Να τα πούμε; Θα τα πούμε - Η μεγάλη ανασκόπηση του 20/20 για το 2023

2023. Χρονιά καταστροφής. Χρονιά καταστολής. Και χρονιά Αλληλεγγύης.
Μπορεί μια λέξη σε έναν τίτλο να σώσει 365 ημέρες πολυεπίπεδης ήττας;

Να τα πούμε; Θα τα πούμε - Η μεγάλη ανασκόπηση του 20/20 για το 2023
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τι συνέβη το 2023; Ήταν τόσο δύσκολη χρονιά, όσο αισθανόμαστε;
Ήταν δυσκολότερη.

Και καταστροφικά τραγική. Μια χώρα παραδομένη. Λεηλατημένη, διεφθαρμένη. Τσακισμένη. Οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά. Διαλυμένη. Μια χώρα δολοφονημένη, πνιγμένη, καμένη.

Μια χώρα εξαϋλωμένη.
Σαν τους ανθρώπους στα Τέμπη.
Μια χώρα καμένη.
Σαν τα 1,8 εκατομμύρια στρέμματα.
Μια χώρα πνιγμένη.
Σαν τον κάμπο.

Μια χώρα δολοφονημένη.
Σε μια καταδίωξη. Από μπάτσο. Μέσα στο σπίτι της. Από το χέρι του συντρόφου.
Μια χώρα βιασμένη.
Σε μια αίθουσα του εφετείου. Που παίρνει αναβολή, με τον βιαστή της ελεύθερο.
Μια χώρα παραδομένη.
Σε σκάνδαλα υποκλοπών. Στη διαφθορά.
Μια χώρα δαρμένη.
Σε μια πορεία. Σε μια διαδήλωση.
Μια χώρα φτωχοποιημένη.
Ξεγελασμένη με καλάθια νοικοκυριού και κάθε είδους pass.
Μια χώρα ταπεινωμένη.
Να ξεψυχά φορτωμένη σε καρότσες αγροτικών.
Μια χώρα σοκαρισμένη.
Σε ένα μυστήριο 41%.

Μια χώρα γονατισμένη

Μέχρι να σηκωθεί. Να περιφρουρήσει εξώσεις πρώτων κατοικιών, να σβήσει φωτιές, να καθαρίσει πλημμυρισμένα σπίτια, να μαγειρέψει για όλους, να μαζέψει τρόφιμα, να καλύψει έξοδα. Να σταθεί, να βάλει πλάτη, να βοηθήσει. Χωρίς να έχει τίποτα.

Μια χώρα ενωμένη

Σε ένα σύνθημα. «Σε εσάς που μας ακούτε».
Μια χώρα συντρίμμια, με ψυχές βράχους.

Τι συνέβη το 2023;

Θα σου διηγηθώ μήνα μήνα την τραγική χρονιά. Που κλείνει σήμερα και έχει στη σκοτεινή αγριάδα της μια φωτεινή ρωγμή. Αλληλεγγύη τη λένε.
Γιατί το μόνο που έχουμε, είναι ο ένας τον άλλον.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

• Το 2023 ξεκινά με την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Από το βήμα της Βουλής επιβεβαίωσε την παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη και των 5 υψηλόβαθμων στρατιωτικών που εμπλέκονταν με τα εξοπλιστικά. 

• Και στιγματίζεται με την επιβεβαίωση για το οργανωμένο έγκλημα με 2.157 θύματα στα pushbacks. Τη δυσωδία επιβεβαιώνει έκθεση ανεξάρτητης Αρχής. 58 μαρτυρίες, 50 περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων μέσα σε δύο χρόνια, τελετουργικές διαδικασίες και βία από τις κρατικές Αρχές. Αλήθεια, γιατί τόσο μίσος για τους ξενιτεμένους;

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

• «Σε εσάς που μας ακούτε». Τo 20/20 ακούει. Πάντα ακούει. Και γίνεται η φωνή στις καταλήψεις των Σπουδαστών Δραματικών Σχολών με αίτημα την άμεση τροποποίηση του ΠΔ 85/2022, με αποκλειστικά βίντεο-ανταποκρίσεις μέσα από τους χώρους κατάληψης, podcasts και αρθρογραφία, δίνοντας στους σπουδαστές το βήμα να επικοινωνήσουν αναλυτικά τα αιτήματα και τις θέσεις τους. Τίτλος: «ΕΔΩ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ».

• Ο Φεβρουάριος όμως σημαδεύεται από μια μέρα όπου οι άγρυπνοι φύλακες του Τάκη Θεοδωρικάκου χτυπούν πολίτες όπως την Έφη Μ. των 40 κιλών με κοκάλινα γάντια, επειδή όποιος περπατά στα Εξάρχεια είναι ένοχος.

ΜΑΡΤΙΟΣ

• Ο μαύρος μήνας του 2023. Η δολοφονία στα Τέμπη με 57 νεκρούς και τραυματισμό δεκάδων αποκαλύπτει τις μεγάλες αδυναμίες του σιδηροδρομικού δικτύου. Η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη. Πώς έγινε; Γιατί έγινε; Ποιος φταίει; Ποιοι ήξεραν; Γιατί δεν έκαναν ό,τι έπρεπε για το συνταγματικό δικαίωμά μας για ασφαλή μετακίνηση; Ποιοι θα πληρώσουν; Πόσοι άνθρωποι χάθηκαν;

Το 20/20 ανοίγει τον Φάκελο Τέμπη. Αυτόν που, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση της ΝΔ επιθυμεί να θάψει, με αφηγήματα όπως το «ανθρώπινο λάθος» και η «συλλογική ευθύνη».

• Η πρώτη μαρτυρία μάς έρχεται τη νύχτα. Επιβάτης του τρένου που εκτροχιάστηκε επικοινώνησε με το 20/20 και ανέφερε όσα έζησε στην εφιαλτική νύχτα που εξελισσόταν εκείνη την ώρα στη Λάρισα: «Είμαι επιβάτης του τρένου που εκτροχιάστηκε. Δυστυχώς η κατάσταση στα 3 πρώτα βαγόνια ήταν πολύ άσχημη. Θέλω να ελπίζω για το καλύτερο αλλά δεν είμαι αισιόδοξος για τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Η εταιρεία Hellenic Train δεν ήταν πουθενά σε όλο αυτό να καθοδηγήσει τον κόσμο ούτε τη στιγμή του ατυχήματος αλλά ούτε και μετά. Κουράγιο στις οικογένειες των ανθρώπων και μακάρι να αποδοθούν ευθύνες. Αυτή ήταν η ενημέρωση που ήθελα να κάνω. Είμαστε ασφαλείς. Ο κόσμος που δεν έχει τραυματιστεί έχει παραληφθεί από λεωφορεία και κατευθύνεται στη Θεσσαλονίκη».

• Αποζημιώνονται προεκλογικά οι κλινικάρχες για τις «χρυσές ΜΕΘ» των 1.600 ευρώ! Με δημοσίευση του ΦΕΚ 2715 25/04/23 οι κλινικάρχες εισπράττουν την περίφημη αποζημίωση για την «επίταξη» των ιδιωτικών ΜΕΘ με συντελεστή x2. Η διαφημιζόμενη επίταξη τελικά ήταν Μνημόνιο Συνεργασίας με τους κλινικάρχες και αποτελεί μια πλουσιοπάροχη συμφωνία που... εκλογές ερχόντουσαν, ε, έπρεπε να υπογραφεί!

• «Κανείς δεν είναι ασφαλής στην Ελλάδα του Μητσοτάκη». Κόλαφος η κατάθεση της Άρτεμις Σίφορντ στην PEGA για το Predator. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διασύρεται για ακόμα μία φορά στην επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, αυτή τη φορά μέσα από την κατάθεση της Άρτεμις Σίφορντ, η οποία επιβεβαιώνει τη συντονισμένη επιχείρηση παρακολούθησης μέσω ΕΥΠ και Predator.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

• Εξαρθρώνεται εγκληματική οργάνωση με εμπλοκή αστυνομικών - Εκβίαζαν, διακινούσαν όπλα και ναρκωτικά. Περισσότεροι από 60 οι εμπλεκόμενοι σε μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας. Η ογκωδέστατη δικογραφία που σχηματίστηκε αφορά σε βαριά κακουργήματα, όπως η δράση ομάδων μπράβων, τοκογλυφίες, εκβιασμοί, όπλα και ναρκωτικά.

• Ξέρω τι έκανες το Υπερταμείο: Κακοδιοίκηση, διασπάθιση δημοσίου χρήματος, απευθείας αναθέσεις, αναξιοκρατία και ποινικά ελεγκτέες πράξεις. Η ερώτηση που κατέθεσαν πενήντα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ζητώντας απαντήσεις για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στο Υπερταμείο και τις σοβαρές καταγγελίες κακοδιοίκησης, διασπάθισης δημοσίου χρήματος, απευθείας αναθέσεων, αναξιοκρατίας και ποινικά ελεγκτέων πράξεων στην Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και στα ΕΛΤΑ, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

• Η φτώχεια αυξάνεται, το κυβερνητικό αφήγημα ανατρέπεται. Η Τράπεζα της Ελλάδος παραδέχεται ότι γινόμαστε φτωχότεροι, με μια έκθεση που ανατρέπει πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης περί οικονομικής ευημερίας, ανάκαμψης και πολιτικών υπέρ των αδυνάμων. Επιβεβαιώνεται από την πιο αδιάσειστη πηγή αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει: οι φτωχοί πλέον γίνονται φτωχότεροι.

• Αστυνομικός καταγγέλλεται πως πήγε να πνίξει 15χρονο παιδί - Είχε «λάθος» χρώμα επιδερμίδας. Επίθεση αστυνομικού εκτός υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη με ρατσιστικό κίνητρο καταγγέλθηκε από μητέρα 15χρονου παιδιού. Το παιδί νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με κακώσεις στο κεφάλι και μώλωπες.

• Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα για τη δολοφονία Καραϊβάζ: Έχουν κάτι να κρύψουν οι ελληνικές αρχές; Για σχεδόν πλήρη απουσία διαφάνειας στην εξιχνίαση της υπόθεσης Καραϊβάζ κάνουν λόγο οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του, τονίζοντας παράλληλα πως οι ελληνικές Αρχές πρέπει να ζητήσουν άμεσα τη βοήθεια της Europol.

ΜΑΪΟΣ

• Προδιαγεγραμμένα εργατικά εγκλήματα: Πάρτε μέτρα ΧΘΕΣ. Στις 29 του Μάη, ένας από τους «χαμογελαστούς» εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος σκοτώνεται με μαρτυρικό τρόπο. Τα στοιχεία της ΟΣΕΤΕΕ (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ) είναι συγκλονιστικά. Θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα:
Το 2018, 46
Το 2019, 51
Το 2020, 41
Το 2021, 31
Το 2022, 104 (τρεις νεκροί εργάτες καθημερινά) και μη θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα 14.000
1ο τετράμηνο του 2023, 57

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ουρλιάζουν το αυτονόητα. Επαρκή μέτρα και αμείλικτες συνέπειες για όποιον τα παραβιάζει. ΧΘΕΣ.

• Η Ελλάδα απαγορεύει την πρόσβαση σε τροφή και νερό σε 571 πρόσφυγες στη Λέσβο! Την ίδια στιγμή, πάντα με υπογραφή Μηταράκη, πέρα από την -νομότυπη αλλά απάνθρωπη και ως εκ τούτου παράνομη- απαγόρευση, τυπικά απαγορεύτηκε και η συνδρομή ΜΚΟ για την σίτιση των προσφύγων (πρώτα αρνήθηκαν συνδρομή στην ΜΚΟ Zaporeak Proiektua) χωρίς να έχουμε ενημέρωση αν έχει εφαρμοστεί.

• Η Λούκα Κατσέλη απαντά στον Μητσοτάκη για πλειστηριασμούς: «Ο Πρωθυπουργός δεν έχει επίγνωση της πραγματικότητας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «θα τσακίσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», αποκαλύπτοντας στην ουσία ένα επικείμενο τσουνάμι πλειστηριασμών, ενώ σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει πλειστηριασμοί. Η Λούκα Κατσέλη τον καλεί να μπει στο eauction.gr, για να διαπιστώσει τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

• Δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου «μετράει» τα σκάνδαλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για τα σκάνδαλα που σημάδεψαν τη θητεία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και απειλούν την αυτοδυναμία του στις εκλογές μιλά το γερμανικό δημοσιογραφικό δίκτυο RND.

• Έξωση σε ΑμεΑ στη Χαλκιδική - Στη βεράντα ζει ο 81χρονος. Το περιστατικό, το οποίο θυμίζει έντονα την απόπειρα έξωσης σε καρκινοπαθή στο Παλαιό Φάληρο πριν από ενάμιση μήνα, δεν έδειξε κανένα δελτίο ειδήσεων. Δεν απασχόλησε κανέναν, εκτός από τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί προσπαθώντας να αποτρέψουν το ανεπίτρεπτο.

• Σοβαρή καταγγελία για διαδοχικούς βιασμούς και ξυλοδαρμούς σε βάρος ανηλίκου. «Με βίαζαν πέντε άτομα σχεδόν κάθε βράδυ για περίπου 15 ημέρες μέχρι που αποφυλακίστηκα. Ο ένας τελείωνε, ο άλλος ξεκινούσε».

• Υπόθεση Καραϊβάζ: «Λειψός» ο φάκελος της δικογραφίας που παρέλαβε η οικογένεια του δημοσιογράφου. Η οικογένεια του θύματος καταγγέλλει ότι η δικογραφία που παρέλαβε είναι ελλιπής, πράγμα που εντείνει την άποψη ότι η σύλληψη των δραστών, παρότι αποτελεί θετική εξέλιξη, αποτελεί κίνηση εντυπωσιασμού, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

• Η Ελλάδα κατεβαίνει μια θέση ακόμα. Στην 107η θέση στην ελευθερία του Τύπου.

• Ραγδαία αύξηση των πλειστηριασμών, επταπλασιασμός των κερδών servicers από το 2019. Την στιγμή που πολλά ευάλωτα νοικοκυριά χάνουν τα σπίτια τους και οι βίαιες και εν μέρει παράνομες εξώσεις συνεχίζονται ανενόχλητα, υπάρχουν servicers των οποίων τα κέρδη εκτοξεύονται μέσα σε λίγους μήνες, με τα ποσά να φτάνουν ακόμα και τα 89 εκατομμύρια ευρώ.

• Η διπλή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις 21 Μαΐου και 25 Ιουνίου: Σε δύο διαδοχικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα βγει πρώτο κόμμα. Αίσθηση προκαλεί η διαφορά 20 μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Μένουμε άναυδοι, να προσπαθούμε να κατανοήσουμε το 41%.

ΙΟΥΝΙΟΣ

• Πύλος. Το ναυάγιο που συγκλόνισε τον πλανήτη και αμφισβήτησε την ανθρωπιά της Ευρώπης και της χώρας μας. 82 επισήμως νεκροί, 400 αγνοούμενοι και 104 διασωθέντες.

• Κλείνει το Κυτταρολογικό Εργαστήριο του Γενικού Κρατικού Νικαίας επειδή φεύγει ο μοναδικός γιατρός, το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές ενώ υπάρχουν 40.000 κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία. Ελλείψεις σε προσωπικό και ράντζα συνθέτουν το «εκσυγχρονισμένο και ασφαλές» ΕΣΥ.

• Αντί να πάρουν ασθενοφόρα, επιστρατεύουν τον στρατό και την πυροσβεστική για μεταφορές ασθενών στα νησιά!

ΙΟΥΛΙΟΣ

Φωτιές
• Πύρινη κόλαση στην Ρόδο.
• Ένας νεκρός, οκτώ τραυματίες και εγκλωβισμένοι μετά από κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα.
• Φωτιά σε εν κινήσει λεωφορείο του ΟΑΣΘ.
• Μάχη με τις φλόγες που ξεπήδησαν την Κυριακή σε Κάρυστο Ευβοίας και Υλίκη Βοιωτίας δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

• Αποδίδεται δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Μετά από 49 συνεδριάσεις, οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο στους 12 κατηγορουμένους έρχονται να προσφέρουν ηθική δικαίωση για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού.

• Περιμένοντας το ασθενοφόρο: Καταρρέει καθημερινά το ΕΚΑΒ. Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης που ζουν καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας εξαιτίας των τρομερών ελλείψεων στο ΕΚΑΒ, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να χάνει χρόνο θέτοντας σε εφαρμογή ένα πρόχειρο σχέδιο αντιμετώπισης.

• Την έλεγαν Άννα. Το «έγκλημά» της ήταν ότι ήθελε να ζήσει ελεύθερη. Μια τρανς γυναίκα δολοφονείται με άγριο τρόπο.

• Λάρισα: Αστυνομικός πυροβολεί και σκοτώνει 20χρονο μετά από καταδίωξη.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Ο μήνας της φωτιάς ξεκινά έτσι:
• 28 απανθρακωμένοι άνθρωποι. Ήδη οι 26 απαξιώνονται από τα συστημικά Μέσα.
• Χιλιάδες ζώα. Ζωές χωρίς αξία αναφοράς. Αμέτρητες.
• 380.000 στρέμματα έχουν καεί στον Έβρο.
• 30.000 στρέμματα έχουν καεί στη Ροδόπη.
• 12.000 στρέμματα έχουν καεί στη Βοιωτία.
• 8.000 στρέμματα έχουν καεί στην Κύθνο.
• 5.000 στρέμματα έχουν καεί στα Ψαχνά.
• Χιλιάδες στρέμματα δάσους κάηκαν στην Αττική.
• Καμένα σπίτια και καταστήματα.

Τα μέτωπα
• Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στη Φυλή. Το απόγευμα δόθηκε εντολή εκκένωσης για τα Άνω Λιόσια. Καίγονται σπίτια. Κλειστό τμήμα της Αττικής Οδού. Δεν έχει περιοριστεί σε κανένα σημείο ενώ έχει σπάσει σε δύο μικρότερα μέτωπα, ένα προς Βορρά και ένα προς Νότο.Η φωτιά πέρασε στην Πάρνηθα. Ένα μέτωπο κατευθύνεται προς τον Δρυμό κι ένα προς Μενίδι στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο.
• Στον Ασπρόπυργο τρεις εστίες σε Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή και Αμμουδιές. Καίγονται εργοστάσια και αποθήκες. Εκκενώνονται οικισμοί.
• Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης εκκενώθηκε χθες βράδυ. Η πόλη είναι φάντασμα.
• Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Καβάλα.
• Πολύ δύσκολη η κατάσταση στα Δίκελλα Έβρου.
• Η Δαδιά τυλίχτηκε στις φλόγες για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια.
• Στη Βοιωτία πυροσβέστες και εθελοντές έδωσαν μάχη όλη τη νύχτα κόντρα σε δυνατούς ανέμους που έφταναν ως και τα 9 μποφόρ. Δασικές εκτάσεις, ελαιώνες,γεωργικές εγκαταστάσεις έχουν γίνει στάχτη.
• Αρτάκη και Ψαχνά στην Εύβοια εξακολουθούν να καίγονται. Όλο το βουνό πάνω από τη Νέα Αρτάκη να έχει παραδοθεί στις φλόγες.
• Φωτιά και στη Χαλκιδική, νότια του Πολύγυρου.
• Πυρκαγιά καίει κοντά σε σπίτια στη Μακρακώμη Φθιώτιδας. Και στην περιοχή Κρυονερίου Αιτωλοακαρνανίας.
• Πυρκαγιά και στην Πρέβεζα. Το μέτωπο κατευθύνεται προς τη Νέα Σαμψούντα.
• Στις φλόγες και η Αρκαδία. Απειλείται οικισμός και σπίτια.
• Καίγεται δασική έκταση στο Ναρθάκι Φαρσάλων.
• Καίγεται δασική έκταση στην Υλίκη Βοιωτίας.

• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν τω μεταξύ, δηλώνει: «Το σκοτεινό κλίμα λόγω πυρκαγιών αντισταθμίζει η πορεία της οικονομίας».

• Ένας άντρας αλβανικής καταγωγής έλκει τρέιλερ, εντός του οποίου κρατά κλειδωμένους 25 μετανάστες, συριακής και πακιστανικής καταγωγής.

• Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας: «Το νοσοκομείο μας δεν έχει σύστημα πυρανίχνευσης, πυρασφάλειας, πυρόσβεσης, και γενικού συναγερμού»!

• Νέα έξωση, αυτή τη φορά υπερπαραγωγή, με την συνδρομή αμέτρητων ΜΑΤατζήδων, έλαβε χώρα στα Άνω Πατήσια, για να μας θυμίσει ότι οι πυρκαγιές που κατακαίνε στην χώρα δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην πτωχευτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

• Ο Μιχάλης Κατσουρής καταγράφεται ως ένας ακόμη νεκρός στο μεγάλο κατάλογο της οπαδικής βίας που ανθεί στον τόπο μας.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

• Η Ελλάδα βγαίνει από τις φωτιές με 1.726.260 καμένα στρέμματα, δηλαδή ποσοστό 41,9% της συνολικής καμένης έκτασης στα κράτη της ΕΕ, κατατάσσεται στην 1η θέση μεταξύ τόσο των κρατών της ΕΕ και γενικώς της Ευρώπης, όσο και των 20 κρατών της Μεσογείου. Στις επόμενες θέσεις και πιο συγκεκριμένα στη 2η θέση κατατάσσεται η Ισπανία με 846.290 στρέμματα, στην 3η θέση η Ουκρανία με 784.330 στρέμματα κ.λπ. Η συνολική καμένη έκταση των 1.726.260 στρεμμάτων το 2023, είναι αυξημένη σε ποσοστό 420% συγκριτικά με τον μέσο ετήσιο αριθμό καμένων εκτάσεων κατά τα έτη (2006 - 2022) που είναι 410.930 στρέμματα, δηλαδή τετραπλασιάστηκε.

• Και μπαίνει στις πλημμύρες. Ο Βορίδης μας εξηγεί: «Εντυπωσιακά άτυχος ο Βόλος». Άτυχος; Έκθεση «βόμβα» για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία αναφέρει ότι δεν είχαν καν ολοκληρωθεί όλα τα αντιπλημμυρικά έργα για τα οποία είχε χρηματοδοτηθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας από τις προηγούμενες κακοκαιρίες (Ιανός, Διομήδης). Η έκθεση του δικαστικού πραγματογνώμονα Ανδριανού Γκρουρμπάτση για τη διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών της φονικής κακοκαιρίας Daniel που «έπνιξε» το θεσσαλικό κάμπο προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο αλλά και περιουσίες καίει την πολιτική προστασία. Στο πόρισμα που συντάχθηκε, αν και ζητήθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές και συγκεκριμένα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Αρχηγείο ΠΣ και την ΠΕ.ΠΥ.Δ. Θεσσαλίας κρίσιμα στοιχεία, εκείνοι είτε αρνήθηκαν είτε απλά δεν απάντησαν.

• Οι πρώτες μαρτυρίες δείχνουν τη δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη. Για δολοφονία μετά από ξυλοδαρμό, μετά από πίεση στο στήθος του 58χρονου με το γόνατο, δείχνουν οι πρώτες μαρτυρίες σε μια παραλλαγή της δολοφονίας του George Floyd.

• Νέα γυναικοκτονία: Αστυνομικός δολοφονεί την πρώην σύζυγό του και αυτοκτονεί. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο αστυνομικός άφησε τα δύο του παιδιά στο σχολείο, επέστρεψε στο σπίτι της πρώην συζύγου του, τη δολοφόνησε με κυνηγετική καραμπίνα και αυτοκτόνησε.

• Οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει τα τελευταία μόλις χρόνια να καταγράφονται, όχι από θεσμικούς φορείς ωστόσο, επομένως δεν υπάρχει καταγραφή με επίσημο και ενιαίο τρόπο του πραγματικού αριθμού τους. Οι περισσότερες διαπράττονται σε ενδοσυντροφικό πλαίσιο, ενώ πολλές φορές έχει προϋπάρξει άσκηση βίας. Κάποιες φορές αυτές τελούνται μπροστά στα παιδιά των θυμάτων ή και μαζί με αυτά.

• Επίθεση της αστυνομίας στο ΕΜΠ: «Η "πνοή δημοκρατίας" που επικαλείται η ΝΔ σημαίνει ανοιγμένα κεφάλια μέσα στα Πανεπιστήμια».

• Ο Αντώνης Καρυώτης δολοφονείται στο λιμάνι του Πειραιά. Απλά τον πετάνε στη θάλασσα. Ήταν ανάπηρος. «Μη κανονικός». Η ζωή του δε μετρούσε. Ενοχλούσε τους «κανονικούς» και εκτελέστηκε εν ψυχρώ, σε κοινή θέα. Περίπου μια βδομάδα μετά το έγκλημα που έλαβε χώρα στον Πειραιά, όταν μέλη του πληρώματος του Blue Horizon έσπρωξαν στη θάλασσα τον 36χρονο Αντώνη, που στάθηκε η αφορμή να φανερωθούν όλες οι διαχρονικές παθογένειες και οι τραγικές παραλείψεις στην τήρηση των κανόνων και των πρωτοκόλλων - ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υποβάλλει την παραίτησή του.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

• 21 Οκτωβρίου. Η Ελλάδα εξασφάλισε την επενδυτική βαθμίδα από δύο από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης που είναι αποδεκτοί από την ΕΚΤ. Το αφήγημα της κυβέρνησης αναιρείται από το παρακάτω.

• Σημαντικά προβλήματα επάρκειας τροφής αντιμετωπίζει το 6,6% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 700.000 άνθρωποι, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ του 2022, ενώ το 1,5% του πληθυσμού δήλωσε ότι αντιμετώπισε σοβαρή ανεπάρκεια τροφής.

• Το ποσοστό είναι αυξημένο σε σχέση με το 2021, που ήταν στο 6%. Τα ποσοστά για τη μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής κατά τα προηγούμενα έτη ήταν 6,0% το 2021, 6,1% το 2020 και 8,0% το 2019, ενώ για τη σοβαρή ανεπάρκεια τροφής ήταν αντίστοιχα 1,5%, 1,6% και 1,5%.

• ΠΟΕΔΗΝ: Παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Κύρια αιτήματά τους είναι οι αυτονόητες συνθήκες εργασίας που θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.

• Νίκη του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων. Με την ενσωμάτωση να είναι στο 62,16%, ο Χάρης Δούκας λαμβάνει ποσοστό 55,89%, έναντι του Κώστα Μπακογιάννη που είναι στο 44,11%.

• «Τα ΕΚΑΜ με κλωτσούσαν στο κεφάλι φωνάζοντας μου στο αυτί “βούλωσέ το γιατί και εσύ θα βρεθείς στο νεκροτομείο”». Ο Γ.Σ., μέλος του ΣΕΕΕΗ, υποψ. Διδάκτορας ΗΜΜΥ στο ΕΛΜΕΠΑ, δημοσίευσε γραπτώς τη μαρτυρία του για τη δολοφονική επιχείρηση εκκένωσης του Ευαγγελισμού από τα ΕΚΑΜ στο Ηράκλειο Κρήτης.

• Αστυνομικός συνελήφθη για εμπορία ανθρώπων και βιασμό κατ’ εξακολούθηση. Μια γυναίκα κατήγγειλε ότι τη βίαζε και την εξέδιδε, έναντι αμοιβής, παρακρατώντας για τον ίδιο χρηματικά ποσά. Πάντα το ίδιο. Πάντα οι ίδιοι. Η εξουσία εκβιάζει, βιάζει, εκπορνεύει. Εκείν@ που οφείλει να προστατεύει.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

• Η αστυνομική βία και αυθαιρεσία ξανά στο προσκήνιο. Ένας 17χρονος Ρομ από τη Βοιωτία, ο Χρήστος, έπεσε νεκρός από όπλο αστυνομικού, έπειτα από άγρια καταδίωξη περίπου 20 χιλιομέτρων. Πριν από αυτόν ο Νίκος Σαμπάνης, ο Κώστας Φραγκούλης και τόσοι άλλοι.

• Έντονες ανησυχίες σχετικά με την προστασία των δημοσιογράφων στην Ελλάδα εξέφρασε για ακόμη μια φορά η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE), στη συζήτηση για την τελευταία έκθεση σχετικά με την αξιολόγηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ.

• Φορολογικό νομοσχέδιο: Αμετακίνητο το Μαξίμου παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στην Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υπόσχεται «φορολογική δικαιοσύνη» και «ολιστική, πολυεπίπεδη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Είναι, όμως, έτσι;

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

• Προειδοποιούν με κλιμάκωση κινητοποιήσεων οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων.

• Το Προσφυγικό στο πλαίσιο νέας συμφωνίας στην ΕΕ: Νομοθετούν το τέλος της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού. Την ώρα που η Frontex διακόπτει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, η νέα προφυγική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ταφόπλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από τις ιδρυτικές της αρχές.

• Φάκελος Τέμπη: Αποκλείουν μάρτυρες και εμπειρογνώμονες. Με ψήφους 16 υπέρ, 12 κατά και 3 απόντες, αποκλείστηκαν όλοι όσοι «βολεύει» να μην καταθέσουν από την εξεταστική επιτροπή, σύμφωνα με τη λίστα μαρτύρων που μόλις ψηφίστηκε.

• «Απελευθερώνονται» τα ιδιωτικά πανεπιστήμια χωρίς αλλαγή του άρθρου 16!

• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της Ελλάδος και «απελευθερωτής» των ξένων πανεπιστημίων, προανήγγειλε την ίδρυσή τους διά της πλαγίας οδού.

• Με την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να έχουν αποκλειστεί από τον χαμηλότοκο δανεισμό ή τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, η «λύση» που σκαρφίστηκε το κυβερνητικό επιτελείο, είναι η είσοδος στην αγορά στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων των «εταιρειών παροχής πιστώσεων» που χορηγούν δάνεια με κατά πολύ υψηλότερο επιτόκιο.

• Στα επεισόδια στο Ρέντη τραυματίζεται θανάσιμα αστυνομικός. Το κράτος απαντά με 424 προσαχθέντες, ανάμεσά τους και ανήλικοι. «Έχει παραβιαστεί ο μισός ποινικός κώδικας. Αυτή την στιγμή εξετάζονται άνθρωποι ανωμοτί ως ύποπτοι τελέσεως σοβαρών αξιόποινων πράξεων» και ανακοινώνει ξανά μέτρα κατά της οπαδικής βίας.

• Για ακόμα μια φορά ο Δήμος Ρόδου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι κρατικοί φορείς, άφησαν τους πρόσφυγες της Ρόδου στην τύχη τους, ενώ μάλιστα το πήγαν και ένα βήμα παραπέρα: κατέστρεψαν τις σκηνές που διέμεναν, αφήνοντάς τους στη βροχή και την παγωνιά

• Tο βραβείο «Οι ζωές των άλλων» για τις υποκλοπές λαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Politico.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Όλοι και όλες μαζί. Όσα δεν τολμά το κράτος, τα κάνει η αλληλεγγύη.

• Συγγενείς και φίλοι του Κώστα Μανιουδάκη ψάχνουν να βρουν δικαίωση σε μια έρημο συγκάλυψης και ατιμωρησίας. Στην Πλατεία Πρωτομαγιάς, στήνεται ρεμπέτικο γλέντι και τα έσοδα πάνε στον αγώνα της οικογένειας για δικαίωση.

• Εκατοντάδες άνθρωποι, οργανώσεις, συλλογικότητες και δημοτικές κινήσεις στο κάλεσμα από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη και τη Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού, Σεπολίων, Ακαδημίας Πλάτωνος.

• Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία στην πλατεία Συντάγματος. Για τον ξυλοδαρμό της 16χρονης, που θα μπορούσε να είναι συμμαθήτριά τους, φίλη τους. Θύμα αστυνομικής βίας, με αποτέλεσμα να υποστεί βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

• Κρατούσε έγκλειστη τη σύζυγο και το παιδί του για δύο χρόνια και την κακοποιούσε. Οι γείτονες που αποφάσισαν να μην κοιτάξουν τη δουλειά τους έσωσαν το 22χρονο κορίτσι και τον 2 ετών γιο της.

• Το «Ελάφι» της Ρόδου παλεύει με το τέρας του ρατσισμού, Στο κέντρο της Ρόδου για δέκα ημέρες 65 πρόσφυγες αντιμετώπιζαν στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, σε απόσταση αναπνοής από την Αστυνομία, το Δημαρχείο και την Περιφέρεια το τέρας του ρατσισμού. 

• Αλληλέγγυοι και μέλη Σωματείων απέτρεψαν έξωση οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει να πετάξει έξω από τα σπίτια τους 700.000 δανειολήπτες, στη Θεσσαλονίκη αλληλέγγυοι απέτρεψαν έξωση οικογένειας, της οποίας το σπίτι βγήκε σε πλειστηριασμό. Ο δικαστικός κλητήρας που προσπάθησε να αλλάξει την κλειδαριά του σπιτιού στη Θεσσαλονίκη, με τη συνοδεία αστυνομίας και κλειδαρά, βρήκε μπροστά του… τη γειτονιά.

• Ο Ρουβίκωνας αντικαθιστά το κράτος. Σβήνει φωτιές, καθαρίζει σπίτια πλημμυροπαθών, συγκεντρώνει και διανέμει τόνους ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων. Το κράτος δεν τα ανέχεται αυτά.

• Με μια φωτογραφική διάταξη στον 187 που πέρασε το 2021, η κυβέρνηση προσπαθεί να φυλακίσει τα μέλη του Ρουβίκωνα για δύο ειρηνικές παρεμβάσεις ενημέρωσης. Με αστείες κατηγορίες, τα μέλη του Ρουβίκωνα αντιμετωπίζουν για ακόμα μια φορά ποινές με την διαφορά πως αυτές θα είναι εκτίσιμες. Η δικογραφία εις βάρος συνολικά 21 προσώπων -αλλά και κατά αγνώστων- για 26 παρεμβάσεις της συλλογικότητας από τον Μάρτιο του 2022, όταν και ξανάλλαξε ο Ποινικός Κώδικας, έχει όγκο 198 GB.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ