O Kυριάκος Μητσοτάκης, η τοξικότητα και ο «εκσυγχρονισμός»

Σε μια προσπάθεια «κατάληψης» του κέντρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να κατηγορεί για τοξικότητα και διχασμό, κάνοντας χρήση… τοξικού και διχαστικού λόγου.

O Kυριάκος Μητσοτάκης, η τοξικότητα και ο «εκσυγχρονισμός»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σε μια συντονισμένη προσπάθεια με τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης που χθες όλη την ημέρα πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού, είχαν αφιερώματα επί αφιερωμάτων στην παραίτηση Βαρουφάκη το 2015, ο Πρωθυπουργός συνέχισε την προβολή και το mansplaining, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για τοξικό και διχαστικό λόγο κάνοντας χρήση τοξικού και διχαστικού λόγου. Όμως η επίθεσή του ήταν σε δύο μέτωπα: Ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, όπως  θα δείτε με σαφήνεια την αιτιολόγηση παρακάτω.

Ουσιαστικά άνοιξε τα χαρτιά του, κάνοντας φανερό αυτό που φοβόνταν πολλές και πολλοί: Θέλει να γίνει ο Έλληνας Μακρόν, κάτι εμφανές ανά τα χρόνια που προσπαθεί να αντιγράψει πολιτικές και τον τρόπο έκφρασης του Γάλλου Προέδρου. Ουσιαστικά προσπαθεί για μια ακροκεντρώα νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία προσεταιριζόμενος μια αμιγή διαλεκτική κέντρου, αφήνοντας περιθώριο μόνο στην άκρα δεξιά.

Ταυτόχρονα έδωσε ένα άλλο νόημα στην παραίτηση Λοβέρδου μέσα από την επανειλημμένη χρήση του όρου «εκσυγχρονισμός», δείχνοντας πως στοχεύει και στα απομεινάρια του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα του δώσει πολλαπλά κέρδη, καθώς το σύστημα Σημίτη, άφησε βαθιά το αποτύπωμά του στο πελατειακό κράτος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τον Ιούνιο έκλεισε ένας πολυετής κύκλος καθυστέρησης, διχασμού, ψέματος, άρνησης και τοξικότητας», συνεχίζοντας την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να βρει τα πατήματά του. Με την συνολική του ομιλία, έδειξε πως θέλει να κλείσει την πόρτα προς το κέντρο, αφήνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο την επιλογή να κινηθεί αριστερά.

Συνέχισε με δήθεν ρεαλισμό πως δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα και με λογική «θετικής ενέργειας». Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την διακυβέρνησή του πως παράτεινε τα προβλήματα της χώρας, παραβλέποντας το ευρωπαϊκό χρήμα από το Ταμείο Ανθεκτικότητας που κατά την διάρκεια της πανδημίας ως σήμερα, άλλαξε τα πάντα.

Αναφέρθηκε στην μείωση φόρων και την αύξηση των μισθών, αναφέροντας πως η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει αυτές τις αυξήσεις. Κουβέντα βέβαια για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή νέες αυξήσεις στους μισθούς που είναι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία αλλά και οι επιχειρήσεις, που θα μεγαλώσουν την πιθανή πελατειακή τους βάση. Όπως δεν είπε κουβέντα για το Greedflation, τον Πληθωρισμό της Απληστίας (και τις επεξηγηματικές εκθέσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ή διεθνών οικονομικών οργανισμών που ανέφεραν πως η επιχειρηματική απληστία ευθύνεται για το 45% του πληθωρισμού) που όπως επεξήγησε άνθρωπος της Αγοράς χθες: «Δεν μπορείς να αναγκάσεις τις πολυεθνικές ή τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο να ρίξουν τις τιμές».

Έπειτα αναφέρθηκε στον ανασχεδιασμό του ΕΣΥ, την ώρα που οδηγοί απορριμματοφόρων, οδηγοί πυροσβεστικών και οδηγοί του στρατού, καλούνται να αναλάβουν ρόλο τραυματιοφορέων και οδηγών του ΕΚΑΒ. Πώς η εικόνα στο ΕΣΥ ταιριάζει με την εικόνα που τρέχουμε γυμνοί στα λιβάδια και σκορπάμε χρήμα ολούθε, κανείς δεν το γνωρίζει.

Αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του προ-προπάππου του Ελευθέριου Βενιζέλου, μέχρι το 50 και το ’60 και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη, όπως και την ένταξη στην ΟΝΕ (παραλείποντας ότι μπήκαμε με πλαστά στοιχεία) σε μια προσπάθεια αρπαγής ψηφοφόρων από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε την λέξη εκσυγχρονισμός άλλες 4 φορές, βαπτίζοντας την πολιτική του «Πολυδιάστατο Εκσυγχρονισμό». Ο Πολυδιάστατος Εκσυγχρονισμός, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι αυτό που δεν έχεις να ζήσεις και το 1% περνάει υπέροχα. Το να είσαι φτωχός του πρώτου κόσμου, με τηλεόραση, συνδρομητική, ίντερνετ και iPhone, αλλά να μην έχεις στον ήλιο μοίρα.

Συνεχίζοντας να κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τους ιδεολογικούς διαχωρισμούς του παρελθόντος και μην ξέροντας τι να κάνει τα χεράκια του κατά την διάρκεια της ομιλίας του, με ένα κάπως κωμικό αποτέλεσμα, στάθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και τον στόχο μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Δεν σκοπεύει να μειωθεί το δημόσιο χρέος, ίσα ίσα θα το αυξήσει, αλλά με ταυτόχρονη αύξηση του ΑΕΠ. Θέλει να μειώσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Δεν μιλάμε για νοικοκύρεμα ή προκοπή, όπως έλεγε προεκλογικά. Ουσιαστικά προσπαθεί να επιτύχει αυτό που θα λέγαμε ένα Blitzkrieg Ανάπτυξης, να αναπτυχθεί η Ελλάδα γρήγορα χωρίς να λογαριάζει το χρέος που θα πέσει στις μελλοντικές γενιές. Όπως έκαναν οι Κυβερνήσεις Καραμανλή και Σημίτη.

Αφού ανέφερε την χρήση κάθε είδους Pass αντί για άμεσες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και πάταξη της αισχροκέρδειας, συνέχισε να περιαυτολογεί για την επιδοματική πολιτική του και τις φοροελαφρύνσεις στις οικογένειες με παιδιά. Ύστερα αναφέρθηκε με περίσσια υποκρισία στην νομοθέτηση της κοστολόγησης των κομματικών προγραμμάτων, παρότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε κοστολογημένο πρόγραμμα, την ώρα που έλεγε πως κοστολογούσε τα προγράμματα των υπόλοιπων κομμάτων. Έχοντας δει τα προγράμματα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κανένα κόμμα δεν είχε επαρκή κοστολόγηση.

Συνεχίζοντας ανέφερε ως επίτευγμα να εργάζονται οι συνταξιούχοι λαμβάνοντας την πλήρη τους σύνταξη. Κοιτάξτε λίγο αυτό: Δημιουργούμε στους συνταξιούχους μια συνθήκη με την οποία πρέπει να αναγκαστούν να εργάζονται μετά την σύνταξη, στερώντας θέσεις εργασίας από τους νέους! Ώπα ρε ηγέτη, τι σχέδιο ήταν αυτό ρε μεγάλε; Ιδιοφυές! Αντί ο 70χρονος να κάτσει σπιτάκι του να ησυχάσει, θα δουλεύει μέχρι να πεθάνει. Πόσο νεοφιλελεύθερη ιδέα! Αυτό είναι ένα φωτογραφικό νομοσχέδιο για πολλούς λόγους: Κυρίως οι πλούσιοι που έχουν 2 και 3 συντάξεις, να μπορούν να τις λαμβάνουν στο ακέραιο τις συντάξεις και να μπορούν να συνεχίζουν να πλουτίζουν. Δεν το κάνει για τον 65χρονο οικοδόμο, το κάνει για τον πλούσιο ηλικιωμένο. Να είμαστε ξεκάθαροι.

Ύστερα αναφέρθηκε στις αυξήσεις των μέσων μισθών (για παράδειγμα οι Στάσσηδες του κόσμου να καθαρίζουν μισθό με 6 ψηφία και εσύ τριψήφιο και βγάλε τον μέσο μισθό) και την μείωση τεκμηρίων και… εργοδοτικών εισφορών. Όπως και να προσπαθεί να κρύψει τις στοχεύσεις του, μιλάμε για το χειρότερο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που έχει δει ποτέ η χώρα. Την ώρα που είπε ξεκάθαρα πως θα στοχεύσει την μικρή φοροδιαφυγή, αντί για την μεγάλη φοροαποφυγή!

Μίλησε επίησς για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, κάτι που έχει γίνει και έγινε εξαιτίας της Πανδημίας σε όλη την Ευρώπη, απλά σε εμάς φάνηκε ως κάτι το πρωτοποριακό. Άντε και στους Γιαπωνέζους που «ζήτησαν τεχνογνωσία» από τον Πιερρακάκη! Συνέχισε για τα χρήματα για την υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης και προσλήψεις στο ΕΣΥ σε ορίζοντα… τετραετίας, την ώρα που ο κόσμος πεθαίνει περιμένοντας ασθενοφόρο. Το 90% των έργων για τα οποία μίλησε είναι με συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα, δηλαδή ΣΔΙΤ, με εκμετάλλευση από τους ιδιώτες ή ενοικίαση στο κράτος.

Δεν θα μπορέσουμε να αναφερθούμε εκτενώς στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που περισσότερο υπάρχουν στην Αμερική και την Αγγλία, παρά στην υπόλοιπη Ευρώπη, απλά θα αναφέρουμε πως οι επιχειρήσεις ζητούν εξειδικευμένο εργατικό και ερευνητικό δυναμικό, την ώρα που ο νέος δεν μπορεί να ζήσει στην Ελλάδα αλλά ούτε και να σπουδάσει! Είτε λόγω της βάσης εισαγωγής, είτε λόγω της έλλειψης χρημάτων για ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήμια. Πριν το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα χρησιμοποιήσουν εκτενώς το άρθρο 28 για συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια, χωρίς βέβαια τον εξοπλισμό των ξένων πανεπιστημίων. Είπε δε για τις φοιτητικές εστίες και το πρόγραμμα «Στέγη Μου» για τους νέους, χωρίς να αγγίξει το ζήτημα του Real Estate όπου οι τιμές στα ενοίκια είναι απλησίαστες.

Επειδή είναι καλό να κλείσουμε όπως αρχίσαμε και επειδή όπως είπαμε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριμοδοτεί την άκρα δεξιά, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό λέγοντας πως θα φτιάξουμε τον Φράχτη στον Έβρο «είτε αρέσει σε κάποιους, είτε δεν αρέσει». Δηλαδή η αλαζονεία, ο τοξικός και ο διχαστικός λόγος σε όλο του το μεγαλείο. Τονίζοντας πως θα ενισχύσει το Λιμενικό σε χρήμα και ανθρώπινο δυναμικό, προφανώς για να δολοφονούν καλύτερα πρόσφυγες στις θάλασσές μας (ο αθεόφοβος είπε πως θα σώζουν ανθρώπινες ζωές στην θάλασσα). Σε μια κάπως κωμική στιγμή, «πέταξε» το θεϊκό πως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να έχουν drones πάνω από τα χωράφια (!), λίγο πριν δώσει την είδηση: Πως η Ελλάδα θα επιδιώξει λύσεις με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ! Μια μέρα αφού ικανοποίησε την πάγια θέση της Τουρκίας να εκδιώξει τους Κούρδους από το Λαύριο, δήθεν για ζητήματα στατικότητας του κτιρίου! Ένα κτίριο που δεν έχει ελεγχθεί, είχε προβλήματα στατικότητας που ελέγχθηκαν στις 6 τα ξημερώματα από τα ΜΑΤ! Βέβαια δεν ήταν σε συμφωνία με τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής, ο οποίος με την σειρά του δήλωσε πως το κτίριο ήταν μια υγειονομική βόμβα…

Ο Πρωθυπουργός πήρε πίσω το ζήτημα του γάμου για τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, φοβούμενος την διαρροή ψήφων από την άκρα δεξιά (αναφέροντας απλά την λέξη «ΛΟΑΤΚΙ+»), ενώ τελείωσε το ρεσιτάλ τοξικότητας και διχασμού κατηγορώντας για ακόμα μια φορά τους Έλληνες μουσουλμάνους ως άτομα που ψάχνουν για ξένους προστάτες. Προστάτες που «θέλουν να μας διχάσουν»! Οι Μητσοτάκηδες δεν ξεχνούν, φίλοι μουσουλμάνοι. Το είχατε καταλάβει.

Συνολικά οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού ήταν Amita Motion. Μόνο θετική ενέργεια, την ώρα που κατηγορούσε τους άλλους για τοξικότητα και διχασμό, διχάζοντας με τοξικό τρόπο.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ