ΔΕΘ: Pass, ψεύτικες τριετίες, στηρίξεις και «κούνημα δαχτύλου»

Ξεπαγώνουν οι τριετίες. Το είπε ο ηγέτης. Στη ΔΕΘ. Είπε κι άλλα ο ηγέτης, έδωσε και καινούργια pass. A, πήρε και δυο ανεξάρτητες αρχές ακόμα, να έχει να παίζει. Και μας έκανε και συστάσεις.

ΔΕΘ: Pass, ψεύτικες τριετίες, στηρίξεις και «κούνημα δαχτύλου»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Θα μοιάζουν με τριετίες, αλλά δεν θα είναι

Τι θα πει το ότι αν δεν έχει αναδρομική ισχύ, θα χαθούν 11 χρόνια προϋπηρεσίας; Θα πει ότι δεν είστε ευχαριστημένοι με τίποτα.

«Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «το φέρνουμε νωρίτερα 1-2 χρόνια, κάτι που θα ίσχυε μόνο αν η ανεργία έπεφτε κάτω από το 10%».

Το βασικό ερώτημα που αυτόματα προέκυψε είναι αν το ξεπάγωμα στις τριετίες θα έχει αναδρομική ισχύ. Αν δηλαδή θα δοθούν αναδρομικά οι αυξήσεις 10% ανά τριετία οι οποίες δεν δόθηκαν στο διάστημα 2012-2023.

Ακόμα ένα ερώτημα, μια μικρή λεπτομέρεια, οι τριετίες θα αφορούν και τους υψηλότερους μισθούς; Θα εμπεριέχουν τις τριετίες ή θα γίνει η ανάλογη προσαρμογή και σε αυτούς;

Οι τριετίες καθώς και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας βρίσκονται σε αναστολή από το 2012. Και ναι μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ να ανακοίνωσε με πανηγυρικό τρόπο το ξεπάγωμά τους αλλά η εξειδίκευση -που περιμέναμε σήμερα- από το υπουργείο Εργασίας αποκαλύπτει τον κλασικό διαρκή εμπαιγμό της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας

 • Το μέτρο δεν θα έχει αναδρομική ισχύ αλλά ούτε και αξίωση αναδρομικής ισχύος. Οι εργαζόμενοι χάνουν, τουλάχιστον, έντεκα χρόνια.
 • Αν πήρατε αύξηση από το 2012 έως το 2023, που υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα είτε στον κατώτατο είτε σε αυτά που ορίζονται στις ΣΣΕ τότε μαντέψτε, συμψηφισμός. Παράδειγμα, αν έχετε πάρει αύξηση 10%, δε θα δείτε στο μισθό σας αύξηση 10% από την προσμέτρηση της τριετίας.
 • Όλες οι οικονομικές εξαγγελίες είχαν επίλογο το «ποτέ σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα».

 • Καθώς και το ότι το «το 41% δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμού και άλλοθι αλαζονείας».

Τρεις στηρίξεις, μωρέ μπράβο…

 • Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Μπράβο για τις αλλαγές στην επάνδρωση της Αστυνομίας με την επιστροφή στην υπηρεσία 2.500 αστυνομικών που σήμερα απασχολούνται στην ασφάλεια δημοσίων προσώπων.

 • Υπουργός Δικαιοσύνης

Μπράβο για τις αλλαγές με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών απόδοσης δικαίου.

 • Υπουργός Πολιτισμού

Μπράβο για το σχέδιο επανένταξης των αρχαίων στους χώρους του μετρό της Θεσσαλονίκης.

Φάτε, μάτια, PASS

 • Συνέχιση του Market Pass έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλία και στον Έβρο, μέσα σε αυτό και ένα καταπληκτικό με όνομα Δαδιά Pass.

 • Συνέχιση του επιδόματος Θέρμανσης, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά.

 • Συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές.

 • Καταβολή του Youth Pass, 150 ευρώ σε 200.000 18άρηδες και 19άρηδες.

Φυσικές καταστροφές

Θυμάστε που πήρε την ΕΥΠ και την ΕΡΤ; Θυμάστε πόσο καλά πήγε αυτό; Τώρα παίρνει και την  ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο και τα εντάσσει Πολιτική Προστασία. Τους δύο ανεξάρτητους θεσμούς. Θα τους κάνει κουμάντο ο Βασίλης ο Κικίλιας. Για την ιστορία διαβάστε εδώ

Και εδώ το γιατί πρέπει να ελεγχθούν και οι δύο. Το αφήγημα πρέπει να παραμείνει στα μέτρα της κυβέρνησης.

Καθρεφτάκι, κύριε πρωθυπουργέ

Όσον αφορά την σε έντονο τόνο δήλωση του πολυχρονεμένου μας: «Όσοι ασκούν κριτική ας αφιερώσουν και λίγη από τη σκέψη τους σε όσους είναι στην αρένα» και «Οι αυτόκλητοι πυροσβέστες του καναπέ οι πατριώτες του πληκτρολογίου και οι μεταρρυθμιστές της φακής», θέλω και εγώ να κάνω μία, εξίσου σημαντική: Καθρεφτάκι, αφέντη, ναι;

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ