Ενώπιον μιας τεράστιας ανθρωπιστικής και περιβαλλοντικής καταστροφής

Το περίφημο Επιτελικό Κράτος όπου όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται κεντρικά αποτελεί και την μεγαλύτερη απειλή για την χώρα την δεδομένη στιγμή, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται από άτομα χωρίς τις απαιτούμενες γνώσεις.

Ενώπιον μιας τεράστιας ανθρωπιστικής και περιβαλλοντικής καταστροφής
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οφείλουμε να επισημάνουμε πως έχει γίνει μια «παρέλαση» ειδικών σε εμάς και άλλα μέσα και καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα: Πως δεν λαμβάνεται η βοήθεια από ειδικούς (Δρ Κ. Λαγουβάρδος στο 2020mag.gr, Δρ Ευ. Λέκκας στην ΕΡΤ κ.α.) και επιστημονικούς θεσμούς (Πανεπιστήμια και ανεξάρτητους επιστημονικούς φορείς) που τείνουν χείρα βοηθείας στην Κυβέρνηση και κάθε Κυβέρνηση. 
Η συγκεκριμένη Κυβέρνηση παίρνει φυσικά φαινόμενα και τα αναγάγει σε φυσικές καταστροφές και μετά διαχειρίζεται τις κρίσεις και τα επιδόματα-ψίχουλα για να ξαναστήσεις την ζωή σου.
Έχει δημιουργήσει φόβο στον πολίτη, ο οποίος μετά τις καταστροφές νιώθει και ευγνώμων για την διάσωση ή την χρηματική βοήθεια. Δεν κρίνουμε, είναι ανθρώπινα συναισθήματα, αλλά να δούμε με ψυχραιμία κάποια από τα ολέθρια λάθη της Κυβέρνησης.

Ας μιλήσουμε για κάποια ακόμα πιο μελανά σημεία.

Το 112 είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που δουλεύει λάθος και όχι η λύση στις φυσικές καταστροφές

Το 112 είτε αργεί είτε στέλνει τον κόσμο σε πλημμυρισμένα εδάφη. Στην περίπτωση του Παλαμά η ειδοποίηση ήρθε 2μιση ώρες μετά από την στιγμή που δεν μπορούσαν οι κάτοικοι να διαφύγουν. Αυτό όμως δεν είναι τίποτα σε σχέση με το να σε στέλνει το 112 να περάσεις από κατεστραμμένη γέφυρα ή πλημμυρισμένο τόπο.
Τα τελευταία συνέβησαν σε περισσότερες περιπτώσεις, αλλά δεδομένα μπορούμε να αποδείξουμε την μια: Στο χθεσινοβραδινό 112 που εστάλει και θα δείτε παρακάτω, αναφέρεται πως αν βρίσκεστε στις περιοχές Κλοκοτός, Γεωργανάδες και Πετρόπορος απομακρυνθείτε προς Οιχαλία.


Όμως ταυτόχρονα: «Πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργήθηκαν και στα όρια των νομών Λάρισας και Τρικάλων στις περιοχές της Φαρκαδόνας, του Ζάρκου και της Οιχαλίας, αφού έσπασε το φράγμα του ποταμού Νεοχωρίτη».
Επίσης είχε πλημμυρίσει η περιοχή Γεωργανάδες που βρίσκονται ανάμεσα στην Οιχαλία και τον Πετρόπορο. Οπότε οι κάτοικοι του Πετρόπορου ήταν εγκλωβισμένοι και το 112 τους ωθούσε να κινηθούν προς πλημμυρισμένες περιοχές. Αντίστοιχα μπορείτε να δείτε, πως για να πας από τον Κλοκοτό προς την Οιχαλία πρέπει να περάσεις τον πλημμυρισμένο Νεοχωρίτη! 
Τόσο η Φαρκαδόνα, όσο και η Οιχαλία ήταν εγκλωβισμένες ανάμεσα σε πλημμυρισμένα εδάφη, χωρίς να μπορεί κανείς να έχει διαφυγή στην Λάρισα ή τα Τρίκαλα. Έπρεπε να τους ζητηθεί να κατευθυνθούν προς ψηλότερο έδαφος.

Το ζήτημα δεν είναι καινούριο καθώς στις περιπτώσεις πυρκαγιάς έχει καταγγελθεί περισσότερες από μια φορές πως το 112 μπορεί να σε στείλει στην πυρά. Κυριολεκτικά. Με χειρότερο παράδειγμα αυτό που συνέβη στο Μάτι. Φέτος διαπιστωμένα συνέβη στην Σαρωνίδα όπου κάτοικοι οδηγήθηκαν σε άλλο πύρινο μέτωπο.

Χάρτες κινδύνου πλημμύρας

Παρότι η χώρα μας έχει αναρτημένους τους χάρτες από το 2018, η Κυβέρνηση αρνείται να τους λάβει υπ’ όψιν. Δυστυχώς οι χάρτες επαληθεύτηκαν και εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας παρουσιάσουμε (και πάλι) την γνώμη των ειδικών.

Η Θεοδότα Νάντσου είναι διευθύντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής της WWF. Τι καταγγέλλει ανάμεσα στα άλλα;
«H Ελλάδα επιμένει να παραβιάζει την οδηγία για τις πλημμύρες (2007/60/ΕΚ) "για την αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας", καθώς δεν επικαιροποιεί όπως πρέπει τα υποχρεωτικά διαχειριστικά σχέδια, "με στόχο τη μείωση των αρνητικών συνεπειών στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τις πλημμύρες".» συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις καταδικαστικές αποφάσεις με 12 συνεχιζόμενες παραβιάσεις του Περιβαλλοντικού Δικαίου για τις οποίες και επιβάλλεται πρόστιμο!

Ο Υδραυλικός Μηχανικός Άκης Ζαρκαδούλας έκανε μια σύγκριση των χαρτών που προέβλεπαν τις πλημμύρες με τα στοιχεία από το Copernicus που δείχνουν τις πλημμύρες την δεδομένη στιγμή. Με κόκκινα τετράγωνα οι πλημμυρισμένες περιοχές και με γαλάζιο οι προβλέψεις του σεναρίου.
Δεν βλέπετε μια ανατριχιαστική επικάλυψη της πρόβλεψης με την πραγματικότητα;


Πολιτική είναι η Κρίση όχι Κλιματική

Ας μιλήσουμε όμως και για την πολιτική διαχείριση. Ο Πρωθυπουργός μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων στις 11 το πρωί για ένα γεγονός που διαδραματίζονταν στις 03:00-04:00 τα ξημερώματα! Καφές, πρωινάκι, εφημερίδα, τα πάντα. Κανονικά έπρεπε να βρίσκεται εκεί από τις 05:00 τα ξημερώματα και το ίδιο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Τα μοντέλα πλημμύρας είχαν βγει αληθινά και η πρώτη προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι οι διασώσεις.
Η Ζ ΜΑΚ η οποία έχει ήδη διασώσει εκατοντάδες ανθρώπους, έχει χρόνο ετοιμότητας 40 λεπτά (και φουσκωτά που μπορούν να δράσουν σε χαμηλό βάθος). Δηλαδή οι άνθρωποι από την στιγμή της κλήσης ανταποκρίνονται άμεσα και βρίσκονται στην βάση τους σε 40 λεπτά έτοιμοι προς αναχώρηση.
Πότε έφυγαν και πότε έδωσε εντολή ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Υπ.Εθνικής Άμυνας;

Η ΜΥΑ του Λιμενικού Σώματος (σαν το κλιμάκιο που βρέθηκε στο πλοίο Αντριάννα στην Πύλο) και η Ζ ΜΑΚ, μαζί με την ΕΜΑΚ και την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι οι πρώτες μονάδες που μπορούν να βρεθούν σε αυτές τις περιοχές.

Η ΜΥΑ σε ποστ που αναρτήθηκε στις 13:52 αναφέρεται πως έφυγε οδικώς για το πεδίο. Είναι σημαντικό. Δεν γνωρίζουμε τι ώρα έφυγαν, όμως σε μια κανονική χώρα θα έπρεπε στις 05:00 να βρίσκονται στο στρατόπεδό τους και να μαζεύουν τον εξοπλισμό που θα πάρουν μαζί τους. Αυτό προφανώς δεν έγινε έτσι.

Αυτά χωρίς να σταθούμε πολύ στην Πολιτική Προστασία και τους χάρτες. Είτε αυτοί είναι για τον κίνδυνο πλημμύρας είτε για τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Τον κίνδυνο πλημμύρας τον έχουμε καλύψει ως τώρα σε έναν καλό βαθμό και θα συνεχίσουμε, για τον κίνδυνο πυρκαγιάς μπορείτε να διαβάσετε τα τραγελαφικά που συμβαίνουν στο ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ. Αρκεί να πούμε πως οι άνθρωποι μας φοβίζουν στον μέγιστο βαθμό.

Ως κερασάκι στην τούρτα σας αφήνουμε με το τι απασχολεί πραγματικά τον Πρωθυπουργό από το ΒΗΜΑ: Η εικόνα και μόνο. Πως θα μαζέψει τους μπουζουκόβιους Υπουργούς και Βουλευτές από τα νυχτερινά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης εν όψει ΔΕΘ! Την ώρα που περιμένουμε δεκάδες νεκρούς συμπολίτες μας.  


Ο οποίος Πρωθυπουργός -ασυγκίνητος- δέσμευσε ένα ελικόπτερο Chinook από τις επιχειρήσεις, για να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.Ο Πρωθυπουργός επρόκειτο να επισκεφθεί την περιοχή το Σαββατοκύριακο, όμως οι προβλέψεις για μεγάλες απώλειες επέσπευσαν την επίσκεψή του με την κουστωδία του.

Η κουστωδία του

Τι λένε οι κάτοικοι στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων (ThePressProject):
«Χθες βράδυ ήρθε μια βάρκα με τον υπουργό, κ. Σκρέκα, πάνω για τις φωτογραφίες. Απεγκλώβισαν κάποια άτομα. Αφού βγήκαν οι φωτογραφίες, έφυγε. Μετά ήρθε ο πρώην Δήμαρχος, κ. Παπαστεργίου (νυν υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης), κι έμεινε κι αυτός λίγο για τις φωτογραφίες. Μας ρώτησε τι χρειαζόμαστε και τελικά έφερε… 30 κρουασάν για 200 άτομα που βρίσκονται στο δημαρχείο και το σχολείο! Σήμερα ήρθε μια μικρή βοήθεια, κάποιοι λίγοι από την τοπική αρχή και τον στρατό, αλλά τα παιδιά του χωριού μας έσωσαν».

O πρώην Δήμαρχος, είναι ο πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων τον οποίο αφορούσε το έτερο σημερινό μας δημοσίευμα από την Ροή για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που δεν έγιναν για τον Πηνειό. Ο Κώστας Σκρέκας ήταν ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος που ήταν ενήμερος για όλα τα ζητήματα που αφορούν την διαχείριση των ποταμών.
Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος λέγεται αυτό.

Να κλείσουμε ενημερώνοντας πως η Ελλάδα δεν έχει σεβαστεί ποτέ και για κανένα λόγο τους κανονισμούς που αφορούν τα αζωτούχα λιπάσματα, στην χώρα μας έχουν επιβληθεί πρόστιμα 184 εκατομμυρίων ευρώ από το 2014 για ζητήματα που αφορούν τα απόβλητα, μεγάλος κίνδυνος υπάρχει για τυχόν παράνομες χωματερές απόθεσης ιατρικών και άλλων αποβλήτων, ενώ δεν γνωρίζουμε το μέγεθος της καταστροφής από λιπάσματα και αγροτικά ζιζανιοκτόνα που έχουν διασκορπιστεί σε όλο τον κάμπο της Θεσσαλίας. Τα οποία ανάλογα τις συγκεντρώσεις δημιουργούν και τα αντίστοιχα προβλήματα στον άνθρωπο, την φύση και την θάλασσα. Δεν υπάρχουν ή δεν είναι εύκολο να βρεθούν οι χάρτες με τις περιοχές απόθεσης αποβλήτων και αν έχουν παρασυρθεί από τις πλημμύρες.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια ανθρωπιστική, οικολογική και επισιτιστική καταστροφή (το 22% των τροφίμων της χώρας προέρχεται από την Θεσσαλία) η οποία μακάρι να αποτελούσε δημοσιογραφική καταστροφολογία και όχι την πικρή πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ