Κι αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται εδώ, η άλλη μισή στην Παλαιστίνη βρίσκεται

Πίσω από τον τοίχο των δακρύων, τα τείχη της κατοχής. Μια ανάσα απόσταση. Η ανάσα του κατακτητή μπερδεμένη με την ανάσα του αποκλεισμένου λαού. Πόση υποκρισία μπορεί να χωρέσει σε μια ιστορία 100 ετών; Πόση υποκρισία μπορεί να χωρέσει στις ιστορίες (μας);

Κι αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται εδώ, η άλλη μισή στην Παλαιστίνη βρίσκεται
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όχι. Oλόκληρη η καρδιά μου χτυπά στην Παλαιστίνη. Δεκαέξι μέρες τώρα, όσες και ο καινούργιος πόλεμος στην αιματοκυλισμένη πατρίδα του Αραβικού κόσμου. Με 4.385 -πάνω από 100 παιδιά μόνο το τελευταίο 24ώρο- Παλαιστίνιους να έχουν σκοτωθεί στα ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα.

Στο timeline μου στέκεται σε μια φωτογραφία. Μια συγκλονιστική φωτογραφία. Ο Θοδωρής Ρωμανέας, εικονολήπτης που βρίσκεται εκεί για το Mega, αναρτά την είσοδο για τη Δυτική όχθη. 

Εικόνα: Θοδωρής Ρωμανέας - Εικονολήπτης

Το πράσινο και το κόκκινο φως. Ελευθερία και απαγόρευση. Το πράσινο και το κόκκινο χρώμα. Τα χρώματα της σημαίας τους. Λίγο πιο μακριά, μια φιγούρα βαδίζει προς την Πύλη.

Η Πύλη της κολάσεως έχει ανοίξει και πάλι στη γη των Παλαιστινίων και εμείς αμήχανοι και μουδιασμένοι κοιτάμε τη γενοκτονία να συντελείται. 

Προειδοποιήσεις, απειλές, συλλήψεις, δάκρυα

«Όποιος επιλέξει να μην φύγει από τη βόρεια Γάζα -προς τις περιοχές- νότια της Γουάντι Γάζα ενδέχεται να ταυτοποιηθεί ως συνεργός τρομοκρατικής οργάνωσης».

Οι Παλαιστίνιοι ανακοινώνουν ότι έλαβαν νέες προειδοποιήσεις από τον στρατό του Ισραήλ. Με φυλλάδια τα οποία έφεραν το όνομα και το λογότυπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και στάλθηκαν μέσω ηχητικών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων στη Γάζα.  

Το μήνυμα σαφές. Να απομακρυνθούν από το Βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το Νότιο, με την προειδοποίηση ότι αν δεν το πράξουν, ενδέχεται να θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατικής οργάνωσης».

«Επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Γάζας. Η παρουσία σας βόρεια της Γουάντι Γάζα θέτει τη ζωή σας σε κίνδυνο. Όποιος επιλέξει να μην φύγει από τη βόρεια Γάζα (προς τις περιοχές) νότια της Γουάντι Γάζα ενδέχεται να ταυτοποιηθεί ως συνεργός τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ο ισραηλινός στρατός έσπευσε να συγκαλύψει τη σαφή απειλή μια χαριτωμένη διευκρίνηση: «δεν σκοπεύει να θεωρεί όσους δεν έχουν απομακρυνθεί (...) μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Προκειμένου να περιοριστούν οι βλάβες σε αμάχους, οι IDF έστειλαν ένα αίτημα στους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς νότο».

Παράλληλα 

 • Το Ισραήλ βομβαρδίζει συνεχώς τον Παλαιστινιακό θύλακα μετά την επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, ενώ έχει συγκεντρώσει στρατεύματα και εξοπλισμό κοντά στα σύνορα με τη Γάζα ενόψει χερσαίας επιχείρησης εκεί.

58 συλλήψεις στη Δυτική Όχθη

 • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 58 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από σήμερα, 22/10/23, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Wafa, αναφέρει το Al Jazeera.
 • Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως στη Ραμάλα, τη Χεβρώνα και την Τζενίν, μεταξύ άλλων περιοχών, ανέφερε το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο.
 • Το Ισραήλ λέει ότι περισσότεροι από 725 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την αρχή του πολέμου.

212 όμηροι στη Γάζα

 • Το Ισραήλ έχει επιβεβαιώσει ότι 212 άνθρωποι κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του υποναύαρχου Ντάνιελ Χαγκάρι εκπρόσωπου του Ισραηλινού στρατού, ενώ πρόσθεσε ότι από τα Ισραηλινά πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι μαχητές, περιλαμβανομένου του αναπληρωτή επικεφαλής των δυνάμεων εκτόξευσης ρουκετών της Χαμάς.

Μέτωπα

 • Στο Βόρειο μέτωπο, το Ισραήλ επιτίθεται σε μαχητές που προσπαθούν να εκτοξεύσουν πυραύλους από τον Λίβανο και έπληξε θέση στο λιβανέζικο έδαφος από την οποία εκτοξεύθηκε πύραυλος εναντίον ισραηλινού αεροσκάφους, πρόσθεσε ο Χαγκάρι.
 • Ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εκκένωση 14 κοινοτήτων στα σύνορα του Λιβάνου
 • Οι ισραηλινές αρχές λένε ότι διέταξαν την εκκένωση 14 επιπλέον κοινοτήτων στα βόρεια σύνορα της χώρας.
 • Η απόφαση έρχεται καθώς οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ισραήλ και των δυνάμεων της Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχουν ενταθεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.
 • Λόγω αυξανόμενων κινδύνων για την ασφάλεια, ο ισραηλινός στρατός διέταξε την περασμένη εβδομάδα τους κατοίκους 28 κοινοτήτων που ζούσαν σε απόσταση δύο χιλιομέτρων (1,2 μίλια) από τα σύνορα να μετεγκατασταθούν.

Οι νεκροί

 • 4.385 -πάνω από 100 παιδιά νεκρά  μόνο το τελευταίο 24ώρο- Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στα ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, και 86 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. 
 • 1.400 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ανθρωπιστική βοήθεια

 • 20 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας τα πρώτα που έφτασαν στην περιοχή από τότε που το Ισραήλ επέβαλε αποκλεισμό πριν από δύο εβδομάδες, επετράπη να εισέλθουν στη Γάζα χθες 21/10/23, μέσω της διάβασης της Ράφα, «σταγόνα στον ωκεανό» σύμφωνα με τους ακτιβιστές.
 • Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς  είπε ότι ελπίζει ότι θα επιτραπεί σε μια δεύτερη νηοπομπή βοήθειας να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα 22/10/23.

Δικαίωμα στην… αυτοάμυνα

 • Οι ΗΠΑ πρότειναν χθες Σάββατο 21/10/23, σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο αναφέρεται ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και ζητεί από το Ιράν να σταματήσει να εξάγει όπλα «σε πολιτοφυλακές και τρομοκρατικές οργανώσεις απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
 • Το προσχέδιο, το οποίο δημοσίευσε το Reuters, ζητεί επίσης την προστασία των αμάχων -περιλαμβανομένων αυτών που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο-- , επισημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο όταν απαντούν σε «τρομοκρατικές επιθέσεις» και καλεί σε «συνεχή, αποτελεσματική και χωρίς εμπόδια» παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
 • Δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο αν και πότε οι ΗΠΑ σκοπεύουν να υποβάλλουν το προσχέδιο σε ψηφοφορία. Για να υιοθετηθεί μια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους και κανένα βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη - τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία.
 • Το προσχέδιο των ΗΠΑ δεν κάνει λόγο για παύση των εχθροπραξιών ή εκεχειρία. Καλεί όλες τις χώρες να προσπαθήσουν να αποτρέψουν «η βία από τη Γάζα να εξαπλωθεί ή να μεταφερθεί σε άλλα σημεία της περιοχής», ενώ ζητεί «από τη Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες οργανώσεις να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις».
 • Οι αραβικές χώρες εξάλλου εκτιμούν ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις ενέργειές του στο πλαίσιο της αυτοάμυνας. «Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια κατεχόμενη περιοχή», δήλωσε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο πρεσβευτής της Ιορδανίας στον ΟΗΕ Μάχμουντ Νταϊφάλα Χμουντ, επικαλούμενος γνωμοδότηση του 2004 του Διεθνούς Δικαστηρίου για τον φράκτη που κατασκεύασε το Ισραήλ γύρω από τη Δυτική Όχθη.

Ο τοίχος των δακρύων, το τείχος του μίσους

Αντί για επίλογο θέλω να σταθώ εδώ. Σε αυτές τις φωτογραφίες, που μου έστειλε ο Θοδωρής Ρωμανέας. 

Βλέπετε τον τοίχο των Δακρύων, τον δυτικό τοίχο στην Ιερουσαλήμ που χωρίζει την Δυτική Όχθη. Απομεινάρια από τον ναό του Σολομώντα. Εκεί κλαίνε και προσεύχονται οι Ισραηλινοί. Πίσω από τον τοίχο είναι οι Παλαιστίνιοι. Τα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης. Δίπλα ακριβώς είναι η είσοδος για τη Δυτική Όχθη.

Πηγή κεντρικής εικόνας: Θοδωρής Ρωμανέας - Εικονολήπτης

Εικόνα: Θοδωρής Ρωμανέας - Εικονολήπτης

Εικόνα: Θοδωρής Ρωμανέας - Εικονολήπτης

Πηγή κεντρικής εικόνας: Θοδωρής Ρωμανέας - Εικονολήπτης

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ