Καλά θα πάει και αυτό: Έρχονται οι «εταιρείες παροχής πιστώσεων» με χαλαρό έλεγχο

Με την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να έχουν αποκλειστεί από τον χαμηλότοκο δανεισμό ή τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, η «λύση» που σκαρφίστηκε το κυβερνητικό επιτελείο, είναι η είσοδος στην αγορά στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων των «εταιρειών παροχής πιστώσεων» που χορηγούν δάνεια με κατά πολύ υψηλότερο επιτόκιο.

Καλά θα πάει και αυτό: Έρχονται οι «εταιρείες παροχής πιστώσεων» με χαλαρό έλεγχο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την ώρα που ιδιώτες και οι περισσότερες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε (χαμηλότοκο) τραπεζικό δανεισμό ή τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, εισέρχονται στην αγορά στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων οι «εταιρείες παροχής πιστώσεων» που χορηγούν δάνεια με... προνομιακό υψηλότερο επιτόκιο.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που γιγαντώθηκε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ποτέ δεν δόθηκε λύση. Πρόσβαση σε δανεισμό έχουν μόνο οι ελληνικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί, οι οποίοι σχεδόν μονοπωλούν και τα αντίστοιχα ευρωπαίκά προγράμματα.

Οι εταιρείες παροχής πιστώσεων θα βρίσκονται σε «χαλαρό» καθεστώς εποπτείας από την Τράπεζα την Ελλάδος και τον Γιάννη Στουρνάρα...

Η κυβέρνηση εισάγει στην Ελλάδα για τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, τον θεσμό του τοκογλύφου 2.0, όπως θα έπρεπε να ονομάζονται οι νέες αυτές εταιρείες. Μάλιστα οι ίδιοι οι servicers ζητούσαν τον εξωτραπεζικό δανεισμό, ώστε να παίρνουν δάνεια οι πολίτες για να πληρώνουν...τους servicers!

Οι πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας τους

Οι εταιρείες παροχής πιστώσεων θα λειτουργούν σε ένα χαλαρό καθεστώς εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αναφέρει σύσσωμος ο οικονομικός Τύπος. Βέβαια, το αναφέρει θετικά, με την προοπτική πως θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Ή τα καρτέλ.

Έως τώρα μπορούσαν να εκδώσουν μόνο καταναλωτικά δάνεια. Αυτά τα δάνεια εξπρές των 3.000-5.000 ευρώ με υψηλό επιτόκιο που διαφημίζονται σε όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εδώ και λίγα χρόνια.

Πρόκειται για μη τραπεζικούς οργανισμούς οι οποίοι πλέον θα μπορούν να χορηγούν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, επιπλέον των καταναλωτικών και των μικροπιστώσεων που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ουσιαστικά - όχι ο κύριος - αλλά όλος ο όγκος των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες που απορρίπτεται από τις υπέροχες ελληνικές τράπεζες θα πηγαίνει σε αυτές τις εταιρείες. Μαζί και όσοι βρίσκονται σε πάσης λογής Τειρεσίες και επίσης δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Πηγή, επιβεβαίωσε σχετικά με το ζήτημα πως το πλαίσιο της εποπτείας θα είναι τυπικό, με στόχο υπάρξει «διεύρυνση της αγοράς πιστώσεων, αλλά και πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό προς όφελος του ανταγωνισμού».

Άδειες εξπρές για τις εταιρείες παροχής πιστώσεων πέραν του μειωμένου ελέγχου

Η αδειοδότηση των μη τραπεζικών πιστωτικών φορέων, θα είναι πιο απλή και δεν θα εμπλέκεται ο Ενιαίος Μηχανισμός Σταθερότητας (SSM) αλλά μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος.  

Την διαδικασία αδειοδότησης και εποπτείας των εταιρειών παροχής πιστώσεων αναμένεται να εξειδικεύσει πάλι η Τράπεζα της Ελλάδας και ο αξιότιμος κύριος Στουρνάρας λογικά πριν το τέλος του έτους.  

Η ενδυνάμωση των μη τραπεζικών πιστωτικών φορέων ήταν ζητούμενο και από τους servicers, οι οποίοι ελπίζουν πως αυτά θα δίνουν στους οφειλέτες κόκκινων δανείων, δάνεια εξπρές ώστε να μην κατασχέσουν οι servicers τα σπίτια του κόσμου.

Όμως αυτό που θα γίνει είναι πως οι καταναλωτές με κόκκινα δάνεια, θα πρέπει να παίρνουν δάνεια με ληστρικά επιτόκια της τάξης του 10 και 15%, έναντι του επίσης ληστρικού τραπεζικού δανεισμού του 5,75% και στο τέλος θα χάνουν τα σπίτια τους από τους τοκογλύφους 2.0.

Είναι σχεδόν δεδομένο πως πολλά funds και servicers θα τολμήσουν να μπουν και στον εξωτραπεζικό δανεισμό προσφέροντας μια ολοκληρωμένη υπηρεσία. Ώστε να δίνουν δάνεια να σώσει ο πολίτης το σπίτι του, ώστε να το ξαναπάρουν μετά από δύο χρόνια.

Ποιοι μπορούν να μπουν στο νέο χρηματοπιστωτικό παιχνίδι;

Για να μπει μια εταιρεία στην νέα αγορά που δημιουργείται, απαιτείται είτε μεγάλη ρευστότητα, είτε πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια. Οπότε οι πραγματικοί τοκογλύφοι, θα μεταφέρουν ένα μέρος του δικτύου τους στα νόμιμα αυτά δάνεια με επιτόκια της τάξης άνω του 10%. Εναλλακτικά μιλάμε για funds ή πολυεκατομμυριούχους.

Στην περίπτωση που κάποιος πάρει τραπεζικό δάνειο για να ανοίξει επιχείρηση εξωτραπεζικού δανεισμού, θα πρέπει να συνυπολογίσει το επιτόκιο του δανείου που θα πάρει από τις συστημικές τράπεζες, δηλαδή το 5,75%.

Οι νέες άδειες αφορούν στη χορήγηση στεγαστικών δανείων, τόσο για αναδιάρθρωση μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο και τη χορήγηση νέων δανείων, ενώ στην περίπτωση των επιχειρηματικών δανείων θα αφορούν μόνο σε αναχρηματοδότηση.

Άλλα υπέροχα νέα της οικονομίας

Θα υπάρξει παράταση του προγράμματος «Ηρακλής», μέσω του οποίου παρέχονται κρατικές εγγυήσεις για την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων και το οποίο μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών από 40,6% τον Δεκέμβριο του 2019, σε 8,6% τον Ιούνιο του 2023.

Με τα δάνεια να πηγαίνουν από τις τράπεζες, στα funds και τους servicers. 

*Και μια προσωπική συγγνώμη από τα κοράκια για τον συσχετισμό με τα «αρπακτικά της αγοράς». Τα κοράκια είναι τα πιο έξυπνα πτηνά, χρησιμοποιούν εργαλεία και είναι αξιοθαύμαστα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ