Οι άνθρωποι στη Γάζα ατενίζουν την ανθρωπιστική άβυσσο - Υπάρχουν ασφαλείς ζώνες για τους εκτοπισμένους;

Oι άνθρωποι στην Γάζα δεν έχουν πουθενά να πάνε για να γλιτώσουν από τις βόμβες που πέφτουν πάνω από τα κεφάλια τους.

Οι άνθρωποι στη Γάζα ατενίζουν την ανθρωπιστική άβυσσο - Υπάρχουν ασφαλείς ζώνες για τους εκτοπισμένους;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις εισέβαλαν στη νότια Γάζα, τη Δευτέρα 03/12, μετά από τρεις ημέρες σφοδρών βομβαρδισμών.

Οι αρχικές αναφορές από το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ έχει ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στα βόρεια του Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, ενώ ο επικεφαλής των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δήλωσε αργότερα ότι οι IDF μάχονται «δυνατά και σε βάθος» στη νότια Γάζα.

Ένας εκπρόσωπος των IDF επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «συνεχίζει να επεκτείνει την επίγεια εισβολή» σε όλη τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των στρατευμάτων που «διεξάγουν μάχες πρόσωπο με πρόσωπο με τρομοκράτες».

Από τη λήξη της εκεχειρίας την Παρασκευή, η οποία διήρκεσε μια εβδομάδα, το Ισραήλ επανέλαβε μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία βομβαρδισμών στη Γάζα, την οποία οι κάτοικοι του Χαν Γιουνίς περιέγραψαν στο BBC ως το βαρύτερο κύμα επιθέσεων μέχρι στιγμής.

Το πρωί της Κυριακής, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολές εκκένωσης για αρκετές συνοικίες του Χαν Γιουνίς, προτρέποντας τους κατοίκους να φύγουν αμέσως.

Το Ισραήλ ζήτησε από τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν, αλλά υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος στη Γάζα; Όχι.

Οι Παλαιστίνιοι και οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρούουν τον κώδωνα για την απόφαση του Ισραήλ να εντείνει τους βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα, το οποίο είχε κηρυχθεί ασφαλής ζώνη όταν άρχισε ο πόλεμος πριν από περίπου δύο μήνες.

Αυτό έχει αφήσει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα να μην έχουν σχεδόν πουθενά να πάνε.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τη βόρεια Γάζα από τις 13 Οκτωβρίου, όταν ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους ανθρώπους να εκκενωθούν προς το νότο με 24ωρη προειδοποίηση. Περισσότεροι από 15.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και η βόρεια Γάζα έχει έκτοτε καταστραφεί από τους αδιάκοπους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Περίπου 958.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν καταγραφεί σε 99 καταφύγια της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στο κέντρο και στο νότο της Γάζας, σύμφωνα με την ανθρωπιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών OCHA. 70 από αυτά τα κέντρα βρίσκονται στις νότιες πόλεις Ράφα και Χαν Γιουνίς. Άλλοι 191.000 υπολογίζεται ότι βρίσκονταν σε πρόχειρα καταφύγια: 124 δημόσια σχολεία, νοσοκομεία, αίθουσες γάμων, γραφεία και κοινοτικά κέντρα. Οι υπόλοιποι φιλοξενούνταν από οικογένειες.

Το OCHA ανέφερε ότι τα καταφύγια της UNRWA είναι πλέον υπερπλήρη και έχουν κακές συνθήκες υγιεινής, γεγονός που έχει οδηγήσει σε επιδημίες λοιμώξεων και ασθενειών όπως η ηπατίτιδα Α.

Τι συμβαίνει στο Χαν Γιουνίς;

Το Ισραήλ κήρυξε το Χαν Γιουνίς «επικίνδυνη ζώνη μάχης» μετά τη λήξη της εκεχειρίας, χτυπώντας με σφυροκόπημα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του πολιορκημένου θύλακα - όπου ζουν 430.000 άνθρωποι.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός έκρινε το 20% περίπου του Χαν Γιουνίς ότι πρέπει να εκκενωθεί άμεσα. Η συγκεκριμένη περιοχή στεγάζει 21 καταφύγια και 50.000 εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους, κυρίως από το βόρειο τμήμα της Γάζας, σύμφωνα με το OCHA.

Το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση καθώς έχει επεκτείνει τους βομβαρδισμούς του, σκοτώνοντας περισσότερους από 800 Παλαιστίνιους στη Γάζα τις τελευταίες τρεις ημέρες. Οι κάτοικοι λένε ότι τους είπαν να μετακινηθούν στη Ράφα, η οποία επίσης είναι ασφαλής.

Το Χαν Γιουνίς είχε οριστεί ως ασφαλής χώρος πριν από τη λήξη της εκεχειρίας και 215.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκονταν σε 34 καταφύγια της UNRWA στην πόλη. Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρήκαν καταφύγιο σε άλλους χώρους που παρείχαν οι τοπικές αρχές.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε την Παρασκευή έναν χάρτη της Λωρίδας της Γάζας, χωρίζοντας τον σε πάνω από 600 αριθμημένα τετράγωνα. Ζήτησε από τους πολίτες της Γάζας να αναγνωρίσουν το μπλοκ που αντιστοιχεί στην περιοχή κατοικίας τους και να εκκενώσουν όταν τους ζητηθεί. 

Το Σάββατο, το Ισραήλ χρησιμοποίησε τον χάρτη για να διατάξει εκκένωση για πρώτη φορά, όταν ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Avichay Adraee έστειλε προειδοποιήσεις μέσω διαδικτύου, προτρέποντας τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν περίπου 20 ζώνες της Γάζας, με τρία βέλη σε έναν χάρτη, που έδειχναν νότια και υποδείκνυαν πού πρέπει να πάνε οι άνθρωποι.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Al Jazeera, τα φυλλάδια που διανέμονται με εντολή εκκένωσης δεν συνάδουν με τις διαδικτυακές προειδοποιήσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει σύγχυση στους κατοίκους.

Επιπλέον, αρκετοί κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν τρόπο πρόσβασης στις περιοχές του χάρτη, καθώς έχουν ελάχιστη πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και στο διαδίκτυο, δεδομένου ότι ο αποκλεισμός της Γάζας έχει οδηγήσει σε κατάρρευση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.

Η στρατιωτική επίθεση συνεχίζεται καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της καταστροφής της Χαμάς, παρά τη διεθνή κατακραυγή για τον συγκλονιστικό αριθμό των παλαιστινιακών θυμάτων. Σχεδόν 70 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της χερσαίας εισβολής στη Γάζα και το Ισραήλ υποσχέθηκε εκδίκηση.

Υπάρχουν λοιπόν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα;

«Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες», δήλωσε την Κυριακή ο αξιωματούχος της Χαμάς με έδρα το Λίβανο, Οσάμα Χαμντάν.

Ακόμη και τα καταφύγια δεν είναι ασφαλή, καθώς από τις 23 Νοεμβρίου, η UNRWA ανέφερε ότι τουλάχιστον 191 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που βρίσκονταν σε καταφύγια σκοτώθηκαν και 798 τραυματίστηκαν.

Αναλύσεις του αριθμού των θυμάτων δείχνουν ότι σχεδόν το 80% των ανθρώπων που σκοτώνονται στις ισραηλινές επιθέσεις είναι άμαχοι.

Το Ισραήλ διέταξε το Σάββατο τους κατοίκους των συνοικιών στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των Shujayea, Zeitoun και της Παλιάς Πόλης, να εκκενωθούν προς τα δυτικά.

Η Tzipi Hotovely, η πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο Sky News ότι η al-Mawasi, μια στενή παράκτια πόλη των Βεδουίνων προς τα νότια, είναι μια ασφαλής ζώνη και είναι ένα από τα καταφύγια που δημιουργήθηκαν από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Όταν οι ανταποκριτές του Sky News επισκέφθηκαν την al-Mawasi για να ερευνήσουν, δεν βρήκαν καμία οργάνωση καταφυγίου, όπως σκηνές του οργανισμού ή κουζίνες τροφίμων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες εκτοπισμένων, σε διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, όπως το BBC, το Al Jazeera και το Guardian, αναφέρουν ότι εν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στη Γάζα, καθώς μια ασφαλής περιοχή θα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα, όπως σκηνές, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει. Οι περιοχές ασφαλείας δεν είναι κατάλληλες, καθώς όπως χαρακτηριστικά δήλωσε εκτοπισμένος στο Al Jazeera υποχρεώθηκε να κοιμηθεί μαζί με τα παιδιά του μέσα στη βροχή, παρότι υποτίθεται μετακινήθηκε σε ασφαλές σημείο για να μπορέσει να επιβιώσει.

Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τη Γάζα «ζώνη θανάτου» και «νεκροταφείο παιδιών», ζητώντας παύση των μαχών, καθώς δυσκολεύεται να προσφέρει βοήθεια λόγω της πλήρους πολιορκίας της Γάζας από το Ισραήλ. παρότι η παροχή βοήθειας αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας μιας εβδομάδας. 

Είναι καταδικασμένοι στον θάνατο; Και η ανθρωπότητα κοιτάει;

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ