Η κτηνίατρος που εξέτασε τον Όλιβερ δεν ανακάλεσε τίποτα - Η ανακοίνωσή της στο "20"

Την ώρα που τα μέσα ενημέρωσης παίζουν δύο αφηγήματα ταυτόχρονα, πως «η κτηνίατρος ανακάλεσε» και πως «η ΕΛΑΣ διερευνά αν στον Όλιβερ επιτέθηκε μια άγνωστη αγέλη σκύλων», το "20" είναι σε θέση να διαψεύσει και τα δύο. 

Η κτηνίατρος που εξέτασε τον Όλιβερ δεν ανακάλεσε τίποτα - Η ανακοίνωσή της στο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ας αρχίσουμε ψύχραιμα την παράθεση των γεγονότων. Η κτηνίατρος, κα Κλεονίκη Τόλα, δεν ανακάλεσε ποτέ τα συμπεράσματα τα οποία έβγαλε από την εξέταση του Όλιβερ.

Είπε όμως το εξής: «Μπορεί να αδυνατώ να κάνω δημοσίως λόγο περί αποδεδειγμένης σεξουαλικής κακοποίησης, αυτό όμως δε σημαίνει πως αποφαίνομαι ότι δε συνέβη μια τέτοια κακοποίηση».

Η αστυνομία δεν είδε άνθρωπο να παίρνει τον Όλιβερ μαζί του, όμως δεν είδε και καμία αγέλη να του επιτίθεται

Η αστυνομία αποφάνθηκε τα περί «αγέλης σκύλων» δήθεν από τα βίντεο. Δηλαδή είπαν πως στα βίντεο δεν είδαν κάποιον να δελεάζει, να προσελκύει τον Όλιβερ ή να τον παίρνει μαζί του κάπου.

Άρα τι είδε η αστυνομία; Τίποτα!

Η αστυνομία διαρρέει πως η «διεύθυνση Ανθρωποκτονιών της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω μαρτυρικών καταθέσεων και βιντεοληπτικού υλικού», έβγαλε το συμπέρασμα πως στον Όλιβερ επιτέθηκε «αγέλη άγριων σκύλων». Αυτό είναι απολύτως ανεύθυνο από πλευράς αστυνομίας. Δεν υπάρχει καμία κατάθεση μάρτυρα πως στον Όλιβερ επιτέθηκαν σκυλιά.

Οι διαρροές συνεχίζονται κάνοντας λόγο πως οι «Οι αστυνομικοί σχημάτισαν και μια δεύτερη υπόθεση εργασίας και τελικά κατέληξαν στην διαλεύκανση της υπόθεσης» καθώς «μια αγέλη σκύλων βρέθηκε στο ίδιο σημείο με τον Όλιβερ».

Άρα, μια «αγέλη άγριων σκύλων βρέθηκε στο ίδιο σημείο με τον Όλιβερ» με την αστυνομία να διερευνά «διεξοδικά βίντεο από κάμερες ασφαλείας εντοπίζοντας τις κινήσεις του Όλιβερ και της αγέλης των σκύλων που επιτέθηκε στο άτυχο χάσκι». 

Η αστυνομία μπορεί να εφευρίσκει «Ινδιάνους» στη Νέα Σμύρνη, όμως δεν μπορεί να στοχοποιεί αδέσποτα, επειδή βρέθηκαν σε ένα βίντεο να κάνουν βόλτα.

Πως η υπόθεση εργασίας έγινε διαλεύκανση της υπόθεσης;

Η Αστυνομία διέρρευσε μια υπόθεση εργασίας. Δηλαδή η Αστυνομία ξεκινά ανάποδα: Παίρνει το σενάριο που την βολεύει και προσπαθεί να το αποδείξει. Αυτό είναι κάτι αντιεπιστημονικό και αντιεπαγγελματικό.

Το σενάριο πως η αγέλη βρέθηκε στο ίδιο σημείο με τον Όλιβερ, δεν αποδεικνύει πως η αγέλη επιτέθηκε στον Όλιβερ. Ειδικά αν δεν υπάρχει ούτε υπόνοια δαγκωνιάς.Έχουμε ένα τεράστιο λογικό άλμα.

Παράλληλα, από το οπτικό υλικό «δεν φάνηκε κάποιος άνθρωπος να επιτίθεται στον σκύλο ή να τον βάζει σε κάποιο σπίτι. Στο ίδιο υλικό όμως δεν φάνηκε καμία «αγέλη άγριων σκύλων» να επιτίθεται στον Όλιβερ». 

Πώς γίνεται να μην υπάρχει βιντεοληπτική ή ιατροδικαστική εικόνα επίθεσης από την αγέλη, αλλά η αστυνομία να το εστερνίζεται και ενώ δεν υπάρχει βιντεοληπτική εικόνα επίθεσης από άνθρωπο η αστυνομία να το απορρίπτει;

Να σημειωθεί πως η άτυχη 50χρονη μητέρα που της επιτέθηκε στην πραγματικότητα μια αγέλη άγριων σκύλων είχε 52 δαγκωνιές. Γιατί ο Όλιβερ δεν είχε καμία δαγκωνιά αλλά του επιτέθηκε αγέλη;

Ας βγουν εκπρόσωποι από το τμήμα ανθρωποκτονιών να μιλήσουν με το όνομα και το επώνυμό τους, πώς ένα σκυλί πεθαίνει από επίθεση αγέλης άγριων σκύλων χωρίς δαγκωνιές; Το τρόμαξαν; Του έκαναν μπούλινγκ; Και η αιμορραγία πως εξηγείται;

Η κτηνίατρος κα Κλεονίκη Τόλα σχετικά με τον Όλιβερ

«Με αφορμή τα γεγονότα σχετικά με τον άτυχο Ολιβερ και τη δική μου συμμετοχή σε αυτό το γεγονός επιθυμώ να κάνω την εξής παρέμβαση.

1. Το ότι δεν θέλω να χρησιμοποιήσω δημόσια τη λέξη σεξουαλική κακοποίηση δεν σημαίνει ότι έχει αλλάξει ή αναιρώ κάτι από τα δικά μου δεδομένα. Παραμένω σταθερή σε όσα από την αρχή έχω πει στην κατάθεσή μου.

2. Μου είναι αδύνατον να παρακολουθώ όλα όσα λέγονται και πιθανόν παραποιούνται και να απαντώ.

3. ΑΠΟΚΛΕΙΩ ότι ο σκύλος έχει εμπλακεί σε καυγά με άλλα ζώα και ότι αυτό είναι η αιτία τραυματισμού και θανάτου του.»

Τα συμπεράσματα του "20"

Αυτή είναι η ανακοίνωση της κυρίας Τόλα, κτηνιάτρου του ΑΠΘ, στο email του υπογράφοντος. Την ίδια στιγμή η πραγματογνωμοσύνη της κυρίας Τόλα δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτή των έτερων κτηνιάτρων 30 ώρες μετά την κατάληξη του Όλιβερ. Οι όποιες διαφορές στα ευρήματα, έχουν να κάνουν με το πέρας 30 ωρών από την δεύτερη εξέταση. Κάτι το σαφές. Δαγκωνιές αγέλης δεν υπάρχουν σε καμία εξέταση. 

Σκοπός του "20" είναι η παράθεση των γεγονότων. Στα γεγονότα, παρατίθενται και οι διαρροές της αστυνομίας, με πλήθος λογικών αλμάτων αλλά και αιτιάσεων επί της διαδικασίας. 

Σκοπός της παρέμβασης αυτής είναι η μη άκριτη αποδοχή από την αστυνομία συμπερασμάτων που δεν συνάδουν, ούτε με τις εξετάσεις των κτηνιάτρων, ούτε με την συμπεριφορά ακόμα και επιθετικών ζώων. Ενώ ο θάνατος του Όλιβερ φέρεται να προήλθε με χρήση εργαλείου ή ανθρωπογενή παρέμβαση.

Ανεύθυνες πρακτικές δαιμονοποίησης των αδέσποτων ζώων όπως αυτή της ΕΛΑΣ, θα οδηγήσει στην θανάτωση αδέσποτων ζώων από φόλες ή σφαίρες κυνηγετικών όπλων. 

Η αστυνομία δεν έχει το παραμικρό στοιχείο από το οποίο να συνάδει επίθεση αγέλης στον Όλιβερ και απλά προσπαθεί να επιβάλει ένα εναλλακτικό αφήγημα ως βεβαιότητα, παρότι δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να έχει συμβεί.

Αντίστοιχα διαφωνούμε με την φωτογράφιση από μερίδα των ΜΜΕ του κηδεμόνα ως ενόχου παραμέλησης. Στην επαρχία είναι συχνό να είναι ένας φιλικός σκύλος ελεύθερος, να κάνει την βόλτα του στο χωριό και να κοινωνικοποιηθεί με ανθρώπους και άλλα ζώα.

Στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό της κτηνιάτρου, της οικογένειας της και κυρίως στο πλευρό του κηδεμόνα του Όλιβερ. Είναι συχνό το φαινόμενο στην Ελλάδα να στοχοποιούνται επιστήμονες, οικογένειες και θύματα και δεν θα συμπράξουμε σε αυτό.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ