Δολοφονία Μιχάλη: Η Αστυνομία γνώριζε τα πάντα

Η Αστυνομία γνώριζε οχήματα, μοντέλα, πινακίδες, πού διέμεναν οι χούλιγκαν, ενώ είχαν ενημέρωση από τις αρχές της Κροατίας, του Μαυροβουνίου και δικές τους πηγές ή παρακολουθούσαν τους χούλιγκαν. Και απέτυχαν. 

Δολοφονία Μιχάλη: Η Αστυνομία γνώριζε τα πάντα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τι έκαναν για όλα αυτά; Τίποτα

Πολλαπλή ενημέρωση από τις αρχές άμεσα εμπλεκόμενων ή μη χωρών είχε το παρεάκι του Γιάννη Οικονόμου. Βέβαια «εξοργισμένος» (γελάστε ελεύθερα) ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στέρησε από 7 αξιωματικούς της Αστυνομίας τον βαθμό διοίκησης που είχαν. Έξι αξιωματικούς της Τροχαίας, λες και θα έμπαιναν δύο περιπολικά να σταματήσουν 150 χούλιγκαν, ενώ «ξήλωσε» και τον Προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας που μάλλον την πλήρωσε για τους προϊσταμένους του.

Τα έγγραφα τα οποία διέρρευσαν έκαναν γνωστό πως η ΕΛ.ΑΣ γνώριζε τουλάχιστον από τις 6 Αυγούστου την μετακίνηση χούλιγκαν, παρά την απαγόρευση, κατά πάσα πιθανότητα προήλθαν από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας, που φέρεται να απέκτησε τις πληροφορίες μέσω του συστήματος SIENA της Europol. Αυτό έρχεται σε συμφωνία με το πάνω έγγραφο το οποίο αναφέρει πως «σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών της Κροατίας, αναμένεται να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας περί τους 150 οπαδούς της GΝΚ Dinamo Zagreb». Είναι πολύ πιθανό, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας να είχε αποστείλει ακόμα περισσότερα στοιχεία, τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν.

Μάλιστα για να γνωρίζουν μέχρι και που μένουν, είτε η αστυνομία είχε εσωτερική πληροφόρηση, είτε τους παρακολουθούσε με ηλεκτρονικά μέσα, έχοντας ταυτοποιήσει τους δράστες πριν...δράσουν.

Σε ερώτημα του 20/20 στην Europol αρχικά προφορικά και ύστερα γραπτά, σχετικά με το περιστατικό και αν υπήρξε ενημέρωση της Europol από τις Κροατικές αρχές και στο δεύτερο ερώτημα αν υπήρξε ενημέρωση της Europol προς τις ελληνικές αρχές, η απάντηση ήταν πως δεν σχολιάζουν εθνικές υποθέσεις, αλλά πως οι εθνικές αρχές επικοινωνούν μαζί τους ανεξάρτητα μέσα από το σύστημα επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών SIENA. Άρα είναι αντίστοιχα πιθανό να υπήρξε παρέμβαση της Europol, της Interpol και των αρχών της Κροατίας, του Μαυροβουνίου και δεν ξέρουμε πόσων ακόμα.

Οι Κροάτες αστυνομικοί ισχυρίζονται πως από τις 4 Αυγούστου είχαν αρχίσει να στέλνουν εκθέσεις και προειδοποιήσεις στις Ελληνικές αρχές.

Τις ελληνικές αρχές δεν τις ενημέρωσαν μόνο οι Κροάτες αλλά και οι Μαυροβούνιοι με έγγραφο στο οποίο κατέγραφαν όλα τα αυτοκίνητα των Κροατών και τις πινακίδες τους! Με αναγραφόμενη ώρα τις 09:22 της 7ης Αυγούστου, περίπου 13 ώρες πριν βγουν τα μαχαίρια. Να αναφερθεί πως η Συνοριακή Αστυνομία του Μαυροβουνίου έλεγξε τα οχήματα στα οποία δεν βρέθηκαν όπλα! Που σημαίνει πως τα προμηθεύτηκαν σε άλλο σταθμό του ταξιδιού τους ή στην Αθήνα.

Ακόμα πιο χαρακτηριστική καταγγελία για ακόμα ένα επιτελικό δολοφονικό στραπάτσο είναι πως η Αστυνομία είχε την ασφάλεια του γηπέδου της ΑΕΚ σε αναμονή για 20 λεπτά.

Να σημειωθεί πως όταν οι χούλιγκαν αντιλήφθηκαν πως παρακολουθούνταν από την Αστυνομία, έσπασαν το κονβόι σχημάτισαν μικρότερες ομάδες και κατάφεραν να ξεφύγουν από την Αστυνομία. Στην χώρα των drone στις πορείες η Ελληνική Αστυνομία έχασε 200 αυτοκίνητα. Χωρίς να τους κόψει καν να φυλάξουν τους στόχους με την μεγαλύτερη σημασία. Μερίδα των χούλιγκαν πήρε το Μετρό, άλλοι πήραν τον προαστιακό στο Κιάτο (περισσότερα από 15 οχήματα), άλλοι πήγαν στο ΟΑΚΑ και άφησαν τα οχήματά τους πλησίον του σταθμού «Ειρήνη», ενώ άλλοι στάθμευσαν like a boss στην Νέα Φιλαδέλφεια. Κρατώντας στειλιάρια, μαχαίρια και πετώντας ναυτικές φωτοβολίδες, μέχρι που το κακό συνέβη.

Για άλλη μια φορά η Ελληνική Αστυνομία έκανε πίσω την στιγμή που θα μπορούσε να σώσει ανθρώπινες ζωές, αφήνοντας οπαδούς της ΑΕΚ και περαστικούς να παλεύουν για τις ζωές τους και ο ένας για τον άλλο.
Από την στιγμή που έχασαν τους χούλιγκαν, μέχρι την στιγμή της επίθεσης, πάλι είχαν περάσει κρίσιμες ώρες όπου η επίσημη ΑΕΚ είχε ειδοποιήσει την αστυνομία, όπου και πάλι η ΕΛΑΣ -το πιο σύντομο ανέκδοτο- τήρησε το αιώνιο δόγμα «Άσ' τους να σφαχτούν και μαζεύουμε τους επιζώντες». Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως οι οπαδοί της Ντιναμό είναι νεοναζί. Απλά αυτό τους κάνει πιο συμπαθείς στην ΕΛ.ΑΣ αλλά μάλλον αυτό είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα της αχρηστοσύνης και των πεταμένων χρημάτων άλλης μιας στολής. 

Πώς νομίζετε πως συνέλαβαν 98 άτομα; Ενενήντα οκτώ τραυματίες συνέλαβαν.

Στην κεντρική μας φωτογραφία είναι οι άντρες του εγκληματολογικού και ένας σκληρός, τηλεοπτικά σκληρός αστυνομικός που φυλάει το σημείο. Και τις μας νοιάζει ρε φίλε, θα μου πείτε; Δικαίως. Η φωτογραφία έχει time stamp 13:08:32. Τέσσερις ώρες και τριάντα λεπτά νωρίτερα -στις 08:34- ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κέμμος τράβηξε την παρακάτω φωτογραφία από το ίδιο σημείο (και δημοσιεύθηκε στο Newsbeast). Ο εργαζόμενος του Δήμου καθαρίζει τα αίματα. Έτσι του είπαν αυτό κάνει.

Η Αστυνομία δεν είχε αποκλείσει το σημείο για έρευνες από το εγκληματολογικό.

Η σκέψη του Γιάννη Κέμμου ήταν πως η φωτογραφία τραβήχτηκε «για το θεαθήναι» και καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Προσωπική μου άποψη πως η Ελληνική Αστυνομία μετά από απανωτά ξηλώματα υπουργών, τα σκάνδαλα Χρυσοχοΐδη, τα σκάνδαλα Θεοδωρικάκου, τα αλογάκια του Μηταράκη και την μικρή θεότητα που ονομάζεται Γιάννης Οικονόμου, τον πόλεμο για την διαδοχή στα ανώτατα κλιμάκια της τροφικής αλυσίδας των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, δεν υπάρχει η παραμικρή σοβαρότητα και ο καθένας εξυπηρετεί την καριέρα του. Κανείς δεν έχει ψύχραιμη σκέψη και ακόμα περισσότερο αν έλειπαν 4-5 αξιωματούχοι από καίριες θέσεις για διακοπές, το οικοδόμημα κατάρρευσε. Έχουμε να κάνουμε με κακούς ανώτατους αξιωματούχους με πολιτικές άκρες και Υπουργούς παντελώς ανίκανους.

Τι μας μένει; Τίποτα. 
Να επιβιώσουμε. Οι άνθρωποι άφησαν παιδιά να τρώνε πέτρες και ξύλο από χουλιγκάνους (13χρονο κορίτσι και 17χρονο αγόρι), αντί να τους προστατέψουν. Στο τσακ κράτησαν τον Κικίλια να μην βαρέσει 112.

Τον κόσμο που έπινε καφέ και έτρωγε στα εστιατόρια, τον προστάτεψαν οπαδοί της ΑΕΚ που μπήκαν μπροστά στα μαχαίρια και άλλοι πολίτες.
Τις φωτιές πριν λίγες μέρες τις έσβηναν οι εθελοντές.
Τα σπίτια τα έσωζαν οι εθελοντές.
Τα ζώα τα έσωζαν οι εθελοντές.
Οι αστυνομικοί χτύπαγαν τους εθελοντές. Φρέσκα τα έχουμε.

Η τετραετία έχει πολύ δρόμο ακόμα και οι άνθρωποι δεν κάνουν ούτε για να ενώνουν τελίτσες σε παιδικά περιοδικά για να δούνε το ζωάκι.

Ζήστε, επιβιώστε και εμπλακείτε στην πολιτική (και όχι υποχρεωτικά τον πολιτικό στίβο), γιατί οι άνθρωποι που μας περιβάλουν είναι πολύ λίγοι. 

Από το βράδυ και αύριο όλη την ημέρα «κάποιοι θα βγουν για κυνήγι». Στόχοι όσοι μιλούν Κροατικά ή φοράνε πράσινη φανέλα. Θα γίνουν άγρια σκηνικά. Θα γίνουν γιατί η Αστυνομία δεν σταμάτησε τους μαχαιροβγάλτες όταν έπρεπε, γιατί είναι ανίκανοι και γιατί ο υπουργός τους είναι ανίκανος.

Επιβιώστε να τα αλλάξουμε.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ