Χρόνια φώναζαν για τον κίνδυνο πυρκαγιάς οι κάτοικοι της Κέρκυρας και η πολιτεία αδιαφορούσε!

Το τοπικό συμβούλιο Σινιών μάλιστα είχε στείλει κατ' επείγουσα επιστολή για πρόληψη από τις πυρκαγιές το 2021 χωρίς φυσικά να υπάρξει καμία κίνηση απ΄τους αρμόδιους φορείς...

Χρόνια φώναζαν για τον κίνδυνο πυρκαγιάς οι κάτοικοι της Κέρκυρας και η πολιτεία αδιαφορούσε!
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ένα απ' τα ελάχιστα θετικά νέα από τα μέτωπα των φωτιών που πλήττουν τη χώρα μας έρχεται από την Κέρκυρα, καθώς κόντρα στις προχθεσινές προβλέψεις η φωτιά φαίνεται πως έχει τεθεί υπό έλεγχο σε μεγάλο βαθμό ύστερα απ' τη συγκλονιστική κινητοποίηση των ντόπιων και των, ελάχιστων, πυροσβεστών οι οποίοι έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπινός δυνατό!

Βέβαια τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα καθώς μερικά μέτωπα καίνε ακόμα και χρειάζεται προσοχή τις επόμενες ήμερες, καθώς υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από κατοίκους του νησιού για πολλαπλές απόπειρες εμπρησμού του νησιού!

Το θέμα που τίθεται πλέον στο τραπέζι είναι, για ακόμη μια φορά, η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να προβλέψει έγκαιρα το τι θα μπορούσε να συμβεί και να πάρει μέτρα να τα αποτρέψει.

Μάλιστα όχι μόνο δεν προέβλεψε τα παραπάνω, αλλά όταν οι κάτοικοι του νησιού φώναζαν η πολιτεία αδιαφόρησε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα το τοπικό συμβούλιο των Σινιών, μια απ' τις περιοχές που κινδύνεψαν από την πυρκαγιά.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με αναρτήσεις του "Sinies Local Council", το τοπικό συμβούλιο και ο πρόεδρος, Κωνταντίνος Ρεβενιώτης, επί 2 χρόνια έστελναν επιστολές προς τους αρμόδιους φορείς για την επικινδυνότητα της περιοχής, τονίζοντας το πόσο επείγον είναι καθώς αν δεν γίνει κάτι η πρόσβαση στο μέρος, σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα είναι αδύνατη.

Δείτε πρώτα την επιστολή του 2021:

Και εδώ δείτε την ερώτηση προς τους αρμόδιους φορείς για το αν η συντήρηση του οδικού δικτύου της περιοχής είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2022, στην οποία σύμφωνα με τη σελίδα η απάντηση ήρθε μετά από περίπου έναν χρόνο:

Τα προβλήματα και η αδιαφορία της πολιτείας όμως δεν σταματάνε εκεί.

Κατά τη διάρκεια της φωτιάς υπήρξαν σοβαρές καταγγελιές για τη διαθεσιμότητα νερού στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες πο ντόπιοι προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά με κουβάδες χέρι-χέρι, την ίδια ώρα που δεν υπήρχε νερό καθόλου στο σημείο που έκαιγε. Κάνοντας το έργο όλων εξαιρετικά δύσκολο.

Βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι νέο στην περιοχή της Βόρειας Κέρκυρας, καθώς πολλά χωριά τους καλοκαιρινούς μήνες ξεμένουν από νερό!

Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα η Λαϊκή Συσπείρωση έκανε διαμαρτυρία, μαζί με κατοίκους της περιοχής, στο Δημαρχείο Βόρειας Κέρκυρας στην περιοχή της Αχαράβης.

Το παράδοξο της ιστορίας φυσικά ήταν ότι πολλοί ντόπιοι αναρωτήθηκαν τότε το τι θα γίνει με την έλλειψη νερού σε περίπτωση πυρκαγιάς. Λίγες μέρες μετά δικαιώθηκαν...

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ