Στην φυλακισμένη Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί το Νόμπελ Ειρήνης

Η Ναργκίς Μοχαμαντί αγωνίστηκε κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν, αψηφώντας το τεράστιο προσωπικό κόστος.

Στην φυλακισμένη Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί το Νόμπελ Ειρήνης
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στη φυλακισμένη ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, για την καταπολέμηση της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τον αγώνα της για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους.

Η πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής των Βραβείων Νόμπελ, Μπερίτ Ράις- Άντερσεν ανακοίνωσε πριν από λίγο τη νικήτρια του κορυφαίου βραβείου, λέγοντας το σύνθημα των Ιρανών διαδηλωτών «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία».

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Σουηδική Ακαδημία, οι αγώνες της Μοχαμαντί είχαν τεράστιο προσωπικό κόστος.

Η Ναργκίς Μοχαμαντί συνελήφθη 13 φορές από το ιρανικό καθεστώς και καταδικάστηκε πέντε φορές σε συνολικά 31 χρόνια κάθειρξη και 154 μαστιγώματα. Η Ιρανή ακτιβίστρια παραμένει στη φυλακή.

«Αυτό το βραβείο είναι πρώτα και κύρια μια αναγνώριση του πολύ σημαντικού έργου ενός ολόκληρου κινήματος στο Ιράν με την αδιαμφισβήτητη ηγέτιδά του, τη Ναργκίς Μοχαμαντί», δήλωσε η πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ. «Ο αντίκτυπος του βραβείου δεν είναι για να αποφασίσει η επιτροπή Νόμπελ. Ελπίζουμε ότι είναι μια ενθάρρυνση να συνεχίσουμε το έργο σε όποια μορφή αυτό το κίνημα θεωρεί ότι ταιριάζει».

Η Μοχαμαντί βρισκόταν στην φυλακή λόγω των πρόσφατων διαδηλώσεων στο Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί, η οποία πέθανε αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής της χώρας. 

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια σφοδρή καταστολή των υπηρεσιών ασφαλείας ενώ περισσότεροι από 22.000 άλλοι συνελήφθησαν. «Αυτό που μπορεί να μην καταλαβαίνει η κυβέρνηση είναι ότι όσο περισσότερους από εμάς βάζουν στη φυλακή, τόσο πιο δυνατοί γινόμαστε», είχε γράψει σε άρθρο της στους New York Times, από τη φυλακή.

Η Ναργκίς Μοχαμαντί είναι η 19η γυναίκα που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης και η δεύτερη Ιρανή, μετά την ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Shirin Ebadi που κέρδισε το βραβείο το 2003.

Η Μοχαμαντί ανέφερε σήμερα σε δήλωσή της προς την εφημερίδα New York Times ότι η παγκόσμια στήριξη και η αναγνώριση της εκστρατείας της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την καθιστά «πιο αποφασιστική, πιο υπεύθυνη, πιο παθιασμένη και πιο αισιόδοξη».

«Ελπίζω επίσης αυτή η αναγνώριση να καταστήσει τους Ιρανούς που διαμαρτύρονται ζητώντας αλλαγή πιο ισχυρούς και πιο οργανωμένους. Η νίκη είναι κοντά», δήλωσε η Μοχαμαντί.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ