ΔΙΠΑΕ: Αμετάκλητη η καταδίκη του καθηγητή Μαιευτικής για σεξουαλική παρενόχληση

Φοιτήτριες, μαζί με άλλες γυναίκες, είχαν καταγγείλει τον καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση κατά τη διάρκεια γυναικολογικής εξέτασης

ΔΙΠΑΕ: Αμετάκλητη η καταδίκη του καθηγητή Μαιευτικής για σεξουαλική παρενόχληση
ΠΡΟΒΟΛΗ

Αμετάκλητη έγινε, χθες Δευτέρα 12/12, η καταδικαστική απόφαση για τον καθηγητή μαιευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, ο οποίος κατηγορούταν για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών του. 

Σύμφωνα με το alterthess.gr, οι φοιτήτριες, αλλά και άλλες γυναίκες είχαν καταγγείλει τον καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση, κατά τη διάρκεια γυναικολογικής εξέτασης, στο ιδιωτικό του γραφείο, το διάστημα 2016 - 2017.

Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου στον Άρειο Πάγο, που είχε προσφύγει ο κατηγορούμενος, και η απόφαση εκδόθηκε τελικά την Δευτέρα.

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης της 16ης Ιανουαρίου του 2023 αφορούσε την καταδίκη του καθηγητή σε δύο χρόνια με τριετή αναστολή για κατάχρηση σε γενετήσια πράξη εκμεταλλευόμενος τη ιδιότητά του ως καθηγητή Μαιευτικής.

Το δικαστήριο αναγνώρισε τότε ότι η κατηγορία στοιχειοθετείται για τις δύο από τις τρεις παθούσες, οι καταγγελίες των οποίων βρίσκονταν στο κατηγορητήριο. Για την τρίτη καταγγέλλουσα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και τον απάλλαξε.

Η ποινή του γυναικολόγου μειώθηκε, σε σχέση με την πρωτόδικη καταδίκη του στις 2 Νοεμβρίου του 2021, από τέσσερα χρόνια με αναστολή σε δύο καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου αλλά και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με τις τρεις καταγγέλλουσες ο καθηγητής της Μαιευτικής σχολής τις καλούσε στο ιατρείο του για δωρεάν εξέταση στα πλαίσια της συναδελφικής αλληλεγγύης και τις παρενοχλούσε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια της εξέτασης, αξιοποιώντας την θέση  εξουσίας του σε σχέση με τα θύματά του, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα μιλήσουν. 

Οι πρώην φοιτήτριες κατέθεσαν ότι ο μαιευτήρας προσπαθούσε να αποσπάσει τη σιωπή τους υποσχόμενος θέσεις εργασίας.

Για την εξέταση, ο γυναικολόγος - καθηγητής ζητούσε από τις φοιτήτριες να αφαιρέσουν εντελώς τα ρούχα τους και τις εξέταζε χωρίς να φορέσει γάντια. 

Η «εξέταση» περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, ερεθισμό της κλειτορίδας με τη χρήση του δαχτύλου, με το τραπέζι του γυναικολόγου σε οριζόντια θέση, άσεμνες κινήσεις και πολύ στενή επαφή με τον ίδιο.

Καταγγελίες για την ίδια πρακτική υπήρξαν και από άλλες γυναίκες και μάλιστα για προγενέστερα χρονικά διαστήματα του κατηγορητηρίου (αφορούν γυναικολογική εξέταση το 2005 και το 2015).

Ο καθηγητής έχει αποπεμφθεί από την θέση του στο πανεπιστήμιο ωστόσο δεν του έχει αφαιρεθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ