Ποια είναι τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στην Γάζα

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς είναι ως επί το πλείστον ένας πόλεμος που διεξάγεται εναντίον αμάχων. Θα αναδείξουμε όλα αυτά που μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου από κάθε πλευρά.

Ποια είναι τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στην Γάζα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι απώλειες ως τώρα

Οι απώλειες για την πλευρά του Ισραήλ είναι 1.400 άτομα εκ των οποίων οι 299 είναι στρατιώτες και οι υπόλοιποι πολίτες.

Οι απώλειες των Παλαιστινίων είναι τουλάχιστον 3.000 εκ των οποίων τα 1.050 είναι παιδιά (*Update: Το παρόν άρθρο γράφτηκε πριν τον βομβαρδισμό του Νοσοκομείου Βαπτιστών Αλ-Άχλι, οι απώλειες αμάχων ανέρχονται σε άνω των 500 που δεν έχουν υπολογιστεί. Η επίθεση αυτή συνιστά ξεκάθαρο έγκλημα πολέμου).

Περισσότερο από το 65% των απωλειών είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ 12.500 άτομα έχουν τραυματιστεί από τους σφοδρότατους βομβαρδισμούς.

Ο αποκλεισμός της Γάζας με αριθμούς

Στα νοσοκομεία η δόση νερού για κάθε τραυματία είναι 30 ml. Δηλαδή ένα μπουκαλάκι των 500 ml για 17 περίπου άτομα.
Το νερό έχει σχεδόν τελειώσει και αν δεν επανέλθει το ηλεκτρικό ή αν δεν επιτραπεί η εισαγωγή καυσίμων για ανθρωπιστικούς λόγους, δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν οι αντλίες ή τα 3 εργοστάσια αφαλάτωσης. Πολλές κυβερνητικές εγκαταστάσεις έχουν ήδη βομβαρδιστεί. Ανάμεσά τους δύο κτίρια της πολιτικής προστασίας, οι άνθρωποι που απεγκλώβιζαν τα θύματα των βομβαρδισμών, ενώ στοχοποιούνται ασθενοφόρα και διασώστες.

Τις πρώτες 6 ημέρες ανακοινώθηκε πως η Ισραηλινή Αεροπορία έχει προβεί σε 6.000 αποστολές βομβαρδισμού. Δηλαδή, όσες αποστολές έγιναν σε όλο το Ιράκ κατά την διάρκεια του πολέμου ή τον πρώτο χρόνο στο Αφγανιστάν. Πλέον, μετά την κατακραυγή, δεν ανακοινώνονται οι τόνοι βομβών (4.000 στην περίπτωσή μας) ή οι βομβαρδισμοί.

Όλοι οι βομβαρδισμοί έχουν επικεντρωθεί σε ένα μικρό σημείο, την Λωρίδα της Γάζας, που έχει το μέγεθος της Άνδρου. Μετά την εσωτερική μετατόπιση, τον διωγμό των Παλαιστινίων από τον Bορρά, πολλοί κατέληξαν στην περιοχή Καν Γιούνις. Η οποία βομβαρδίστηκε ανηλεώς.

Τουλάχιστον 22 ραδιόφωνα δεν εκπέμπουν λόγω της έλλειψης του ηλεκτρικού, ενώ 50 δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν αποτελέσει στόχο βομβαρδισμού. Οι νεκροί δημοσιογράφοι είναι πάνω από 15. Λένε πως το πρώτο θύμα σε ένα πόλεμο είναι η αλήθεια και το Ισραήλ το υπογραμμίζει.

Τα εγκλήματα πολέμου

Είναι πολύ δύσκολο να συμπυκνώσουμε όλα τα εγκλήματα πολέμου σε αυτό τον πόλεμο. Θεωρήστε δεδομένο πως η απαγωγή πολιτών από την Χαμάς αποτελεί ένα από αυτά τα εγκλήματα.

Οι αεροπειρατείες, οι απαγωγές στρατιωτών και λιγότερο συχνά πολιτών χρησιμοποιούνται από τους Παλαιστίνιους εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια. Ζητούσαν την απελευθέρωση Παλαστινίων μαχητών ή απλών ανθρώπων που είχαν φυλακιστεί από τις δυνάμεις κατοχής.

Ταυτόχρονα, υπήρχε η πίστη πως με τους ομήρους στην Γάζα, το Ισραήλ δεν θα προέβαινε σε σφοδρούς βομβαρδισμούς. Οι όμηροι είναι πολύτιμοι για την Χαμάς ως μέσο ανταλλαγής, οπότε θεωρήστε πως οι περισσότεροι είναι στα τούνελ της οργάνωσης σχετικά ασφαλείς. Παρ' όλα αυτά, 22 όμηροι έχουν χάσει την ζωή τους από τους βομβαρδισμούς.

Το Ισραήλ έχει σε ισχύ το Δόγμα Νταχίγια και την Οδηγία Αννίβας

Η Οδηγία Αννίβας δίνει προτεραιότητα στην εξουδετέρωση των απαγωγέων παρά στην ζωή των ομήρων. Θεωρείται θεμιτό να ανοίξει ένας στρατιώτης πυρ, προκειμένου ένας όμηρος (συνήθως στρατιώτης) να μην πέσει στα χέρια του εχθρού. Αυτός είναι ένας λόγος για τις τόσο υψηλές απώλειες Ισραηλινών πολιτών στον φετινό πόλεμο.

Είναι στην επιλογή των στρατιωτών αν θα ανοίξουν πυρ ανάμεσα στους ομήρους ή όχι. Σκεφτείτε ακόμα πως δίπλα σε κάθε οικισμό υπάρχει ένα Ισραηλινό στρατόπεδο με οπλισμό.

Υπάρχει η πιθανότητα πολίτες να πήραν το όπλα να αμυνθούν και αντιμετωπίστηκαν ως εμπόλεμοι από την πλευρά της Χαμάς.

Το Δόγμα Νταχίγια είναι ακόμα πιο σκοτεινό. Εφαρμόστηκε στον πόλεμο Ισραήλ-Λιβάνου το 2006 στην ομώνυμη πόλη και προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης Χαζμπολάχ. Αντιμετωπίζει τον άμαχο πληθυσμό ως τρομοκράτες και συνεργούς των τρομοκρατών, επειδή αφήνουν τις οργανώσεις να δρουν στην περιοχή και δεν ξεσηκώνονται.
Δεν βγάζει πολύ νόημα, αλλά ας συνεχίσουμε.

Η πόλη Νταχίγια σχεδόν σβήστηκε από τον χάρτη σε αεροπορισμούς βομβαρδισμούς.

Ο αρχηγός του IDF την περίοδο 2015-2019 Γκαντί Άιζενκοτ εξηγεί:
«Θα χρησιμοποιήσουμε δυσανάλογη δύναμη εναντίον σε κάθε χωριό από όπου προέρχονται ρουκέτες κατά του Ισραήλ, προκαλώντας τεράστια ζημιά και καταστροφή. Από την οπτική μας τα χωριά αποτελούν στρατιωτικές βάσεις. Αυτό το σχέδιο έχει πάρει έγκριση».

Όπως γράφει στο Ινστιτούτο για τις Σπουδές Εθνικής Ασφάλειας ο συνταγματάρχης Γκάμπριελ Σιμπόνι: «Οι επιθέσεις πρέπει να στοχεύουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαζμπολάχ και οικονομικά συμφέροντα στα κέντρα των περιοχών που υποστηρίζουν την οργάνωση».

Σε άλλα σημεία της ίδιας έκθεσης αναφέρει πως «Μια τέτοιου είδους απάντηση στοχεύει στην πρόκληση τέτοιας ζημιάς και τιμωρίας, στο επίπεδο που θα χρειαστεί μακρά περίοδος και δαπανηρές διαδικασίες ανοικοδόμησης. Το χτύπημα πρέπει να εκτελεστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα με προτεραιότητα στην ζημιά, παρά στην στόχευση εκτοξευτών ρουκετών».

Από την μεριά του ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε πως «η έμφαση είναι στην ζημιά και όχι στην ακρίβεια των πληγμάτων», κάτι που υπογραμμίζει την χρήση του Δόγματος Νταχίγια.

Συνολικά και άλλοι ειδικοί όπως ο Γιόνι Μπεν Μεναχέμ τονίζουν πως σκοπός είναι «μέσω του ψυχολογικού πολέμου να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός από την Χαμάς», ενώ άλλοι όπως ο δρ Ντάνιελ Μπίρμαν πως «η λογική είναι πως το Ισραήλ θα επιφέρει αξιοσημείωτη ζημιά και καταστροφή, ώστε να επαναφέρει την αποτροπή (από τέτοια χτυπήματα στο μέλλον)».

Τα πιθανά ή πάρα πολύ πιθανά εγκλήματα πολέμου 

Να αναφέρουμε πως τα εγκλήματα πολέμου τα οποία διερευνώνται ήδη εναντίον του Ισραήλ είναι η μη τήρηση της αναλογικότητας (υπέρμετρη χρήση δύναμης που προκαλεί θύματα ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό), ο μη διαχωρισμός ανάμεσα σε στρατιωτικούς στόχους και πολίτες, ο αποκλεισμός της Γάζας και η αποστέρηση, νερού, τροφίμων, καυσίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού και η εκδίωξη πληθυσμών όπως συνέβη στην Βόρεια Γάζα και αλλού.

Στόχος αυτών των πολιτικών είναι ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθεί προς την Αίγυπτο ή να πεθάνουν.

Στα εγκλήματα πολέμου που διερευνώνται είναι η δολοφονία αμάχων, κάτι που επιβεβαιώνεται και για τις δύο πλευρές, η αρπαγή ομήρων, κάτι που επιβεβαιώνεται για την Χαμάς, η συλλογική τιμωρία, κάτι που επιβαρύνει το Ισραήλ.

Η Συνθήκη της Γενεύης αφορά εξίσου Κυβερνήσεις και οργανισμούς, άρα τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς είναι υπόλογοι, ενώ να υπενθυμίσουμε πως το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, κυρίως γιατί συχνά-πυκνά εμπλέκεται σε εγκλήματα πολέμου το ίδιο.

Όμως μπορεί να κατηγορηθεί από τρίτες χώρες και η σύλληψη υπόπτων να γίνει εκτός Ισραήλ, όπως με την περίπτωση του Πούτιν, για τον οποίο εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Ο αποκλεισμός της Γάζας από τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης τυπικά χρεώνεται στον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, ο οποίος είναι αυτός που αποκάλεσε τους Παλαιστινίους «ανθρώπινα ζώα». Αυτό παρουσιάζεται ως «συλλογική τιμωρία» των αμάχων και είναι σχεδόν αυταπόδεικτο για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ως προς αυτό το κομμάτι, να επεξηγήσουμε πως αν υπάρχουν σαφείς και επιβεβαιωμένες πληροφορίες ένα ανώτατο στέλεχος της Χαμάς, ο στρατός πρέπει να παρουσιάσει τον στόχο στο νομικό τμήμα και το νομικό τμήμα να αποφασίσει αν οι απώλειες αμάχων υπερβαίνουν την αξία του στρατιωτικού στόχου. Αν για παράδειγμα πεθάνουν 20 παιδιά ή άμαχοι και ο υπαρχηγός του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, τότε αυτό αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Μια από τις πιο συνταρακτικές ειδήσεις του πολέμου, ήταν πως στα παιδιά των Παλαιστινίων γράφουν το όνομά τους στο χέρι, ώστε να υπάρξει ταυτοποίηση σε περίπτωση που κάποια βόμβα πλήξει το σπίτι τους...

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ