Υπόθεση 12χρονης: Ξεκινάει η δίκη με κενά, παραλήψεις και προσπάθεια συγκάλυψης

Ξεκινά η δίκη με τον οίκο ανοχής στον οποίο ο Ηλίας Μίχος κατηγορείται ότι εξέδιδε τη 12χρονη να μένει εντελώς εκτός.

Υπόθεση 12χρονης: Ξεκινάει η δίκη με κενά, παραλήψεις και προσπάθεια συγκάλυψης
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στις 8 Ιανουαρίου 2024, αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. 

Οι κατηγορούμενοι είναι συνολικά 26 άτομα, ανάμεσα τους ο Ηλίας Μίχος, ο οποίος κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε την 12χρονη, και η μητέρα της ανήλικης. 

Μεταξύ των κατηγοριών για τις οποίες παραπέμπονται, οι 26 κατηγορούνται για βιασμό ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση, πορνογραφία ανηλίκου, εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα σε βάρος ανηλίκου, τέλεση γενετήσιας πράξης με πρόσωπο που είναι εν γνώσει του δράστη θύμα εμπορίας ανθρώπων κ.α., ενώ κάποιες από τις κατηγορίες επιφέρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Σύμφωνα, ωστόσο με ρεπορτάζ του OmniaTV, στο κατηγορητήριο δεν περιλαμβάνεται κανένα άτομο από τον οίκο ανοχής επί της οδού Κασσάνδρας στον Κεραμεικό, για τον οποίο η ανήλικη είχε καταθέσει ότι ο Ηλίας Μίχος την πήγαινε εκεί. 

Από τα στοιχεία του ρεπορτάζ προκύπτει ότι, με ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας, η Δικαιοσύνη δεν θα ασχοληθεί καθόλου, για ακόμα μια φορά, με το κύκλωμα trafficking που συνδέεται με την υπόθεση της Greek Police Mafia.

Στις 12 Οκτωβρίου 2022, η Κωνσταντίνα Καρατζιώτη κατήγγειλε ότι είδε τον Ηλία Μίχο να βγαίνει από τον οίκο ανοχής στον Κεραμεικό, μαζί με την 12χρονη. Η κυρία Καρατζιώτη είχε προκαλέσει μεγάλη σύγχυση σχετικά με την ιδιότητά της και πολλές ήταν οι υποθέσεις σε σχέση με τον τρόπο που παρουσίασε αυτό το νέο στοιχείο αλλά και τις διαφορετικές «εκδοχές» που παρουσίαζε στους δημοσιογράφους, με πολλούς να θεωρούν πως είτε η Καρατζιώτη χρησιμοποιείται σε προσπάθεια συγκάλυψης, είτε χρησιμοποιείται σε μια κίνηση αποπροσανατολισμού της κοινή γνώμης.

Η Καρατζιώτη, λοιπόν, είχε υποδείξει στους δημοσιογράφους την διεύθυνση του οίκου ανοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους είπε πως η διεύθυνση είναι Κασσάνδρας 6. Πληκτρολογώντας στους Χάρτες της Google την διεύθυνση, πράγματι, εμφανίζεται το σπίτι που αργότερα είχε αναγνωρίσει η 12χρονη, παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα το γκρι διώροφο κτίριο ανήκει τελικά στον αριθμό 4.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η ανακρίβεια; Γιατί την ίδια κιόλας μέρα και χωρίς να έχει διασταυρωθεί η καταγγελία, μετά την κατάθεση της Καρατζιώτη, η αστυνομία έκανε έφοδο στο κτήριο της οδού Κασσάνδρας 6 και συνέλαβε τέσσερις αλλοδαπές που εργάζονταν στον οίκο ανοχής. Βέβαια, όχι στον οίκο ανοχής που αναγνώρισε η 12χρονη, αλλά σε έναν που βρισκόταν ακριβώς δίπλα. 

Λίγες ημέρες αργότερα, στο δελτίο ειδήσεων του Mega, ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι η πραγματική ιδιοκτήτρια του οίκου ανοχής ήταν μία γυναίκα που ήταν κατηγορούμενη σε μεγάλη υπόθεση που είχε ερευνήσει η ΕΥΠ το 2017-2018, η οποία, όπως είχε αποκαλύψει το Reporters United, σχετιζόταν με την δίκη της Greek Police Mafia. Η γυναίκα αυτή έγινε γνωστή με το ψευδώνυμο «Μαρίνα» και ήταν ιδιοκτήτρια του οίκου ανοχής στην οδό Κασσάνδρας 6 μέχρι το 2016.

Η 12χρονη είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στον οίκο ανοχής, επί της οδού Κασσάνδρας 4, στην τρίτη της κατάθεση, στις 12 Οκτωβρίου 2022 και αναγνώρισε το κτήριο, από φωτογραφίες, στην τέταρτη κατάθεση της, την 1η Νοεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OmniaTV, στη δικογραφία του Κολωνού υπάρχουν δύο έφοδοι σε οίκους ανοχής: αυτός που έγινε στο Κασσάνδρας 6 στις 12 Οκτωβρίου 2022, την ίδια μέρα με την κατάθεση της Καρατζιώτη, και εκείνος που έγινε έναν ολόκληρο μήνα μετά την κατάθεση και την αναγνώριση της ανήλικης, την 1η Δεκεμβρίου 2022, στο Κασσάνδρας 4 και 4Β.

Όταν η Καρατζιώτη κατέθεσε στην ανακρίτρια, ανέφερε ότι ήταν μισθώτρια του ακινήτου στην Κασσάνδρας 6, ότι τη διαχείριση του οίκου ανοχής την είχε κάποιος «Βασίλης» και ότι εκείνη τη μέρα που είδε τον Μίχο με το κορίτσι, είχε πάει να πάρει το ενοίκιο.

Ο «Βασίλης» κατονομάστηκε ως υπεύθυνος από εργαζόμενες του οίκου ανοχής της οδού Κασσάνδρας 6, οι οποίες είχαν προσαχθεί στις 12 Οκτωβρίου. Όσες προσήχθησαν, ωστόσο, από τον οίκο ανοχής που αναγνώρισε η 12χρονη, στην οδό Κασσάνδρας 4, κατονόμασαν διαφορετικό πρόσωπο. Παρόλο που η Καρατζιώτη είχε καταθέσει λάθος διεύθυνση, η ίδια αναφερόταν στο ίδιο κτίριο το οποίο αναγνώρισε η 12χρονη, επομένως ο «Βασίλης» στην πραγματικότητα συναντάται και στο Κασσάνδρας 6 και στον αριθμό 4.

Ο «Βασίλης» και η «Μαρίνα» δεν είναι άσχετοι μεταξύ τους και πιθανότατα ούτε άσχετη με την υπόθεση του Κολωνού. Στις 30 Ιουνίου του 2023 πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση της ΕΛΑΣ «Αμαρυλλίς», σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου και συνελήφθησαν 22 άτομα, 11 εκ των οποίων ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης trafficking. 

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και η «Μαρίνα» και ο «Βασίλης, οι οποίοι μάλιστα αναφέρονται ως αρχηγικά μέλη δύο κυκλωμάτων trafficking. Η ΕΛΑΣ τους συνέδεσε με 12 οίκους ανοχής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονταν στην οδό Κασσάνδρας, ο ένας στην οδό Κασσάνδρας 6 και ο άλλος στην Κασσάνδρας 3.

Ο ρόλος της «Μαρίνας» δεν σταματά εδώ, καθώς η γυναίκα φαίνεται πως εμπλέκεται και στην υπόθεση της Ηλιούπολης, όπου ο αστυνομικός Δημήτρης Μπουγιούκος βίαζε και εξέδιδε την 19χρονη Ε.. Κατηγορούμενος ως συνεργός του ήταν ο Ι.Λ., ο γιός της «Μαρίνας». Η 19χρονη είχε τότε καταθέσει στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ ότι η «Μαρίνα παρουσιαζόταν ως ιδιοκτήτρια της ιστοσελίδας «kingshustlers»» μέσω της οποίας την εξέδιδε ο αστυνομικός, και πως «εκείνη έκανε κουμάντο».

Στην 4η δικάσιμο της δίκης για την υπόθεση της Ηλιούπολης, οι συνήγοροι υποστήριξης κατηγορίας, Αντωνία Λεγάκη και Δήμητρα Κεραμυδά, ζήτησαν να κληθεί ως μάρτυρας η «Μαρίνα», μια πρόταση την οποία απέρριψε το δικαστήριο, καθώς έκρινε ότι το αποδεικτικό υλικό αρκεί.  

Τελικά, ο Δημήτρης Μπουγιούκος, παρότι κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων κατ’ επάγγελμα, αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή ενώ ο  γιος της «Μαρίνας», ο Ι.Λ., αθωώθηκε για τις κατηγορίες. Η Δικαιοσύνη και οι Αρχές δεν απασχόλησαν ποτέ τη Μαρίνα, η οποία δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει για αυτή την υπόθεση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OmniaTV, στην υπόθεση του Κολωνού, το παραπεμπτικό βούλευμα, οξύμωρα παραδέχεται και υιοθετεί την κατάθεση της ανήλικης ότι ο Μίχος την οδηγούσε στον οίκο ανοχής επί της οδού Κασσάνδρας 4. Σύμφωνα με το βούλευμα: «Ο Μίχος ορισμένες φορές (τουλάχιστον 5) εξέδιδε το παιδί και σε οίκο ανοχής επί της οδού Κασσάνδρας 4, στην περιοχή του Κεραμεικού, όπου στις επισκέψεις του εκεί υποδεχόταν και συνευρισκόταν με πέντε άγνωστους άντρες κάθε φορά, τη συνάντηση με τους οποίους είχε εκ των προτέρων διευθετήσει ο εκμεταλλευτής του. Αφού προηγουμένως είχε συνευρεθεί μαζί του στον ίδιο χώρο». 

Σε έναν περίπου μήνα ξεκινάει η δίκη και παρόλα αυτά, κανείς από τον οίκο ανοχής, ούτε ιδιοκτήτης/τρια, ούτε μισθωτής/τρια, δεν παραπέμπεται με καμία κατηγορία. Για ακόμα μια φορά, διαφαίνεται η απροθυμία της ΕΛΑΣ να βρει τους ενόχους, εκείνους που εκπορνεύουν ένα ανήλικο παιδί. Αντ’ αυτού, στο εδώλιο θα οδηγηθούν οι τελευταίοι τροχοί μιας άμαξας, της οποίας δεν διαφαίνεται η αρχή και δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί και το τέλος.

Cover Photo: Μαρία Γαλάτη

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ