Ρόδος: Ο Δήμος κατέστρεψε τις σκηνές των προσφύγων - Αδιαφορούν οι αρχές

Για ακόμα μια φορά ο Δήμος Ρόδου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι κρατικοί φορείς, άφησαν τους πρόσφυγες της Ρόδου στην τύχη τους, ενώ μάλιστα το πήγαν και ένα βήμα παραπέρα: Κατέστρεψαν τις σκηνές που διέμεναν, αφήνοντάς τους στην βροχή και την παγωνιά.

Ρόδος: Ο Δήμος κατέστρεψε τις σκηνές των προσφύγων - Αδιαφορούν οι αρχές
ΠΡΟΒΟΛΗ

Για ακόμα μια φορά, το Αυτοοργανωμένο κίνημα πολιτών – Το Ελάφι, αντιμετωπίζει την παγερή αδιαφορία όλων των θεσμικών φορέων.

Άνθρωποι στο κρύο, χωρίς επαρκή τροφή, χωρίς παρόν ή μέλλον στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

"Κάποιοι με πληγές, ένας με βαριά πνευμονία, έγκυος σε κακή κατάσταση, μωρά στο κρύο και την παγωνιά"

Για ακόμα μια φορά, οικογένειες και μεμονωμένοι πρόσφυγες αφήνονται στην τύχη τους και η επιβίωσή τους γίνεται «πρόβλημα» της κοινωνίας των πολιτών.

Η ανακοίνωση του Ελαφιού

Νέα φουρνιά “πετάμενων” προσφύγων

«Τη Δευτέρα 04/12 εμφανιστήκαν (για ακόμα μια φορά) στο πάρκο δίπλα στο ταχυδρομείο κεντρικά στη Ρόδο 50 πρόσφυγες ανάμεσα τους κ οικογένειες με μικρά παιδιά. Φυσικά παρατημένοι όπως είναι η πάγια τακτική. Η μόνη πληροφορία που τους δίνεται είναι οτι κάποια στιγμή θα φύγουν.

Το ελληνικό κράτος καταπατά το νόμο που κάνει σαφή αναφορά για άμεση μεταφορά τους σε ΚΥΤ ειτε σε κλειστή ελεγχόμενη δόμή. Κάποιοι με πληγές, ένας με βαριά πνευμονία, έγκυος σε κακή κατάσταση, μωρά στο κρύο κ την παγωνιά.

Την Τρίτη μοιράστηκαν από το χορηγό επιχειρηματία 100 γεύματα και απο το ΕΛΑΦΙ - Αυτοοργανωμένο κίνημα πολιτών άλλα 80 αργότερα. Επίσης παρείχαμε κουβέρτες, μπουφάν, ρούχα, παπούτσια , κάλτσες , φάρμακα. Η μόνη πληροφόρηση που συνέχισαν να έχουν από την αστυνομία είναι οτι κάποια στιγμή θα φύγουν.

Την Τέταρτη στο ίδιο έργο θεατές, λίγες οι προσφορές αγαθών, λίγοι οι αλληλέγγυοι. Οι μόνοι που είμαστε εκεί σταθερά, δίπλα στους ανθρώπους, να τους παρέχουμε ο,τι μπορούμε, ο,τι περνάει απτο χέρι μας. Δώσαμε και σκηνές αφού ο καιρός είχε πολλή βροχή κ απορούμε αν δεν δίνονταν κ αυτές, πως θα ήταν η κατάσταση.

Χθες, μετά από απανωτά τηλεφωνήματα σε ανθρώπους με θεσμικό ρόλο, εμφανιστήκαν εκλεγμένοι απο περιφέρεια και δήμο για να μας πουν οτι δεν φέρουν καμία ευθύνη και ότι για όλα φταίει το υπουργείο. Εύλογα αναρωτιέται κανείς αφού καμιά ευθύνη δεν έχουν όπως υποστηρίζουν κ αφού τίποτα δεν μπορούν να κάνουν, ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης τους. Δεν τους απασχολεί καν να εξασφαλίσουν κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες ως οφείλουν.

Οι άνθρωποι είναι συνεχώς πεινασμένοι αφού οι μερίδες που τους δίνονται είναι μερίδες ουζερι, μοιράζονται με λάθος τρόπο χωρίς να εξασφαλίζεται οτι όλοι θα φάνε. Άλλοι πάνε στο νοσοκομείο, τελειώνουν αργά κ δεν έχουν τρόπο να γυρίσουν στο πάρκο. 4 άνθρωποι σκεπάζονται με μια κουβέρτα, 5+ άνθρωποι μοιράζονται μια σκηνή 2 ατόμων.

Χθες πήραμε εγγυήσεις οτι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για να φύγουν οι άνθρωποι. Μηδέν άνθρωποι έφυγαν όμως μέχρι και τώρα. Συνεχίζεται η ίδια τραγική απάνθρωπη κατάσταση στη Ευρώπη της 'προόδου', της 'αλληλεγγύης', στην Ελλάδα της Δύσης, τη χώρα του φωτός και του 'σεβασμού' των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη χώρα που διαχρονικά υπερηφανεύεται για την φιλοξενία κ την ανθρωπιά της.

Απαιτούμε να δοθεί σήμερα κιόλας λύση, να υπάρξει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της συνθήκης της Γενεύης.

Απαιτούμε όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις μαζικών αφίξεων σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα, οι τοπικές αρχές να μεριμνήσουν για την προσωρινή στέγαση σε κλειστούς χώρους (π.χ. γυμναστήρια κτλ) μέχρι να πάνε σε κάποια δομή. Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί ούτε παιχνίδια στη πολιτική σκακιέρα.

ΔΩΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΥΣΗ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ».

Αυτοοργανωμένο κίνημα πολιτών – Το Ελάφι

Από την ανακοίνωση στο σήμερα

Σήμερα, οι πρόσφυγες θα πήγαιναν στις αρμόδιες αρχές ώστε να μετακινηθούν στην Αθήνα. Ο Δήμος Ρόδου, έδωσε εντολή στην εταιρεία την οποία έχει αναλάβει την καθαριότητα να καταστραφούν οι σκηνές.

Οι σκηνές καταστράφηκαν.

Άλλες τις έσπασαν και άλλες κόπηκαν με μαχαίρια.

Οι πρόσφυγες επέστρεψαν και δεν πρόκειται τα φύγουν, σίγουρα όχι πριν την Δευτέρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας μπορεί να φύγουν μετά τις άδειες των αστυνομικών συνοδών για τις γιορτές..

Θα κάτσουν πάλι στην βροχή με ευθύνη του Δήμου Ρόδου.

Την ίδια στιγμή ο Δήμος Ρόδου ενημερώνει πως δεν έχει κανένα κονδύλι για την κοινωνική του πολιτική.

Άρα η σίτιση όπως και η διαμονή, γίνεται ξαφνικά ευθύνη των πολιτών της Ρόδου που δεν ανέχονται τους συμπολίτες τους να πεινάνε και να κρυώνουν.

Τα χάλια της Κυβέρνησης, του Δήμου Ρόδου και όλων των αρχών, στην παρακάτω ανάρτηση.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ