Κουρδιστάν Αθήνας και αλληλέγγυοι.

Δεν εκκενώθηκε ο καταυλισμός με τα κοντέινερ στη θέση Νεράκι του Λαυρίου, όπου και εκεί μένουν Κούρδοι πρόσφυγες.  Δεν εκκενώθηκε το κτίριο που βρίσκεται δίπλα στα δύο κτίρια του Camp όπου ζουν Αφγανοί πρόσφυγες. 

Η αθλιότητα του κράτους και του δημάρχου ήταν τέτοια που είχαν μαζί τους φορτηγά για να μαζέψουν και να πετάξουν τα πράγματα των προσφύγων μετά την αναγκαστική τους εκκένωση.

Αυτό αποτράπηκε και δόθηκε η υπόσχεση πως θα μπορέσουν οι Κούρδοι να μαζέψουν τα πράγματα τους... και τα σύμβολα του Κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος που κοσμούσαν το Camp (σημαίες, πανό, φωτογραφίες των μαρτύρων του Κουρδικού αγώνα, πορτρέτα του Αμπντουλαχ Οτσαλαν).

Από το 2017 το ελληνικό κράτος θέλει να αδειάσει το Camp στο Λαύριο. Τον Αύγουστο του 2017 δεν είχε παει η αστυνομία,  όμως προσπάθησαν να διώξουν τους Κούρδους πρόσφυγες με εκβιασμό. Είχε αποχωρήσει ο Ερυθρός Σταυρός που στήριζε το Κέντρο, σταμάτησε η τροφοδοσία και κάθε στήριξη από το κράτος. Οι Κούρδοι δεν λύγισαν.  Με δικά τους μέσα, με την αλληλεγγύη των κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων και των πολιτών άντεξαν 6 χρόνια. Το Κέντρο Φιλοξενίας Πολιτικών Προσφύγων Λαυρίου μετατράπηκε από τον Αύγουστο του 2017 σε ένα κατειλημμένο / αυτοδιαχειριζόμενο Camp.

Η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει το χατίρι του Ερντογάν. Αποφάσισε να κλείσει το συγκεκριμένο Camp, το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει εδώ και χρόνια "άντρο των τρομοκρατών του PKK". Ευτυχισμένος είναι και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής που εδώ και χρόνια κάνει ο,τι μπορεί για να διώξει τους Κούρδους πρόσφυγες και να "αξιοποιήσει" το κτίριο.

Οι Κούρδοι πρόσφυγες δεν είναι μόνοι. Η αλληλεγγύη μας συνεχίζεται. Στηρίζουμε τον αγώνα τους. Η βιασύνη του κράτους να ολοκληρώσει το έργο του ήταν μεγάλη. Κούρδοι πρόσφυγες που θα έφευγαν για δουλειά είχαν ξυπνήσει, είχαν κόψει ένα καρπούζι... τους μάζεψαν και αυτούς άρον - άρον. Το κομμένο καρπούζι έμεινε στο τραπέζι (δείτε το  βίντεο).

Θα ενημερώνουμε για κάθε εξέλιξη που θα υπάρχει. Αναμένουμε τις αποφάσεις των Κούρδων πολιτικών προσφύγων και του Πολιτιστικού Δημοκρατικού Κέντρου Κουρδιστάν.

Σήμερα στις 5.00 μ.μ. το Πολιτιστικό Δημοκρατικό Κέντρο Κουρδιστάν καλεί σε συγκέντρωση στα Προπύλαια. 

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες του Λαυρίου

Η υπεύθυνη Εξωτερικών Υποθέσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Μπερτσέμ Μορντενίζ, μιλώντας στο News 24/7, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Μηταράκης είχε ζητήσει να φύγουν από το κτίριο γιατί είναι παλιό και πως αυτό είναι κάτι που επιθυμούν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν «μία δομή που να τους φιλοξενήσει». Ωστόσο επιθυμούν «ένα καμπ που να είναι αποκλειστικά για Κούρδους γιατί σε άλλα καμπ έχουν κινδυνεύσει». 

«Μας είχαν πει, λοιπόν, από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ότι θα βρεθεί λύση μετά τις εκλογές. Περιμέναμε, λοιπόν, οι εκλογές πέρασαν και σήμερα έγινε αυτό που έγινε. Σπάσανε τις πόρτες, μπήκανε μέσα με τη βία, τα παιδάκια κλαίγανε, οι άνθρωποι ξύπνησαν και νόμιζαν ότι ήταν η τουρκική αστυνομία. Ευτυχώς δεν χτύπησαν κάποιον. Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Κανείς δεν γνώριζε ότι θα γίνει αυτή η επιχείρηση σήμερα το πρωί. Και έγινε με αυτόν τον τρόπο. Τους πήγαν στα Οινόφυτα με τη βία. Κάποιοι τους λέγανε έχουμε διαβατήριο, μπορούμε να φύγουμε και τους απαντούσαν δεν θα κάνετε τίποτα» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, Κούρδοι πρόσφυγες που διέμεναν στο καμπ, δήλωσαν ότι η επιχείρηση της αστυνομίας ήταν αιφνιδιαστική, όταν 200 περίπου αστυνομικοί τους ξύπνησαν στις 3 τα ξημερώματα, περιγράφοντας την κατάσταση ιδιαιτέρως τρομακτική, καθώς τους θύμισε την αστυνομική βία που είχαν υποστεί στο Κουρδιστάν από τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. 

Ανέφεραν, επίσης, ότι προσωπικά τους αντικείμενα καταστράφηκαν από την επιδρομή των αστυνομικών, ενώ όσοι αντιστέκονταν, οι αστυνομικοί τους περνούσαν χειροπέδες.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ