Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας: Λίγο πριν την κατάρρευση οι εφημερίες

Η υποστελέχωση αναγκάζει κλινικές του νοσοκομείου να κλείνουν γιατί δεν υπάρχει κανένας εφημερεύων ιατρός

Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας: Λίγο πριν την κατάρρευση οι εφημερίες
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση έχουν βρεθεί οι εφημερίες του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας - Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», λόγω της υποστελέχωσης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να κλείνουν κλινικές ορισμένων τμημάτων, καθώς δεν υπάρχει κανένας εφημερεύων γιατρός.

Η υποστελέχωση, θα έπρεπε να αποτελεί την άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία εθελοτυφλεί και προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί ένα χρόνιο πρόβλημα του ΕΣΥ, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τα τεράστια κενά στα δημόσια νοσοκομεία με «μεταγραφές» γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού από άλλες μονάδες υγείας - να δημιουργήσει δηλαδή τρύπες σε άλλα νοσοκομεία για να μπαλώσει τα κενά σε άλλα. 

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλει το χάος που επικρατεί στις εφημερίες και τις αντικαταστάσεις και τονίζει ότι «τα παραπάνω δημιουργούν αυτονόητα σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς. Επισημαίνεται άλλη μια φορά πως για τους κινδύνους αυτούς την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη έχουν οι αρμόδιοι πολιτικής ηγεσίας υπουργείου Υγείας, διοίκησης 2ης ΥΠΕ, διοίκησης νοσοκομείου. Καμία απολύτως ευθύνη δεν έχουν οι ιατροί του νοσοκομείου».

Επίσης, η ΟΕΝΓΕ καλεί τους αρμόδιους «να αναστείλουν την αυριανή γενική εφημερία του νοσοκομείου εφ’ όσον δεν έχουν λύσει το θέμα ιατρικής εφημεριακής κάλυψης του Τμήματος Νεότερων Απεικονιστικών (Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας) για αύριο 28/11/23 ή/και για τις ημέρες τις επόμενες της αυριανής γενικής εφημερίας ώστε να μην απειλείται η ασφάλεια των ασθενών».

Αναλυτικά, η επιστολή της ΟΕΝΓΕ

«Την Παρασκευή 24/11/23 ημέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου οι αρμόδιοι (διοίκησης νοσοκομείου ή διοίκησης 2ης ΥΠΕ ή αμφοτέροι) είχαν αναληθώς ενημερώσει πως συνάδελφος από άλλη μονάδα υγείας θα κάλυπτε στο Τμήμα Νεότερων Απεικονιστικών (Αξονικής – Μαγνητικής Τομογραφίας) την βάρδια της γενικής εφημερίας από 3 μμ ενώ ο συγκεκριμένος συνάδελφος είχε ενημερωθεί από τους ίδιους αρμοδίους (διοίκησης νοσοκομείου ή διοίκησης 2ης ΥΠΕ ή αμφοτέρους) πως θα κάλυπτε μόνο κάποιες συγκεκριμένες ώρες.

Το Σάββατο 25/11/23 επομένη γενικής εφημερίας του νοσοκομείου οι αρμόδιοι (διοίκησης νοσοκομείου ή διοίκησης 2ης ΥΠΕ ή αμφότεροι) είχαν αναληθώς ενημερώσει πως έτερος συνάδελφος από άλλη μονάδα υγείας θα κάλυπτε σε ενεργό εφημερία ενώ ο έτερος αυτός συγκεκριμένος συνάδελφος είχε ενημερωθεί από τους ίδιους αρμοδίους (διοίκησης νοσοκομείου ή διοίκησης 2ης ΥΠΕ ή αμφοτέρους) πως θα κάλυπτε σε εφημερία ετοιμότητας.

Την Κυριακή 26/11/23 ενώ οι αρμόδιοι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είχαν διαβεβαιώσει πως θα υπήρχε κάλυψη από εφημερεύοντα γιατρό άλλης μονάδας υγείας, τελικά δεν υπήρχε καμία κάλυψη, δεν υπήρχε εφημερεύων ιατρός στο Τμήμα.
Για αύριο Τρίτη 27/11/23 ημέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την ολοκληρωμένη ιατρική κάλυψη της εφημερίας του Τμήματος.

Τα παραπάνω δημιουργούν αυτονόητα σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς. Επισημαίνεται άλλη μια φορά πως για τους κινδύνους αυτούς την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη έχουν οι αρμόδιοι πολιτικής ηγεσίας υπουργείου Υγείας, διοίκησης 2ης ΥΠΕ, διοίκησης νοσοκομείου. Καμία απολύτως ευθύνη δεν έχουν οι ιατροί του νοσοκομείου.

Με βάση τα παραπάνω οι αρμόδιοι οφείλουν ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΙΛΟΥΝ την αυριανή γενική εφημερία του νοσοκομείου εφ’ όσον δεν έχουν λύσει το θέμα ιατρικής εφημεριακής κάλυψης του Τμήματος Νεότερων Απεικονιστικών (Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας) για αύριο 28/11/23 ή/και για τις ημέρες τις επόμενες της αυριανής γενικής εφημερίας ώστε να μην απειλείται η ασφάλεια των ασθενών.

Με τιμή,

Παναγιώτης Γ. Παπανικολάου

Αιρετός εκπρόσωπος των Ιατρών στο Συμβούλιο Διοίκησης

ΓΓ της ΟΕΝΓΕ»

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ