Ιάσονας Αποστολόπουλος: «Η ιταλική κυβέρνηση κατάσχει το καράβι μας Mare Jonio - Αυτό είναι το τίμημα για τη διάσωση 116 προσφύγων»

Με ανάρτησή του την Πέμπτη 19/10, ο Ιάσονας Αποστολόπουλος κατήγγειλε την ιταλική κυβέρνηση για την κατάσχεση του διασωστικού πλοίου Mare Jonio, στις επιχειρήσεις του οποίου συνδράμει ο ακτιβιστής διασώστης, λόγω της άρνησης των ανθρώπων του να παραδώσουν τους διασωθέντες πρόσφυγες στο λιβυκό λιμενικό.

Ιάσονας Αποστολόπουλος: «Η ιταλική κυβέρνηση κατάσχει το καράβι μας Mare Jonio - Αυτό είναι το τίμημα για τη διάσωση 116 προσφύγων»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το πλήρωμα του διασωστικού Mare Jonio, μέλος του οποίου είναι ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, κινητοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες για τη διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο και στα ανοιχτά της Λιβύης και συνολικά κατάφεραν να διασώσουν 116 άτομα, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, πρόσφυγες από την υποσαχάρια Αφρική που οι περισσότεροι προέρχονταν από τον εμφύλιο του Καμερούν, όπως ανέφερε ο ίδιος σε αναρτήσεις του.

Η αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης, ωστόσο, ήταν να δώσει εντολή κατάσχεσης του διασωστικού πλοίου για 20 ημέρες, ενώ του επέβαλε και πρόστιμο 3.333 ευρώ βάσει του νέου νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση Μελόνι τον Φλεβάρη του 2023, όπως καταγγέλλει ο ακτιβιστής διασώστης με ανάρτησή του την Πέμπτη 19/10.

Αναλυτικά ο Ιάσονας Αποστολόπουλος αναφέρει:

Η ιταλική κυβέρνηση κατασχέτει το διασωστικό μας καράβι, Μάρε Ιόνιο, για 20 μέρες! Αυτό είναι το τίμημα της διάσωσης 116 προσφύγων από τα νερά της Μεσογείου.

Ο λόγος; Επειδή αρνηθήκαμε να παραδώσουμε τους ανθρώπους στο λιβυκό λιμενικό, επειδή αρνηθήκαμε να τους παραδώσουμε πίσω στους βασανιστές τους.

  • Όλοι οι άνθρωποι που διασώσαμε έχουν δραπετεύσει από τις φυλακές λιβυκών συμμοριών και φέρουν ακόμα σημάδια από βασανιστήρια στα σώματά τους.

  • Η διάσωση έγινε σε διεθνή ύδατα (80 μίλια από την Λιβύη), αλλά στην λιβυκή ζώνη SAR. Όμως, η Λιβύη είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, ΔΕΝ είναι αναγνωρισμένη ως ασφαλές σημείο από κανέναν διεθνή οργανισμό, συνεπώς η επιστροφή προσφύγων εκεί συνιστά έγκλημα.

Χθες, μόλις δέσαμε στο Τράπανι της Σικελίας, το λιμενικό μας ανακοίνωσε ότι το πλοίο κατάσχεται διοικητικά για 20 μέρες και πρεπει να πληρώσουμε 3333 ευρώ πρόστιμο, βάσει του νέου νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση Μελόνι τον Φλεβάρη 2023 (Piantedosi Law Decree)

Στην πιο θανατηφόρα θάλασσα του πλανήτη (2300 νεκροί μόνο φέτος), αντί να αυξάνουν τα μέσα διάσωσης, τα καταστέλλουν! Μέσα σε 10 μήνες, έχουν κατασχέσει 8 διασωστικά καράβια.

Ο πνιγμός χρησιμοποιείται ως μέσο αποτροπής της προσφυγιάς προς την Ευρώπη και η διάσωση συνεχίζει να αποτελεί αντίσταση στην κρατική θανατοπολιτική.

  • Εμείς αυτό που κρατάμε είναι το χαμόγελο των προσφύγων, το πείσμα τους για ζωή κι ελευθερία και η φράση τους «σήμερα ξαναγεννηθήκαμε».

  • Όσο περνάει από το χέρι μας, δεν πρόκειται ποτέ να πειθαρχήσουμε, δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε επαναπροωθήσεις στην Λιβύη, στην Τυνησία ή οπουδήποτε αλλού.

Περήφανα πάντα στο πλευρό των καταπιεσμένων, στο πλευρό ανθρώπων που αγωνίζονται.

#refugees

#προσφυγες

Mediterranea Saving Humans

Είναι ξεκάθαρο ότι η ενέργεια της ιταλικής κυβέρνησης έχει στόχο να πλήξει τη λειτουργία ενός ακόμη διασωστικού πλοίου. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε οι άνθρωποι του Mare Jonio να παραδώσουν τους διασωθέντες πρόσφυγες, τους οποίους είδαν να φέρουν ακόμα σημάδια από βασανιστήρια στα σώματά τους, πίσω στο λιβυκό λιμενικό, από τη στιγμή που η συγκεκριμένη χώρα είναι σε εμπόλεμη κατάσταση και η επιστροφή τους εκεί δεν θα μπορούσε να τους εγγυηθεί καμία ασφάλεια; 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ