Εξέγερση Πολυτεχνείου: Τα γεγονότα με βάση το αστυνομικό ρεπορτάζ

Η αφήγηση αυτή, βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε μια προσέγγιση και μια πηγή. Στο αστυνομικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Απογευματινή.

Εξέγερση Πολυτεχνείου: Τα γεγονότα με βάση το αστυνομικό ρεπορτάζ
ΠΡΟΒΟΛΗ

*ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

Η συγκεκριμένη εφημερίδα επιλέχτηκε επειδή συνδυάζει δυο χαρακτηριστικά. Κάνει ανοιχτά αντιπολίτευση στην Χούντα ενώ έχει συγχρόνως ανεπτυγμένο το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ.  Αυτό το σκέλος της αφήγησης είναι εκτός από συγκλονιστικό και διαφωτιστικό. Είναι ένα πραγματικό ντοκουμέντο. Ωστόσο δεν το αναπαράγω αυτούσιο. Επιλέγω κομμάτια, τους αλλάζω την σύνταξη, τα μεταφέρω στην σύγχρονη δημοτική, τα κόβω και τα ράβω. Παραμένω όμως πιστός στις πληροφορίες και την ατμόσφαιρα της πηγής.

14 Νοεμβρίου 1973

10:00: Οι Σχολές Αρχιτεκτόνων και Μηχανολόγων του Πολυτεχνείου έχουν γενικές συνελεύσεις για να λάβουν αποφάσεις επί του χρόνου και του τρόπου των αρχαιρεσιών των Συλλόγων τους. Όμως Χίλιοι φοιτητές δεν εισέρχονται στις αίθουσες όπου γίνονται οι συνελεύσεις. Καταλαμβάνουν το προαύλιο του Πολυτεχνείου, αναρτούν πανό στα κάγκελα και αρχίζουν να φωνάζουν συνθήματα.

Αμέσως και επί τόπου φτάνουν δυνάμεις διακοσίων αστυνομικών, ο αστυνομικός διευθυντής Αθηνών Χριστολουκάς, ο Εισαγγελέας Γ. Σαμίτας και ο εκπρόσωπος της Νομαρχίας Αττικής Παπατσώρης. Η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική και οι περισσότεροι άνδρες παραμένουν μέσα στα λεωφορεία.

11:00: Τελείως ελεύθεροι και ανεμπόδιστοι οι φοιτητές ξεκινούν τον «πόλεμο των συνθημάτων».

18:30: Μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων, προχωρούν σε πλήρη κατάληψη της Πατησίων μεταξύ Στουρνάρη και Μουσείου. 

Ακούγονται νέα συνθήματα τα οποία απευθύνονται προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. Μεταξύ αυτών: «Κάτω ο Παπαδόπουλος», «Δεν σε θέλει ο Λαός», «Ο λαός πεινάει σε λίγο θα σας φάει», «3 και 60 παίρνεται τον λαό μας δέρνεται», «Ψωμί, παιδία, ελευθερία», «Αγρότες, εργάτες και φοιτητές», «Ο λαός πεινάει το κεφάλαιο μασάει», «Έξω οι Αμερικάνοι», «Ο Αλλιέντε ζει» κλπ.

Η Αστυνομία δεν πλησιάζει καθόλου τους διαδηλωτές ακόμα και όταν δεκάδες αστυνομικών δέχονται βροχή νεραντζιών από φοιτητές που βρίσκονται στο προαύλιο του ιδρύματος.

Δυο φορές δίνεται στους φοιτητές από τον τηλεβόα πεντάλεπτη προθεσμία να διαλυθούν από την οδό Πατησίων. Καμιά από τις δυο φορές η Αστυνομία δεν επεμβαίνει παρότι παρέρχεται το πεντάλεπτο και οι φοιτητές παραμένουν.

Μέχρι αργά τα μεσάνυχτα, η περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο Αθηνών, δονείται από πολιτικά συνθήματα τριών με τεσσάρων χιλιάδων φοιτητών. Είναι η πρώτη, μετά την εφταετία, μαχητική φοιτητική συγκέντρωση.

15 Νοεμβρίου 1973

Μόλις χαράζει αρχίζουν πάλι τα συνθήματα. Με βραχνές ασθενικές φωνές στην αρχή περισσότερο δυνατές αργότερα, οι έγκλειστοι φοιτητές κρεμιούνται πάλι από τα κάγκελα του ιδρύματος και κραυγάζουν πολιτικά συνθήματα.

7:00: Το σύνολο των οχυρωμένων νεαρών ξυπνάει.

8:00: Ανοίγουν την κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου, αυτή που βλέπει προς την οδό Πατησίων, και μια μεγάλη ομάδα βγαίνει στο πεζοδρόμιο. Εντωμεταξύ η συγκοινωνία γίνεται πυκνή και τροχονόμοι της Αστυνομίας, πολύ κοντά στους φοιτητές που έχουν βγει στο δρόμο ρυθμίζουν την κυκλοφορία.

Τοποθετούνται οδοφράγματα τα οποία εμποδίζουν την είσοδο αυτοκινήτων στο τμήμα της Πατησίων μπροστά στο Πολυτεχνείο από την Στουρνάρη και από το Μουσείο. Η κυκλοφορία οχημάτων στο τμήμα αυτό σταματάει εντελώς.

Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται μέσα σε λεωφορεία στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα, στο Μουσείο και στη πλατεία Κάνιγγος. Επίσης, τρία, ειδικά για την διάλυση διαδηλώσεων πυροσβεστικά οχήματα, και δυο τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας με δακρυγόνα αέρια είναι σταθμευμένα στην αρχή της οδού Κολοκοτρώνη.

9:30: Οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές καίνε έξω από το Πολυτεχνείο δυο σημαίες με τα σύμβολα της Επαναστάσεως της 21ης Απριλίου 1967, καταστρέφουν δυο μεγάλες φωτογραφίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και κρεμνάνε νέα μεγάλα πλακάτ στα κάγκελα του ιδρύματος.

Με τις κραυγές των φοιτητών στο Πολυτεχνείο πολλά άτομα συγκεντρώνονται διαρκώς στο απέναντι πεζοδρόμιο προς το Πολυτεχνείο και κάθε μισή ώρα περίπου μικρές ομάδες αστυνομικών τα απομακρύνουν χωρίς να χρησιμοποιούν βία. Δεν πέφτει ούτε ένα νεράντζι κατά των αστυνομικών καθώς εξαντλήθηκαν την προηγούμενη ημέρα.

14:30: Οι φοιτητές που είναι συγκεντρωμένοι έξω από το Πολυτεχνείο επιτίθενται με άγριες διαθέσεις σε διερχόμενο στρατιωτικό λεωφορείο της ΑΣΔΕΝ το οποίο είναι γεμάτο με ανώτερους αξιωματικούς. Σταματούν τελείως το λεωφορείο, ανεβαίνουν στο καπό του, κολλάνε γύρω από αυτό διάφορα χαρτιά με συνθήματα και το αφήνουν να φύγει. Οι αξιωματικοί που βρίσκονταν μέσα στο λεωφορείο κλείνουν όλα τα παράθυρα και δεν κινούνται από τις θέσεις τους περιμένοντας να απομακρυνθεί το λεωφορείο από το σημείο των διαδηλώσεων.

Ο αριθμός των συγκεντρωμένων φοιτητών μέσα και έξω από ίδρυμα κυμαίνεται μεταξύ δύο και οκτώ χιλιάδων. Ανάμεσα τους εργάτες, αγρότες και μαθητές Γυμνασίων. Οι ώρες αιχμής όπου διακόπτεται και η συγκοινωνία στην οδό Πατησίων λόγω του όγκου των φοιτητών είναι μεταξύ 18.30 με 22:00.

18:00: Μια μεγάλη ομάδα φοιτητών εισέρχεται στο  γραφείο Κυβερνητικού Επιτρόπου στο Πολυτεχνείο και πετάει από το παράθυρο ολόκληρο το προσωπικό αρχείο του –εκατοντάδες επίσημα έγγραφα-, σκορπάει τα βιβλία της βιβλιοθήκης του, κρεμάει έξω τις κουρτίνες και σπάει τα έπιπλα για την δημιουργία οπλισμού…

Τα νέα συνθήματα που επικρατούν είναι: «Η Χούντα στο απόσπασμα», «Λαϊκό Πανεπιστήμιο», «Λαέ το αίμα σου πίνουν» και «Κάτω η εξουσία».

16 Νοεμβρίου 1973

10:00: Στο πολυτεχνείο βρίσκονται κλεισμένα 1500 με 2000 άτομα.

18:30: Μια συμπαγής μάζα διαδηλωτών ξεκινάει από το Πολυτεχνείο με κατεύθυνση την Ομόνοια. Ακολουθούν μικροσυγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών στην γωνία της οδού Σταδίου στα Χαυτεία.

19:00: Οι διαδηλωτές ανατρέπουν αστυνομική δύναμη στα Χαυτεία και ανεβαίνουν στην οδό Σταδίου. Στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος και στην γωνία της οδού Δραγατσανίου γίνεται η πρώτη σκληρή συμπλοκή αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών. Οι τελευταίοι δέχονται βροχή δακρυγόνων βομβών. Ταυτοχρόνως οι συγκρούσεις εξαπλώνονται προς πολλά σημεία των Αθηνών. Εξάρχεια, πλατεία Βικτωρίας κλπ.

19:30: Τεθωρακισμένα οχήματα της Αστυνομίας ετοιμάζονται και εφοδιάζονται με δακρυγόνες βόμβες τις οποίες αρχίζουν να εκσφενδονίζουν κατά των διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές υποχωρούν πάλι προς το Πολυτεχνείο. Τρομοκρατημένοι πολίτες με δακρυσμένα μάτια τρέχουν για να προφυλαχθούν από τα αέρια των δακρυγόνων. Πυροβολισμοί ακούγονται σε πολλά σημεία των Αθηνών ενώ στο Πεδίο του Άρεως συγκεντρώνονται χιλιάδες διαδηλωτές.

Αστυνομικές δυνάμεις με τεθωρακισμένα οχήματα πλησιάζουν στο Πολυτεχνείο και από διάφορα σημεία ρίχνουν κατά δεκάδες δακρυγόνες βόμβες. Κύριος στόχος είναι ο ραδιοσταθμός των κλεισμένων στο Πολυτεχνείο φοιτητών. Φωτιές εμφανίζονται σε διάφορα σημεία. Οι αστυνομικές δυνάμεις συναντούν αποφασισμένη αντίσταση και σε πολλά σημεία η πλάστιγγα των συγκρούσεων κλίνει προς την πλευρά των φοιτητών.

Χιλιάδες διαδηλωτών εξαπολύουν τρεις αλλεπάλληλες επιθέσεις κατά του υπουργείου Δημόσια Τάξης στην γωνία Γ’ Σεπτεμβρίου και Μάρνη. Πλησιάζουν σε ικανή απόσταση από το υπουργείο και σπάνε υαλοπίνακες.  Δέχονται καταιγισμό σφαιρών και δακρυγόνων με συνέπεια αρκετούς τραυματίες.

23:00: Οι διαδηλωτές εξαπολύουν πάλι επίθεση με βόμβες μολότοφ. Οδοφράγματα στήνονται σε διάφορα σημεία και συγκεκριμένα στην Αριστοτέλους, Πειραιώς και Λεωφόρο Αλεξάνδρας, κυρίως από αυτοκίνητα τα οποία έχουν ανατρέψει. Επίθεση δέχονται τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Κοινωνικών Υπηρεσιών από τα οποία βγαίνουν φωτιές.

Στα προάστια ομάδες διαδηλωτών ανοίγουν φαρμακεία και παίρνουν φαρμακευτικό υλικό το οποίο μεταφέρουν εσπευσμένα στο Πολυτεχνείο.

Μεγάλος αριθμός τραυματιών διακομίζεται σε κλινικές των προαστίων ενώ πολλοί είναι οι διαδηλωτές που διακομίζονται με ΙΧ στο κατειλημμένο πολυτεχνείο για νοσηλεία.       

Μεταξύ των τραυματιών, ένας Αστυνόμος που έχει τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι από πέτρα και άλλοι δύο πιο ελαφρά.

Συνθήματα μεταδίδονται συνεχώς από τα μεγάφωνα του Πολυτεχνείου: «Μη φεύγετε, μη φοβάστε, σήμερα θα πέσει ο φασισμός». Τα δακρυγόνα έχουν σταματήσει στους δρόμους των Αθηνών όμως τα τεθωρακισμένα της αστυνομίας έχουν περιζώσει το Πολυτεχνείο και ρίχνουν μέσα στο κτήριο και στην αυλή εκατοντάδες. Οι φοιτητές δεν υποχωρούν. Έχουν βάλει βαζελίνη στα μάτια και τα αυτιά τους και αντιμετωπίζουν έτσι τα δακρυγόνα.

23:20: Ασθενοφόρα και περιπολικά με τραυματίες πολίτες και αστυνομικούς τρέχουν ουρλιάζοντας με τις σειρήνες τους στους αθηναϊκούς δρόμους.

23:30: Μεγάλη αστυνομική δύναμη βρίσκεται σε δεινή θέση μεταξύ των οδών Πατησίων και Ηπείρου όπου κυκλώνεται από εκατοντάδες φοιτητές. Επί αρκετή ώρα οι αστυνομικοί αμύνονται απεγνωσμένα και τελικά απαγκιστρώνονται με την βοήθεια ενισχύσεων.

Οι διαδηλωτές κυριαρχούν στην λεωφόρο Αλεξάνδρας από τον κόμβο της οδού Πατησίων μέχρι την οδό Ιπποκράτους. Οδόφραγμα και στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Κατά την διάρκεια των συγκρούσεων γίνονται συλλήψεις δεκάδων ατόμων.

23:59: Σκοτεινή σχεδόν η λεωφόρος Αλεξάνδρας αλλά γεμάτη από χιλιάδες κυνηγημένους νέους. Φήμες απανωτές και ανεξέλεγκτες για το μεγάλο κακό που γίνεται. Τρεις νεκροί, δεκάξι τραυματίες. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

Από τα τεθωρακισμένα ρίχνονται αδιάκοπα δακρυγόνες βόμβες. Οι φοιτητές σκορπίζουν δεξιά και αριστερά μέσα στο πάρκο και στις γύρω παρόδους. Το τσούξιμο στα μάτια είναι φοβερό. Οι διαδηλωτές απομακρύνονται για λίγο και ξαναγύριζαν πιο δυναμικοί και ενθουσιώδεις. Προσπαθούν μόνο να προστατέψουν την μύτη τους από την καυστική εισπνοή των καπνογόνων.

17 Νοεμβρίου 1973

00:10: Ολόκληρη η λεωφόρος Αλεξάνδρας από την συμβολή της Πατησίων και μέχρι την Χαριλάου Τρικούπη είναι αδιάβατη για οποιοδήποτε όχημα. Τεράστια οδοφράγματα από ξύλα και σίδερα και ταμπέλες έχουν στηθεί παντού ενώ πολλοί από τους φωτεινούς σηματοδότες είναι πεταμένοι στο κατάστρωμα του δρόμου. Την φοβερή εικόνα της σκληρής μάχης συμπληρώνον 25 περίπου μεγάλα λεωφορεία που έχουν ακινητοποιηθεί κάθετα στη μέση του δρόμου.

0:45: Στο ύψος της Αλεξάνδρας υψώνονται τεράστιες φλόγες. Ομάδες διαδηλωτών κατέρχονται προς το πολυτεχνείο.

0:55: Τα τανκς περνούν την οδό Πανεπιστημίου, στρίβουν στα Χαυτεία και εισέρχονται στην Πατησίων.

1:00: Τεθωρακισμένα, στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει το Πολυτεχνείο. Η εμφάνιση τους προκαλεί πανικό. Οι συγκεντρωμένοι καταφεύγουν σε οποιαδήποτε πόρτα βρίσκουν μπροστά τους. Οι Αθηναίοι ανοίγουν τα διαμερίσματα τους και δίνουν άσυλο. Από το ύψος της Αλεξάνδρας και την Πατησίων τανκς με αναμμένους προβολείς κινούνται προς το Πολυτεχνείο. Τα πρώτα άρματα μάχης που έρχονται από την Πατησίων εμποδίζονται από λεωφορεία που έχουν μπει ως οδοφράγματα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας από τρόλεϊ. Τα μεγάφωνα μέσα από τον Πολυτεχνείο μεταδίδουν: «Παιδιά μη φοβάστε τα τανκς. Δεν πρόκειται να μας χτυπήσουν. Ο φασισμός θα πεθάνει τώρα. Όσοι από εσάς θέλουν να φύγουν να μπουν δέκα-δέκα μέσα στ’ αυτοκίνητα που υπάρχουν. Όσοι θέλουν πάλι να μπουν μέσα».

1:20: Αστυνομικοί ρίχνουν δακρυγόνα. Οι φοιτητές δεν φεύγουν. Μερικοί μπαίνουν μέσα. Τέσσερα άρματα μάχης και δυο περιπολικά της αστυνομίας έρχονται στην διασταύρωση Πατησίων με Αβέρωφ. Πρώτη τους ενέργεια είναι να ρίξουν πολύ μεγάλα δακρυγόνα που πλημυρίζουν με αέρια όλη την ατμόσφαιρα. Το μεγάφωνο συνεχώς μεταδίδει: «Δεν θα χτυπήσουν». Οι αστυνομικοί στέκονται στην γωνία Πατησίων με Αβέρωφ με μεγάλα στειλιάρια από κασμάδες. Ο χώρος έχει πνιγεί στα δακρυγόνα. Τα μεγάφωνα των φοιτητών απευθύνονται προς τους στρατιώτες: «Παιδιά, δεν μπορείτε να κτυπήσετε τα αδέλφια σας».

Τα άρματα μάχης ξεκινούν από Αβέρωφ προς το Πολυτεχνείο με τους προβολείς στραμμένους προς τους φοιτητές. Οι τελευταίοι μεταφέρουν στην κεντρική είσοδο μια Μερσεντές από το εσωτερικό της αυλής για να ενισχύσουν την άμυνα τους. Τα μεγάφωνα απευθύνονται στα πληρώματα των τανκς: «Παιδιά, μην ξεχνάτε πως είμαστε αδέλφια σας».

1:33: Μια θεαματική παρέλαση τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων. Σαράντα δευτερόλεπτα μετά την εκκίνηση τους, και ενώ έχουν διανύσει ελάχιστα μέτρα, τα τανκς σταματούν αναποφάσιστα. Οι στρατιώτες πυροβολούν πιθανόν στον αέρα. Οι φοιτητές έχουν ανέβει στα κάγκελα και με ρόπαλα τα χτυπούν ρυθμικά. Οι στρατιώτες τους σημαδεύουν με τα οπλοπολυβόλα. Ένας από αυτούς χειρονομεί υψωμένο το δεξί του χέρι. Η ατμόσφαιρα καθαρίζει από τα δακρυγόνα. Τέσσερα άρματα μάχης και ένα μεταγωγικό με στρατιώτες σε πλήρη εξάρτηση βρίσκονται στην γωνία Πατησίων και Αβέρωφ. Αστυνομική δύναμη παραμονεύει ενώ οι προβολείς των αρμάτων μάχης φωτίζουν τους φοιτητές. Στο βάθος, στην Ομόνοια φαίνονται φωτιές.

Τα άρματα στέκονται τώρα στις δυο γωνίες Πατησίων με Αβέρωφ και Πατησίων με Τοσίτσα. Στην δεύτερη γωνία 200 αστυνομικοί με ρόπαλα και κράνη περιμένουν το τελικό σύνθημα της επίθεσης. Οι πολιορκημένοι φοιτητές τραγουδούν τον εθνικό ύμνο ενώ στρατιώτες και αστυνομικοί παραμένουν αναποφάσιστοι. Ίσως περιμένουν μια συνθηκολόγηση φοιτητών και Αρχών. Κανένας από τους φοιτητές δεν αποχώρησε με την θέα των τανκς. Όλοι αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν την επίθεση των αρμάτων.

1:59: Οι αστυνομικοί που βρίσκονται στην Πατησίων με Αβέρωφ κόβουν τα καλώδια του μεγάφωνου. Τα άρματα Μ48 και Μ113 στρέφουν τα κανόνια τους κατά των φοιτητών ενώ οι προβολείς φωτίζουν τα παράθυρα. Τρία άρματα προχωρούν από την Αβέρωφ και σταματούν επί της Πατησίων στο Πολυτεχνείο. Οι στρατιώτες γεμίζουν τα πολυβόλα τους με δεσμίδες. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Οι φοιτητές φωνάζουν: «ο στρατός με τον λαό» και «είμαστε αδέλφια σας». Ο επικεφαλής των πληρωμάτων των τανκς, ένας αξιωματικός με κόκκινο λαιμοδέτη, προσπαθεί να συνεννοηθεί από κάποια απόσταση με τους φοιτητές. Ο χώρος απέναντι από την είσοδο του Πολυτεχνείου αρχίζει να γεμίζει αστυνομικούς.

2:47: Όλες οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας συντάσσονται. Οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί έχουν παραταχθεί σε θέση μάχης έξω από το Πολυτεχνείο. Πέντε στρατιώτες πλησιάζουν τους διαδηλωτές και προσπαθούν να συνεννοηθούν μαζί τους.

2:56: Δυο δυνατοί πυροβολισμοί ακούγονται. Μπροστά στην είσοδο του Πολυτεχνείου παρατάσσονται και άλλα τανκς. Τρία από αυτά εφορμούν προς το Πολυτεχνείο. Το μεγαλύτερο άρμα ρίχνει την πόρτα του Πολυτεχνείου. Υπάρχει κίνδυνος πολτοποιήσεως ανθρώπων. Οι σπουδαστές τρέχουν στο εσωτερικό του Πολυτεχνείου και τραγουδούν τον εθνικό ύμνο. Οι στρατιώτες εφορμούν με τις λόγχες τους. Άλλοι στρατιώτες πατούν στα οδοφράγματα.

Μέσα στο Πολυτεχνείο βρίσκονται φοιτητές ενώ ένα άρμα προχωράει περνώντας πάνω από μια Μερσεντές που είχαν τοποθετήσει για οδόφραγμα. Ακούγονται ριπές πυροβόλου. Οι φοιτητές εξέρχονται τρέχοντας από το Πολυτεχνείο με ψηλά τα χέρια. Οι σειρήνες των αρμάτων ηχούν. Οι πυροβολισμοί συνεχίζονται. Οι φοιτητές παραδίνονται με τα χέρια τους ψηλά.

Άγριες συμπλοκές στην οδό Στουρνάρη. Οι σειρήνες ηχούν δαιμονιωδώς. Οι περίοικοι πανικοβάλλονται. Οι διερχόμενοι τρέχουν να σωθούν μέσα σε διαμερίσματα παρακείμενων πολυκατοικιών. Η ατμόσφαιρα θυμίζει κόλαση. Συνάπτονται μάχες. Μια μεγάλη ομάδα φοιτητών εξέρχεται του Πολυτεχνείου και ξυλοκοπείται. Τα βλήματα και οι οβίδες πέφτουν μπροστά στο Πολυτεχνείο. Οι αστυνομικοί χτυπούν τους διαδηλωτές. Τραυματιοφορείς τρέχουν να προλάβουν τραυματίες. Εξακολουθεί η φοιτητική έξοδος από το Πολυτεχνείο. Πολλοί τραυματίζονται. Οι πυροβολισμοί πυκνώνουν. Τα τανκς έχουν μπει βαθιά μέσα στο Πολυτεχνείο. Εκατοντάδες φοιτητών εξέρχονται και προσπαθούν να σωθούν. Η οδός Στουρνάρη μπλοκάρεται. Οι φοιτητές κατευθύνονται προς την οδό Τοσίτσα. Οι πυροβολισμοί συνεχίζονται. Μια ομάδα στρατιωτών φεύγει από τα κιγκλιδώματα του Πολυτεχνείου. Συνεχίζεται η έξοδος των φοιτητών. Οι σειρήνες των αρμάτων ηχούν αδιάκοπα.

Οι πυροβολισμοί, οι σειρήνες και οι ξυλοδαρμοί σταματούν. Διεξάγονται έρευνες από τους στρατιώτες μέσα στον χώρο του Πολυτεχνείου. Βγάζουν έξω όσους φοιτητές βρίσκουν. Γίνεται πλήρης εκκαθάριση μέσα στους χώρους του Πολυτεχνείου και απομακρύνονται όλοι οι φοιτητές. Πολλοί από αυτούς κατορθώνουν να δημιουργήσουν πυρήνες και κάνουν διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας. Τώρα ηχούν οι σειρήνες των ασθενοφόρων και δεκάδες τραυματίες μεταφέρονται στα νοσοκομεία. Στρατιώτες και αστυνομικοί οργώνουν το Πολυτεχνείο μέσα και έξω για να βρουν κρυμμένους φοιτητές.

4:00: Επικρατεί ησυχία. Οι αστυνομικοί αρχίζουν να κατεβάζουν τα πλακάτ από το Πολυτεχνείο. Οι στρατιώτες φεύγουν τραγουδώντας τον ύμνο των ΛΟΚ υπό τα χειροκροτήματα των αστυνομικών.

18 Νοεμβρίου 1973
Σύμφωνα με την ιατροδικαστή Δημ. Καψάσκη μέχρι το απόγευμα έχουν νεκροτομηθεί εννέα άτομα ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 100 με 110.

19 Νοεμβρίου 1973
Υποκύπτουν άλλοι δυο τραυματίες. Οι νεκροί μέχρι τώρα είναι έντεκα. Από τις 866 συλλήψεις οι 475 είναι εργάτες, οι 268 φοιτητές διαφόρων σχολών, 74 μαθητές και 49 φοιτητές του Πολυτεχνείου. Οι συλληφθέντες παραπέμπονται σε Έκτακτο Στρατοδικείο. Οι έξι πρώτοι από αυτούς καταδικάζονται σε ποινές τεσσάρων και πέντε χρόνων.

 

Πηγή: https://rednnoir.gr/

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ