Εκπαιδευτικοί θα μείνουν για τρία (3!) χρόνια άνεργοι για λάθος του ΑΣΕΠ

Εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με πολλά χρόνια εμπειρίας, θα μείνουν άνεργοι για τα επόμενα τρία χρόνια, γιατί συμπλήρωσαν λάθος την προϋπηρεσία τους εξαιτίας ασαφούς διατύπωσης.

Εκπαιδευτικοί θα μείνουν για τρία (3!) χρόνια άνεργοι για λάθος του ΑΣΕΠ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το ΑΣΕΠ το οποίο φροντίζει για την αξιοκρατία στις προσλήψεις του Δημοσίου όλα αυτά τα χρόνια, επίσημα δεν αναγνωρίζει το λάθος του (!) και καλεί τους εκπαιδευτικούς να προβούν σε ένσταση. Ταυτόχρονα σύμφωνα με μαρτυρίες εκπαιδευτικών, ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς πως δεν θα ληφθεί υπ' όψιν η ένστασή τους γιατί πρόκειτα για δικό τους λάθος! Σημαντική λεπτομέρεια είναι πως ενώ το ΑΣΕΠ με την συνέργεια του ΟΠΣΥΔ διασταυρώνει τα στοιχεία της προϋπηρεσίας και της μοριοδότησης στην περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός δηλώσει εκ παραδρομής περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας ή λόγους μοριοδότησης που δεν ισχύουν, αρνείται να προβεί στην διόρθωση του «λάθους» των εκπαιδευτικών στην περίπτωση που ζημιώνει τους ίδιους.

Προκαταβολικά να ενημερώσουμε πως από το ΑΣΕΠ πήραμε την απάντηση πως «οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να κάνουν ένσταση για οποιοδήποτε ζήτημα ακόμα και αν είναι λάθος απερισκεψίας», ενώ αργότερα το μεσημέρι θα έχουμε σχόλιο και από το Υπουργείο Παιδείας.

Για περισσότερες πληροφορίες αναδεικνύουμε μια καταγγελία εκπαιδευτικού όπου εξηγεί τα πάντα. Τα στοιχεία είναι στην διάθεση του 2020, εμείς το αναφέρουμε με αρχικά μέχρι να δούμε τι θα συμβεί με τις ενστάσεις.

«Ονομάζομαι Μ.Σ., είμαι Θεατρολόγος Εκπαιδευτικός  και εργάζομαι 23 χρόνια στην Εκπαίδευση ως Αναπληρώτρια, με ειδικότητα ΠΕ 91.01 – Θεατρικής  Αγωγής. Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα στις 28-7-2023, με το άνοιγμα των πινάκων, ότι στον πίνακα κατάταξης έχω πέσει στην 764η θέση από την 34η, διότι τα μόρια της προϋπηρεσίας μου εμφανίζονται κατά 94 λιγότερα από αυτά που αληθώς και πραγματικώς έχω! Δεν μου προσμετρήθηκαν, δηλαδή, τα μόρια προϋπηρεσίας, τα οποία είναι καταχωρημένα στο ΟΠΣΥΔ, με αποτέλεσμα να καταβαραθρωθώ στον πίνακα κατάταξης.

Εκατοντάδες από μας, τους υποψήφιους Αναπληρωτές Εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων, που κάναμε αίτηση  για την προκήρυξη 2 ΓΕ 2023 το Μάρτιο, ώστε να προσληφθούμε στα σχολεία,  δοκιμάσαμε την ίδια δυσάρεστη έκπληξη, του ίδιου μοιραίου και τραγικού λάθους, που προκλήθηκε εξαιτίας της διφορούμενης και ασαφούς διατύπωσης της προκήρυξης, που αφορούσε στη συμπλήρωση της προϋπηρεσίας μας. Συγκεκριμένα : Αντί να δηλώσουμε τη συνολική προϋπηρεσία  όλων των χρόνων εργασίας μας, δηλώσαμε μόνο εκείνη από το 2020-2023, γιατί αυτό θεωρήσαμε ότι ζητούσε με τη διατύπωσή του το συγκεκριμένο πεδίο. Το γεγονός αυτό έχει το καταστροφικό αποτέλεσμα να φαίνεται ψευδώς ότι έχουμε μόνο 3 χρόνια προϋπηρεσίας, να καταποντιστούμε στην κυριολεξία στους πίνακες κατάταξης, και κατά συνέπεια να μείνουμε άνεργοι για τα επόμενα 3 σχολικά έτη, μέχρι δηλαδή την έκδοση της νέας προκήρυξης για τους νέους πίνακες.

Δυστυχώς, αυτό που συνέβη δεν οφείλεται τόσο σε σφάλμα κατανόησης εκ μέρους μας, όσο στην ασαφή, διφορούμενη και παραπλανητική παρενθετική πρόταση που συνόδευε το πλαίσιο 1 της αίτησης και η οποία ζητούσε να βάλουμε αυστηρά την προϋπηρεσία από την σχολική χρονιά 2020-2021 και όχι την συνολική. Επιπλέον απουσίαζε η σαφής και καθαρή διατύπωση «συνολική προϋπηρεσία», που υπήρχε στις προηγούμενες αντίστοιχες προκηρύξεις. Επίσης στο ΦΕΚ της προκήρυξης αναφερόταν καθαρά ότι δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή στοιχείων που ήδη είναι καταχωρημένα στον ηλεκτρονικό φάκελο του ΟΠΣΥΔ, όπως, δηλαδή, ήταν ήδη περασμένη η προϋπηρεσία μας Αυτό έκανε εμένα και πολλούς συναδέλφους να καταλάβουμε ότι μας ζητούσαν μόνο την νέα προϋπηρεσία μετά το πρώτο κλείσιμο των πινάκων και ότι η υπόλοιπη προϋπηρεσία θα διασταυρωνόταν και θα έμπαινε αυτόματα από τον ΑΣΕΠ μέσω του ΟΠΣΥΔ. Είναι γνωστό ότι όλες και όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν ένσταση.

Η θέση του ΑΣΕΠ

Σύμφωνα με τον ΑΣΕΠ όμως, το λάθος  αυτό, το να δηλώσουμε δηλαδή λιγότερη από την πραγματική προϋπηρεσία, δε διορθώνεται με τίποτα, διότι είναι «δική μας υπαιτιότητα και ευθύνη η ορθή συμπλήρωση στοιχείων» και επιπλέον δεν πρόκειται, σύμφωνα με τον ΑΣΕΠ,  να γίνει δεκτό οποιοδήποτε αίτημα διόρθωσης στις επικείμενες ενστάσεις. Είμαστε, επομένως, καταδικασμένοι σε τριετή ανεργία. Για μια προϋπηρεσία που αληθώς κατέχουμε και που τη μαζεύαμε μέρα – μέρα, μήνα – μήνα με αίμα και ιδρώτα, 30 ημέρες το μήνα και 12 μήνες το χρόνο. Ωστόσο, ο ΑΣΕΠ, οφείλει να διασταυρώνει και όντως διασταυρώνει τα δηλωθέντα από τους υποψήφιους προσόντα μέσω της υπηρεσίας του ΥΠΕΠΘ, ΟΠΣΥΔ, και τα διορθώνει. Στον ΟΠΣΥΔ υπάρχει υπηρεσιακώς κι επισήμως η προϋπηρεσία μας περασμένη από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ, καθώς και οι τίτλοι των προσόντων μας, ελεγμένοι. Αν κάποιος δηλώσει ψεύτικο πτυχίο, ή μεταπτυχιακό ή οποιοδήποτε άλλο προσόν ο ΑΣΕΠ, μέσω του ΟΠΣΥΔ το διασταυρώνει, το ελέγχει και το ακυρώνει. Αν κάποιος δηλώσει περισσότερη από την πραγματική του προϋπηρεσία, παρεμβαίνει ο ΑΣΕΠ, τη διορθώνει, τη μειώνει προς τα κάτω και συμπληρώνει την ορθή. Αν όμως κάποιος, εκ παραδρομής όπως εμείς, δηλώσει λιγότερη από την κανονική προϋπηρεσία, ο ΑΣΕΠ δεν τη διορθώνει και δε δέχεται να γίνει διόρθωση ούτε και στην ένσταση.

Για να γίνει σαφέστερο: Αν  κάποιος δηλώσει 100 μόρια προϋπηρεσίας ενώ έχει 50, ο ΑΣΕΠ τη διορθώνει αυτομάτως, διασταυρώνοντας τα στοιχεία με τον ΟΠΣΥΔ και την κατεβάζει στα 50. Αν όμως κάποιος, όπως εμείς, δηλώσει 50 μόρια, ενώ έχει 100, σε πλήρη έλλειψη οποιασδήποτε λογικής, δε γίνεται καμία διόρθωση και καμία ένσταση επί του θέματος δεκτή. Ο ΑΣΕΠ έχει επιλεκτική δυνατότητα διόρθωσης λανθασμένης δηλωθείσας προϋπηρεσίας; Υπάρχει κανείς που συνειδητά θέλει να αδικήσει τον εαυτό του; Μόνο από παρανόηση γίνεται τέτοιο λάθος. Όσον αφορά εμένα, ενώ έχω 120 μόρια προϋπηρεσίας,  φέτος εμφανίζονται μόνο τα 26.  Γεγονός που έχει σα συνέπεια να χάσω 94 μόρια και να πέσω από την 34η θέση κατάταξης του πίνακα στην 764η. Τουλάχιστον 20 χρόνια εργασίας πήγαν χαμένα! Κι αυτό για τα επόμενα 3 χρόνια, κατά τα οποία θα είμαι άνεργη αφού οι προσλήψεις των ΠΕ 91.01 Αναπληρωτών είναι μόνο 600  σε όλη την Ελλάδα.

Τιμωρούμαι και καταδικάζομαι για ένα λάθος  σε τρία χρόνια ανεργίας και επιπλέον εάν γίνουν μέσα στην τριετία διορισμοί φυσικά αποκλείομαι.

Επειδή έγραψα λάθος νούμερο σε ένα κουτάκι και μάλιστα σε στοιχείο που διαθέτει ήδη η υπηρεσία, συμπληρώνεται αυτόματα από την ίδια και που διαθέτει τόσο  ο ΟΠΣΥΔ όσο και ο ΑΣΕΠ! Ακόμα και σε βαριά ποινικά αδικήματα οι ποινές είναι μικρότερες! Η διασταύρωση των στοιχείων μας μέσω ΟΠΣΥΔ είναι υποχρέωση του ΑΣΕΠ, βάσει του ΦΕΚ της προκήρυξης. 

Επιπλέον από τις προηγούμενες αιτήσεις μας ο ΑΣΕΠ έχει ήδη καταχωρημένες τις σωστές προϋπηρεσίες μας στο σύστημα. Πώς γίνεται λοιπόν το 2019 να είχαμε περισσότερη και το 2023 λιγότερη προϋπηρεσία; Το λάθος είναι προφανές και έπρεπε να διορθωθεί συστημικά ή τουλάχιστον να υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης μέσω ένστασης. Εφόσον η προϋπηρεσία μας είναι ήδη γνωστή στον ΑΣΕΠ,  με την άρνηση διόρθωσης πλήττεται η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη στη διοίκηση, αφού το κράτος είναι ο εργοδότης μας και ήδη γνωρίζει την ορθή προϋπηρεσία μας. Δεν αντέχει σε καμία λογική το ότι ο ΑΣΕΠ διορθώνει τη λανθασμένη προς τα πάνω προϋπηρεσία και αρνείται διόρθωση της λανθασμένης προς τα κάτω. Θα πρέπει η Κυβέρνηση, το ΥΠΕΠΘ και ο ΑΣΕΠ, να πάρουν άμεσα μέτρα προκειμένου, με ενιαίο τρόπο, να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει και να δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να διευκολύνουν την επίλυσή και αποκατάσταση του ορθού και αληθούς, του δίκαιου και αξιοκρατικού. Πρέπει να επανακοινοποιήσουν τους πίνακες με διόρθωση των λαθών προϋπηρεσίας ως οφείλουν. Θυμίζω δε, πως διορθώσεις και παρεμβάσεις υπέρ της αλήθειας και  του δίκαιου έχουν γίνει και στο παρελθόν. Ο ΑΣΕΠ ιδρύθηκε ως ένας κατά το δυνατό δίκαιος και αξιοκρατικός φορέας προσλήψεων. Δεν έγινε για να τιμωρεί, να αδικεί και να στηρίζεται σε λανθασμένα και  ψευδή στοιχεία. Πρέπει να επιτραπεί η δυνατότητα άμεσης διόρθωσης των λαθών στις δηλώσεις της προϋπηρεσίας, έστω μέσω των ενστάσεων, όπως αυτές υπάρχουν επισήμως στον ΟΠΣΥΔ, προς αποκατάσταση της αξιοκρατίας, της κοινής λογικής, του αληθούς και του δίκαιου.

Με εκτίμηση, ΜΣ».

Να αναφέρουμε ξανά πως το πρόβλημα αφορά εκατοντάδες έμπειρους εκπαιδευτικούς που θα λείψουν από τις τάξεις της νέας χρονιάς. Θα επανέλθουμε εφόσον υπάρχει δημοσιεύσιμη απάντηση από το υπουργείο Παιδείας.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ