«Pics or it didn't happen» - Το νέο ποιηματάκι της κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις

Τον σοβαρό κίνδυνο να αποκλειστούν από τις αποζημιώσεις αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς, αν δεν απαθανατίσουν την καταστροφή της περιουσίας τους με το νέο iPhone 15.

«Pics or it didn't happen» - Το νέο ποιηματάκι της κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πιο συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «οι ιδιοκτήτες, εφόσον θέλουν να καθαρίσουν τις κατοικίες τους, θα πρέπει να βγάλουν φωτογραφίες από το εσωτερικό όλων των πληγέντων χώρων του κτηρίου, στις οποίες θα φαίνονται ευκρινώς τόσο το ύψος της στάθμης του νερού που εισχώρησε, όσο και η πληγείσα οικοσκευή εντός των δωματίων. Επίσης, πρέπει να φροντίσουν να είναι εμφανές το αποτύπωμα της στάθμης στους τοίχους, κατά την αυτοψία».

Το ερώτημα είναι, ποια η πρόβλεψη για όλους εκείνους που έσπευσαν να αποκαταστήσουν τις ζημιές, προτού χειροτερέψουν; Για όλους εκείνους που έτρεξαν να διασώσουν τη σοδειά τους ή να ταΐσουν τα εναπομείναντα ζώα τους, για να μην τα χάσουν κι αυτά; Χωρίς φωτογραφία δεν έχει αποζημίωση; Κι αν η φωτογραφία παρουσιάζει μια πιο «περιποιημένη» εικόνα της καταστροφής; Παύει να θεωρείται καταστροφή; Εκεί που τους χρωστούσαν, δηλαδή, τους πήραν και το βόδι;

Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι, τι να έκαναν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έβλεπαν τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας να ολιγωρούν;  Που έβλεπαν την έναρξη των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού να καθυστερεί επιδεικτικά; Πόσο ακόμη να περίμεναν; Και τι καλύτερο έχουν να περιμένουν τώρα από αυτές τις νέες εξαγγελίες αποζημιώσεων, όταν δεν έχουν υλοποιηθεί καν τα «υποσχόμενα» αντιπλημμυρικά έργα της φονικής εμπειρίας του «Ιανού»; Τι έχει να δηλώσει σήμερα για αυτό ο πρωθυπουργός, όταν τότε διαβεβαίωνε μεγαθύμως τους πάντες για έργα, γρήγορες αποζημιώσεις, ταχύτητα, διαφάνεια και καινοτομία; Τι περισσότερο να τάξει τώρα, από αυτά που είχε τάξει τότε; Πόσο πιο πειστικός να γίνει;

Αυτή η επιβολή αυστηρών τεχνικών προϋποθέσεων μπροστά στο απάνθρωπο της καταστροφής θυμίζει προδιαγραφές για την έκδοση διαβατηρίου. Οι ώμοι θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένοι στην εικόνα, η έκφραση θα πρέπει να είναι ουδέτερη (χωρίς χαμόγελο), με τα δύο μάτια κανονικά ανοιχτά και το στόμα κλειστό. Οι πληγέντες καλούνται να παραδώσουν πειστήρια για να ζητήσουν το έλεος του κράτους. Στη λογική του pics or it didn't happen”, για να πάρουν κάποιοι χρόνο να εμπνευστούν τις προϋποθέσεις των προϋποθέσεων προκειμένου να προσφέρουν για άλλη μια φορά ψιχουλάκια.

Σύμφωνα με την ΓΔΑΕΦΚ, στις πληγείσες περιοχές έχουν πραγματοποιηθεί 4.336  αυτοψίες, με τη συνδρομή μηχανικών της Πολιτικής Προστασίας, του Στρατού και του ΤΕΕ, με τη συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας. Τις ίδιες δυσκολίες, αν όχι μεγαλύτερες, έχουν να αντιμετωπίσουν κι εκείνοι που θέλουν να απομακρύνουν τα νεκρά τους ζώα. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν είναι να αναγγείλουν τη ζημιά στον ΕΛΓΑ, στη συνέχεια να αποστείλουν βίντεο και φωτογραφίες και, αφού εκτιμηθεί η ζημιά από αντίστοιχο κλιμάκιο του οργανισμού, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία και θα περισυλλέξει τα νεκρά ζώα. Μια ολόκληρη επιχείρηση όχι μόνο για να βρει κάποιος το δίκιο του, αλλά και για να μη ζημιωθεί όταν προσπαθήσει να το διεκδικήσει.

Αλλάζει ο προϋπολογισμός λόγω των καταστροφών – Η πιθανότητα για «τέλος κλιματικής κρίσης»

Με απόφαση της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 2,2 δις ευρώ για όσους επλήγησαν από το πέρασμα του “Daniel” στη Θεσσαλία. Η ίδια σημείωσε μάλιστα πως «ποτέ στην Ευρώπη δεν είχαμε τέτοια καταστροφή από πλημμύρες».

Έτσι και στην κυβέρνηση, εν όψει της ΔΕΘ και της επικείμενης ομιλίας του πρωθυπουργού, έχουν βγάλει μολύβι και χαρτί ώστε να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα και να συγκροτήσουν τις ανάγκες του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο χειρισμού του δημοσιονομικού αποτυπώματος της καταιγίδας.

Ενώ υπάρχουν ήδη σχέδια για συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται και στην πιθανή επιβολή περιβαλλοντικού τέλους σε εταιρείες του ενεργειακού κλάδου για την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το δεδομένο να επιβληθεί ένα τέλος για την κλιματική αλλαγή το 2024.

Το Υπουργείο, κλεισμένο μες στο μικρόκοσμό του, δεν βλέπει πέρα τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και την επενδυτική βαθμίδα, αυτήν την πολυπόθητη, που επιτέλους καταφέραμε να ανακτήσουμε. Για να μην την χάσουμε, όμως, ο υπουργός μας ενημερώνει πως «πρέπει να παραμείνουμε σοβαροί και υπεύθυνοι», αλλά και λίγο «κοινωνικά ευαίσθητοι», έτσι για αγλάισμα. Και για να μην δώσουμε το μήνυμα πως κυλάμε ξανά στην κρίση, απορρίπτεται το σχέδιο της χρονικής επέκτασης του market pass. Συνεπώς pass στο pass, γιατί το πήρε το ποτάμι. Γιατί «δεν μπορούν να υπάρξουν Χουντίνι, που βγάζουν λαγούς από καπέλα». Ε, μα ναι.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ