ΔΕΘ: Το Εθν. Αστεροσκοπείο και η ΕΜΥ θα υπαχθούν στην Πολ. Προστασία!

Η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ έβγαλε πολλά και σημαντικά ζητήματα, άλλα που δεν απαντήθηκαν, ενώ ξεχώρισε η υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου και της ΕΜΥ στην Πολιτική Προστασία.

ΔΕΘ: Το Εθν. Αστεροσκοπείο και η ΕΜΥ θα υπαχθούν στην Πολ. Προστασία!
ΠΡΟΒΟΛΗ

Με μια πρώτη ανάγνωση κάποιος μπορεί να πει, «συνεργασία με τους επιστήμονες δεν θέλατε ρε παιδιά;», όμως το ζήτημα είναι πως μιλάμε για υπαγωγή. Υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τόσο η ΕΜΥ αλλά κυρίως το Εθνικό Αστεροσκοπείο, τόσο στο ζήτημα των δασικών πυρκαγιών όσο και των πλημμυρών, βγήκαν μπροστά και μοιράστηκαν τα στοιχεία τους με την Πολιτεία, την κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα. Το γεγονός πως πολλά από τα στοιχεία τους έρχονταν σε αντίθεση με το αφήγημα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, οδηγεί στην υπαγωγή των επιστημόνων υπό τον Βασίλη Κικίλια, την φίμωση, την λογοκρισία και τον πλήρη έλεγχό τους.

Η επιστημονική κοινότητα είναι έτοιμη να δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα χωρίς επιστροφή και να καταντήσει αντίστοιχο ανέκδοτο στην κοινωνία με την Επιτροπή Επιδημιολόγων που αντί να μιλούν επιστημονικά, απαντούσαν πολιτικά (όπως για τους μαθητές στις τάξεις, πόσο κοστίζουν τα λεωφορεία κτλ).

Αλλά ας πάρουμε το χάλι που παρακολουθήσαμε από την αρχή

Από την πρώτη κιόλας κρίσιμη ερώτηση που αφορούσε τις πλημμύρες, ο Πρωθυπουργός απάντησε πως η επιστημονική κοινότητα του είχε ειδοποιήσει για φαινόμενα αντίστοιχα με τον Ιανό. Κάτι που ήταν ψευδές καθώς το Εθνικό Αστεροσκοπείο είχε προβλέψει με ακρίβεια για το μέγεθος της καταστροφής. Χαρακτηριστικά κρατώντας χάρτη του ΜΕΤΕΟ, ανέφερε πως «μας είχαν προειδοποιήσει για Ιανό». Πιο ειδικά ανέφερε αργότερα «Το καιρικό φαινόμενο το οποίο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στη Θεσσαλία ήταν πρωτοφανές και έξω από τα μοντέλα και τα δεδομένα που κρίνουν με γνώμονα προηγούμενα περιστατικά». Διαψεύδοντας τον ισχυρισμό αυτόν, να αναφέρουμε πως πέρα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο όπου μας το επιβεβαίωσε σε συνέντευξη ο καθηγητής Λαγουβάρδος, άλλα ιδρύματα και πανεπιστήμια είχαν κάνει πολλά διαφορετικά σενάρια, τα οποία έπεφταν μέσα.  

Για τα καθυστερημένα 112 όπου στην περίπτωση του Παλαμά και άλλα χωριά, έφτασαν μετά από 2μισι ώρες, ανέφερε πως ακολουθείται διαφορετικό πρωτόκολλο στις πλημμύρες και ζητείται να μεταβούν σε ψηλότερο όροφο (έγινε σε ελάχιστες περιπτώσεις). Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει για το fake news που διακινήθηκε από την Κυβέρνησή του για παροπλισμένα ελικόπτερα, τα οποία η δημοσιογράφος ανέφερε πως μόλις υποχώρησαν τα νερά, πέταξαν κανονικά. Απάντησε μόνο πως τα ελικόπτερα πέταξαν μόλις το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες, αναφερόμενος στις διασώσεις από αέρα και όχι για τα… αμφίβια ελικόπτερα (ελληνική πατέντα, δαιμόνιος λαός είμαστε).

Στην ίδια ερώτηση απάντησε πως «η ενεργοποίηση του στρατού ήταν άμεση», ακόμα ένα ψέμα, την ώρα που ο ίδιος βρέθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων μετά από 7 ώρες. Τα φαινόμενα ήταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη από τις 04:00 τα ξημερώματα, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατέφθασε στο ΕΣΚΕΔΙΚ στις 11 το πρωί, ενώ δεν γνωρίζουμε τι ώρα πήγε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παράλειψε να αναφέρει πως κανείς δεν έμεινε χωρίς νερό ή τροφή και πως το κράτος έσωσε τον κόσμο, οικειοποιούμενος όλη την δράση των εθελοντών που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης από πλευράς ιδιωτών που ουδεμία σχέση ή χρηματοδότηση είχαν με την κεντρική κυβέρνηση. Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως δεν μπορούσαν να δράσουν τα φουσκωτά του στρατού εξαιτίας των φερτών υλών και των ρευμάτων, κάτι που διαψεύδεται από πολλούς μάρτυρες, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι διασώστες-κάτοικοι έσωσαν τους συμπολίτες τους με κουπιά και... σανίδες ως κουπιά υποδεέστερης τεχνολογίας των ενόπλων δυνάμεων.

Απαντώντας σε επόμενες ερωτήσεις, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως όλα οφείλονται στην κλιματική κρίση που χτυπά την πατρίδα μας και πως δεν είναι ο ίδιος αρμόδιος να μιλήσει για τα αντιπλημμυρικά έργα, βγάζοντας στην σέντρα τον υποψήφιο και νυν Περιφερειάρχη που κατεβαίνει με την Νέα Δημοκρατία, Κώστα Αγοραστό. Ύστερα ήρθε το μεγάλο σοκ με το Εθνικό Αστεροσκοπείο και την ΕΜΥ.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία υπάγεται στην Ελληνική Αεροπορία, ενώ σε ρόλους Διοικητή και Υποδιοικητή μπαίνουν εναλλάξ στρατιωτικός και επιστήμονας από το πολιτικό προσωπικό. Παρ' όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εκτίμησε την στάση της ΕΜΥ σε ορισμένες περιπτώσεις που επιστήμονες τόλμησαν να απαντήσουν με δεδομένα, την ώρα που υπουργοί, βουλευτές και τα φίλια ΜΜΕ, είχαν ενστερνιστεί το αφήγημα πως «δεν είχαν ενημέρωση από τους επιστήμονες».

Στην περίπτωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου μιλάμε για την πλήρη φίμωση των επιστημόνων και λογοκρισία, κάτι που δεν θα κάνει καλό σε μελλοντικά γεγονότα. Οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου είχαν δημοσιεύσει στοιχεία τόσο για τις πυρκαγιές, όσο και για τις πλημμύρες. Υπουργοί και στελέχη της Κυβέρνησης επιτέθηκαν στους επιστήμονες πως πολιτικολογούν, όπως για παράδειγμα ο Στέλιος Πέτσας (χωρίς την λίστα του). Ουσιαστικά, πρώτα τους κατηγόρησαν ως εγκάθετους και τώρα παύουν το αυτοδιοίκητο του οργανισμού, των οποίων τα μέλη και οι ερευνητές καταλάμβαναν θέσεις μονάχα με ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Είναι μια μαύρη στιγμή για την επιστημονική κοινότητα και για την κοινωνία, όπου ένας οργανισμός με προσφορά και ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, καλείται να υπάρξει ως παραμάγαζο του Βασίλη Κικίλια, όπως συνέβη με τους γιατρούς στην περίοδο της Πανδημίας, αλλά... για πάντα!

Από τις σοβαρές ερωτήσεις, στην κριτική για το Επιτελικό Κράτος και το τι πήγε στραβά, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το Επιτελικό Κράτος (δηλαδή αυτός) δεν υποκαθιστά τους υπουργούς, ενώ σημείωσε πως κρίνουμε εκ του αποτελέσματος καθώς τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν δεν είχαμε τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες «Τι θα είχε γίνει αν δεν είχαμε τις φωτιές και τις πλημμύρες;». Λέγοντας πως έχουμε ρεκόρ στον τουρισμό (ψέμα) και πήραμε την επενδυτική βαθμίδα (αλήθεια) Ενώ αναρωτήθηκε «Δεν ξέρω πως φταίει το Επιτελικό Κράτος για αυτά» και «Δεν έπρεπε να υπάρχει κεντρικός συντονισμός;» (δηλαδή απάντησε σε ερώτηση που υπαινίσσονταν πως ο κεντρικός συντονισμός ήταν κακός με ερώτηση που ανέφερε «Δεν θέλατε συντονισμό;»). Ίσως λοιπόν η Κυβέρνηση να μην αναλαμβάνει τέτοια περιστατικά έκτακτης ανάγκης και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο που το γνωρίζουμε.

Για την αισχροκέρδεια ο Πρωθυπουργός έπαθε Βασίλη Κικίλια με τις Πυρκαγιές που τσάκιζε εμπρηστές, αναφέροντας πως «Αν κάποιος αυξήσει τις τιμές, θα τον βρούμε και θα τον τσακίσουμε». Ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου, έναν Τραμπ αλά ελληνικά, αλλά δεν λέμε να το κατανοήσουμε.

Στην συνέντευξη κατά την οποία δεν πήραν τον λόγο τα λιγοστά αντιπολιτευόμενα Μέσα, όπου πήραν ερωτήσεις κάποια απίθανα μέσα, είχαμε πολλές ερωτήσεις πάσες, άσχετες ερωτήσεις με το γενικότερο πλαίσιο, πως αισθάνεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ερώτηση για το ποιον θέλει να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και αν έκλεισε ο πολιτικός κύκλος του Τσίπρα, για τα ελληνοτουρκικά και τον Μπελέρη, μια σωστή ερώτηση για το ΕΣΥ, ενώ διέπρεψαν πολλοί δημοσιογράφοι που πέταξαν τις ερωτήσεις τους στα σκουπίδια. Στην ερώτηση αν θα μιλήσει με την νέα ή τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως ακόμα περιμένει τον Ανδρουλάκη στο ακουστικό (να του εξηγήσει γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ). Γενικά ευτυχώς που δεν ακούστηκαν πιο σκληρές ερωτήσεις όπως «Ποιο είναι το αγαπημένο σας ζωάκι», «πως κάνει το σκυλάκι;» ή «Πως περάσατε τις διακοπές σας;».

Η θέση 107 στην Ελευθερία του Τύπου έλαμψε μέσα από ερωτήσεις-πάσες, ερωτήσεις που κάηκαν, ερωτήσεις που δεν έγιναν, ερωτήσεις που πήραν μέσα με περίεργα κριτήρια, από απεσταλμένους αντιπολιτευόμενων μέσων πλην της Αυγής που δεν πήραν ερώτηση και ερωτήσεις απολύτως άσχετες. Η συνέντευξη κράτησε περισσότερες από 2 ώρες, με πολλές ερωτήσεις να γίνονται απλά για να στερήσουν ερώτηση από σοβαρά μέσα.
Και του χρόνου.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ