Διάλυση του ΕΣΥ: Μια κυβερνητική απόφαση που μετράει αντίστροφα

Τι χρειάζεται να συμβεί για να πούμε ότι τίποτα δεν τηρείται; 

Διάλυση του ΕΣΥ: Μια κυβερνητική απόφαση που μετράει αντίστροφα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η χθεσινή είδηση για το «Έλενα», η τραγική σημερινή ανακοίνωση των εργαζομένων για το ότι το μεγαλύτερο Δημόσιο μαιευτήριο δεν έχει θέρμανση στο κεντρικό κτήριο με αποτέλεσμα να «έχουν ξεπαγιάσει το προσωπικό, οι εφημερεύοντες, οι γυναίκες που έχουν βγει από τοκετούς καισαρικές και χειρουργεία, οι ογκολογικοί ασθενείς που περιμένουν για χημειοθεραπείες, προφανώς και τα νεογνά. Αναγκαστικά μεταφέρθηκαν γυναίκες και νεογνά στο Β κτίριο» δεν μας εκπλήσσει. 

Παρακολουθώντας την κυβερνητική πολιτική των τελευταίων ετών είναι εντελώς σαφές το τι θέλει να πετύχει. Η πλήρης απαξίωση των Δημόσιων νοσοκομείων ώστε να ξεπουληθούν σε ιδιώτες είναι παλιά και σίγουρη μέθοδος.  

Χθες, με τη βλάβη της θέρμανσης, πλημμύρισαν υπόγεια ισόγεια και έτρεχαν νερά από σωλήνες στους ορόφους.

«Από νερά πλημμύρισε η αίθουσα διάγνωσης του μαστού στο ακτινολογικό με κίνδυνο να καούν καλώδια και μονάδες του καινούργιου μαστογράφου αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων «Έλενα Βενιζέλου»

«Εδώ και μέρες χωρίς θέρμανση το κεντρικό κτίριο Α του νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου. Το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης λόγω παλαιότητας έσκασε με το που πήγαν να το βάλουν σε λειτουργία.

Έχουν ξεπαγιάσει το προσωπικό, οι εφημερεύοντες, οι γυναίκες που έχουν βγει από τοκετούς καισαρικές και χειρουργεία, οι ογκολογικοί ασθενείς που περιμένουν για χημειοθεραπείες, προφανώς και τα νεογνά. Αναγκαστικά μεταφέρθηκαν γυναίκες και νεογνά στο Β κτίριο. Με τη βλάβη της θέρμανσης πλημμύρισαν υπόγεια ισόγεια και έτρεχαν νερά από σωλήνες στους ορόφους. Πρόσφατα κιόλας από νερά πλημμύρισε η αίθουσα διάγνωσης του μαστού στο ακτινολογικό με κίνδυνο να καούν καλώδια και μονάδες του καινούργιου μαστογράφου αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποκατασταθούν οι βλάβες. Η ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει τη συντήρηση με δέσμευση και εγγύηση ότι θα λειτουργεί έχει άραγε κάποια ευθύνη; Η τεχνική υπηρεσία μπορεί πλέον να λειτουργεί χωρίς προσωπικό μόνιμο δικό της? Μπορεί να λειτουργεί με εργολάβους που στο τέλος δεν έχουν καμία ευθύνη;

Επανειλημμένα το σωματείο έχει καταγγείλει την εγκατάλειψη των παλαιών κτιρίων του νοσοκομείου και τους κινδύνους για ασθενείς και προσωπικό καθώς και την σχεδόν πλήρη ιδιωτικοποίηση της τεχνικής υπηρεσίας που έχει διαλύσει τις υποδομές του. Τι θα γίνει άραγε σε έναν σεισμό; (Μας κλειδώνουν και το βράδυ τις πόρτες).

Οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν τα νοσοκομεία σε καταστάσεις που θα θυμίζουν τα Τέμπη.

Οι πολιτικές απαξίωσης και υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ οδηγούν σε αυτές τις βάρβαρες και τριτοκοσμικές συνθήκες νοσηλείας των ασθενών και εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό. Ντροπή.

Κόψτε τους εξοπλισμούς και τη συμμετοχή σας στους πολέμους , δώστε λεφτά για να σωθεί το ΕΣΥ.

Όλες και όλοι στην 48ωρη απεργία 29-30 Νοεμβρίου, για να σταματήσουμε την εγκληματική πολιτική της Κυβέρνησης στην υγεία!»

Η θέση του νοσοκομείου «Έλενα»

Σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο διευκρινίζει πως είναι σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σχετικά με τη βλάβη στο σύστημα θέρμανσης στο Κτήριο Α’ του Γ.Ν. “Έλενα Βενιζέλου”, διευκρινίζεται ότι είναι σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης της λειτουργίας του, που προβλέπουν:

Αντικατάσταση τμήματος κεντρικού δικτύου θέρμανσης – ψύξης στο υπόγειο και

αντικατάσταση συλλεκτών διανομής ζεστού νερού θέρμανσης στο μηχανοστάσιο του κτηρίου.

Για την προσωρινή επίλυση του προβλήματος, έως ότου είναι πλήρως λειτουργικό το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, τοποθετήθηκαν ήδη θερμαντικά σώματα.

Από σήμερα, δηλαδή, στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου υπάρχει θέρμανση»

Ο Χρυσοχοΐδης έπαυσε από τα καθήκοντά της, τη διοικήτρια

Παύθηκε από τα καθήκοντά της με απόφαση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοίδη, η διοικήτρια του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου»

Η ανακοίνωση: «Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παύεται από τα καθήκοντά της η Διοικήτρια του Γ.Ν ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

Χρέη διοικήτριας στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» αναλαμβάνει η αναπληρώτρια Φωτεινή Ξ. Θειακού».

Κώστας Καταραχιάς γραμματέας του Σωματείου Εργαζόμενων ΓΝ Έλενα Βενιζέλου και μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ 

«Η εικόνα της εγκατάλειψης του νοσοκομείου “Έλενα” είναι χρόνια, με βασικό στοιχείο την υποχρηματοδότηση και την διαχείριση υποδομών από ιδιωτικές εταιρείες. Η διάλυση της τεχνικής υπηρεσίας και στο δικό μας νοσοκομείο (δεν έχει πρακτικά προσωπικό, δουλεύουν μόνο 6-7 άτομα ενώ θα έπρεπε να είναι 45 για να συντηρείται κτιριακά το νοσοκομείο από ανθρώπους που το γνωρίζουν και ξέρουν τη δουλειά, που “πονάνε” το νοσοκομείο)», είπε 

«Είναι ντροπή το 2023, δεν είμαστε στη Γάζα, η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας να ξεπαγιάζουν γυναίκες που νοσηλεύονται, λεχώνες και νεογνά, ογκολογικοί ασθενείς, οι εργαζόμενοι. Συνάδελφος που εφημέρευε κοιμήθηκε στο αμάξι της κατά την εφημερία. Είναι εικόνα που συμπυκνώνει την καταστροφή που έχει συντελεστεί στο ΕΣΥ τα προηγούμενα χρόνια. Προστίθεται στη διάλυση των δημόσιων δομών. Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, κινδυνεύουμε άμεσα να φτάσουμε σε εικόνες που θυμίζουν Τέμπη. Μπορεί να κινδυνεύει κόσμος σε αυτές τις συνθήκες. Πριν δέκα ημέρες, 17 Νοεμβρίου “έσκασε” ο λέβητας. Δεν είναι η παλαιότητα. Είναι ότι δεν υπάρχει καμία συνολική και συντονισμένη αντιμετώπιση. Οι εργαζόμενοι δίνουν τιτάνια μάχη για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους εξαντλημένοι», όπως προσέθεσε.

Δέκα ημέρες μετά, ως προς την πληροφόρηση για την αποκατάσταση της θέρμανσης, κατά τον ίδιο «δεν υπάρχει τίποτα, καμία πρόβλεψη, κανένα χρονοδιάγραμμα, όλοι “σηκώνουν τα χέρια ψηλά”. Υπάρχει μία ιδιωτική εταιρεία που δεν έχει πλέον την ευθύνη ενώ έχει εισπράξει τα λεφτά της … όταν έρχεται ένας εργαζόμενος 18 χρονών των 500 ευρώ που δεν έχει ιδέα για το κτίριο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Αυτό αντικατοπτρίζει όλη την εικόνα … αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει αμετανόητη σε αυτό τον δρόμο».

«Φωνάζουμε πάρα πολύ καιρό, με καταγγελίες, κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις στη διοίκηση, μέχρι και ο υπουργός ήρθε κάποια στιγμή. Δεν ήθελε να μας δει αλλά εμείς πήγαμε. Του απευθυνθήκαμε, σε μία μικρή διαμαρτυρία, “τι θα γίνει κ. υπουργέ; Αυτό το κτίριο θα πέσει στα κεφάλια μας, εγκαταλελειμένο, τριτοκοσμική κατάσταση, συνθήκες απάνθρωπες για εργαζόμενους και κόσμο” … πέρασε ο υπουργός πριν 1,5 μήνα, δεν έγινε τίποτα, μηδέν».

Όπως προσέθεσε, «είχαμε και το τραγελαφικό, την ώρα που είναι παγωμένο το κτίριο, να έχει δοθεί από τη διοίκηση για γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς … είναι τραγική η κατάσταση».

Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης για πολλοστή φορά και για επικοινωνιακούς λόγους παύει τη διοίκηση, «αποκεφαλίζοντας» έτσι έναν νέο «αποδιοπομπαίο τράγο», κάτι που έκανε στο «Βενιζέλειο» νοσοκομείο Ηρακλείου και αλλού, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα».

Αναλυτικά η δήλωσή του 

«Τα όσα συμβαίνουν στο νοσοκομείο Γ. Ν. «Έλενα Βενιζέλου» δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό. Είναι η συνέπεια των πολιτικών της κυβέρνησης, που υπονομεύουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης για πολλοστή φορά και για επικοινωνιακούς λόγους παύει τη διοίκηση, «αποκεφαλίζοντας» έτσι έναν νέο «αποδιοπομπαίο τράγο», κάτι που έκανε στο "Βενιζέλειο" νοσοκομείο Ηρακλείου και αλλού, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Γιατί το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στην επιλογή των προσώπων που διοικούν, αλλά κυρίως γιατί ο πυρήνας του βρίσκεται στην εμμονικά ιδεοληπτική θέση της κυβέρνησης, που έχει σκοπό τη συρρίκνωση και την απαξίωση του ΕΣΥ, ανακατευθύνοντας έτσι τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Μια συνεχής και σχεδιασμένη υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας που θα οδηγήσει τελικά στην πλήρη ιδιωτικοποίησή του, επιβαρύνοντας επιπλέον τους πολίτες.

Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύουμε ότι αν δεν αυξηθούν περαιτέρω οι δημόσιες δαπάνες στην Υγεία προς όφελος του δημόσιου χαρακτήρα της και πλησιάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, περιστατικά σαν αυτό στο «Έλενα» που μεταφέρθηκαν ακόμη και νεογνά σε άλλο κτίριο λόγω έλλειψης θέρμανσης εξαιτίας της μη προμήθειας πετρελαίου, θα συνεχίσουν να είναι ο τριτοκοσμικός κανόνας για τη χώρα μας, που μας έχει επιβάλει και γυρίσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στη χώρα μας, σαράντα (40) χρόνια μετά την εμβληματική μεταρρύθμιση του Ε.Σ.Υ.».

Δεύτερη ημέρα της 48ωρης Απεργίας 

Μαζικές και οργισμένες ήταν οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών σήμερα, πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας στην Υγεία. Οι τοπικές δράσεις που έγιναν σε πολλά νοσοκομεία της χώρας δείχνουν ότι τα αυριανά συλλαλητήρια, με τα οποία θα κορυφωθεί το απεργιακό διήμερο και στα οποία συμμετέχουν με στάσεις εργασίας η ΑΔΕΔΥ και πολλά Εργατικά Κέντρα πανελλαδικά, θα είναι παντού σεισμός.

Η παύση της Διοικήτριας του Έλενα Βενιζέλου από τον Χρυσοχοΐδη σήμερα είναι απόδειξη της δύναμης της απεργίας. Η επιτυχία της καταγράφεται στη συμμετοχή. Σε όλα τα νοσοκομεία, τακτικά ιατρεία και χειρουργεία έχουν αναβληθεί, τμήματα και κλινικές έχουν κλείσει, λειτουργώντας μονάχα με το προσωπικό ασφαλείας.

Σε όλα τα σημεία οι υγειονομικοί του ΣΕΚ του Συντονιστικού Νοσοκομείων μαζί με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες από τους πυρήνες του ΣΕΚ στις γειτονιές, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Με την Εργατική Αλληλεγγύη στο χέρι καλούσαν σε μαζική συμμετοχή στις αυριανές συγκεντρώσεις, στέλνοντάς μας παράλληλα φωτογραφίες και ανταποκρίσεις.

Η ημέρα στην Αθήνα ξεκίνησε στον Άγιο Σάββα και το Αγία Όλγα. Συνεχίστηκε στο Γεννηματάς, το Σωτηρία, το Δαφνί, τον Ευαγγελισμό και το Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Ολοκληρώθηκε στο Έλενα Βενιζέλου.

Ταυτόχρονα κινητοποιήσεις στις πύλες γίνονταν στη Θεσσαλονίκη όπως στο Ιπποκράτειο, στην Πάτρα στην 6η ΥΠΕ, ενώ συγκέντρωση στην Περιφέρεια πραγματοποιούσαν οι υγειονομικοί των Ιωαννίνων έχοντας μαζί τους το Εργατικό Κέντρο και τους φοιτητές της Ιατρικής.

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στον Ευαγγελισμό, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και του Συντονιστικού Νοσοκομείων, συμπυκνώνει με ανάρτησή της την εικόνα και το κλίμα της απεργίας:

«Σήμερα ξεκίνησε η μεγάλη απεργία των γιατρών και έχει φτάσει να γίνεται πανεργατικος ξεσηκωμός από τα κάτω.

Πρώτοι μπήκαν μαζί μας οι φυσικοί μας σύμμαχοι, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των νοσοκομείων. Αύριο, στην κορύφωση αυτής της απεργίας, που ζητά διπλάσιους μισθούς, διπλάσιο προσωπικό και λεφτά για την υγεία και όχι για τον πόλεμο, σε πολλά σημεία της χώρας θα είναι πανεργατική απεργία.

Οι εργαζόμενες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα απεργούν και για συμπαράσταση στον αγώνα μας για την υγεία αλλά και για τον προϋπολογισμό-σφαγείο που φέρνει η κυβέρνηση. Έχουμε βρεθεί ξανά τις προηγούμενες βδομάδες στο δρόμο. Στις διαδηλώσεις για τη λευτεριά στην Παλαιστίνη, στη μεγαλειώδη διαδήλωση στα 50χρονα του Πολυτεχνείου. Τώρα, η απόφαση να βρεθούμε απεργιακά στις 30/11 σπέρνει τον πανικό στα επιτελεία των από τα πάνω.

Αυτή τη δύναμη πρέπει να δυναμώσουμε κι άλλο. Σε μια πανεργατική απεργιακή σύγκρουση με διάρκεια. Ξέρουμε σε όλα τα νοσοκομεία έγιναν μαζικότατες συνελεύσεις. Κάπου και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αλλού με ρεκόρ συμμετοχής.

Οι συσχετισμοί κρίνονται σ' αυτά, την απεργία, τη συνέλευση, τη μαζικότητα στο πεζοδρόμιο και όχι στις κάλπες των εκλογών. Είμαστε η μαζική πλειοψηφία. Μπορούμε να νικήσουμε».

Απεργιακές συγκεντρώσεις σήμερα Πέμπτη 30 Νοέμβρη:

  • Αθήνα, 12μ, Υπουργείο Υγείας
  • Θεσσαλονίκη, 1μμ, 3η ΥΠΕ (πεζόδρομος Αριστοτέλους)
  • Ηράκλειο, 11πμ, πλατεία Ελευθερίας
  • Γιάννενα, 12μ, Περιφέρεια

Στο άρθρο 1 της ίδρυσης του ΕΣΥ διατυπώνεται η φιλοσοφία του νόμου με βάση τις ακόλουθες θεμελιώδεις αρχές:

  • Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που δεν υπακούει στους νόμους του κέρδους.
  • Κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική του θέση και τον τόπο διαμονής του, έχει το δικαίωμα για ίση και υψηλού επιπέδου περίθαλψη και κοινωνική φροντίδα.
  • Η προστασία της υγείας είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και υλοποιείται μέσα από ένα ενιαίο, αποκεντρωμένο και δημοκρατικό σύστημα υγείας.

Τι χρειάζεται να συμβεί για να πούμε ότι τίποτα από αυτά δεν τηρείται; 

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ