Λάρισα: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε 20χρονο μετά από καταδίωξη

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν μετά την επεισοδιακή καταδίωξη 20χρονου, ο οποίος  πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα από αστυνομικό. 

Λάρισα: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε 20χρονο μετά από καταδίωξη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ακόμη ένας νεκρός, θύμα αστυνομικής βίας, έπεσε ένας 20χρονος στην Λάρισα μετά από καταδίωξη, το Σάββατο 08.07. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το onlarissa.gr, η αστυνομία έλαβε το μεσημέρι του Σαββάτου σήμα για κλεμμένο αγροτικό αυτοκίνητο με έναν επιβαίνοντα να κινείται στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. 

Από τα διόδια Μοσχοχωρίου ξεκίνησε αστυνομική καταδίωξη. με τον οδηγό να μη σταματά σε κανένα από τα σήματα των αστυνομικών. Περνώντας τη Λάρισα, στο ύψος της Γυρτώνης ο οδηγός του οχήματος βγήκε από την εθνική και έκανε αναστροφή, μπαίνοντας μετά από λίγο ξανά στην ΠΑΘΕ, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Μετά τη Λάρισα βγήκε πάλι από τον αυτοκινητόδρομο επιλέγοντας το επαρχιακό οδικό δίκτυο και έχοντας από πίσω του περιπολικά που τον καταδίωκαν. 

Ο οδηγός φέρεται να εγκατέλειψε το όχημα έξω από το χωριό Μοσχωχώρι, όταν αυτό έπεσε πάνω σε τοίχο, και επιχείρησε να διαφύγει πεζός. 

Υπό αδιευκρίνιστες έως τώρα συνθήκες, ένας από τους αστυνομικούς τον πυροβόλησε και τον σκότωσε. Ο 20χρονος κινούταν πεζός, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να ακινητοποιηθεί με ευκολία από τους αστυνομικούς, χωρίς να γίνει χρήση όπλου. 

Ο 20χρονος είναι Σύριος. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, στο σημείο κλήθηκε σταθμός ΕΚΑΒ όμως, παρά τις προσπάθειες να επαναφέρουν το θύμα, ο 20χρονος κατέληξε.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ενώ ο αστυνομικός κρατείται και σε βάρος τους σχηματίζεται σχετική δικογραφία. Η ΕΛΑΣ αναμένει την απόφαση της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την πειθαρχική διερεύνηση. 

Η αστυνομία στην Ελλάδα χρησιμοποιεί συστηματικά υπερβολική βία, εναντίον κυρίως ειρηνικών διαδηλωτών και αλλοδαπών. Παρά τις πολυάριθμες περιπτώσεις κακοποίησης ανθρώπων κατά τη σύλληψη ή την κράτηση, οι αρχές αρνούνται να αναγνωρίσουν την έκταση του προβλήματος, δημιουργώντας κλίμα ατιμωρησίας.

Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει την ευκαιρία και μπόλικο χρόνο να αναγνωρίσει την υπερεξουσία που έχει λάβει η αστυνομία και την έκταση της αστυνομικής βίας, ώστε να λάβει άμεσα μέτρα και να διασφαλίσει τον τρόπο δράσεις των αστυνομικών καθώς και να αντιμετωπίσει τη συχνή παράλειψη της αστυνομίας, των εισαγγελέων και των δικαστών να διεξάγουν έγκαιρες, αμερόληπτες και αποτελεσματικές έρευνες και να οδηγούν στη δικαιοσύνη αστυνομικούς που έχουν διαπράξει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης καταγγελιών ίσως να είναι πιο αναγκαία από κάθε άλλη στιγμή. 

Η ατιμωρησία οδηγεί σε ακόμα περισσότερες παραβάσεις, σε ακόμα μεγαλύτερη βία, σε ακόμα περισσότερα «μεμονωμένα περιστατικά».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ