«Απελευθερώνονται» τα ιδιωτικά πανεπιστήμια χωρίς αλλαγή του άρθρου 16!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της Ελλάδος και «απελευθερωτής» των ξένων πανεπιστημίων, προανήγγειλε την ίδρυσή τους δια της πλαγίας οδού.

«Απελευθερώνονται» τα ιδιωτικά πανεπιστήμια χωρίς αλλαγή του άρθρου 16!
ΠΡΟΒΟΛΗ

Προ των πυλών αρχίζοντας από το 2024 έρχονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με την όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «απελευθέρωση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Το Σχέδιο Νόμου "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο" για τα Μη Κρατικά  Πανεπιστήμια θα γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024. Θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την  επόμενη  εβδομάδα και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά» ανέφερε ο πρωθυπουργός, θέτοντας χρονοδιάγραμμα στην μεγαλύτερη επίθεση που έχει συμβεί στον Δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας μέχρι σήμερα.

Την αδειοδότηση και λειτουργία θα αναλάβει η («Ανεξάρτητη») Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑAΕ).

Καλώς το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο»

Μόνο και μόνο από τον τίτλο του νομοσχεδίου είναι εμφανές πως η Κυβέρνηση καταφέρεται ενάντια στον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Οι φιλοκυβερνητικές διαρροές του υπ. Παιδείας κάνουν λόγο πως θα ονομαστεί έτσι γιατί «απελευθερώνουν το πανεπιστήμιο από την κρατική γραφειοκρατία» και «τα πανεπιστήμια από το κρατικό μονοπώλιο».

Είναι βαθιά προβληματικό έως συμπλεγματικό το κράτος να έχει τόσα προβλήματα με τις κρατικές λειτουργίες. Σκοπός σύμφωνα με το υπουργείο είναι η «διεθνοποίηση των ελληνικών Πανεπιστημίων», κάτι που ήδη συμβαίνει και τα πανεπιστήμια δεν είναι αποκομμένα από την παγκόσμια σκηνή και τις εξελίξεις και η «καθιέρωση περισσότερων κοινών προγραμμάτων με ξένα ΑΕΙ», κάτι που ήδη έχει αυξηθεί

Ακόμα το νέο νομοσχέδιο προσβλέπει στη «δημιουργία περισσότερων ερευνητικών προγραμμάτων» και «σχέδιο χρηματοδότησης των φοιτητών με πρωτότυπες ιδέες με τη δημιουργία  ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα δέχεται προτάσεις φοιτητών»!

Με λίγα λόγια θα φέρουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην χώρα για να τα χρηματοδοτούν με δημόσιο χρήμα! Πως δεν το σκέφτηκε κάποιος άλλος;

Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Πως θα γίνονται οι εγγραφές των υποψηφίων

Για  την εγγραφή   στο Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο  σε Προπτυχιακό τμήμα , ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει  να κατέχει αναγνωρισμένο απολυτήριο Λυκείου και χρήματα.

Αξιολόγηση και βαθμολόγηση φοιτητών

Η αξιολόγηση των φοιτητών καθορίζονται  από τον Κανονισμό Σπουδών του κάθε Μη Κρατικού Πανεπιστημίου! Απελευθερώνεται και η Αριστεία.

Κριτήρια αδειοδότησης

Για την αδειοδότηση απαιτείται η επάρκεια των υποδομών όπως αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη, εστία, εστιατόριο.

Το Business Plan του Μη Κρατικού Πανεπστημίου.

Αποκλεισμός ελληνικών πρωτοβουλιών χωρίς την αρωγή ξένου ΑΕΙ. Μόνο τα ξένα πανεπιστήμια είναι τα καλά.

Ενώ θα ιδρύονται και θα λειτουργούν παραρτήματα από ξένα Πανεπιστήμια, συνεργαζόμενα με ελληνικούς ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς.

Πως θα παρακαμφθεί το άρθρο 16

Όπως μπορεί να καταλάβει ο μέσος πολίτης, πρόκειται για μια πλήρως αδιαφανή διαδικασία, με δεκάδες προβληματικά σημεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «και θα φέρουμε μία σημαντική πρωτοβουλία με βάση το άρθρο 28 που αφορά παραρτήματα ξένων μη κρατικών ΑΕΙ, αλλά θα παραμείνει αναγκαιότητα και θα έρθει πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 16 στο χρόνο που προβλέπει Σύνταγμα».

Οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν πως θα στηριχθεί σε ευρωπαϊκούς νόμους, που υπερισχύουν των ελληνικών νόμων, αλλά όχι του ελληνικού Συντάγματος, πατώντας πάνω στην «ελευθερία του επιχειρείν».  

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ