Επιτροπή Αλληλεγγύης στην 12χρονη: Να σταματήσει η τιμωρητική στάση των κρατικών θεσμών απέναντι στη 12χρονη και την οικογένειά της

«Η υπόθεση δείχνει πως κράτος, κοινωνικές υπηρεσίες, δικαστικές και αστυνομικές αρχές αντιμετωπίζουν τους πιο φτωχούς και ευάλωτους όχι ως ανθρώπους που χρειάζονται υποστήριξη αλλά ως παρίες που αξίζουν μόνο τον οικτιρμό»

Επιτροπή Αλληλεγγύης στην 12χρονη: Να σταματήσει η τιμωρητική στάση των κρατικών θεσμών απέναντι στη 12χρονη και την οικογένειά της
ΠΡΟΒΟΛΗ

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τη σύλληψη του κατηγορούμενου παιδοβιαστή και μαστροπού Ηλία Μίχου για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, η πρωτοβουλία Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη εξέδωσε νέα ανακοίνωση, ζητώντας να σταματήσει η τιμωρητική στάση των Αρχών, τόσο απέναντι στην ίδια την 12χρονη όσο και στην οικογένεια της.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι έχει καταγγείλει «τις διαρκείς ταλαιπωρίες, αποκλεισμούς και απαγορεύσεις στο κορίτσι και τα αδέρφια του, στέλνοντας εκφοβιστικά ένστολους και ασφαλίτες στην οικογένεια αντί για τρόφιμα, οικονομική στήριξη, παιδαγωγούς και θεραπευτές», και επισημαίνει ότι «η υπόθεση δείχνει πως κράτος, κοινωνικές υπηρεσίες, δικαστικές και αστυνομικές αρχές αντιμετωπίζουν τους πιο φτωχούς και ευάλωτους ως παρίες».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης

«Σε λίγες ημέρες (7/10) κλείνει ένας χρόνος μετά τη σύλληψη του παιδοβιαστή και μαστροπού Ηλία Μίχου. Η δωδεκάχρονη και η οικογένειά της εξακολουθούν να υφίστανται την απάνθρωπη και εκδικητική μεταχείριση εκ μέρους των κρατικών αρχών.

Πρόσφατα με το από 15-09-2023 Βούλευμα του Συμβουλίου αποφασίστηκε η παράταση της προσωρινής κράτησης της μητέρας έως το τέλος του 12μηνου, δηλαδή μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023, οπότε και το Συμβούλιο Εφετών θα αποφασίσει αν η κράτησή της θα παραταθεί για ένα ακόμα 6μηνο. Κρίνουμε το μέτρο αυτό επαχθές, δυσανάλογο και αναιτιολόγητο.

Το ίδιο αναιτιολόγητη είναι η απόφαση του Συμβουλίου να επαναφέρει την κατηγορία εις βάρος της μητέρας για κατοχή παιδική πορνογραφίας, παρά την από 30-06-2023 πρόταση του Εισαγγελέα και δεδομένου ότι κανένα τέτοιο στοιχείο δεν έχει βρεθεί στο κινητό της μητέρας, κάτι που συνομολογεί τόσο ο Εισαγγελέας, όσο και το Συμβούλιο. Ως εκ τούτου, μιλάμε για μια όχι απλά αυστηρή απόφαση, αλλά άδικη και εκδικητική.

Η υπόθεση δείχνει πως κράτος, κοινωνικές υπηρεσίες, δικαστικές και αστυνομικές αρχές αντιμετωπίζουν τους πιο φτωχούς και ευάλωτους όχι ως ανθρώπους που χρειάζονται υποστήριξη αλλά ως παρίες που αξίζουν μόνο τον οικτιρμό, λίγα ψίχουλα βοήθειας και πολύ σωφρονισμό. Οι δικαστικές αρχές δεν διστάζουν να εκδώσουν τις πιο καταστροφικές αποφάσεις για τη ζωή της οικογένειας χωρίς στοιχεία.

Επικαλέστηκαν τα πιο συντηρητικά και ταξικά κοινωνικά στερεότυπα για να κατηγορήσουν για μαστροπεία μια γυναίκα που σε σκληρές συνθήκες φτώχειας προσπαθούσε να συντηρήσει μια πολυμελή οικογένεια.

Επέδειξαν συνειδητή αδιαφορία για τους πραγματικούς όρους επιβίωσης χιλιάδων ανθρώπων στις φτωχές γειτονιές των πόλεων και δεν υπολόγισαν κανένα κόστος για τις ζωές μικρών παιδιών και ευάλωτων ενηλίκων. Για την ακρίβεια, εκδήλωσαν ξεκάθαρο κοινωνικό μίσος εναντίον τους.

Η επιτροπή αλληλεγγύης κατήγγειλε από τις πρώτες ημέρες, τις πιέσεις και τους καταναγκασμούς που στόχευαν να εξοντώσουν ψυχικά και υλικά την οικογένεια της 12χρονης, προφυλακίζοντας τη μητέρα που σήκωσε το βάρος της καταγγελίας παιδοβιασμού.

Κατήγγειλε τις διαρκείς ταλαιπωρίες, αποκλεισμούς και απαγορεύσεις στο κορίτσι και τα αδέρφια του, στέλνοντας εκφοβιστικά ένστολους και ασφαλίτες στην οικογένεια αντί για τρόφιμα, οικονομική στήριξη, παιδαγωγούς και θεραπευτές.

Καταγγέλλει και σήμερα την άδικη και αναιτιολόγητη απόφαση του Συμβουλίου για παράταση της ομηρίας της μητέρας, που έχει σα συνέπεια την επιδείνωση της ψυχολογικής κατάστασης στη 12χρονη (που από την πρώτη στιγμή καταθέτει ότι η μητέρα δε γνώριζε) και των υπόλοιπων παιδιών.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Να σταματήσει τώρα η εκδικητική-τιμωρητική στάση των κρατικών θεσμών Κάτω τα χέρια από τα παιδιά, θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ