Ναυάγιο στην Πύλο: Έξι μήνες χωρίς δικαιοσύνη

Σήμερα στις 16:00, η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch θα παρουσιάσουν τα ευρήματα της έρευνας τους για το ναυάγιο της Πύλου.

Ναυάγιο στην Πύλο: Έξι μήνες χωρίς δικαιοσύνη
ΠΡΟΒΟΛΗ

14 Ιουνίου 2023. Έξι μήνες πριν. Περίπου 750 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν την ζωή τους με τρόπο απάνθρωπο. Τραγικό. Απόκοσμο. 

Έξι μήνες μέτα. Καμία δικαιοσύνη. Καμία προσπάθεια για απονομή δικαιοσύνης. Μόνο για συγκάλυψη. 

Με νέα παρέμβασή τους η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch, ξαναλένε ότι ελάχιστα έγιναν για να διερευνηθούν οι «αξιόπιστες θέσεις για παραλείψεις του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής που συνέβαλαν στο ναυάγιο και την απώλεια ζωών ανοιχτά της Πύλου». 

Για κάποιους μάλλον δεν είναι πρωταρχικής σημασίας να υπάρξει πλήρης απολογισμός του τι συνέβη. Κάποιοι δεν θέλουν να φωτιστεί η αλήθεια. Να αποδοθεί Δικαιοσύνη για τους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων. Να αποφευχθεί αντίστοιχη τραγωδία στο μέλλον.

«Οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι καταγγελίες σε βάρος αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής όπως και κατά άλλων Ελλήνων αξιωματούχων διερευνώνται ενδελεχώς και να ασκήσουν διώξεις σε όλους τους αξιωματούχους για τους οποίους υπάρχουν επαρκή στοιχεία για παράπτωμα», τονίζουν η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch.

Οι δύο διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προχώρησαν σε συνεντεύξεις με 21 επιζώντες του ναυαγίου, πέντε συγγενείς θυμάτων (τυπικά παραμένουν αγνοούμενοι) αλλά και εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, της ΕΛΑΣ, άλλων ΜΚΟ, του ΟΗΕ και διεθνών πρακτορείων και οργανώσεων.

Η Τζούντιθ Σάντερλαντ της HRW επανέλαβε ότι «το ναυάγιο της Πύλου φαίνεται να είναι άλλο ένα τραγικό παράδειγμα της επιλογής των ελληνικών Αρχών να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους στη διάσωση ζωών στη θάλασσα» και υπογράμμισε ότι «η πλήρης καταγραφή του τι συνέβη είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της αλήθειας και της δικαιοσύνης για τους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων και για την αποφυγή μελλοντικών θανάτων».

Τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που συλλέχθηκαν επαβανεβαιώνουν πως το σκάφος του Λιμενικού έδεσε σχοινί στο υπερφορτωμένο αλιευτικό, προσπάθησε να το ρυμουλκήσει και προκάλεσε την ανατροπή του, στέλνοντας στο βυθό περίπου 750 ανθρώπους.

Pushbacks σε ελληνικά χωρικά ύδατα, παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις και στα χωρικά ύδατα άλλης χώρας αποτελούν πρακτικές που εφαρμόστηκαν και στην περίπτωση του Ναυαγίου της Πύλου. 

Επιζώντες περιμένουν ακόμη να καταθέσουν μετά τις αγωγές που έχουν ασκηθεί κατά του ελληνικού κράτους.

Εννέα Αιγύπτιοι επιζώντες που συνελήφθησαν ως ύποπτοι δεν έχουν δει τις υποθέσεις τους να φτάνουν στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Δεκάδες διαφορετικοί ναυαγοί δηλώνουν ότι το ελληνικό λιμενικό ρυμούλκησε το σκάφος και αυτό προκάλεσε την βύθιση του.

Η Δικαιοσύνη τι κάνει για αυτό; 

Σήμερα, Πέμπτη 14/12, στις 16.00, στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3, Αθήνα), αυτά θα συζητηθούν. Η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch θα παρουσιάσουν τα ευρήματα της έρευνας τους για το ναυάγιο της Πύλου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν νομικές οργανώσεις και επιζώντες. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ