5 δήμαρχοι με ιστορίες αποτυχίας, σκανδάλων ή καταστροφής

Σε μια τετραετία όπου το ένα φιάσκο διαδέχονταν το άλλο, 5 δήμαρχοι κατάφεραν να ισοπεδώσουν την πίστη που μας είχε απομείνει στην τοπική αυτοδιοίκηση.

5 δήμαρχοι με ιστορίες αποτυχίας, σκανδάλων ή καταστροφής
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ιστορίες γελοιότητας, τραμπουκισμών, αποτυχιών επικών διαστάσεων, αυτοδιοικητικής ανικανότητας και άλλες, μας υπενθυμίζουν γιατί η σοβαρότητα στην εκλογή «τοπικών κυβερνήσεων» είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να μένει στα χέρια ανθρώπων που δεν τιμούν την ευθύνη που αναλαμβάνουν.

Αχιλλέας Μπέος, Δήμαρχος Βόλου - Μπέος και Πολιτεία

Ένας άνθρωπος της νύχτας, αγόρασε τον Ολυμπιακό Βόλου ως μέσον για να μπει στην πόλη και μετά μπήκε στα κοινά. Φιγούρα βγαλμένη από villain σε κόμικ του Μπάτμαν, ο Δήμαρχος Βόλου κατάφερε να τρεντάρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ατάκα «για τον Μπέο», ως αναφορά στους ψηφοφόρους του. Στα σοβαρά ζητήματα, έχει επιτεθεί και χτυπήσει έναν μοτοσικλετιστή, μαζί με έναν άνθρωπό του, επίθεση που καταγράφηκε σε κάμερα.

Πολύ πιο πρόσφατα από όσο θα θέλαμε κατέβρεξε με μάνικα πολίτη που βρισκόταν έξω από το εκλογικό περίπτερο πολιτικού του αντιπάλου, ενώ επιτέθηκε σε πλημμυροπαθή ψηφοφόρο του που ανέφερε «γ@μώ το χέρι που σε ψήφισε», ενώ (φανερά, γιατί κρυφά δεν γνωρίζουμε) τον απείλησε και με μήνυση. Ο πλημμυροπαθής σύρθηκε στο γραφείο του Δημάρχου να ζητήσει συγγνώμη μπροστά στις κάμερες, σε μια μαύρη στιγμή για τη Δημοκρατία και την αλληλεγγύη, καθώς ένας άνθρωπος αφέθηκε απροστάτευτος απέναντι σε έναν «άνθρωπο της ημέρας».

Ο Αχιλλέας Μπέος απάντησε σήμερα στην κριτική σε ένα ομοφοβικό παραλήρημα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ πως «Εσείς λύστε τες με καλσόν, όπως θέλετε, δικαίωμά σας. Εμείς οι παλαιών αρχών έτσι μεγαλώσαμε. Εσάς εάν σας βρίσουν τη μάνα και σας πουν άντε γ@μήσου πείτε τους ευχαριστώ. Εμείς μεγαλώσαμε με αυτές τις αρχές. Τι θέλετε να μου πείτε; Σε μια ένταση ένας άνδρας δεν αντιδρά έτσι;», για να συνεχίσει «Έτσι μάθαμε εμείς, έτσι μεγαλώσαμε, τι να κάνουμε τώρα να γίνουμε λουλούδες;».

Κρατώντας βέβαια τα παραπάνω, σε ανάρτηση του Γιώργου Καλαϊτζίδη, μέλους του Ρουβίκωνα που συνιστούσε στον Δήμαρχο του Βόλου να κάτσει ήσυχα μετά από λεκτικά νταηλίκια του τελευταίου εναντίον αντιεξουσιαστών της πόλης, ο Αχιλλέας Μπέος, προσπάθησε να λύσει τις διαφορές του με έναν τρόπο λιγότερο… παλαιών αρχών. Πιο «λουλουδίστικο» ρε παιδί μου. Με μήνυση και κοινοποίηση της μήνυσης στον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Μαγνησίας ζητώντας βοήθεια φοβούμενος για την ζωή του και την σωματική του ακεραιότητα.

Ο Αχιλλέας Μπέος μετά την απόφαση για την (ουσιαστικά) κλοπή του νερού στο χωριό Σταγιάτες και την σύνδεσή του με το δίκτυο ύδρευσης του Βόλου, ένα χωριό που παραμένει υδροδοτημένο σε αντίθεση με τον υπόλοιπο Βόλο, επιτέθηκε λεκτικά και με τραμπούκικες κινήσεις (κατέβασε πανό και έσπαγε κοντάρια με σημαίες) σε όσους στήριζαν τον αγώνα των κατοίκων των Σταγιατών, ανάμεσά τους και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Τον οποίο και έχει βρίσει σε πολλές περιπτώσεις. Βέβαια η σύγκριση ανάμεσα στον Αχιλλέα Μπέο και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη είναι στα όρια της αστειότητας καθώς ο τελευταίος δείχνει την αλληλεγγύη του έμπρακτα, ηθικά και υλικά με κάθε ευκαιρία. Αντίθετα, ο Δήμαρχος δεν κατάφερε να καθαρίσει από τις φερτές ύλες και τις λάσπες από την κακοκαιρία Daniel τις κρίσιμες υποδομές της πόλης του Βόλου, με αποτέλεσμα η πόλη να πλημμυρίσει ακόμα μια φορά. Αντίστοιχα δεν πίεσε ως όφειλε τον Περιφερειάρχη Αγοραστό για αντιπλημμυρικά έργα που θα προστάτευαν την πόλη του Βόλου. Μετά τις καταστροφές ζητάει από τους συνεργάτες του να τον τραβάνε με το κινητό τηλέφωνο να σουλατσάρει στην πόλη και να κάνει πως βοηθάει, μπας και καταφέρει να δείξει πως κάνει κάτι για να ανακουφίσει τους πολίτες.

Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων - Ο Μεγάλος Περίδρομος

Το έργο το οποίο αποτελεί την ηχηρή παρακαταθήκη του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων είναι ο Μεγάλος Περίπατος, που σύντομα απέκτησε το παρατσούκλι ο Μεγάλος Περίδρομος. Προσωπική ιδέα του Δημάρχου, ώστε να μεταμορφώσει την Πανεπιστημίου και το (μετά από αυτό) ακόμα πιο ιστορικό κέντρο σε «βουλεβάρτο για promenade» (σ.σ. αν δεν ξέρετε τι σημαίνει δεν σας αξίζει αυτός ο άνθρωπος). Στηρίχθηκε στα μέσα ενημέρωσης του συστήματος Κ. Μητσοτάκη για να το παρουσιάσει ως ένα θαύμα της αυτοδιοίκησης.

Το σκάνδαλο άρχισε με τις Ουασιγκτονίες που όσες δεν ξεράθηκαν γιατί μεταφυτεύτηκαν λάθος εποχή και χωρίς σύστημα ποτίσματος, εν τέλει μετακινήθηκαν σε άγνωστο σημείο. Ο Δήμος Αθηναίων δεν χρησιμοποίησε τα φυτώρια του Δήμου και αντ’ αυτού προτίμησε κάποια φυτά σε τιμές που δεν τις λες και λογικές, ούτε καν εκπτωτικές! Τις αγοράσαμε στην προνομιακή τιμή των 800 ευρώ την μία, ενώ κοστολογούνται γύρω στα 200 ευρώ. 
Αφού τις φύτεψε, έβαλε και... χέρι στους κατοίκους του δήμου που δεν παίρνουν ένα ποτιστήρι να τις ποτίσουν! Ναι, το έκανε!

Μετά τοποθέτησαν κάποια μεταλλικά παγκάκια στην Αθήνα τα οποία το καλοκαίρι έπιαναν θερμοκρασίες πυρωμένου σίδερου, ιδανικές για καυτηριασμούς ή να μαρκάρονται σαν τα γελάδια οι άτυχοι τουρίστες και περαστικοί που θα κάθονταν πάνω. Στην πορεία ο αντιδήμαρχος Τεντόμας βρέθηκε με 800.000 αδιευκρίνιστα ευρουδάκια στις τσέπες του, σε μια υπόθεση που χάθηκε στα συρτάρια των δικαστών, όμως το «20» δημοσίευσε και τις καταγγελίες και την όχι τόσο ικανοποιητική απάντηση του αντιδημάρχου. Βέβαια, εκλέγεται πολλά χρόνια στην αυτοδιοίκηση, οπότε τι να βρεθεί και σε ποια δημαρχία να χρεωθεί.

Οι οδηγοί και οι κάτοικοι των Αθηνών εξαγριώθηκαν με τον δυσλειτουργικό Μεγάλο Περίπατο, αλλά αυτό δεν συγκρίνεται με τους επαγγελματίες του τουρισμού και τους καταστηματάρχες που καταστράφηκαν οικονομικά ή μάζεψαν αρνητικές κριτικές για 10 ζωές που καλούσαν άλλους τουρίστες να μην τους επιλέξουν, εξαιτίας των έργων για τα οποία δεν έφεραν ευθύνη. Μέσα στην high season για τους προαναφερόμενους, το κέντρο της Αθήνας ήταν ένα Μεγάλο Εργοτάξιο, με σκόνη και ξηλωμένα πεζοδρόμια παντού. Ξύλινες σανίδες έκαναν την εμφάνισή τους για την είσοδο σε καταστήματα λες και ήσουν πειρατής που σε πετάνε στα σκυλόψαρα, ενώ το χάος υπάρχει μέχρι την στιγμή που μιλάμε. Μόνο κάποιοι οδηγοί όδευσης τυφλών έμειναν στην θέση τους με τα πεζοδρόμια ξηλωμένα δεξιά και αριστερά, όπου αν ο άτυχος συνάνθρωπός μας δεν πατούσε στον στενό οδηγό, έπεφτε μέσα.

Από προσωπική ενημέρωση, το project του Μεγάλου Περιπάτου χρησιμοποιείται ως παράδειγμα προς αποφυγή σε όσους ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη και ιδανικά θα κάνει και διεθνή καριέρα. Προβλήματα υπάρχουν και με την ανάπλαση στον Λόφο του Στρέφη και σε άλλες περιοχές.

Ο Δήμαρχος Ναυπλίου και η κοπριά στα λάχανα

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε προσωπικά τον Δήμαρχο Ναυπλίου Δημήτρη Κωστούρο, για την υπέροχη είδηση πως πέταγε κόπρανα σκύλων στην αυλή του αντιπάλου του για την Δημαρχία. Μας χάρισε ένα άρθρο που πήγε από μόνο του, no brainer εντελώς, ενώ τροποποίησε το κεντρικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας σε Δυνατά, Σταθερά, Σκατά. Στο υπέροχό του ποστ μη συγγνώμης, είπε πως πέταξε σκατά γιατί η αντιπολίτευση ήταν τοξική. Συνέχισε λέγοντας δεν έγινε και κάτι «προχωράμε».

Περιμένουμε τους δημότες του Ναυπλίου στο ραντεβού τους με την ιστορία να κάνουν μια επιλογή: Να ψηφίσουν πολιτική ή σκατά. Παραδέχθηκε πως το γεγονός συνέβη μόνο μια φορά, όμως έχει καταγραφεί σε κάμερα πολλές περισσότερες. Μάλιστα χρησιμοποιούσε όχημα του Δήμου, ώστε τα σκατά και τα σκουπίδια να ρίπτονται με έξοδα και βενζίνες των ψηφοφόρων. Προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Δήμαρχος, το λες και πετυχεσιά.

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα

Μια από τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, μας χάρισε στιγμές δόξας όλο το καλοκαίρι. Η Ρόδος. Υπό την Δημαρχία του Αντώνη Καμπουράκη το δημαρχείο γέμισε με άσβερκους μπράβους μεταμφιεσμένους σε επενδυτές που ήθελαν να πάρουν την εκμετάλλευση παραλιών. Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος άνοιξαν και εργάστηκαν ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους χωρίς την παραμικρή άδεια. Αποδείξεις όμως κόβονταν κανονικά! Η μαφία κάνει κουμάντο στο νησί (σ.σ. για αυτό δεν έχουμε αποδείξεις εναντίον του Δημάρχου, αλλά είναι αλήθεια) και η ανθρωπιά έχει πάει περίπατο. Να πούμε όμως πως από το πρώτο ρεπορτάζ, ξέρουμε τι γίνεται.

Η Ρόδος ξεκίνησε το καλοκαίρι της με έναν σερβιτόρο που άφηνε παραγγελίες με το νερό να του φτάνει μέχρι τον λαιμό, σε αυθαίρετες κατασκευές μέσα στην θάλασσα. Συνεχίστηκε με αποκαλύψεις για παράνομες καταλήψεις παραλιών, όπου ο Δήμος και η Αστυνομία δεν έκαναν το παραμικρό. Κατά την διάρκεια των πυρκαγιών, η εισφορά του Δήμου ήταν ελάχιστη και το φίδι από την τρύπα το έβγαλαν οι εθελοντές. Η κρατική απάντηση ήταν να στείλουν ΜΑΤ στην Ρόδο. Τον κόπο των εθελοντών προσπάθησε να παρουσιάσει ο Δήμαρχος ως «κοινή προσπάθεια», την ώρα που χιλιάδες ξένοι τουρίστες περπατούσαν ώρες μέσα στον καυτό ήλιο για να σωθούν ή στις καρότσες οχημάτων των εθελοντών. Τα χωριά αφέθηκαν στην μοίρα τους και σώθηκαν ή κάηκαν κυρίως με την παρουσία ντόπιων και το βάρος έπεσε στις ναυαρχίδες του τουρισμού, γιατί η θανατοπολιτική και ο νεοφιλελευθερισμός δεν λογαριάζουν ζωές αλλά χρήματα.

Ο Δήμαρχος διαφήμισε πως από την προσωπική του επιχείρηση έφυγαν γεύματα για εθελοντές και πυροσβέστες την ώρα που το νησί ήθελε δήμαρχο να συντονίσει και να σώσει, όχι διαφημίσεις προεκλογικούς περιεχομένου.

Είναι μια εξαιρετική επιλογή για το βραβείο Αυτοδιοίκησης και Ανθρωπιάς αφήνοντας 160 πρόσφυγες για 11 ημέρες στα χώματα δίπλα από το Δημαρχείο, χωρίς φαγητό και νερό, όπου εν τέλει τους βοήθησαν οι εθελοντές. Το νησί της Ρόδου πονάει, το Νησί των Ιπποτών δεν έχει ιππότες, η αυτοδιοίκηση καταρρέει και να δηλώσουμε πως το «20» έκανε φίλους για μια ζωή στην Ρόδο που θα είναι στο πλευρό τους. Αυτοί οι άνθρωποι πολέμησαν για ελεύθερες παραλίες, πολέμησαν να σβήσουν φωτιές, πολέμησαν να σώσουν ελάφια, πολέμησαν να σώσουν τα σπίτια τους, πολέμησαν να σώσουν τους πρόσφυγες και πολεμούν ακόμα. Χρειάζονται βοήθεια. Το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης της Ρόδου, πάνω από τους νόμους και πάνω από τον άνθρωπο, είτε πρέπει να πεθάνει, είτε θα πεθάνουν οι άνθρωποι.

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης - Κουλούρι και Συρτάκι

Από τις επιλογές ομοφοβικών αντιδημάρχων, μέχρι διαγωνισμούς μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, κλοπές στην σειρά για εμβολιασμό ή ακόμα και την πρόσληψη ειδικού συνεργάτη που εκπροσωπούσε την ανάδοχο εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό για τις στάσεις του ΟΑΣΘ, στην πρωτεύουσα του Βορρά δεν βαριέσαι ποτέ. Προπύργιο της Νέας Δημοκρατίας, λογικά θα έχουμε μια άνετη επανεκλογή του Δημάρχου Ζέρβα.

Μάλιστα σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε από τον υπογράφοντα ως δουλοπρέπεια, υποδέχθηκε τους τουρίστες κρουαζιερόπλοιου με συρτάκι και κουλούρια με την χουντομπαρόκ αισθητική να ξεχειλίζει από τα μπατζάκια. Οι οροφές στα σχολεία πέφτουν στα θρανία των μαθητών, ευτυχώς που τα παιδιά έλλειπαν σε εκδρομή. Η Θεσσαλονίκη είναι έρμαιο της νοοτροπίας «μόνο έργα βιτρίνας, όχι έργα ουσίας» και ο Δήμαρχος εν πολλοίς στηρίζεται στον σκληρό κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας για την επανεκλογή του.

Όσο οι πολίτες ψηφίζουν με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον οι πόλεις μας θα είναι καταδικασμένες να ζουν δράματα με κεφαλαία γράμματα ή κάπως έτσι. Υπάρχουν πολλοί ακόμη Δήμαρχοι που θα μπορούσαν να έχουν επάξια μια θέση στην όμορφη αυτή λίστα αλλά έπρεπε να κρατηθεί στενή. Σε αυτά που αφορούν την αυτοδιοίκηση, θα αναφέρουμε μόνο πως υπάρχει και ο Δήμος Αλίμου ο οποίος αναρτά στην Διαύγεια διαγωνισμούς και αποτελέσματα διαγωνισμών, όπου οι προμηθευτές έχουν ρήτρα εμπιστευτικότητας! Δεν γνωρίζουμε αν το ρεπορτάζ θα προλάβει τις εκλογές, όμως αυτό, συγκεκριμένα αυτό, θα είναι και το επόμενο μας θέμα, όταν με το καλό γυρίσουμε στα της αυτοδιοίκησης.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ