Καταδιώξεις: Οι ελληνικές κυβερνήσεις σκοτώνουν πολίτες και αστυνομικούς

Οι κανονισμοί περί καταδίωξης που αγνοούνται δολοφονούν αστυνομικούς και πολίτες και οι κυβερνήσεις που το ανέχονται είναι υπεύθυνες για πολλούς από αυτούς τους θανάτους. 

Καταδιώξεις: Οι ελληνικές κυβερνήσεις σκοτώνουν πολίτες και αστυνομικούς
ΠΡΟΒΟΛΗ

Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από την δολοφονία του 16χρονου Έλληνα Ρομ Κώστα Φραγκούλη. Τότε η αστυνομία διέρρεε πως «ο αστυνομικός φοβήθηκε για τη ζωή του και τις ζωές των συναδέλφων του».

Αμέτρητα τροχαία με αναβάτες της ΔΙΑΣ μετά το συμπέρασμα παραμένει ίδιο: Οι καταδιώξεις με μηχανές δεν παρέχουν ασφάλεια ούτε στους αστυνομικούς και κυρίως στους πολίτες που δολοφονούνται ή κατηγορούνται για ανθρωποκτονία αν έχουν την ατυχία να πεθάνουν οι αστυνομικοί που τους καταδιώκουν.

Ο οδηγός της μηχανής δεν κράτησε απόσταση ασφαλείας από το περιπολικό σε καταδίωξη με ιλλιγγιώδη ταχύτητα

Την ίδια στιγμή τα γραφήματα των δελτίων ειδήσεων που δείχνουν πως το περιπολικό έμεινε κάθετα στον δρόμο κλείνοντας δύο λωρίδες είναι απολύτως ψευδή, καθώς το σημείο πρόσκρουσης ήταν το πίσω αριστερά φανάρι του περιπολικού. Αυτός είναι και ο λόγος της κεντρικής μας φωτογραφίας.

 

 

Το γνωστό μειονέκτημα της εμπλοκής μηχανών σε καταδιώξης και οι οδηγοί που δεν ακούνε

Στην καταδίωξη και δολοφονία Σαμπάνη, οι οδηγοί των μηχανών από τις Ομάδες Πειραιά, Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας και Χαϊδαρίου,ανέπτυξαν πολύ μεγάλη ταχύτητα, που ξεπερνούσε τα 100 χλμ./ώρα, προκειμένου να διατηρούν οπτική επαφή με το προπορευόμενο όχημα.

Ο διοικητής της Διεύθυνσης Αμεσης Δράσης Αττικής έδωσε επανειλλημμένα εντολή να σταματήσουν όλες οι μηχανές να καταδιώκουν το όχημα με σκοπό να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα αστυνομικών, επιβαινόντων και διερχόμενων πολιτών.

Μάταια. Οι αστυνομικοί παρακούνε και δολοφονούν τον Νίκο Σαμπάνη σε 36 σφαίρες και στέλνουν στο νοσοκομείο έναν συνεπιβάτη. Μετά η Ελληνική Αστυνομία καταστρέφει το αυτοκίνητο για να καταστρέψει μαζί τα αποδείκτικά στοιχεία.

Δολοφονία Κώστα Φραγκούλη

Στην δολοφονία του Κώστα Φραγκούλη, 16 ετών, ο εισαγγελέας ανέφερε για το περιστατικό: (Ο αστυνομικός) «Πυροβόλησε προκειμένου να αναγκάσει τον 16χρονο να σταματήσει την πορεία του οχήματός του και να τερματίσει με τον τρόπο αυτό την καταδίωξη.Ίσως και εμφορούμενος από αισθήματα οργής και εκδικητικότητας για τον επικίνδυνο τρόπο που οδηγούσε ο ανήλικος και την άρνησή του μέχρι τότε να συμμορφωθεί στα σήματα στάσης σε συνδυασμό με την ελλιπή εκπαίδευση που έχει λάβει και λαμβάνει για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών

Ελλιπής εκπαίδευση, κριτική και ένα πάγιο αίτημα των αστυνομικών ενώσεων

Όταν οι ίδιες οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων εκδίδουν ανακοινώσεις ώστε να μην χρησιμοποιούνται οι ομάδες ΔΙΑΣ σε καταδιώξεις, τότε γίνεται κατανοητό πως το ψάρι βρωμάει από το υπουργικό κεφάλι. 

Σε κάθε δελτίο ειδήσεων υπάρχει τουλάχιστον ένας συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ, ο οποίος αναφέρει πως οι μηχανές χρησιμοποιούνται σε καταδιώξεις κατά παράβαση των κανόνων εμπλοκής.

Σύμφωνα με όλους τους αστυνομικούν που παρελαύνουν από τα δελτία ειδήσεων αλλά κανείς δεν τολμά να θίξει την πολιτική ηγεσία του υπουργείο ΠΡΟΠΟ, οι μηχανές οφείλουν να ακολουθούν από απόσταση ασφαλείας. Γιατί είναι ευάλωτες τόσο σε πυρά,σε οδική ασφάλεια, όσο και σε ταχύτητα φρεναρίσματος και ελέγχου του οχήματος. 

Στις προσλήψεις του 2020, η ελληνική αστυνομία προσέλαβε περίπου 1.200 αστυνομικούς αποκλειστικά για την ομάδα ΔΙΑΣ. Ακόμα 600 ειδικοί φρουροί προσελήφθησαν το 2022 και άλλοι 600 το 2023.

Έχει λοιπόν καταστεί μια από τις πιο μεγάλες ομάδα άμεσης επέμβασης της Αστυνομίας αν όχι η μεγαλύτερη, με πολιτική απόφαση και αποτελέσματα που είναι φανερά στο πανελλήνιο: Ή πεθαίνουν αυτοί ή δολοφονούν άοπλους πολίτες.

Όλο αυτό το αίμα είναι στα χέρια των αρμόδιων υπουργών και του πολιτικού τους προίστάμενου.

 

 

 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ