Αποδόθηκε δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού - Αναλυτικά οι ποινές

Μετά από 49 συνεδριάσεις, οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο στους 12 κατηγορούμενους έρχονται να προσφέρουν ηθική δικαίωση για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού.

Αποδόθηκε δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού - Αναλυτικά οι ποινές
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, ο Άλκης Καμπανός πέφτει νεκρός από τα χέρια δώδεκα νεαρών οπαδών του ΠΑΟΚ, σε μια «τυφλή» δολοφονική επίθεση που περιλάμβανε μαχαίρια, λοστούς, ξύλα, δρεπάνι σε βάρος μίας πενταμελούς παρέας, φίλων της ομάδας του Άρη, μεταξύ αυτών κι ο 19χρονος Άλκης. «Μη με χτυπάτε άλλο», φαίνεται να είναι τα τελευταία του λόγια, που θα μας ανατριχιάζουν για πάντα.

Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται να αποδώσει τις ευθύνες για τη δολοφονία που συγκλόνισε τη χώρα. Η πολύκροτη δίκη του φριχτού εγκλήματος ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης και, μετά από 49 συνεδριάσεις, την εξέταση περισσότερων από 75 μαρτύρων (κατηγορίας και υπεράσπισης) και την ανάγνωση 300 εγγράφων, επήλθε τελικά δικαιοσύνη.

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, μαζί με επιπλέον πολυετείς καθείρξεις, επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, στους 7 από τους 12 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του. Στους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες επιβλήθηκαν πολυετείς ποινές κάθειρξης (με εκτιτέα τα 20 έτη). 

Να σημειωθεί πως οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων αιτήθηκαν για λογαριασμό των εντολέων τους την αναγνώριση ελαφρυντικών που αφορούσαν στη μετεφηβική ηλικία, τον σύννομο βίο (ζητήθηκε για τους 11 από τους 12), την ειλικρινή μεταμέλεια και τη μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά (κατά περίπτωση αυτά τα δύο). Το δικαστήριο, ωστόσο, αποφάσισε ομόφωνα να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά σε κανέναν.

Η μικρότερη ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε ήταν τα 19 έτη, ενώ σε όλους τους κατηγορούμενος επιβλήθηκαν και χρηματικές ποινές, μαζί με πέντε χρόνια απαγόρευσης παρακολούθησης όλων των αγώνων του ΠΑΟΚ σε όλα τα αθλήματα.

Οι εφέσεις δεν θα έχουν αναστέλλουσα δύναμη.

Οι δηλώσεις των γονέων

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι γονείς του Άλκη μίλησαν στους δημοσιογράφους. Η μητέρα του δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ευχαριστώ την ελληνική δικαιοσύνη. Είναι μια μεγάλη δικαίωση για την οικογένειά μας, αλλά το παιδί μου δε γυρίζει πίσω».

Με τη σειρά του, ο πατέρας του ευχαρίστησε κι εκείνος τη δικαιοσύνη και όλο τον κόσμο που έδειξε τη συμπαράστασή του στον μαραθώνιο αυτό δικαστικό αγώνα, συμπληρώνοντας: «Δε θέλαμε την εξόντωση των δολοφόνων του Άλκη. Επιθυμούσαμε δικαιοσύνη, δικαίωση. Υπήρξε έγκλημα και επήλθε τιμωρία».

Το συγκινητικό μήνυμα του ΑΣ Άρη

Με αφορμή τις ποινές που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες για τη δολοφονία του 19χρονου φίλου της ομάδας, ο ΑΣ Άρης έστειλε μέσω των social media την παντοτινή στήριξή του στην οικογένεια του αδικοχαμένου νεαρού.

«Ελπίζουμε να ησύχασε λίγο η ψυχούλα σου… 

Η σκέψη μας (παραμένει) στους γονείς και την οικογένειά σου. Πολλοί μπορεί να τους ξεχάσουν, ο ΑΡΗΣ θα είναι δίπλα τους για πάντα…», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα του ΑΣ Άρη.

Διαβάστε αναλυτικά τις ποινές:

 • Στον 1ο κατηγορούμενο 27 έτη φυλάκισης, εκτιτέα τα 20
 • Στον 2ο κατηγορούμενο ισόβια και επιπλέον 20 έτη φυλάκισης
 • Στον 3ο κατηγορούμενο ισόβια και επιπλέον 18 έτη φυλάκισης
 • Στον 4ο κατηγορούμενο ισόβια και επιπλέον 18 έτη φυλάκισης
 • Στον 5ο κατηγορούμενο 24 έτη φυλάκισης, εκτιτέα τα 20
 • Στον 6ο κατηγορούμενο 20 έτη φυλάκισης
 • Στον 7ο κατηγορούμενο ισόβια και επιπλέον 20 έτη φυλάκισης
 • Στον 8ο κατηγορούμενο 19 έτη φυλάκισης
 • Στον 9ο κατηγορούμενο ισόβια και επιπλέον 20 έτη φυλάκισης
 • Στον 10ο κατηγορούμενο ισόβια και επιπλέον 22 έτη φυλάκισης, εκτιτέα τα 20
 • Στον 11ο κατηγορούμενο ισόβια και επιπλέον 20 έτη φυλάκισης
 • Στον 12ο κατηγορούμενο 22 έτη φυλάκισης, εκτιτέα τα 20
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ