Φωτορεπόρτερ καταγγέλλει σεξουαλική κακοποίηση από αστυνομικό

Την ώρα που οι δυνάμεις καταστολής θα έπρεπε να βγουν επιτέλους από την άυλη σάρκα τους και να μυηθούν στο τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, καταλήγουν να παρενοχλούν γυναίκες εν ώρα εργασίας και να σπέρνουν τρόμο όπου σταθούν.

Φωτορεπόρτερ καταγγέλλει σεξουαλική κακοποίηση από αστυνομικό
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο τραυματισμός της 16χρονης στο Νέο Ηράκλειο, από αστυνομικούς, έχει προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις. Τη Δευτέρα, 30/10, πραγματοποιήθηκε δυναμική πορεία συμπαράστασης στην 16χρονη.

Το πλήθος είχε συγκεντρωθεί στα Προπύλαια, όπου τουλάχιστον 50 άνδρες της ΕΛΑΣ, της ΔΙΑΣ και των ΜΑΤ ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Μετά το πέρας της πορείας υπήρξαν επεισόδια στα Εξάρχεια, με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρούν σε (τρεις) συλλήψεις και (επτά) προσαγωγές.

Μια φωτορεπόρτερ βρέθηκε μπροστά τη στιγμή όπου δυνάμεις της αστυνομίας συνέλαβαν δύο άτομα. Βιντεοσκόπησε το περιστατικό και ακολούθησε τη διμοιρία, υπό τον φόβο ότι οι συλληφθέντες μπορεί μα ξυλοκοπηθούν - πράγμα που συχνά βλέπουμε να συμβαίνει, καθώς η αστυνομική βία έχει γίνει σχεδόν κανονικότητα.

Η φωτορεπόρτερ ενώ βρισκόταν απέναντι από την κλούβα των ΜΑΤ, στην οδό Ακαδημίας, και έκανε τη δουλειά της, ένας αστυνομικός την πλησίασε και την παρενόχλησε, χρησιμοποιώντας χυδαία γλώσσα, ενώ της είχε κλείσει με την ασπίδα του τον δρόμο.

Η κοπέλα βρέθηκε εγκλωβισμένη.

Όπως η ίδια αναφέρει στην καταγγελία της, η αστυνομία ουκ ολίγες φορές έχει εμπλακεί σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Η αστυνομία, που ρόλος της θα έπρεπε να είναι να προστατεύει όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. Να είναι εκείνη που πρώτη θα τηρεί τον νόμο. Εκείνη που θα σέβεται ανεξαρτήτως την κάθε ύπαρξη - ακόμη και αν πρόκειται για έναν επικίνδυνο ληστή.

Αντ' αυτού, σκορπάει τον τρόπο στις γειτονιές. Λειτουργεί με μόνο γνώμονα τη βία και την καταστολή. Τρέφεται από τη βία και την καταστολή. Και τελικά καταλήγει να μην έχει κανέναν άλλο λόγο ύπαρξης πάρα για να δημιουργεί μονάχα φόβο.

Γιατί υπάρχει τελικά; Και ποιος αλήθεια την θεωρεί ακόμα χρήσιμη;

Ακολουθεί αναλυτικά η καταγγελία της φωτορεπόρτερ:

«Στις 30/10, μετά από την πορεία αλληλεγγύης για την 16χρονη συντρόφισσα που ξυλοκοπήθηκε άγρια από μπάτσους ΟΠΚΕ, ακολούθησαν συγκρούσεις με τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια. Εγώ βρισκόμουν παρούσα στα γεγονότα ως φωτορεπόρτερ/antireport και για μια ακόμα φορά στοχοποιούμαι.

Αυτή τη φορά όχι ως πολιτικό υποκείμενο αλλά ως θυληκότητα. Στην Μπενάκη έγιναν δύο συλλήψεις και βιντεοσκοπουσα τα γεγονότα. Ακολούθησα τη διμοιρία με τους συλληφθέντες ώστε να σιγουρευτώ ότι δεν θα τους ξυλοκοπησουν μακριά από τα βλεμματα του κόσμου σε κάποιο στενό, κατά την πάγια τακτική τους.

Ενώ φτάνουμε λοιπόν στην Ακαδημίας και κάνουν κουρτίνα στους συλληφθέντες για να μην έχω οπτική επαφή, ένας ματατζης από τη συγκεκριμένη διμοιρία περνάει από το απέναντι πεζοδρόμιο και έρχεται προς το μέρος μου. Εγώ θεώρησα πως ήθελε να μου κάνει τον κλασικό έλεγχο ή ότι ήθελε να με προσάγει.

Αυτός παραμερίζει την ασπίδα του, μου κλείνει το δρόμο ώστε να μην μπορώ να φύγω, με πλησιάζει υπερβολικά όσο εγώ προσπαθώ να τον αποφύγω γιατί οριακά με ακουμπούσε, και μου γνωστοποιεί ότι με γνωρίζει μέσα από τα social media. Συγκεκριμένα απο το twitter το οποίο και χρησιμοποιώ σαν μέσο αντιπληροφόρισης.

Στη συνέχεια άρχισε να ψελλίζει κατά λέξη ότι "τον έχει παίξει για πάρτη μου πάρα πολλές φορές". Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα να φωνάξω να σταματήσει να με πλησιάζει και ακούγοντας τις φωνές έρχεται ο διμοιρίτης και τον τραβάει πίσω.

Τα υπόλοιπα φαίνονται και στο βίντεο.

Δεν πρόκειται για ένα ακόμα μεμονωμένο περιστατικό. Οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις από μπάτσους είναι αμέτρητες. Αυτές που έχουν φυσικά δημοσιοποιηθεί, γιατί άλλες τόσες είναι και όσες δεν έχουν βγει στη δημόσια σφαίρα. Βιασμός μέσα σε τμήμα π.χ. της Ομόνοιας, παρενοχλήσεις σε ανήλικες θηλυκότητες που έχουν συλληφθεί όπως η Ε στη Νέα Σμύρνη, σωματεμπορία όπως στην Ηλιούπολη, γυναικοκτονια όπως στη Θεσσαλονίκη και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Οι μπάτσοι δεν μας προστατεύουν. Μας κακοποιούν, μας βιάζουν και μας σκοτώνουν!»

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ