Παράνοια: Ο Έβρος καίγεται και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κόβει τα τελευταία δέντρα στην πόλη

* Γράφει η Νόρα Ράλλη

 

Αυτή την ώρα, που χιλιάδες κόσμου χαίρονται την δεύτερη πανσέληνο του Αυγούστου, οι Εβρίτες ή καίγονται ή καίγονται και κυνηγάνε μετανάστες και πρόσφυγες ως αυτόκλητοι "σωτήρες" του ελληνικού εθνους του "πατρίς - θρησκεία - οικογένεια" (ναι, συνεχίζουν ακόμη!) ή νωρίς σήμερα προσαγάγονταν, όσοι από αυτούς τόλμησαν να κάνουν το αυτονόητο: να σταθούν απέναντι στην απόφαση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη και του δημαρχιακού συμβουλίου να κόψουν δεκάδες δένδρα τη στιγμή που όλος ο Εβρος καίγεται, με την μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ!

Παράνοια: Ο Έβρος καίγεται και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κόβει τα τελευταία δέντρα στην πόλη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μου πάτε κόντρα; Θα κόψω ακόμα περισσότερα!

Σήμερα, το Αυγουστιάτικο φεγγάρι δεν φέγγει για όλους το ίδιο. Μόνο ρομαντζάδες και ομορφιά δεν αφήνει να διαχυθεί στον Εβρο. Για 13η μέρα το μέτωπο της πυρκαγιάς στη πιο καταστροφική στην ιστορία της ΕΕ και φυσικά της περιοχής του Εβρου, καίει ανεξέλεγκτα. 820.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη. Ολο το δάσος έως και το Σουφλί έχει επίσης γίνει στάχτη και το εθνικό πάρκο της Δαδιάς καίγεται: ό,τι δεν κάηκε πέρυσι, καίγεται φέτος. «Ακόμα και το πούσι καίγεται. Η φωτιά έχει φτάσει έως και τον μικρό πυρήνα του Εθνικού Πάρκου» μάς λέει κάτοικος που δραστηριοποιείται εθελοντικά στην όποια προσπάθεια κατάσβεσης γίνεται, καθώς η καταστροφή είναι ολοκληρωτική

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνεχίζουν οι περιπολίες από ντόπιους ώστε να βρουν «μετανάστες/εμπρηστές» και μάλιστα ανάμεσά τους υπάρχουν και άνθρωποι που ζουν από τη φύση της περιοχής (όπως το Δέλτα του Εβρου). Ωστόσο η «οργή» του κινείται προς τους πλέον αδύναμους συνανθρώπους τους και όχι προς την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος

Μία ακόμη εγκληματική πολιτική απόφαση παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα στην Αλεξανδρούπολη

Στα βορειανατολικά της πόλης, μέσα όμως στον αστικό ιστό, υπάρχει το γνωστό Αλσος Φυτωρίου: μία έκταση με 500 περίπου ψηλά και χαμηλότερα δένδρα, που δίνει πνοή στην πόλη (μεταφορικά και κυριολεκτικά). Φαντάζομαι ότι τόσο δημοσιογραφικά όσο και επιστημονικά δεν χρειάζεται να αναλύσουμε το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα παρόμοιο άλσος σε κάθε πόλη και μάλιστα στην Αλεξανδρούπολη, που το μόνο που «αναπνέει» πλέον είναι στάχτη και αποκαΐδια οικολογικής καταστροφής και πολιτικής απραξίας (αν όχι συντεταγμένης πολιτικής). 

Σε αυτό το Αλσος, λοιπόν, η παρούσα δημοτική Αρχή αποφάσισε να κόψει «τουλάχιστον τα μισά δέντρα» (υπάρχει σχετική καταγεγραμμένη δήλωση του δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2021) από εκεί, ώστε να χτιστεί ένα κλειστό, δημοτικό γυμναστήριο. 

Πράγματι η πόλη χρειάζεται το συγκεκριμένο οίκημα. Ωστόσο, μόνον εκεί μπορεί να χτιστεί; Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, πάνω από 600 κάτοικοι υπέγραψαν σχετική επιστολή με την οποία ζητούσαν να χτιστεί το γυμναστήριο παραπλεύρως (λίγα μέτρα παρακάτω) ή να βρεθεί άλλο σημείο, ώστε να μην κοπεί ούτε ένα δέντρο. Η δημοτική Αρχή δεν έλαβε καθόλου υπόψη της τους πολίτες αυτούς, ούτε καν την κοινή λογική και το μόνο που έκανε ήταν κάποια στιγμή να δώσει το «πράσινο φως» ώστε να ξεκινήσει το έργο, από συγκεκριμένη εργολαβική εταιρεία εκτός Εβρου, με την οποία (εντελώς τυχαία ίσως) ο κ. Ζαμπούκης έχει συνεργαστεί και σε άλλα έργα στο παρελθόν. Μάλιστα η απόφαση πάρθηκε από την πλειοψηφία, με μόνο 2, 3 μέλη να ψηφίζουν «κατά», την μείζονα αντιπολίτευση να ψηφίζει «παρών» και τη Λαϊκή Συσπείρωση (που στηρίζει το ΚΚΕ) να ψηφίζει «υπέρ» του έργου μέσα στο Αλσος. Τώρα τα μέλη της είναι με τους πολίτες που αντιστέκονται και μάλιστα πρωτοστατούν, τότε όμως ψήφισαν «υπέρ». 

Αποκλεισμός πολιτών από την αστυνομία, που αντιστάθηκαν στην παράνοια.

Η δικαιολογία για την απόφαση είναι πως το έργο έχει ήδη καθυστερήσει και πως το κονδύλι των 3,9 εκατομμυρίων ευρώ που «σέρνεται» από το 2016 όταν και εγκρίθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (για το έργο, όχι για το πού θα χτιστεί) θα «χάνονταν» αν καθυστερούσαν κι άλλο και πρέπει να γίνει άμεσα και δεν υπάρχει χρόνος να βρεθεί νέος χώρος. Επειδή αυτή η «εξήγηση» μάς φάνηκε από περίεργη έως παράλογη, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το δήμαρχο και τους υπεύθυνους για το περιβάλλον. Με τον δήμαρχο προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και για το περιστατικό που συνέβη νωρίτερα σήμερα: 15 κάτοικοι βρέθηκαν το πρωί κατά τις επτά, μπροστά στο πάρκο, για να αντισταθούν στις μπουλντόζες που θα έριχναν τα δένδρα. Δίχως καμία βία, παρά μόνο με το σώμα και τα επιχειρήματά τους. Σε συνεννόηση που είχαν ήδη με τον εργολάβο, ήξεραν πως το έργο θα καθυστερούσε δύο ημέρες, όπως μάθαμε. Ωστόσο τα ξημερώματα, οι μπουλντόζες και οι εργάτες/υπάλληλοι της εργολαβικής εταιρείας ήταν εκεί. Μαζί τους και η αστυνομία, η οποία προέβη σε προσαγωγές και μάλιστα με χειροπέδες, σε μία γυναίκα. «Μόλις είχα φτάσει και δεν είχα καν κλειδώσει το αυτοκίνητό μου» μας λέει ο 75χρονος Κώστας Πανταζίδης, πολιτικός μηχανικός. «Αμέσως μού είπαν οι αστυνομικοί να τους ακολουθήσω, όπως είπαν και στους υπόλοιπους. Το έκανα κατευθείαν και ρωτώντας το "γιατί" μάς είπαν πως είχε κάνει μήνυση η εργολαβική εταιρεία για καρακώλυση έργου. Ενώ ήμασταν ήδη στο αστυνομικό τμήμα, μάθαμε πως καμία μήνυμα δεν είχε κάνει η εταιρεία και τότε ακούσαμε πως θ' αλλάξουν την κατηγορία προσαγωγής και κράτησής μας - εκείνη τη στιγμή την άλλαξαν - σε παράνομη βία, απείθεια και συναυτουργία. Γι' αυτα τα αδικήματα μπορεί να επέμβει αυτεπάγγελτα η αστυνομία, οπότε βόλευε. Αυτό άλλαξε μέσα σε τρεις ώρες! Δώσαμε κατάθεση, περάσαμε από το εγκληματολογικό και η υπόθεση θα πάρει τη δικαστική οδό» μας είπε. Οι άνθρωποι πλέον έχουν αφεθεί ελεύθεροι, ωστόσο αρκετοί έχουν θορυβηθεί αλλά και φοβηθεί από το περιστατικό. 

Υπάλληλος της εργολαβικής εταιρίας, κάθεται επάνω στους κομμένους κορμούς των δέντρων, τα μοναδικά που είχαν μείνει ζωντανά στην πόλη.

Αναζητήσαμε τον δήμαρχο. Ο κ. Ζαμπούκης δεν απάντησε ποτέ στο κινητό του τηλέφωνο. Το σταθερό του Δήμου χτυπούσε και έκλεινε. Η υπεύθυνη στο γραφείο Δημάρχου κατέγραψε το αίτημά μας και ακόμα περιμένουμε... Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του δημάρχου έχει ενημερωθεί (όπως μάς είπαν ότι θα έκαναν) αλλά η ίδια δεν απάντησε ποτέ στο τηλέφωνο. Τον μόνο που βρήκαμε να μιλήσουμε ήταν ο κ. Αποστόλης Μάκρας, προϊστάμενος τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου και Πολιτικής Προστασίας.

Η συζήτηση πήγε ως εξής: Συστηθήκαμε με την ιδιότητα και το όνομά μας, περιμέναμε να συνεννοηθεί στο κινητό του με έναν γνωστό του για το πού θα βρεθούνε και όταν είπαμε τι ζητάμε (μόνο αυτό προλάβαμε να πούμε - ένα τηλέφωνο επικοινωνίας με κάποιον υπεύθυνο δηλαδή) μάς είπε πως το έργο έχει δημοπρατηθεί και θα υλοποιηθεί και πως ο ίδιος δεν είναι υπεύθυνος και πως «δεν έχουμε με τι άλλο ν' ασχοληθούμε;» και πως είμαι «αγενής και ιδιαίτερα εχθρική» και «πως να κλείσουμε το τηλέφωνο για να συνεχίσει ήσυχος τη μέρα του». Τον ευχαρίστησα για την ευγένεια και τις απαντήσεις του και τον άφησα να συνεχίσει ήσυχος τη μέρα του... (ενώ είχα προλάβει να πω μόνο όνομα και ιδιότητα και για ποιον λόγο τηλεφώνησα). 

Μια μέρα συνέχεια μιας καταστροφής

Τη Δεύτερα άρχισε να εγκαθίσταται εργολάβος στο Αλσος Φυτωρίου Αλεξανδρούπολης για την κατασκευή του νέου κλειστού γυμναστηρίου. Αμέσα συγκροτήθηκε κίνηση πολιτών για τη σωτηρία του. Περιφρουρήσεις γίνονταν πρωΐ βράδυ στο χώρο. Χθες Τετάρτη, μπήκαν μπουλντόζες. Το ίδιο βράδυ έγινε μαζική συγκέντρωση στον χώρο, αποφασίστηκε η κατάθεση σύγκλισης έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου και ως τότε ζητήθηκε να μην κοπεί δέντρο. Ο εργολάβος αν και το δέχτηκε, τελικά το παρέβλεψε και μπήκε σήμερα το πρωΐ με τη μπουλντόζα, ενώ ταυτόχρονα έγιναν οι άνωθι προσαγωγές (ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν και ο πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Β. Λαμπάκης). Οι τελικές κατηγορίες ήταν: αντίσταση κατά της αρχής (όπως βλέπουμε στα σχετικά βίντεο, μόνο αυτό δεν έγινε), απείθεια, πράξεις βίας και συνέργεια σε πράξεις βίας! (οι εικόνες και το βίντεο που ακολουθεί βέβαια "μιλάνε" από μόνα τους). 

«Η ζημιά έχει γίνει. Θα κάνουμε κινητοποιήσεις, αλλά η ζημιά έγινε. Ο δήμαρχος λέει "πώς κάνετε έτσι για 20, 30 δέντρα;" ενώ είναι από τους ανθρώπους που όταν δεν γίνεται το δικό του είναι ικανός να πει "Μου πάτε κόντρα; Θα κόψω ακόμα περισσότερα!". Ούτως ή άλλως έχει ήδη απειλήσει τοπικά μέσα ενημέρωσης και έχει στείλει εξώδικα και μηνύσεις σε δημοσιογράφους, απειλώντας με κάθε τρόπο. Καταστρέφουν και τα τελευταία δέντρα στο νομό και το κάνουν τις μέρες ΜΕΣΑ στην καταστροφή... Το ότι τραμπουκίζουν και εκφοβίζουν δεν είναι κάτι το καινούργιο. Το ότι δεν εξηγούν δεν είναι κάτι το καινούργιο. Το ότι δεν σέβονται δεν είναι κάτι το καινούργιο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η πλήρης καταστροφή είναι ανεκτή από όλους μας!» μας λέει κάτοικος της περιοχής. 

Εργαλεία κοπής δέντρων, μέσα στην ατσάλινη λάμα της μπουλντόζας.

Υπήρξε κάλεσμα διαμαρτυρίας μπροστά στο Δημαρχείο από την Κίνηση Πολιτών για την διάσωση του Δάσους, με τη συμμετοχή και άλλων σωματείων. Επίσης, έχει κατατεθεί στο Εφετείο Θράκης από δικηγόρους αίτηση για την ακύρωση της απόφασης της κοπής δέντρων και... το ρεπορτάζ τρέχει, καθώς αναμένεται η σχετική απόφαση. Εως ώρας ωστόσο, δύο φορές που η Οικολογική Εταιρεία έκανε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για το ίδιο θέμα, είχαν απορριφθεί από την Εισαγγελία Αλεξανδρούπολης... 

...ε, λίγα μόνο ακόμα κομμένα δέντρα δίπλα στα χιλιάδες καμμένα θα 'ναι μωρε. Ούτε που θα το προσέξει κανείς... Οχι;

 

Δείτε τα πλάνα που εξασφάλισε το 20/20 από τα επεισόδια στην Αλεξανδρούπολη

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ