Επίθεση της αστυνομίας στο ΕΜΠ: «Η "πνοή δημοκρατίας" που επικαλείται η ΝΔ σημαίνει ανοιγμένα κεφάλια μέσα στα Πανεπιστήμια»

Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι καταγγέλλουν την εισβολή πάνοπλων αστυνομικών δυνάμεων στην Πολυτεχνειούπολη του ΕΜΠ και την επίθεση τους σε φοιτητές, φοιτήτριες και ακαδημαϊκούς. Έτσι θα πατάξει την ανομία στα πανεπιστήμια η ΝΔ. Με βία και αδικαιολόγητες προσαγωγές.

Επίθεση της αστυνομίας στο ΕΜΠ: «Η
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το πρωί της 31ης Αυγούστου, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Πολυτεχνειούπολη του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου, προκειμένου να εκκενώσουν την κατάληψη που βρίσκεται εντός του. Στο σημείο συγκεντρώθηκε πολύ γρήγορα ομάδα ατόμων προκειμένου να αντιδράσει.

Για ακόμη μια φορά η αστυνομία προχώρησε αναίτια σε χρήση βίας, καθώς επιτέθηκε σε φοιτητές και φοιτήτριες, τραυματίζοντας μάλιστα μια φοιτήτρια με μηχανή, η οποία βρισκόταν στο σημείο για να δώσει μάθημα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η μεταφορά της στο νοσοκομείο. 

Σύμφωνα με δήλωση φοιτήτριας στο Documento, «πέσανε πάνω στην συμφοιτήτριά μας και την πατήσανε με το μηχανάκι. Άνοιξε το κεφάλι της και έχει έρθει ασθενοφόρο στο ΕΜΠ για να την παραλάβει. Ευτυχώς περπατάει, αλλά έχει ανοιγμένο κεφάλι».

«Μας περικύκλωσαν την ώρα που ήμασταν συγκεντρωμένες στην κεντρική πλατεία. Ουσιαστικά αυτό που έγινε είναι ότι έπεσαν πάνω μας με τα μηχανάκια και ξεκίνησαν να δέρνουν κόσμο», δήλωσε στο Documento φοιτήτρια που βρισκόταν στο σημείο.

Σαν να μην έφτανε το όργιο αστυνομικής βίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν 26 προσαγωγές. Πιθανότατα - όπως συμβαίνει συχνά - αναίτιες. 

Μετά το περιστατικό, φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα έσπευσαν να καταδικάσουν το περιστατικό καταγγέλλοντας, εκτός από την ίδια την επίθεση, μια σειρά παραγόντων που νομιμοποιούν επί της ουσίας την δράση της αστυνομίας εντός του πανεπιστημίου.

Όπως αναφέρουν σε σχετικές ανακοινώσεις, η Πρυτανεία του ΕΜΠ δεν έχει προβεί σε καμία δημόσια τοποθέτηση σχετικά με τα γεγονότα της 31ης Αυγούστου, ούτε και για τον τραυματισμό της φοιτήτριας και τις προσαγωγές και συλλήψεις φοιτητών, οι οποίοι επισημαίνεται ότι βρίσκονταν στον χώρο για να δώσουν μαθήματα. 

Οι φοιτητές καταγγέλουν επίσης την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας,  η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει ένταση για να επανεισάγει την συζήτηση για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. «Η «πνοή δημοκρατίας» που επικαλείται η ΝΔ ήδη από την προηγούμενη 4ετία σημαίνει ανοιγμένα κεφάλια και προσαγωγές μέσα στα Πανεπιστήμια, πάνοπλους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. να εισβάλουν στα ιδρύματα σαν να τους ανήκουν, μέχρι και σπασμένους εργαστηριακούς εξοπλισμούς από τους ΔΕΛΤΑ».

Η απόφαση του φοιτητικοί συλλόγου του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ)

Σήμερα 31/8 η ΕΛ.ΑΣ., με δυνάμεις ΜΑΤ και ΔΡΑΣΗ εισέβαλαν στο Ε.Μ.Π. επικαλούμενοι «αστυνομική επιχείρηση». Στη συνέχεια ακολούθησε ένα όργιο καταστολής όπου στα τυφλά, μηχανάκια της ΔΡΑΣΗ έπεσαν επάνω σε κόσμο, προχώρησαν σε αναίτιες προσαγωγές φοιτητών σε ανοιχτούς χώρους της σχολής, σε κυλικεία ακόμα και στις εισόδους των σχολών που φοιτητές τελείωναν μαθήματα της εξεταστικής τους. Το αποτέλεσμα ήταν μια συμφοιτήτριά μας να είναι με γάζες στο κεφάλι και να έρχεται ασθενοφόρο να την παραλάβει συνοδεία πάνοπλων αστυνομικών! Τη στιγμή που οι σχολές του Πολυτεχνείου έχουν ανοίξει και είναι γεμάτες από κόσμο που δίνει εξεταστική, ο υπουργός Παιδείας σε αγαστή συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τις Πρυτανικές Αρχές προετοιμάζονται για την υλοποίηση της αυταρχικής και κατασταλτικής κατεύθυνσης της ΝΔ για τις σχολές μας. Η τρομοκρατία της κυβέρνησης δεν θα περάσει, θα υπερασπιστούμε το άσυλο

Να αφεθούν τώρα ελεύθεροι οι συμφοιτητές μας που προσήχθησαν αναίτια

Να τοποθετηθεί τώρα η Πρυτανεία του ΕΜΠ για την κατασταλτική επιχείρηση και την αστυνομική παρέμβαση της ΕΛΑΣ στο ΕΜΠ

Να τοποθετηθούν οι καθηγητές και οι διοικήσεις για τις αναίτιες προσαγωγές φοιτητών που έδιναν τα μαθήματα της εξεταστικής τους!

Η απόφαση του φοιτητικοί συλλόγου του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ)

Η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και τέσσερα χρόνια επιχειρεί να χτυπήσει τα κεκτημένα του λαού και της νεολαίας, να καταργήσει το άσυλο και να εγκαταστήσει την αστυνομία στις σχολές μας! Αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο ως προϊόν πολιτικής διαχείρισης για να επιβάλλει τον αυταρχισμό και να καταστείλει τους φοιτητές που εδώ και δεκαετίες στέκονται εμπόδιο στην διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου και των δικαιωμάτων τους.

Σε αυτό πλαίσιο, στις 31/8 είδαμε ήδη από τις πρωινές ώρες  αστυνομικές μονάδες ΟΠΚΕ, ΜΑΤ και ΔΡΑΣΗ να εισβάλουν στην Πολυτεχνειούπολη του ΕΜΠ, να επιτίθενται σε φοιτητές και ακαδημαϊκούς. Προσαγωγές στο σωρό φοιτητών που διάβαζαν ή πήγαιναν να δώσουν εξετάσεις, υποψηφίων διδακτόρων, μηχανάκια να πέφτουν πάνω στους διερχόμενους στους δρόμους και στην πλατεία της Πολυτεχνειούπολης! Μια φοιτήτρια από τους ΗΜΜΥ τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και μεταφέρθηκε αιμόφυρτη στο νοσοκομείο! Παράλληλα κατέστρεψαν εξοπλισμό στα εργαστήρια όπως καταγγέλλουν οι διδακτορικοί. Η συγκέντρωση φοιτητών κατάφερε τις απογευματινές ώρες να εξωθήσει τις αστυνομικές δυνάμεις. Με τον ίδιο τρόπο και μέσα από τους φοιτητικούς και το επόμενο διάστημα. 

Οι εικόνες αυτές θυμίζουν τις σκοτεινές εποχές, και καταδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο πως ο αυταρχισμός της ΝΔ δεν γνωρίζει όρια! Και όλα αυτά τη στιγμή που όλη η χώρα μαστίζεται από τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών. Αυτές οι κινήσεις προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και δείχνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο προχώρημα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. 

Καταγγέλλουμε την εισβολή των δυνάμεων καταστολής στο άσυλο, τις προσαγωγές και τις επιθέσεις απέναντι στους φοιτητές! Η τρομοκρατία και οι δολοφόνοι της ΕΛΑΣ δεν έχουν χώρο στις σχολές μας και στο πανεπιστήμιο! Είναι επικίνδυνοι! 

Οι φοιτητές έβαλαν τέρμα στα σχέδια της Κεραμέως για εγκατάσταση των ΟΠΠΙ, θα βάλει τέρμα και στα σχέδια του Πιερρακάκη! 

Παράλληλα τεράστιες ευθύνες φέρει η πρυτανεία του ΕΜΠ που παρέμενε και παραμένει άφαντη σε συνέχεια της απαράδεκτης στάσης που έχει κρατήσει όλο το προηγούμενο. Απαιτούμε τώρα να τοποθετηθεί η διοίκηση του ΕΜΠ και οι διοικήσεις των τμημάτων καταγγέλλοντας τις επιθέσεις της αστυνομίας! 

Η απόφαση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ 

Σήμερα 31 Αυγούστου η ΕΛ.ΑΣ., με δυνάμεις ΜΑΤ και ΔΡΑΣΗ εισέβαλλαν στο Ε.Μ.Π. επικαλούμενοι «αστυνομική επιχείρηση», προχώρησαν σε αναίτιες προσαγωγές φοιτητών σε ανοιχτούς χώρους, σε κυλικεία ακόμα και στις εισόδους των σχολών που φοιτητές τελείωναν μαθήματα της εξεταστικής τους, τη στιγμή μάλιστα που το Πολυτεχνείο έχει ανοίξει και είναι γεμάτο από κόσμο.

Από την επίθεση τραυματίστηκε φοιτήτρια που πήγαινε στη σχολή της για να δώσει μάθημα. Την παρέσυρε μηχανή της ομάδας ΔΕΛΤΑ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι. Πολλά από τα άτομα που έχουν προσαχθεί είναι φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες που έτυχε να βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο. 

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ζητά να αφεθούν τώρα ελεύθεροι οι φοιτητές μας που προσήχθησαν αναίτια!

Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση στους φοιτητές που βρίσκονταν στους χώρους ΕΜΠ. Η κυβέρνηση επιλέγει να στήσει σκηνικό για την επαναφορά της πανεπιστημιακής αστυνομίας που οι εργαζόμενοι μαζί με τους φοιτητές την έδιωξαν με τους αγώνες τους.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ