Κικίλιας: Δεν φυγομαχώ - Π. Μαρινάκης: Δεν πιστεύουμε σε Ιφιγένειες!

Χθες, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε πως δεν παραιτείται, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο σήμερα να τον καλύπτει με δυσαρέσκεια για να μην γίνει μεγαλύτερη ζημιά.

Κικίλιας: Δεν φυγομαχώ - Π. Μαρινάκης: Δεν πιστεύουμε σε Ιφιγένειες!
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πιο συγκεκριμένα ο Β. Κικίλιας ανέφερε χθες στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1: «Δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν φυγομάχησα ούτε το 2014 μέχρι τις εκλογές, ούτε σαν υπουργός Υγείας μέσα στην πανδημία μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού. Δεν θα φυγομαχήσω τώρα με τις χειρότερες πυρκαγιές και πλημμύρες που έχει βιώσει η χώρα για δεκαετίες». Συμπλήρωσε πως «Ο διορισμός και η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού», πετώντας το μπαλάκι στον Κ. Μητσοτάκη γνωρίζοντας πως την δεδομένη στιγμή, με το «πάρτυ» της ΔΕΘ μπροστά του, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. 

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας άφησε αιχμές για τα αντιπλημμυρικά έργα και ειδικότερα για την απορρόφηση κονδυλίων, αλλά και για το 112 και κατά πόσο αυτό λειτούργησε ομαλά. Δηλαδή έδωσε όλους τους άλλους ως γνήσιο τέκνο της Δεξιάς, χωρίς να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Με την σειρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Π.Μαρινάκης δήλωσε σήμερα πως «Θέλω να πω ότι δεν πιστεύουμε στις «Ιφιγένειες» και δεν γίνεται πολιτική ούτε με καλάθια, ούτε με «Ιφιγένειες». Βέβαια, ως Ιφιγένεια λειτούργησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε μια παραίτηση σε λάθος χρόνο και με τα καλάθια μια χαρά πολιτική κάνουν.

Όμως συνέχισε λέγοντας πως «Είναι δυνατόν κάποιος να βρίσκεται σε μία θέση, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού και να μην χαίρει της εμπιστοσύνης του;». 

Ουσιαστικά ο Π. Μαρινάκης προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αποκρύψει πως το μαγαζί είναι υπό διάλυση, ειδικά από την στιγμή που ο Β. Κικίλιας σε μια προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του, κρέμασε στα μανταλάκια τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και δημάρχους της Νέας Δημοκρατίας. Ουσιαστικά, παρότι η στάση του Β.Κικίλια μεταφράζεται ως «δεν θα παραιτηθώ εγώ για τα λάθη αυτών», όμως αυτό είναι ξεκάθαρο σαμποτάζ καθώς ο Περιφερειάρχης Αγοραστός και γαλάζιοι δήμαρχοι είναι πολύ αργά για να αντικατασταθούν και ο Β.Κικίλιας χτύπησε τις υποψηφιότητές τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας «Δεν απαντά η κυβέρνηση σε μία συνέντευξη ενός υπουργού της που και αυτός και όλοι οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, αυτό το καλοκαίρι δίνουν τις πιο δύσκολες μάχες με τις πιο πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές. Και, ειδικά, το μεγαλύτερο φυσικό φαινόμενο που είναι αυτή η πλημμύρα, την οποία αντιμετωπίσαμε». ΟΚ δεν την αντιμετώπισαν αλλά αυτές είναι οι δηλώσεις. Στέκονται στην σφοδρότητα του φαινομένου και όχι στα έργα που θα μετρίαζαν τις επιπτώσεις.

Αντίθετα το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν παραιτήσεις μετά την ΔΕΘ, όπου ο Πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να πάει στην Θεσσαλονίκη με έναν υπουργό λιγότερο. Ακόμα θα ήταν κατά πολύ χειρότερο να στείλει σπίτι του τον Κικίλια την δεδομένη στιγμή, γιατί θα ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί αντικαταστάτης του, με διάθεση να καταστρέψει την πολιτική του καριέρα. Ουσιαστικά συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, πως ο Β.Κικίλιας θα μετακινηθεί διακριτικά ή να μείνει εκτός Κυβέρνησης, το πιο πιθανό με την αιτιολογία «να ξεκουραστεί από τις συνεχόμενες κρίσεις από την Πανδημία έως σήμερα που βρέθηκαν στα χέρια του», στα πλαίσια του περίφημου Επιτελικού rotation. 

Το ζήτημα είναι πως ο Β.Κικίλιας εκκίνησε ζητήματα στα εσωτερικά της Κυβέρνηση δημόσια, οπότε υποχρέωσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υποστηρίξει πως χαίρει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ