ΟΜΠΡΕΛΑ-Ρόδος: Αρχαιολογικός χώρος αλά Ελληνικά με... μπιτσόμπαρο!

Στην Ρόδο και πιο συγκεκριμένα στην παραλία Αγίας Αγάθης, σε Ζώνη Α΄ Απολύτου Προστασίας, σε χαρακτηρισμένο Αρχαιολογικό Χώρο, ένα ανυπόταχτο μπιτσόμπαρο αντιστέκεται και θα συνεχίσει να αντιστέκεται σε πείσμα κάθε νόμου ή πρωτοκόλλου κατεδάφισης, χωρίς να έχει δημοπρατηθεί η παραλία και μάλιστα κόβει και αποδείξεις!

Ευτυχώς, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κυνηγά τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων την ώρα που ο Δήμαρχος Ρόδου αγωνίζεται να δημιουργήσει συσχετισμούς επανεκλογής!

ΟΜΠΡΕΛΑ-Ρόδος: Αρχαιολογικός χώρος αλά Ελληνικά με... μπιτσόμπαρο!
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τι κάνει το κράτος για όλο αυτό; Τίποτα. Η ανάπτυξη σε αυτή την χώρα έρχεται είτε με επενδύσεις που πληρώνονται από τις ελληνικές τράπεζες, είτε με μπιτσόμπαρα σε κάθε σπιθαμή του δημόσιου χώρου.

Σας αφήνουμε με μια απόλυτα στοιχειοθετημένη καταγγελία της ΟΜΠΡΕΛΑ-δίκτυο ενεργών πολιτών και ανεξάρτητων συλλογικών φορέων με στόχο την προάσπιση του δημόσιου χώρου.

Παραλία Αγίας Αγάθης, περιοχή Χαράκι Μαλώνας στη Ρόδο.

Ασυλία και ανοχή σε ακραία παραβατικότητα.

 Αλήθεια, πόσο «αγαθές» οι παραλήψεις;  

Στην παραλία της Αγίας Αγάθης στο Χαράκι Μαλώνας της νήσου Ρόδου, η οποία εμπίπτει στα όρια της Ζώνης Α΄ Απολύτου Προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου, δραστηριοποιείται επιχείρηση σε πλαίσιο ακραίας παραβατικότητας.

 Η παραλία αυτή περιλαμβάνεται σε κατάλογο θέσεων αιγιαλού και παραλίας, ρητώς εξαιρουμένων από την παραχώρηση χρήσης, σύμφωνα με την ΚΥΑ 38609/2023 των συναρμοδίων υπουργείων, ήτοι Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, στην ΚΥΑ 38609/2023 (ΦΕΚ 1432/B/10-03-2023) που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, παράρτημα της οποίας είναι η Απόφαση 43512/30-01-2023 (ΑΔΑ:99ΓΛ4653Π4-59Σ) της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, ρητώς ορίζεται ότι η παραλία της Αγίας Αγάθης εντός της Ζώνης Α’ Προστασίας στο Χαράκι Μαλώνας ανήκει στις περιοχές που εξαιρούνται από παραχώρηση για οποιαδήποτε χρήση.

Ωστόσο, παρά την εκ του νόμου εξαίρεση της παραχώρησης χρήσης και το συνεπακόλουθο γεγονός ότι η ανωτέρω παραλία δεν συμπεριλήφθηκε στις δημοπρασίες που πραγματοποιήθηκαν από την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, εδώ και μήνες οι πολίτες της Ρόδου παρακολουθούμε την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης, με αυθαίρετη κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της παραλίας με ομπρελοκαθίσματα και την παράνομη λειτουργία επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς να εκτελείται το πρωτόκολλο κατεδάφισης της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου. Καθημερινώς δε, η επιχείρηση αυτή προσπαθεί να αποκλείσει τη χρήση της παραλίας από τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού που δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών αυτής.

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη σύμφωνα με τις οποίες «κάθε παραβίαση της νομιμότητας στις παραλίες θα μας βρει απέναντι» καθώς και ότι «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν», ως πολίτες ζητούμε επίσημα από το Υπουργείο, τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας και τη Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου να απαντηθεί το ακόλουθο ερώτημα:

Δεδομένου ότι η ανωτέρω επιχείρηση εκμεταλλεύεται δημόσιο χώρο με ξαπλώστρες – ομπρέλες, έχει τοποθετήσει δύο κοντέινερ που λειτουργούν ως καντίνα / εστιατόριο χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη σύμβαση παραχώρησης απλής χρήσης, ποιες συγκεκριμένες ενέργειες γίνονται σήμερα για την άμεση απομάκρυνσή της;    

-Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού υποβάλλουμε το ακόλουθο  ερώτημα:

Με δεδομένο ότι η ανωτέρω Απόφαση 43512/30-01-2023 που φέρει την υπογραφή σας παραβιάζεται, με τραγικές συνέπειες για την αρχαιολογική ζώνη Α’ απολύτου προστασίας,  τι προτίθεστε να πράξετε επί αυτής της κατάφωρης παρανομίας, πέρα από τα σήματα διακοπής που γνωρίζουμε ότι έχουν εκδοθεί, χωρίς όμως απολύτως κανένα αποτέλεσμα έως σήμερα;

-Προς τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ρόδου και τον Δήμαρχο Ρόδου υποβάλλουμε το εξής ουσιαστικό ερώτημα:

Σε τι ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να ελεγχθεί το καθεστώς λειτουργίας της επιχείρησης;

-Προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου υποβάλλουμε το εξής ουσιαστικό ερώτημα:

Καθώς έως σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί το πρωτόκολλο κατεδάφισης της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου, πότε προτίθεστε επιτέλους να εκτελεστεί;

Υπενθυμίζουμε τέλος, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν δημόσια αγαθά που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τους Νόμους, καθώς αυτοί διαφυλάσσουν το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη πρόσβαση και ακώλυτη χρήση τους.

Δεν αποδεχόμαστε να γίνουμε «ξένοι» στον τόπο μας.

Παραμένουμε στη διάθεση κάθε φορέα, κάθε αρχής, των πέντε βουλευτών Δωδεκανήσου, κάθε πολιτικού κόμματος, κάθε αυτοδιοικητικής παράταξης και κάθε συλλογικού φορέα για συνεργασία επί του θέματος.

 Το δίκτυο ΟΜΠΡΕΛΑ και οι πολίτες της Ρόδου συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας για την προάσπιση του δημόσιου χώρου και την τήρηση της νομιμότητας.

ΟΜΠΡΕΛΑ – Δίκτυο για τη Προάσπιση του Δημόσιου ΧώρουΣχολιάζοντας την καταγγελία της ΟΜΠΡΕΛΑ(ς) το ζήτημα δεν είναι μόνο γιατί οι αρμόδιοι περιμένουν να τελειώσει το καλοκαίρι για να αναλάβουν δράση για μια παρανομία ΜΗΝΩΝ.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο γιατί επιτρέπουν οποιοδήποτε οικοδόμημα σε αρχαιολογικό χώρο, το οποίο δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να κατασκευαστεί χωρίς να το γνωρίζει η Αστυνομία.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο γιατί ένα beach bar καταπατά δημόσια περιουσία, χωρίς να αφήνει τον παραμικρό χώρο για τους πολίτες, σε μια παραλία που δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε...καλύβι.
Το ζήτημα δεν είναι καν, αν μια παράνομη επιχείρηση η οποία στεγάζεται σε ένα παράνομο κτίσμα χωρίς καμία άδεια, πως δικαιολογείται να κόβει αποδείξεις.

Μάλιστα σε δημοσίευμα όπου μιλάει ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Ακταίον και διαφημίζει την ύπαρξη της παραλίας Αγία Αγάθη στις προσφερόμενες, προσθέτει πως ο όμιλος διαθέτει για τους επισκέπτες 14.000 ξαπλώστρες και 7.000 ομπρέλες σε περίπου 14 παραλίες. Αριθμός που απλά δεν βγαίνει. Νομικά ή οικονομικά! 
Το αρχικό δημοσίευμα τροποποιήθηκε με την διαγραφή της, όμως ευτυχώς η Ροδιακή το έχει κρατήσει στην αρχική μορφή και εμείς το αρχειοθετήσαμε ώστε να υπάρχει στην αιωνιότητα!

Το ζήτημα είναι για ποιον λόγο, ο Δήμος, η Αστυνομία, οι δικαστικές αρχές, το «Υπουργείο Πολιτισμού» και η Περιφέρεια δεν εφαρμόζουν την νομιμότητα.
Η καταγγελία που μας προωθήθηκε ελέγθηκε σε ελάχιστο χρόνο και επιβεβαιώθηκε για την ορθότητα των πληροφοριών, από έναν δημοσιογράφο που πίνει τον καφέ του στις διακοπές σε ένα μπαλκόνι στην...`Κορινθιακή Ριβιέρα. Αν δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και η συντεταγμένη Πολιτεία, είναι επειδή έρχονται Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Οπότε ψηφίστε ανάλογα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ